Σκανδιναβοί «κατακτητές» στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ
Οι φετινές επιδόσεις αλλά και ο καθοριστικός ρόλος που έχει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς, αποτελεί την ιδανική αφορμή για να θυμηθούμε ξανά περιπτώσεις παικτών από τις Σκανδιναβικές χώρες που ήρθαν στο Νησί και εδραίωσαν με τον καλύτερο τρόπο την ποδοσφαιρική τους παρουσία…
Σε αντίθεση με την ποδοσφαιρική «προκατάληψη» αρκετών ποδοσφαιρόφιλων που χαρακτηρίζουν τους Σκανδιναβούς παίκτες ως άτεχνους, άγαρμπους, έως και… ξυλοκόπους, η ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ από το 1992 μέχρι σήμερα είναι «γεμάτη» με τέτοιους που έχουν καταφέρει να κλέψουν με θετικό τρόπο τις εντυπώσεις!
Τόσο από τις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου (δηλαδή τις Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία) όσο και από την Δανία και την Ισλανδία (που θεωρούνται εξίσου Σκανδιναβοί), oι καλές παρουσίες παικτών είναι πολλές: Mόρτεν Γκαμστ Πέντερσεν (Μπλάκμπερν), Γιούσι Γιασκελάινεν (Γουέστ Χαμ και Μπόλτον), Ντάνιελ Άγκερ (Λίβερπουλ), Έιντουρ Γκούντγιονσεν (Τσέλσι) είναι μερικές εξ αυτών, ωστόσο παρακάτω εξετάζονται οι παίκτες που κατάφεραν να γίνουν εκ των κύριων πρωταγωνιστών στις ομάδες τους, έστω και αν αρχικά αντιμετωπίστηκαν με υποτιμητικό τρόπο…
Όλε-Γκούναρ Σόλσκιερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Παρότι δεν ήταν ο παίκτης που «θάμπωνε» με το παρουσιαστικό του, εντούτοις φρόντιζε πάντα εντός γηπέδων να δείχνει το αντίθετο. Η μεταγραφή του από τη Μόλντε στη Γιουνάιτεντ, το καλοκαίρι του 1996 για μόλις 1,5 εκ. λίρες, μάλλον πέρασε… στα ψηλά τότε.
Αυτό όμως δεν πτόησε τον χαρισματικό Νορβηγό ώστε από την παρθενική του χρονιά στο Μάντσεστερ να δείξει ότι το γκολ το… έχει (19 σε 46 συμμετοχές)! Στο Νησί μακροημέρευσε μέχρι και το 2007, συμβάλλοντας στην κατάκτηση αρκετών τίτλων χάρη σε δικά του τέρματα, αλλά και με δικό του highlight το τέρμα που «γύρισε» υπέρ της ομάδας του τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, το 1999.
Φρέντρικ Λιούνγκμπεργκ, Άρσεναλ
Έκανε… κλικ στον Αρσέν Βενγκέρ όταν εκείνος τον πρωτοείδε σε ένα φιλικό ματς Αγγλίας-Σουηδίας το 2001, με τον 19χρονο τότε εξτρέμ να του δείχνει με το καλημέρα – και με ένα γκολ στο ντεμπούτο του απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – πως δεν έκανε λάθος!
Φόρεσε για εννιά χρόνια την φανέλα των «κανονιέρηδων» και αποτέλεσε μάλιστα μέλος της «χρυσής» γενιάς των «Invincibles», στο αήττητο πρωτάθλημα της σεζόν 2003/04, ενώ η πιο παραγωγική του περίοδος στο βόρειο Λονδίνο ήταν το 2002, όταν και σκόραρε 17 φορές συνολικά, σε μια χρονιά που η Άρσεναλ πανηγύρισε το νταμπλ.
Μετά την Άρσεναλ αγωνίστηκε για μια χρονιά και στη Γουέστ Χαμ. Οι συχνοί τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, ωστόσο τα τρία εκατομμύρια που δαπανήθηκαν προς την Χάλμσταντ για χάρη του οι από τους Λονδρέζους, κρίνονται εντέλει λίγα για τα όσα προσέφερε ο Σουηδός στο γήπεδο.
Γιόν-Άρνε Ρίισε, Λίβερπουλ
Το «σήμα κατατεθέν» του Νορβηγού αριστερούμπακ ήταν αναμφίβολα το αριστερό του πόδι, από το οποίο ενίοτε «εκτοξεύονταν»… οβίδες προς τα αντίπαλα τέρματα. Με αυτό άλλωστε συστήθηκε στους φίλους της Λίβερπουλ, όταν νίκησε τον Όλιβερ Καν και τη Μπάγερν Μονάχου για το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 2001.
Στο Μέρσεϊσαϊντ παρέμεινε μέχρι και το 2008, αφήνοντας ένα μάλλον δυσαναπλήρωτο κενό στο αριστερό άκρο της άμυνας από τότε. Μετά από ένα πέρασμα τριών χρόνων στη Ρόμα, επέστρεψε στην Αγγλία, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Φούλαμ (2011-2014). Το κόντερ έγραψε 311 συνολικά συμμετοχές με «κόκκινους» και «cottagers» σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, μαζί με 30 – πολλά εξ αυτών απίθανα – τέρματα.
Πίτερ Σμάιχελ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Oι μόλις 505.000 λίρες που κόστισε στους «κόκκινους διαβόλους» ο Δανός κίπερ, προερχόμενος από την Μπρόντμπι, έκαναν τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να πει τότε πως αυτή ήταν η «μεταγραφή του αιώνα» («bargain of the century»)! Και όση υπερβολή και αν κρύβει η εν λόγω έκφραση, ο Πίτερ Σμάιχελ πράγματι αποτέλεσε εκ των βασικών παραγόντων ώστε τόσο η Δανία το 1992 να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, όσο και η Γιουνάιτεντ στα 7 χρόνια της εκεί παραμονής του να «σηκώσει» πέντε φορές το τρόπαιο της Πρέμιερ Λιγκ.
Ο ίδιος μάλιστα μπορεί να καμαρώνει για τις επιδόσεις του κάτω από την εστία της ομάδας του Μάντσεστερ και για τις 129 φορές που την είδε να μην παραβιάζεται, σε 310 συνολικά αγώνες. Για μια σεζόν (2002-03) βρέθηκε και στην Άστον Βίλα, όπως και έναν χρόνο μετά στην μισητή συμπολίτισσα (2003-04), οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι πάντως τον έχουν συνδέσει το όνομα του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Σάμι Χίιπια, Λίβερπουλ
Ένας ακόμα Σκανδιναβός που δεν ήρθε με περγαμηνές και με αίσθηση… περιέργειας για το τι θα μπορούσε να κάνει στο «Άνφιλντ». Με την πάροδο των χρόνων πάντως, κατάφερε να εδραιωθεί στο κέντρο της κόκκινης άμυνας και να πάρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αφού έχαιρε της εκτίμησης όλων των εκάστοτε προπονητών του στο Λίβερπουλ.
Με την φανέλα της Λίβερπουλ έγραψε 464 συμμετοχές και 35 γκολ (καθότι αρκετά ικανός στο ψηλό παιχνίδι), μέχρι το 2009, όταν και συνέχισε την καριέρα του στη Λεβερκούζεν.
Η παρουσία του ήταν μάλιστα τόσο καταλυτική στο Μέρσεϊσαϊντ, ώστε ο ίδιος να ψηφιστεί αργότερα ως ο 19ος καλύτερος ξένος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, καθώς και ο 38ος από τους 100 σημαντικότερους παίκτες της Λίβερπουλ.
Όλοφ Μέλμπεργκ, Άστον Βίλα
«Όταν τον είχα στην ομάδα μου, ποτέ δεν χρειαζόταν να κοιτάζω πίσω γιατί ήξερα πως υπήρχε εκείνος και πως μπορούσα να συγκεντρωθώ στο τι θα γινόταν μπροστά». Τάδε έφη Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς για τον Όλοφ Μέλμπεργκ, όταν εκείνος αποφάσιζε το 2013 να αποσυρθεί από την εθνική ομάδα της Σουηδίας.
Αποτέλεσε στυλοβάτη της άμυνας της Άστον Βίλα από το 2001 έως το 2008, φεύγοντας τότε για την Ιταλία και τη Γιουβέντους. Στην Πρέμιερ Λιγκ αγωνίστηκε συνολικά για 232 φορές συνολικά, σε μια καλή για τους «χωριάτες» περίοδο, στην οποία κατάφεραν ουκ ολίγες φορές να παίξουν και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ο τελευταίος χρονικά Σκανδιναβός που έφτασε στις ακτές της Αγγλίας και σαν άλλος Βίκινγκ έχει καταφέρει να… υποτάξει ποδοσφαιρικά τη χώρα! Τι και αν έχει «πατήσει» από τον περασμένο Οκτώβριο τα 35, ο Ζλάταν, σαν το παλιό καλό κρασί, γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερος.
Έκανε την αρχή με γκολ απέναντι στη Λέστερ, στο Κομιούνιτι Σιλντ του Αυγούστου, για να συνεχίσει με δικό του ρεσιτάλ στον πρόσφατο τελικό του Λιγκ Καπ με αντίπαλο τη Σαουθάμπτον, και ενώ στο μεσοδιάστημα έχει «σώσει» την Γιουνάιτεντ στην Πρέμιερ Λιγκ ουκ ολίγες φορές με δικά του τέρματα. Η καλύτερη απάντηση απ’ τον ίδιο προς όλους όσους τον θεωρούσαν το περασμένο καλοκαίρι «τελειωμένο».