«Τίποτα δεν είναι αρκετό, αν δεν είναι το καλύτερο»
Με αφορμή τα νέα συμβόλαια συνεργασίας που υπέγραψαν οι Τομ Ντέιβις και Μάθιου Πένινγκτον στην Έβερτον, το england365.gr κάνει μια βόλτα στα άδυτα μιας ξακουστής ακαδημίας ποδοσφαίρου στο Νησί, η οποία αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή ταλέντου για τον ίδιο το σύλλογο αλλά και το ποδόσφαιρο της Αγγλίας εν γένει.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ύπαρξη της λατινικής φράσης «Nil Satis Nisi Optimum» στο κάτω μέρος του σήματος των «ζαχαρωτών». Ένα μότο πάνω στο οποίο βαδίζουν εδώ και χρόνια τα φυτώρια του κλαμπ, που όντως αρκούνται μόνο στο καλύτερο, το οποίο κυνηγούν μέσα από τη σκληρή δουλειά και την ποδοσφαιρική διαπαιδαγώγηση των πιτσιρικάδων, οι οποίοι «εξοπλίζονται» καθημερινά με αξίες, σεβασμό και το δόγμα του «ευ αγωνίζεσθαι».
«Η ακαδημία μας δεν είναι απλά ένα κτίριο. Δεν είναι μόνο μια ομάδα ανθρώπων. Όχι μόνο ένα πρόγραμμα. Είναι όλα αυτά αλλά και κάτι παραπάνω. Πριν από όλα αυτά υπάρχει για να εξυπηρετεί ένα όραμα, μια φιλοσοφία, μια κουλτούρα»
Με αυτές τις λίγες αλλά στέρεες κουβέντες φροντίζει η επίσημη ιστοσελίδα της ακαδημίας της Έβερτον να καλωσορίζει τον εκάστοτε επισκέπτη της. Μέσα από αυτές τις λίγες αλλά γεμάτες νόημα λέξεις καταλαβαίνει κανείς για ποιο λόγο έχει καταφέρει η συγκεκριμένη ομάδα να φιλοξενεί στα αποδυτήρια των μικρών, κάδρα που απεικονίζουν τα παρακάτω εμβληματικά «προϊόντα» του συλλόγου…
Γουέιν Ρούνεϊ
Ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της σημερινής μας αναφοράς. Για τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Αγγλίας αλλά και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όλα ξεκίνησαν από την πόλη του Λίβερπουλ και την ομάδα της Έβερτον, όπου και πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο σε ηλικία μόλις 16 ετών απέναντι στην Τότεναμ τον Αύγουστο του 2002.
Τόνι Χίμπερτ
Ο επί σειρά ετών αρχηγός των «ζαχαρωτών» δεν ξεκίνησε απλά την καριέρα του από την Έβερτον αλλά αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτή καθώς κατά τη διάρκεια των 16 ετών (2000-2016) που έτρεχε φορώντας «επαγγελματικά» ποδοσφαιρικά παπούτσια δεν έβγαλε ποτέ την μπλε φανέλα, την οποία τίμησε 328 φορές.
Λεόν Όσμαν
Επίσης μόνιμος κάτοικος του «Γκούντισον Παρκ» από το 2002 έως το 2016.Η μόνη διαφορά του με τον Χίμπερτ είναι ότι παραχωρήθηκε από το σύλλογο δύο φορές ως δανεικός σε Καρλάιλ και Ντέρμπι ενώ τελείωσε την καριέρα του έχοντας πραγματοποιήσει δύο συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Άγγλων.
Τζακ Ρόντγουελ
Ο 26χρονος άσος της Σάντερλαντ ξεκίνησε την καριέρα του από την Έβερτον με την οποία πραγματοποίησε 109 εμφανίσεις πριν αποχωρήσει για την Μάντσεστερ Σίτι με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής Αγγλίας το 2014. Με τα «τρία λιοντάρια» μετρά έως σήμερα τρεις συμμετοχές.
Βίκτορ Ανιτσέμπε
Άλλος ένας νυν ποδοσφαιριστής των «black cats» που ξετρύπωσε από την ακαδημία της Έβερτον. Αγωνίστηκε σε αυτή για επτά χρόνια πριν αποχωρήσει το 2013 για τη Γουέστ Μπρομ. Σήμερα μετρά 197 συμμετοχές και 27 γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα.
Ρίτσαρντ Νταν
Ο Ιρλανδός στόπερ ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1996 και αποχώρησε από την Έβερτον το 2000 παίρνοντας μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Σίτι. Ολοκλήρωσε την καριέρα του με περισσότερες από 400 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ και 80 με τα χρώματα της χώρας του.
Τζον Στόουνς
Ανάγκασε τον Πεπ Γκουαρντιόλα να εισηγηθεί το περασμένο καλοκαίρι τη μετακόμισή του στο Μάντσεστερ για χάρη της Σίτι. Μια μεταγραφή που απέφερε 55 εκατομμύρια ευρώ στα «ζαχαρωτά», ποσό το οποίο τον μετέτρεψε στον πιο ακριβό αμυντικό στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.
Σκόντραν Μουστάφι
Ο Γερμανός στόπερ της Άρσεναλ και παγκόσμιος πρωταθλητής με τα «πάντσερ» το 2014 έκανε τα πρώτα του βήματα στην ακαδημία του Αμβούργου αλλά έγινε επαγγελματίας περνώντας το μονοπάτι της Έβερτον, όταν ενσωματώθηκε στην ακαδημία της το καλοκαίρι του 2009 και σε ηλικία 17 ετών. Με την αντρική ομάδα του αγγλικού συλλόγου πραγματοποίησε μόνο μια επίσημη συμμετοχή πριν αποχωρήσει για την ιταλική Σαμπντόρια.
Ρος Μπάρκλεϊ
Μέλος της αντρικής ομάδας από το 2011, παραχωρήθηκε δύο φορές δανεικός σε Σέφιλντ Γουένσντεϊ και Λιντς. Σήμερα σε ηλικία 23 ετών ο σκληροτράχηλος κεντρικός μέσος αποτελεί αναντικατάστατη μονάδα στην ενδεκάδα του Ρόναλντ Κούμαν και ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου.