Από τον Σταμ και τον Φαν ντερ Σαρ στον Μπλιντ και τον Ζλάταν!

Με αφορμή τον αποψινό (24/5, 21:45 ώρα Ελλάδος) τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άγιαξ, το england365 θυμάται τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο ομάδων, μερικοί εκ των οποίων εξακολουθούν να αγωνίζονται με το έμβλημα ενός εκ των δύο συλλόγων.

Από τον Σταμ και τον Φαν ντερ Σαρ στον Μπλιντ και τον Ζλάταν!

 

 

 

 

ΓΙΑΠ ΣΤΑΜ

Το... άγγιγμα του Μίδα φαίνεται πως είχε ο άλλοτε κεντρικός αμυντικός, Γιαπ Σταμ, καθώς στην πρώτη χρονιά του Ολλανδού στο «Ολντ Τράφορντ» (1998-1999) η Γιουνάιτεντ κατέκτησε το τρεμπλ σηκώνοντας Πρέμιερ Λιγκ, Κύπελλο Αγγλίας και φυσικά, το Τσάμπιονς Λιγκ στο συγκλονιστικό εκείνο τελικό του «Καμπ Νου» απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.

Ο νυν τεχνικός της Ρέντινγκ είναι ο μοναδικός από τα πρόσωπα που θα ακολουθήσουν, ο οποίος αγωνίστηκε πρώτα στους «κόκκινους διαβόλους», στους οποίους πήρε μεταγραφή από την Αϊντχόφεν το καλοκαίρι του 1998, έφυγε από την ομάδα τον Αύγουστο του 2001 για λογαριασμό της Λάτσιο, ακολούθησε η Μίλαν το 2004 και στη «δύση» της καριέρας του αγωνίστηκε και στον Άγιαξ, όπου έπαιξε μόλις μία σεζόν (2006-2007) ολοκληρώνοντας στο τέλος αυτής την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία.

ΕΝΤΒΙΝ ΦΑΝ ΝΤΕΡ ΣΑΡ

Ο Έντβιν φαν ντερ Σαρ υπερασπίστηκε επί σχεδόν μία δεκαετία (1990-1999) την εστία του Άγιαξ, κατά τη διάρκεια της οποίας πανηγύρισε, μεταξύ άλλων, και την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1995 με αντίπαλο τη Μίλαν, κάτι που παραλίγο να καταφέρει και την επόμενη χρονιά (1996), όταν ηττήθηκε στα πέναλτι του τελικού από τη μέλλουσα ομάδα του, Γιουβέντους.

Στη Γιουνάιτεντ ο Ολλανδός γκολκίπερ ήρθε το καλοκαίρι του 2005 και σε ηλικία 34 ετών «εξαργυρώνοντας» μία επιτυχημένη τετραετία (2001-2005) κάτω από τα «δοκάρια» της Φούλαμ. Με το σύλλογο του Μάντσεστερ ο υψηλόσωμος τερματοφύλακας επανέλαβε το 2008 τον θρίαμβο που βίωσε 13 χρόνια πριν με τον «Αίαντα», όταν στον τελικό «εμφύλιο» της Μόσχας η Γιουνάιτεντ νίκησε στα πέναλτι την Τσέλσι, ενώ ένα χρόνο μετά (2009), αλλά και στην τελευταία σεζόν του στα γήπεδα (2010-2011), κατέγραψε ακόμη δύο συμμετοχές σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, γνωρίζοντας ωστόσο, ισάριθμες ήττες αμφότερες από την Μπαρτσελόνα.

Επιπλέον, στα έξι χρόνια της θητείας του στο «Ολντ Τράφορντ» ο Φαν ντερ Σαρ κέρδισε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2008), τέσσερα πρωταθλήματα (2007, 2008, 2009, 2011), δύο Λιγκ Καπ (2006, 2009) και τρία Κομιούνιτι Σιλντ (2007, 2008, 2010).

ΝΤΕΪΛΙ ΜΠΛΙΝΤ

Ο 27χρονος μεσοαμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών του Άγιαξ έχοντας θητεύσει στο σύλλογο του Άμστερνταμ από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα μέχρι τη μεταγραφή του στη νυν ομάδα του το καλοκαίρι του 2014 (εξαίρεση ένα εξάμηνο το 2010, όταν έπαιξε στη Χρόνινχεν ως δανεικός).

Γιος του Ντάνι Μπλιντ, παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του «Αίαντα» και της Εθνικής Ολλανδίας και μέχρι πρότινος Ομοσπονδιακού τεχνικού της χώρας, ο αριστεροπόδαρος μπακ-χαφ της Γιουνάιτεντ θα είναι σίγουρα ένα από τα πρόσωπα του τελικού, εφόσον ο Ζοσέ Μουρίνιο τον επιλέξει να αγωνιστεί, μιας και, όπως θα δούμε παρακάτω, η απουσία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς αναμένεται να στρέψει όλους τους «προβολείς» πάνω του ως συνδετικού κρίκου (μαζί με τον Φοσού-Μενσά, αν παίξει κι εκείνος) ανάμεσα στους δύο αποψινούς αντιπάλους.

Στα τρία χρόνια του στο Μάντσεστερ ο Ντέιλι Μπλιντ έχει κατακτήσει έως τώρα τρεις εγχώριους τίτλους, και ειδικότερα, ένα Κύπελλο (2016), ένα Κομιούνιτι Σιλντ (2016) και ένα Λιγκ Καπ (2017).

ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΪΜΟΒΙΤΣ

Θα ήταν αναμφίβολα το πρόσωπο του τελικού, αν ήταν σε θέση να αγωνιστεί. Ο 35χρονος σέντερ φορ ήταν χωρίς υπερβολή το σημείο αναφοράς στη φετινή Γιουνάιτεντ, στην οποία κατάφερε να προσαρμοστεί αμέσως μετά την έλευσή του το περασμένο καλοκαίρι (2016) έχοντας πετύχει φέτος στις 46 συμμετοχές του σε Αγγλία και Ευρώπη 28 τέρματα, τα οποία πιθανότατα και να είχε αυξήσει αν δεν υπήρχε ο τραυματισμός του στον προημιτελικό του Γιουρόπα Λιγκ με την Άντερλεχτ που του στέρησε και τη δυνατότητα να δηλώσει παρών στον τελικό που θα γίνει στην πρωτεύουσα της χώρας του, της Σουηδίας.

Πολύ πριν, ωστόσο, ο Ζλάταν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό για τα κατορθώματά του εντός γηπέδου, οι άνθρωποι του Άγιαξ είχαν διαβλέψει την εξέλιξη του 19χρονου τότε υψηλόσωμου κεντρικού επιθετικού, τον οποίο και είχαν αποκτήσει από την ομάδα της γενέτειράς του, Μάλμε, τον Ιούλιο του 2001.

Ο Ιμπραΐμοβιτς αγωνίστηκε στον «Αίαντα» για τρία χρόνια και στη συνέχεια ακολούθησαν μεταγραφές σε πολλά ισχυρά κλαμπ της Ευρώπης (Γιουβέντους, Ίντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν) μέχρι που η ποδοσφαιρική... μοίρα τον έφερε για πρώτη φορά στην Αγγλία στα 34 έτη της ζωής του.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί, ότι ο Σουηδός στράικερ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους δύο μέχρι στιγμής φετινούς τίτλους της Γιουνάιτεντ σκοράροντας τα κρισιμότερα τέρματα, τόσο στο Κομιούνιτι Σιλντ (διαμόρφωσε το τελικό 2-1 με τη Λέστερ στο 83ο λεπτό της αναμέτρησης), όσο και στον τελικό του Λιγκ Καπ (το 1ο της ομάδας του και το τελευταίο γκολ του αγώνα που μπήκε στο 87’ στο 3-2 επί της Σαουθάμπτον).

ΖΟΡΝΤΙ ΚΡΟΪΦ, ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΠΙΤΝΕΡ, ΤΙΜΟΘΙ ΦΟΣΟΥ-ΜΕΝΣΑ

Τα τρία αυτά πρόσωπα χρήζουν ειδικής μνείας, διότι ναι μεν έχουν φορέσει τις φανέλες και των δύο συλλόγων, όμως δεν αγωνίστηκαν σε επαγγελματικό επίπεδο με τον Άγιαξ, παρά μόνο διετέλεσαν μέλη στα φυτώριά του.

Ο γιος του θρυλικού Γιόχαν Κρόιφ, Ζόρντι, είχε ως αφετηρία της ποδοσφαιρικής του διαδρομής τα τσικό του «Αίαντα», από τα οποία αποτέλεσε παρελθόν αργότερα για να πάρουν σειρά αυτά της Μπαρτσελόνα, ενώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε μεταγραφή από την ομάδα της Βαρκελώνης το 1996 για να αποχωρήσει τελικά από το «Ολντ Τράφορντ» (λίγες συμμετοχές, μεσολάβησε ο δανεισμός του στη Θέλτα στο δεύτερο μισό της σεζόν 1998-1999) το 2000 με επόμενο σταθμό της καριέρας του την Αλαβές.

Ο Μπίτνερ πέρασε περίπου μία πενταετία στις ακαδημίες του Άγιαξ, προτού μεταπηδήσει σε αυτές της νυν ομάδας του, Φίτεσε το 2005. Ο 28χρονος πλέον αριστερός μπακ-χαφ επιχείρησε το «άλμα» από το κλαμπ του Άρνεμ στην... κόκκινη μεριά του Μάντσεστερ το καλοκαίρι του 2012, όπου όμως, δεν μακροημέρευσε και έτσι, ύστερα από δύο χρόνια (2014) ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής έφυγε για λογαριασμό της Ντινάμο Μόσχας.

Ο Φοσού-Μενσά αποκτήθηκε κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο του 2014 από τα μικρά τμήματα του Άγιαξ, προκειμένου να στελεχώσει την Κ-18 της Γιουνάιτεντ. Ο 19χρονος Ολλανδός μεσοαμυντικός με καταγωγή από την Γκάνα πήρε τελικά την προαγωγή του στη μεγάλη ομάδα στα μέσα της περασμένης σεζόν (2015-2016).

 

ΜΠΟΝΟΥΣ: ΛΟΥΙΣ ΦΑΝ ΧΑΑΛ

Ο επίλογος της αναφοράς μας στους ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει και με τους δύο συλλόγους θα κλείσει με έναν άνθρωπο που μπορεί να μην... ντύθηκε με την αγωνιστική περιβολή τους, εντούτοις, κατείχε τα ηνία του πάγκου των δύο μεγάλων αυτών ομάδων στο πρόσφατο, αλλά και πιο μακρινό παρελθόν.

Ο Λουίς φαν Χάαλ ξεκίνησε αρχικά ως υπηρεσιακός τεχνικός στον Άγιαξ, για να ακολουθήσει μία «χρυσή» εξαετία (1991-1997) με τον ίδιο ως πρώτο προπονητή, κατά την οποία ο Ολλανδός κατέκτησε, μεταξύ άλλων, ένα Τσάμπιονς Λιγκ (1995), ένα Κύπελλο Ουέφα (1992), ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης (1995), ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (1995), ενώ λίγο έλειψε να πετύχει την άμεση επανάληψη του θριάμβου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση το 1996, αλλά έχασε τον τελικό από τη Γιουβέντους στα πέναλτι.

Ο Ολλανδός κόουτς προσελήφθη από τη Γιουνάιτεντ δεκαεπτά χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Άγιαξ για χάρη της Μπαρτσελόνα. Τη διετία 2014-2016 που θήτευσε στο «Ολντ Τράφορντ», ο 65χρονος σήμερα Φαν Χάαλ δέχθηκε έντονη κριτική -δικαιολογημένη ως ένα σημείο- για τον τρόπο παιχνιδιού και την εν γένει απόδοση της Γιουνάιτεντ, καταφέρνοντας παρ’ όλα αυτά, στο σύντομο πέρασμά του να αφήσει ως... κληρονομιά ένα Κύπελλο Αγγλίας (2016).