Φαντασιώνουμε ακριβώς πριν από τον γκρεμό
Σήμερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανήκει στον Αμερικανό Μάλκομ Γκλέιζερ και την οικογένειά του. Το πρόβλημα των οπαδών δεν έχει να κάνει με το ότι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι ξένοι, αλλά με το ότι αυτοί την υπερχρέωσαν.
Του Αντώνη Καρπετόπουλου
Πηγή:Sportday
Οι Αμερικανοί δανείστηκαν το 2005 χρήματα από τράπεζες, περίπου 700 εκατομμύρια στερλίνες, για να την αγοράσουν και χρέωσαν τα δάνεια της εξαγοράς της στην ίδια τη Γιουνάιτεντ. Η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη όταν μιλάμε για επιχειρήσεις, όμως η εγγλέζικη ομάδα εμφανίζεται σήμερα υπερχρεωμένη και μολονότι αυτή η χρέωσή της είναι λίγο λογιστικό τρικ, εν τούτοις οι οπαδοί δεν χαίρονται καθόλου με την εξέλιξη. Γενικά δεν θεωρούν ότι είναι πρέπον να εμφανίζεται υπερχρεωμένη η ομάδα τους τη στιγμή που βρίσκεται σταθερά στις δέκα μεγαλύτερες σε έσοδα ποδοσφαιρικές εταιρείες του κόσμου.
Κέρδη
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το οικονομικό έτος Ιούλιος 2008 - Ιούνιος 2009 εμφάνισε μεικτά κέρδη της τάξεως των 49 εκατομμυρίων στερλινών, όταν πριν από έναν χρόνο είχε ζημίες 22 εκατομμυρίων. Στη συγκεκριμένη σεζόν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και κέρδισε το πρωτάθλημα: και τα δύο τα είχε κάνει ωστόσο κι ένα χρόνο πριν, οπότε δεν ήταν αυτά που αύξησαν τα έσοδά της.
Τα εν λόγω μεικτά κέρδη εκτόξευσαν οι πωλήσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης και του Τέβες στη Μάντσεστερ Σίτι: οι δύο αυτές πωλήσεις έφεραν στα ταμεία ένα ποσό που ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια στερλίνες. Υπολογίζεται ότι, αν δεν υπήρχαν αυτές οι πωλήσεις, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα εμφάνιζε οριακά ζημίες κι αυτό μολονότι πέρυσι ήταν η μοναδική από τις μεγάλες βρετανικές ομάδες που, εν μέσω κρίσης, αύξησε την τιμή των διαρκείας εισιτηρίων της. Οι Αμερικανοί, πάντως, για να είμαστε δίκαιοι μαζί τους, ανακοίνωσαν ότι του χρόνου θα υπάρξει μια οριακή και συμβολική πτώση των τιμών των εισιτηρίων μολονότι ένα σημαντικό μέρος των οπαδών επιθυμεί την αποχώρησή τους.
Υπερηφάνεια
Στο μεταξύ η αντίδραση των οπαδών μεγαλώνει και η διαμαρτυρία γίνεται συμβολικά και εύστοχα: τα κιτρινοπράσινα κασκόλ δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει να είναι περήφανος για μια ομάδα που δεν χρωστάει. Το ενδιαφέρον σε αυτή την αντίδραση είναι ότι άρχισε να εκδηλώνεται σε εποχές που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διαρκώς κέρδιζε! Στην πενταετία των Αμερικανών (που μπήκαν στον σύλλογο το 2005) η ομάδα του σερ Αλεξ γνώρισε μόνο θριάμβους κατακτώντας όχι μόνο συνεχή πρωταθλήματα Αγγλίας αλλά και όποιο άλλο διεθνές τρόπαιο υπάρχει ξεκινώντας από το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ που ήταν στόχος ζωής. Κι όμως οι θρίαμβοι δεν άλλαξαν τη στάση του κόσμου, που διακρίνει την αγωνιστική επιτυχία από τη σοβαρή διοίκηση με αξιοζήλευτη -ειδικά για τα δικά μας δεδομένα- ωριμότητα.
Ποτέ
Εδώ ακριβώς ήθελα να καταλήξω. Υπήρχε ποτέ περίπτωση οπαδοί ελληνικής ομάδας να αποδοκιμάζουν μία διοίκηση, εν μέσω θριάμβων, επειδή χρεώνει την εταιρεία; Δεν θα το έκαναν ποτέ. Ισα ίσα που το σύνθημα «είναι τρελός ο πρόεδρος» θα δονούσε την ατμόσφαιρα! Σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο και δεν χρειάζονται οικονομοτεχνικές μελέτες για να το καταλάβει κανείς: χρειάζεται απλά να δει πόσο στριμωξίδι έχουν προκαλέσει στις ΠΑΕ η κρίση και η έλλειψη ρευστότητας. Στον ΠΑΟ νομίζετε ότι ο καβγάς γίνεται για το αν γίνονταν καλύτερες μεταγραφές επί Τζίγκερ ή επί Πατέρα ή για το πότε ο ΠΑΟ ήταν σεβαστός;
Λάθος: ο καβγάς που θα γίνει θα αφορά κυρίως το ποια πορτοφόλια θα ανοίξουν για να καλυφθεί η χασούρα των 15 εκατ. ευρώ που στοίχισε το πρωτάθλημα. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι με προβλήματα μεγαλύτερα. Ενα χρόνο ψάχνει συμπαίκτες ο Σωκράτης Κόκκαλης και ουδείς εμφανίζεται να συναινέσει με τους όρους του. Ενα ευρώ πωλείτο η ΑΕΚ και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να την αποκτήσει: ο «τίγρης» είναι λύση μόνο στα πρωτοσέλιδα της «Ωρας». Στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν, λέει, νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 17 εκατ. ευρώ κι ας έχουν πάει σχεδόν άπατες οι τρεις προηγούμενες.
Χρέη
Δεν υπάρχουν λεφτά και όταν λείπουν τα λεφτά μεγαλώνουν τα χρέη και τα χρέη οδηγούν στον όλεθρο. Μόνο που αυτό οι Ελληνες οπαδοί είναι αδύνατο να το καταλάβουν. Συνεπικουρούμενοι στις ονειρώξεις από έναν αθλητικό Τύπο που πουλάει ελπίδες, δηλαδή ψέματα, οι οπαδοί περιμένουν «μεσσίες» και μεταγραφές εκατομμυρίων ευρώ ενώ το μόνο που θα έπρεπε να τους απασχολεί, αν αγαπούσαν τις ομάδες τους όπως αυτοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι η βιωσιμότητά τους.
Από τις 16 ομάδες που θα πάρουν μέρος στην επόμενη Σούπερ Λίγκα, σήμερα δεν έχουν κύριο χορηγό οι 13. Πρόσφατα ανακοινώθηκε στις ΠΑΕ από τις εταιρείες που τις προμηθεύουν αθλητικό υλικό να μην περιμένουν χρήματα: καμιά τους δεν πληρώνει για διαφήμιση. Η κατά 20% αύξηση της φορολογίας των συμβολαίων, το τέλος της διαφήμισης κρατικών εταιρειών, οι τριγμοί της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο.
Κασκόλ
Οι οπαδοί θα έπρεπε να πιέζουν τις διοικήσεις να μη δημιουργούν ελλείμματα γιατί ο γκρεμός είναι κοντά. Αλλά αυτό για να το κάνεις πρέπει να έχεις την ωριμότητα των τυπάδων που κυκλοφορούν στο «Ολντ Τράφορντ» με τα κιτρινοπράσινα κασκόλ κι αυτό είναι δύσκολο. Να φαντασιώνεσαι «Τίγρηδες», Σκόκους, Γκοβού, Δράκους κ.ά. είναι ευκολότερο.