ENGLAND365 22.12.2010 | 11.06
Η μαγική χρονιά του τρεμπλ
H απροσδόκητη «ξηρασία» τροπαίων της προηγούμενης σεζόν οδήγησε τον Σκωτσέζο τεχνικό να προχωρήσει το καλοκαίρι του 1998 σε μεγάλες επενδύσεις και για να μπορέσει να πάρει τους Ντουάιτ Γιόρκ, Γιάαπ Σταμ και Γιέσπερ Μπλόμκβιστ η διοίκηση του παραχώρησε το τεράστιο ποσό των σχεδόν 30 εκατομμυρίων στερλινών. Παρά την απώλεια το Δεκέμβριο του βοηθού του Μπράιαν Κιντ που επέλεξε να αναλάβει τη θέση του προπονητή στην Μπλάκμπερν ( η οποία όμως υποβιβάστηκε στο φινάλε της σεζόν) ο Φέργκιουσον με βοηθό πλέον τον Στιβ Μακλάρεν έμελλε να βιώσει την ίδια εποχή τις πιο δοξασμένες ημέρες της γεμάτης θριάμβους καριέρας του. Μπορεί στο πρωτάθλημα ο τίτλος να ήρθε όχι με μεγάλο κόπο όμως τα άλλα δύο τρόπαια που πανηγύρισε με την ομάδα του είχαν δραματικούς τόνους. Πρώτα η πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου όταν στην μονομαχία με την μεγάλη αντίζηλο Άρσεναλ η Γιουνάιτεντ φάνηκε να οδεύει προς τον αποκλεισμό καθώς με τον Κιν να έχει αποβληθεί οι «κανονιέρηδες» στο τελευταίο λεπτό κέρδισαν πέναλτι. Αλλά ο μεγάλος Σμάιχελ το απέκρουσε και στην παράταση ο Γκιγκς πέτυχε το πιο όμορφο γκολ της καριέρας του για να μπορέσουν οι «κόκκινοι διάβολοι» να πάρουν το εισιτήριο και να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια τη Νιουκάστλ επί της οποίας και επικράτησαν με 2-0 χάρη στα γκολ των Σέριγχαμ και Σκόουλς. Και κατέκτησαν το τρόπαιο για 4η φορά με προπονητή τον Φέργκιουσον που πανηγύρισε έτσι το 3ο του νταμπλ στο νότιο τμήμα του Νησιού.
Ακόμα πιο δραματικός όμως ήταν ο θρίαμβος της Γιουνάιτεντ στην Ευρώπη. Αφενός με την επικράτηση στα ημιτελικά κόντρα στη Γιουβέντους από την οποία βρέθηκε να χάνει νωρίς 2-0 στο 2ο ματς στο Τορίνο, αλλά κατάφερε να νικήσει τελικά 3-2 και να πάρει το πρώτο της εισιτήριο από το 1968 για τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της «Γηραιάς Ηπείρου». Εκεί δίχως τους τιμωρημένους Κιν και Σκόουλς έχανε (χάρη στις εξαιρετικές επεμβάσεις του Σμάιχελ, μόνο) 1-0 από την πολύ ανώτερη Μπάγερν με το ρολόι να δείχνει ότι είχαν συμπληρωθεί τα 90 λεπτά. Απέμεναν τα τρία του επιπλέον χρόνου που είχε δείξει ο διαιτητής του τελικού στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης Πιερλουΐτζι Κολίνα όταν όχι απλά κατάφερε κόντρα στη ροή του αγώνα και κάθε προσδοκία να ισοφαρίσει με τον Σέριγχαμ αλλά και να κλέψει από τα χέρια των Βαυαρών το τρόπαιο κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή με γκολ , μιάς άλλης χρυσής αλλαγής του Φέργκιουσον στον αγώνα του, του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.
Έπειτα από το πρωτοφανές και άνευ επομένου για αγγλική ομάδα τρεμπλ ο Φέργκιουσον πήρε τον τίτλο του σερ στις 12 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς για την τεράστια προσφορά του στο ποδόσφαιρο της Βρετανίας .
Τη σεζόν 1999–2000 η Γιουνάιτεντ διατήρησε το αγγλικό στέμμα με τεράστια άνεση καθώς είχε απόσταση 18 βαθμών από τον πλησιέστερο της διώκτη και μόλις τρεις ήττες. Λίγο καιρό νωρίτερα η συλλογή είχε εμπλουτιστεί και με το Διηπειρωτικό κύπελλο (με νίκη 1-0 επί της Παλμέιρας στο Τόκιο χάρη στο γκολ του Κιν). Τον Απρίλιο του 2000 το σωματείο συμφώνησε να αποκτήσει τον Ρούουντ Φαν Νιστερλόι από την Αίντχόφεν για το ποσό ρεκόρ στην Βρετανία των 18 εκατομμυρίων στερλινών αλλά ο Ολλανδός διεθνής επιθετικός δεν πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις και επέστρεψε στην πατρίδα του όπου υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό ο οποίος τον κράτησε για περίπου ένα χρόνο μακριά από τους αγώνες. Λίγο καιρό αργότερα αποκτήθηκε ένα 7,8 εκατομμυρίων στερλινών (επίσης ρεκόρ στο Νησί για τερματοφύλακα) ο Φαμπιέν Μπαρτέζ και την επόμενη σεζόν η Γιουνάιτεντ κατέκτησε για 3η σερί σεζόν το πρωτάθλημα ( η μόλις 4η ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που το κατάφερε αυτό). Επίσης ισοφάρισε το ρεκόρ της Λίβερπουλ από το 1991 με 10 διαδοχικούς τερματισμούς στις δύο πρώτες θέσεις. Όμως στην Ευρώπη δεν τα πήγε ανάλογα καλά αφού σ’ αμφότερες τις μετά την Βαρκελώνη εκδόσεις του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε στα προημιτελικά (από τις μετέπειτα θριαμβεύτριες Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου).
Το καλοκαίρι του 2001 ο Φαν Νιστερλόι πήγε στο Μάντσεστερ και λίγο καιρό μετά έναντι ενός νέου ποσού ρεκόρ στη Βρετανία (28,1 εκ. στερλίνες) αποκτήθηκε και ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν ο οποίος αντίθετα από τον πρώτο απέτυχε να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών του αγγλικού σωματείου και μετακόμισε δύο χρόνια αργότερα στην Τσέλσι για κάτι παραπάνω από τα μισά χρήματα.
Τα χρόνια της …3ης θέσης
Στο ξεκίνημα της σεζόν 2001–02 παραχωρήθηκε ο Σταμ στη Λάτσιο με τις αποκαλύψεις στην αυτοβιογραφία του, περί παράνομης προσέγγισης του από τον Φέργκιουσον για μεταγραφή στην Γιουνάιτεντ πριν ενημερωθεί η τότε ομάδα του Αϊντχόφεν, να θεωρούνται αιτία της. Ο σερ Άλεξ επέλεξε για αντικαταστάτη του Ολλανδού τον 36χρονο Λοράν Μπλαν. Προηγούμενα είχε χάσει και τον Μακλάρεν που επέλεξε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μίντλεσμπρο. Στις αρχές Δεκέμβρη του 2001 μία καταστροφική πορεία με μία νίκη και έξι ήττες σε επτά ματς την κατρακύλησε στην 9η θέση 11 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ που μάλιστα είχε και ένα ματς λιγότερο και υπήρξαν φόβοι ότι η Γιουνάιτεντ μπορούσε ακόμα και να μείνει εκτός ευρωπαϊκών θέσεων. Όμως στη συνέχεια με 8 σερί νίκες σκαρφάλωσε στην κορυφή της βαθμολογίας πριν τελικά μείνει από δυνάμεις στην τελική ευθεία και τερματίσει 3η με την Άρσεναλ να κατακτά το τρόπαιο με νίκη 1-0 μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» την προτελευταία αγωνιστική . Στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε από την Λεβερκούζεν στα ημιτελικά και τα νωρίς νοκ-άουτ σε Λιγκ Καπ και κύπελλο Αγγλίας σήμαιναν ότι για πρώτη φορά από το 1989 όχι απλά έμεινε δίχως τρόπαιο αλλά και εκτός πρώτης 2αδας στο πρωτάθλημα.
Η επόμενη περίοδος επρόκειτο να είναι η ύστατη του στον πάγκο της ομάδας καθώς είχε νωρίτερα ανακοινώσει την απόφαση του να βγει στη σύνταξη. Επιλογή που επέδρασε σημαντικά στο στρατόπεδο της Γιουνάιτεντ με τη φόρμα της ομάδας να υποχωρεί δραματικά . Όμως το Φλεβάρη του 2002 ανακάλεσε και συμφώνησε να παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον τρία ακόμα χρόνια. Πριν καν ξεκινήσει η σεζόν καταρρίφθηκε ένα ακόμα βρετανικό ρεκόρ μεταγραφής με την «κατάθεση» 30 εκατομμυρίων στερλινών για την απόκτηση του Ρίο Φέρντιναντ από τη Λιντς ενώ προσέλαβε ως βοηθό του τον Πορτογάλο Κάρλος Κεϊρόζ.
Το μεγάλο comeback
Η ομάδα του κατέκτησε για 8η φορά τον τίτλο παρά το γεγονός ότι σχεδόν δύο μήνες πριν από το τέλος βρισκόταν 8 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Άρσεναλ που όμως έμεινε από καύσιμα στο τέλος. Ο σερ Άλεξ χαρακτήρισε τον θρίαμβο εκείνο ως τον πιο ικανοποιητικό για αυτόν εξ αιτίας του απίστευτου comeback που περιλάμβανε ένα σερί 10 νικών (ανάμεσα τους το θριαμβευτικό 4-0 εντός έδρας επί της Λίβερπουλ και το σαρωτικό 6-2 στο Νιουκάστλ επί της τοπικής ομάδας) σε 11 ματς και ούτε μία ήττα από το Boxing Day.
Το 2003–04 τα νέα αποκτήματα όπως οι Ερίκ Ντζεμπά –Ντζεμπά και Ζοσέ Κλέμπερσον αποδείχθηκαν αποτυχίες ενώ δεν ήταν επιτυχής η προσπάθεια να πάρει τον Ροναλντίνιο . Αντίθετα κατάφερε να προσθέσει στο έμψυχο της υλικό τον έφηβο τότε Κριστιάνο Ρονάλντο από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας Κατέκτησαν μεν οι «διάβολοι» για 11η φορά (ρεκόρ) το κύπελλο Αγγλίας (με νίκη 3-0 στον τελικό επί της Μίλγουολ χάρη στα γκολ των Φαν Νιστελρόι (2) και Ρονάλντο) όμως τερμάτισαν στην 3η θέση αρκετά πίσω από την πρωταθλήτρια τότε (και μάλιστα δίχως ήττα) Άρσεναλ . Στο Τσάμπιονς Λιγκ επίσης βγήκε νοκ-άουτ νωρίς αποκλειόμενη στα προημιτελικά από την μετέπειτα θριαμβεύτρια Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η απουσία τους τελευταίους τέσσερις μήνες του τιμωρημένου με διπλάσιο χρονικό διάστημα Φέρντιναντ επειδή δεν παρουσιάστηκε σε έλεγχο ντόπινγκ.
Στη σκιά της Τσέλσι
Στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν προστέθηκε στο έμψυχο υλικό τόσο ο νεαρός Γουέιν Ρούνι, ο οποίος έγινε με τα κάτι παραπάνω από 20 εκατομμύρια στερλίνες που καταβλήθηκαν στην Έβερτον ο ακριβότερος teenager στον κόσμο, όσο και ο Γκάμπριελ Χάινζε. Όμως ο σοβαρός τραυματισμός του μεγάλου γκολτζή Φαν Νιστελρόι την έφερε στην 3η θέση για ισάριθμη φορά τις τελευταίες τέσσερις σεζόν. Στο κύπελλο γνώρισε την ήττα στον τελικό από την Άρσεναλ στα πέναλτι, στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε στον 2ο γύρο των ομίλων από την μετέπειτα φιναλίστ Μίλαν και στο Λιγκ Καπ στα ημιτελικά από την αργότερα θριαμβεύτρια Τσέλσι που ήταν εκείνη τη σεζόν και η νέα πρωταθλήτρια Αγγλίας.
Τις πολλαπλές εκείνες απογοητεύσεις ακολούθησε η διαμάχη με τον μεγαλομέτοχο του σωματείου Τζον Μάνιερ για την ιδιοκτησία του αλόγου ιπποδρομιών
Rock of Gibraltar. Ο τελευταίος και ο συνέταιρος του Τ. Π. ΜακΜάνους λίγο αργότερα συμφώνησαν να παραχωρήσουν τις μετοχές τους στον Αμερικανό μεγιστάνα Μάλκολμ Γκλέιζερ που έγινε έτσι το νέο αφεντικό της Γιουνάιτεντ.
Την μεταβατική σεζόν που ακολούθησε αποκτήθηκαν οι Έντουιν Φαν ντερ Σαρ και Παρκ Γι Σουνγκ ενώ στις 18 Νοέμβρη ανακοινώθηκε επίσημα ο χωρισμός κοινή συναινέσει με τον επί χρόνια κάπτεν της ομάδας Ρόι Κιν. Αντίθετα την πόρτα της εισόδου άνοιξαν το Γενάρη οι Νεμάνια Βίντιτς και Πατρίς Εβρά. Η Γιουνάιτεντ που απέτυχε να προκριθεί στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ τερμάτισε ξανά στην 3η θέση πολύ πίσω από την πάλι πρωταθλήτρια Τσέλσι του Μουρίνιο. Μοναδική αλλά μικρή ασφαλώς παρηγοριά η κατάκτηση του Λιγκ Καπ (4-0 τη Γουίγκαν στον τελικό με δύο γκολ του Ρούνι και από ένα των Κριστιάνο Ρονάλντο και Σαχά).
Η νέα τριετία στον αγγλικό θρόνο
Σύντομα παρελθόν για την Γιουνάιτεντ αποτέλεσε ο μεγάλος της γκολτζής τα προηγούμενα χρόνια Φαν Νιστελρόι ενώ αντίθετα αποκτήθηκε ο Μίκαελ Κάρικ. Η ομάδα ξεκίνησε πολύ καλά κερδίζοντας τα πρώτα της 4 ματς στην Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά και οδηγώντας την κούρσα συνεχώς από την 10η αγωνιστική και έπειτα έκοψε πρώτη το νήμα. Προηγούμενα ο σερ Άλεξ γιόρτασε την συμπλήρωση μιάς 20ετίας στον πάγκο της με εγκώμια τόσο παίκτες πρώην (ανάμεσα τους και ο Κιν) και νυν αλλά και τον μεγάλο του αντίζηλο Βενγκέρ, αλλά την επόμενη ημέρα το πάρτι χάλασε η ήττα στον 4ο γύρο του Κάρλινγκ Καπ από την μικρούλα Σάουθεντ.
Ο 9ος τίτλος του πρωταθλητή Αγγλίας όμως δεν συνοδεύτηκε και από ένα 4ο νταμπλ καθώς στον τελικό κυπέλλου το γκολ του Ντιντιέ Ντρογκμπά στην παράταση έδωσε το τρόπαιο στην Τσέλσι ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο αποκλεισμός ήρθε στα ημιτελικά κόντρα στην μετέπειτα θριαμβεύτρια Μίλαν.
Το καλοκαίρι του 2007 αποκτήθηκαν σπουδαίοι άσοι όπως οι Όουεν Χάργκριβς και Κάρλος Τέβες καθώς και οι νεαροί Άντερσον και Νάνι αλλά η ομάδα έκανε το χειρότερο της ξεκίνημα υπό τις οδηγίες του με δύο ισοπαλίες και μία ήττα (από τη γειτονική Σίτι) στα τρία της πρώτα ματς. Ανέκαμψε όμως και έδωσε σκληρή μάχη με την Άρσεναλ αρχικά και στο τέλος με την Τσέλσι με τον ίδιο να χαρακτηρίζει την τότε ομάδα του ως την καλύτερη που είχε ποτέ. Η Γιουνάιτεντ έκοψε πρώτη το νήμα αφήνοντας πίσω τους «μπλε» του Λονδίνου (με τους οποίους ισοβαθμούσε την προτελευταία αγωνιστική) και πανηγύρισε το 10ο της στέμμα στην Πρέμιερ Λιγκ υπό τις οδηγίες του. Ο ίδιος μπήκε όμως λίγο νωρίτερα σε μπελάδες με την πειθαρχική επιτροπή της αγγλικής ομοσπονδίας για τις κατηγορίες του σε βάρος του διαιτητή Κιθ Χάκετ μετά τον αποκλεισμό σοκ από την Πόρτσμουθ στον 5ο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας. Στις 21 Μαΐου του 2008 πανηγύρισε επίσης την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ για 2η φορά με νίκη 6-5 στα πέναλτι στο βροχερό «Λουζνίνι» της Μόσχας επί της Τσέλσι με το αλησμόνητο γλίστρημα του κάπτεν των Λονδρέζων Τζον Τέρι στη συγκεκριμένη ρουλέτα να παίζει καταλυτικό ρόλο εκεί.
Έπειτα από εκείνη την μεγάλη επιτυχία ανακοίνωσε πως πρόθεση του είναι να συνταξιοδοτηθεί έπειτα από τρία χρόνια δηλαδή το καλοκαίρι του 2011 , όμως ο εκτελεστικός διευθυντής της Γιουνάιτεντ Ντέιβιντ Γκιλ φρόντισε να ρίξει τόνους στην έντονη φιλολογία για το μέλλον του κορυφαίου τεχνικού.
Παρά το μέτριο ξεκίνημα τη σεζόν 2008–09 η Γιουνάιτεντ κατέκτησε τον τίτλο την προτελευταία αγωνιστική και ο Φέργκιουσον έγινε ο πρώτος τεχνικός που κατέκτησε δις επί τρεις σερί χρονιές τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ . Επιτυχία που ανέβασε στις 18 τις κατακτήσεις πρωταθλήματος από τους «κόκκινους διαβόλους» που ισοφάρισαν έτσι το ρεκόρ της Λίβερπουλ . Παράλληλα πανηγύρισαν και την κατάκτηση του Λιγκ Καπ με νίκη στα πέναλτι επί της Τότεναμ . Αντίθετα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο «Ολύμπικο» της Ρώμης παραδόθηκαν (2-0) στην ανώτερη Μπαρτσελόνα . Αρκετούς μήνες πριν όμως είχε φθάσει στην κατάκτηση του πρώτου Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων με νίκη 1-0 στον τελικό επί της Λίγκα ντε Κίτο με γκολ του Ρούνι.
Πριν από τον αγώνα με τους Καταλανούς ο σερ Άλεξ υποστήριξε ότι θα μείνει στην θέση του όσο καιρό θα του το επιτρέπει η υγεία του και ελπίζει να προλάβει να κατακτήσει το πρωτάθλημα μία ακόμα φορά. Την περασμένη σεζόν στη τεράστια συλλογή του προστέθηκε ένα ακόμα Λιγκ Καπ (με νίκη 2-1 επί της Άστον Βίλα στον τελικό χάρη στα γκολ των Όουεν και Ρούνι) αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ το όνειρο για έναν 3ο σερί τελικό τέλειωσε με τον αποκλεισμό στα προημιτελικά από την Μπάγερν. Στο πρωτάθλημα το ιστορικό πρώτο καρέ διαδοχικών κατακτήσεων τέλειωσε την τελευταία αγωνιστική καθώς η αντίζηλος Τσέλσι σάρωσε 8-0 την Γουίγκαν και έκοψε πρώτη το νήμα πανηγυρίζοντας λίγο αργότερα και το παρθενικό της νταμπλ.
Αρνείται να βγει στη σύνταξη και σπάει τα ρεκόρ
Εκείνη την εποχή αρκετές εφημερίδες υποστήριζαν ότι ο σερ Άλεξ θα αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν 2010-11 όμως ο ίδιος ουκ ολίγες φορές από τότε το έχει διαψεύσει και δηλώνει πάντα ετοιμοπόλεμος για τις μεγάλες προκλήσεις στον πάγκο της Γιουνάιτεντ με την οποία ξεκίνησε εφέτος επιτυχημένα (κατάκτηση του Κομιούνιτι Σιλντ με νίκη 3-1 επί της Τσέλσι χάρη στα γκολ των Βαλένθια, Ερνάντεζ και Μπερμπάτοφ). Από τις 19 του μήνα είναι πλέον ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία των «κόκκινων διαβόλων» καθώς συμπλήρωσε 24 χρόνια , ένα μήνα και 15 ημέρες στον πάγκο τους.
Ξεπέρασε έτσι τον μυθικό σερ Ματ Μπάσμπι (έφυγε από τη ζωή το 1994), που είχε αναλάβει δις την τεχνική ηγεσία της. Η πρώτη ήταν από το 1945 έως το 1969 και η δεύτερη ήταν τη σεζόν 1970-1971.: «Πίστευα πως κανείς δεν θα έσπαγε το ρεκόρ του Μπάσμπι. Έχω εκπλαγεί που τα κατάφερα» παραδέχεται ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον και προσθέτει « νομίζω πως ο σερ Ματ ήταν εδώ από …πάντα, ήταν πολύ πιο ήρεμος από εμένα και η πιο σημαντική συμβουλή που μου έδωσε ήταν να μη διαβάζω τις εφημερίδες κάτι που φρόντισα να κάνω».
Τα 11 πρωταθλήματα , 5 κύπελλα , 4 Λιγκ Καπ, 9 Τσάριτι –Κομιούνιτι Σιλντ , δύο Τσάμπιονς Λιγκ , ένα Κυπελλούχων , ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης , ένα Διηπειρωτικό και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που έχει στο διάστημα αυτό συλλέξει με τους «κόκκινους διαβόλους», και το προηγούμενα ανάλογα εξαιρετικά επιτυχημένο του πέρασμα από τον πάγκο της Αμπερντίνδικαίως, ανάγκασαν τον τεχνικό της Αγγλίας Φάμπιο Καπέλο να τον χαρακτηρίσει ως τον κορυφαίο τεχνικό όλων των εποχών.