Όταν το ποδόσφαιρο ξεπερνά τα στενά όρια του αθλητικού γεγονότος...
Την ιδιαίτερη εβδομάδα της 12ης Ιουλίου, λίγες ώρες μετά την επέτειο του εορτασμού της νίκης του Βασιλιά Γουλιέλμου Γ', το 1690 στη «Μάχη του Μπόιν», η Λίνφιλντ υποδέχεται τη Σέλτικ για τον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Μια ποδοσφαιρική κόντρα με τεράστιο υπόβαθρο θρησκευτικής και πολιτικής σκοπιάς...
Στην πρώτη, πολύ απλή ανάγνωση, πρόκειται για μια ευκαιρία από πλευράς «καθολικών» να συνεχίσουν στα προκριματικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης δίχως ν' αντιμετωπίσουν ιδιαίτερους μπελάδες.
Σε μια δεύτερη, πιο βαθιά μελέτη του ζευγαριού που προέκυψε, σημειώνεται μια τεράστια κόντρα με ιστορικό υπόβαθρο από τα τέλη του 17ου αιώνα. Η Βόρειος Ιρλανδία, κάθε 12η Ιουλίου γιορτάζει για τη νίκη του προτεστάντη Βασιλιά Γουλιέλμου Γ', στη «Μάχη του ποταμού Μπόιν», απέναντι στον - θείο αλλά και πεθερό του, αφού συνδέονταν και με δεσμούς αίματος - καθολικό Βασιλιά Ιάκωβο Β'...
Επρόκειτο για έναν πόλεμο ανάμεσα σε προτεστάντες και καθολικούς. Μια θρησκετική διαμάχη, αποτέλεσμα της οποίας ήταν χιλιάδες νεκροί από τη δεκαετία του '60 μέχρι και τη δεκαετία του '90, έως ότου σημειώθηκε το 1998 η Συμφωνία της... Καλής Παρασκευής.
Ανεξάρτητα από τη Συνθήκη που υπεγράφη, η καχυποψία ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα» και η άρνηση για συμβιβασμούς, παρά την υποχρεωτική προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, δεν έπαψαν.
Οι Αρχές σε Σκωτία και Ιρλανδία γνωρίζουν το επίπεδο επικινδυνότητας ελέω της συνάντησης των Σέλτικ και Λίνφιλντ. Είναι τρομερό το ιστορικό υπόβαθρο της «μάχης» ανάμεσα στην ομάδα από τη Γλασκώβη με καθολική και ιρλανδική εθνικιστική ιδεολογία, κόντρα σε ένα club από το Μπέλφαστ με προτεσταντική και ενωτική (όσον αφορά στα της Ιρλανδίας) στάση.
Παραδοσιακά, η 12η Ιουλίου, όπου σημειώνεται η μεγάλη παρέλαση για τον εορτασμό της νίκης του Γουλιέλμου της Οράγγης από το 1690, αποδεικνύεται σε μια καλή αφορμή για πρόκληση επεισοδίων και επίδειξη δύναμης και επιβολής των προτεστάντων. Το ένα φέρνει τ' άλλο ως συνήθως και δεν λείπουν οι άγριες σκηνές όταν αντιδρούν οι καθολικοί.
Ουδείς μπορεί να επαναφέρει στη μνήμη του μια από τις επετείους δίχως να έχουν σημειωθεί επεισόδια στο Μπέλφαστ, πράγμα που κατέστησε αναγκαστικά και τη μετάθεση του πρώτου αγώνα της Λίνφιλντ με τη Σέλτικ για τις 14 του μηνός, ημέρα Παρασκευή.
Φυσικά, δεν είναι τυχαία και η ώρα έναρξης του παιχνιδιού (19:00 ώρα Ελλάδας), αφού οι κάτοικο του Lisburn Road, πλησίον του γηπέδου της βορειοϊρλανδικής ομάδας, ζήτησαν να διεξαχθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα προκειμένου να... προλάβουν την πιθανή μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ όσο περνούσαν οι ώρες.
Η Σέλτικ πήρε την απόφαση να μην παραλάβει εισιτήρια για τους οπαδούς της για το πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι, σε αντίθεση με τη Λίνφιλντ, ο πρόεδρος της οποίας, Ρόι ΜακΓκίβερν, δήλωσε πως θα ήταν ποδοσφαιρικά πολύ όμορφο και γενικότερα εξαιρετικά σημαντικό αν κατάφερναν οι δύο αντίπαλες παρατάξεις οπαδών να βρεθούν και στα δύο ματς δίχως να ξεφύγει η ομαλότητα της διεξαγωγής των αναμετρήσεων.
Η απόφαση του σκωτσέζικου συλλόγου να μην ταξιδέψουν οι υποστηρικτές της στη Βόρεια Ιρλανδία έχει να κάνει με τις πρόσφατες εκλογές και τους δύο πόλους που έχουν δημιουργηθεί στην πολιτική σκηνή της χώρας (οι δημοκρατικοί του Σιν Φέιν και οι ενωτικοί του DUP).
Εννοείται πως... λάδι στη φωτιά της γενικότερης κόντρας, ρίχνουν και οι εξαιρετικές σχέσεις των οπαδών του συλλόγου της Βορείου Ιρλανδίας με αυτούς της Ρέιντζερς, λόγω του προτεσταντικού τους «πιστεύω», ενώ μάλιστα ταξιδεύουν και μαζί προς τη Σκωτία για να παρακολουθούν παιχνίδια της σκωτσέζικης Πρέμιερ (μόλις τρεις ώρες με το φέρι – μπόουτ η απόσταση...).