Οι «δυναστείες» της Άρσεναλ

Η αλλαγή σελίδας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Άρσεναλ έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο Νησί, καθώς, πλέον, οι μισές ομάδες της Πρέμιερ ανήκουν σε ξένους επιχειρηματίες. Το england365.gr σας παρουσιάζει τις «δυναστείες» της Άρσεναλ, καθώς και τα …Ηνωμένα Έθνη των ομάδων της Πρέμιερ.

Οι «δυναστείες» της Άρσεναλ

Η απόφαση της Λαίδης Μπρέισγουελ-Σμιθ να βάλει τέλος στην παράδοση που ήθελε την οικογένειά της να μετέχει στα διοικητικά της Άρσεναλ για περισσότερες από 3 γενιές, προκάλεσε τα περισσότερα σχόλια, καθώς όπως αναφέρουν τα αγγλικά Μέσα «πούλησε την ψυχή της, ενώ είχε γαλουχηθεί με τις αξίες της Άρσεναλ, μιας ομάδας που έχει συνδεθεί με τις παραδόσεις και με της αξίες της Βρετανίας». Αντίστοιχο είναι και το κλίμα στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας, οι οποίοι τονίζουν ότι ο Χέμπερτ Τσάπμαν και ο Άλεξ Τζέιμς θα …στριφογυρίζουν στον τάφο τους.

Πλέον οι ελπίδες των φίλων της Άρσεναλ εναποτίθενται στον Πίτερ Χιλ-Γουντ, ο οποίος θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο του συλλόγου. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πατέρας του Ντένις, θεωρούνται «πατριάρχες» της Άρσεναλ στη σύγχρονη εποχή και συγκρίνονται με τον Χέρμπερτ Τσάπμαν. Ποιες είναι όμως οι δυναστείες, σε διοικητικό επίπεδο, των «κανονιέρηδων»;


The Hill-Woods

Ο Σάμιουελ Χιλ-Γουντ ήταν παίκτης της Γκλόσοπ Νορθ Εντ, ομάδας κρίκετ, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής του επιχείρησης βάμβακος και διετέλεσε και βουλευτής. Στην Άρσεναλ «μπήκε» το 1929, ενώ μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ο βασικός μέτοχος της ομάδας με τον Σερ Μπρέισγουελ-Σμιθ. Το μερίδιο του κληρονομήθηκε από το γιο του, Ντένις, ο οποίος έμεινε στην προεδρεία της ομάδας για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ στη συνέχεια οι μετοχές πέρασαν στα χέρια του Πίτερ Χιλ-Γουντ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Άρσεναλ από το 1982 μέχρι σήμερα.


The Bracewell-Smiths

Ο Μπρέισγουελ-Σμιθ ήταν και ο ίδιος βουλευτής των Συντηρητικών, ενώ η οικογένειά του έχτισε το ξενοδοχείο Παρκ Λέιν και έχει στην κατοχή της το Ριτς, από το 1976. Διετέλεσε πρόεδρος της Άρσεναλ για 13 χρόνια (1949-1962), ενώ το μερίδιό του κληροδοτήθηκε στα παιδιά του, μετά το θάνατό του το 1966. Ο γιος του Σερ Τσαρς Μπρέισγουελ-Σμιθ παντρεύτηκε τη Λαίδη Νίνα το 1996 και την «έχρισε» υπεύθυνη για το μερίδιο της οικογένειας Σμιθ στην Άρσεναλ. Η Λαίδη Νίνα Μπρέισγουελ-Σμιθ αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας και παραχώρησε το μερίδιο της έναντι 122εκ. λιρών, βάζοντας έτσι τέλος σε μια μακρά παράδοση.


Δύο δεκαετίες μετά…

Η Άρσεναλ αποτελεί την 10η ομάδα που περνά στην ιδιοκτησία ξένου επιχειρηματία, ενώ μόλις 20 χρόνια πριν όλες οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας ήταν στα «χέρια» Άγγλων.

Δείτε …τον ΟΗΕ των μισών ομάδων της Πρέμιερ:

Η.Π.Α. (5): Άρσεναλ, Άστον Βίλα, Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ, Σάντερλαντ

Κίνα(1): Μπέρμιγχαμ

Ινδία(1): Μπλάκμπερν

Ρωσία(1): Τσέλσι

Αίγυπτος(1): Φούλαμ

Ην. Αρ. Εμιράτα(1): Σίτι