Οι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα και της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης

Τoυς χωρίζουν πολλά. Εν προκειμένω, ακόμα περισσότερο, το ποιος θα αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης της φετινής σεζόν στο Κίεβο, το Σάββατο. Ωστόσο, τους ενώνουν νοητά και αρκετοί παίκτες, που έχουν φορέσει στο παρελθόν και τις δυο αυτές βαριές φανέλες...

Οι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα και της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης

Iσπανοί εναντίον Άγγλων, Μαδριλένοι εναντίων Μερσεϊσάιντερς. Ζιντάν στη μια πλευρά, Κλοπ στην άλλη. Κριστιάνο Ρονάλντο από τα δεξιά, απέναντι του στα αριστερά, Μοχάμεντ Σαλάχ. Δυο μεγάλες στο ευρωπαϊκό στερέωμα ομάδες, που έχουν γράψει η καθεμία, τις δικές της χρυσές σελίδες στο βιβλίο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ.

Παρά το μεταξύ τους... χάσμα βέβαια, δεν ήταν λίγες οι φορές, τα τελευταία 20 χρόνια, που παίκτες «μετακόμισαν» από το «Άνφιλντ» στο «Μπερναμπέου», ή και το αντίστροφο. Έτσι, το england365 «βουτάει» στο παρελθόν και θυμάται αυτούς που στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής τους ζωής έγιναν «κόκκινοι» αλλά και «μερέγχες»:

Nικολάς Ανελκά

Ένας «γυρολόγος»... πολυτελείας για συλλόγους στην Ευρώπη, που αγωνίστηκε και στη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και στη Λίβερπουλ για έναν μόλις χρόνο! Επτά τέρματα σε 31 αγώνες ήταν ο «φτωχικός» του απολογισμός στην ισπανική πρωτεύουσα την σεζόν 1999/2000, καταφέρνοντας όμως να πάρει μαζί του το μετάλλιο του Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στη Βαλένθια (3-0) στο Παρίσι. Δυο χρόνια μετά, ο Γάλλος φορ βρέθηκε στη Λίβερπουλ ως δανεικός από την Παρί Σεν Ζερμέν, χωρίς όμως να πείθει με τις εμφανίσεις του (22 ματς/5 γκολ) τον τότε κόουτς των «κόκκινων» Ζεράρ Ουγιέ, που προτίμησε εντέλει να κινηθεί για την απόκτηση του Ελ-Χατζί Ντιούφ!

Φερνάντο Μοριέντες

Τίμησε και με το παραπάνω τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, από το 1997 μέχρι και το 2005 (με έναν χρόνο «διαλείμματος» ως δανεικός στη Μονακό). Με τους «μερέγχες» πανηγύρισε οκτώ τρόπαια, ανάμεσα τους φυσικά και τα τρία Τσάμπιονς Λιγκ της τετραετίας 1998-2002, η πληρότητα της γραμμής κρούσης των Μαδριλένων όμως τον ανάγκασε να αναζητήσει άλλου την ποδοσφαιρική του τύχη. Στη Λίβερπουλ βρέθηκε τον Γενάρη του 2005 και έμεινε για μόλις 1,5 χρόνο, κατά τον οποίο πρόλαβε να σκοράρει 12 φορές σε 60 εμφανίσεις, και να κατακτήσει το Κύπελλο του 2006.

Τσάμπι Αλόνσο

Ένας από τους καλύτερους μέσους της εποχής τους, πιθανότατα και ο καλύτερος από όλους όσους έχουν φορέσει τόσο την κόκκινη όσο και την άσπρη φανέλα. Ένα μεταγραφικό... «λαυράκι» για τη Λίβερπουλ, αφού τον απέκτησε από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ για μόλις 10,7 εκ. λίρες, συνέθεσε μαζί με τους Τζέραρντ-Μασεράνο στο «Άνφιλντ» μια υπερηχητική τριάδα στο χώρο του «κόκκινου» κέντρου. Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες στη Ρεάλ, η οποία τον έκανε δικό της πέντε χρόνια μετά για 30 εκατομμύρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πια μέσος (έχοντας ολοκληρώσει από πέρυσι την ποδοσφαιρική του πορεία), κατέκτησε κάθε διαθέσιμο τίτλο που διεκδίκησε, με εξαίρεση μόνο την Πρέμιερ Λιγκ με τη Λίβερπουλ!

Μάικλ Όουεν

Ο... Ντόκτορ Τζέκιλ της Λίβερπουλ, που έγινε «Μίστερ Χάιντ» στη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς έδειξε δυο τελείως διαφορετικά πρόσωπα στους δυο αυτούς συλλόγους! Tα 158 γκολ του σε 247 εμφανίσεις έπεισαν τους «μερέγχες» ώστε να τον αποκτήσουν το 2004, σε συνδυασμό φυσικά με την επιθυμία του ίδιου του παίκτη να πάει σε ομάδα που – όπως υποστήριζε – θα είχε την ευκαιρία να γευτεί τη χαρά ενός Τσάμπιονς Λιγκ. Έμεινε μόνο μια χρονιά στη Μαδρίτη, χωρίς να εντυπωσιάσει, για να επιστρέψει στην Αγγλία (και τη Νιουκάστλ) το 2005, όπου κατά... τρομερά ειρωνικό τρόπο, η Λίβερπουλ σκαρφάλωσε στην κορυφή της Ευρώπης. Χρονικά εκεί ήταν και το κομβικό σημείο όπου ξεκίνησε η παρακμή της ποδοσφαιρικής του πορείας...

Στιβ ΜακΜάναμαν

Με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2000, ο 46χρονος πρώην μέσος έγινε ο πρώτος Άγγλος που κατάφερε να πανηγυρίσει το σπουδαίο αυτό τρόπαιο με κάποιο σύλλογο εκτός Αγγλίας. Πολύ πριν φτάσει στην Ισπανία όμως, στην οποία έμεινε μια «γεμάτη» τετραετία (1999-2003) και πανηγύρισε και δυο πρωταθλήματα Ισπανίας, είχε εντυπωσιάσει άπαντες με τις εμφανίσεις του στο Νησί και το «Άνφιλντ». Συνολικά μέτρησε 364 συμμετοχές και 66 τέρματα, δεν βίωσε όμως τις ίδιες στιγμές και τους ίδιους θριάμβους όπως στο πέρασμα του στην Ισπανία κατ' αντιστοιχία, όπως μαρτυρά και ο απολογισμός του ενός Λιγκ Καπ και ενός Κυπέλλου Αγγλίας.

Άλβαρο Αρμπελόα

Η παρουσία του στο Μέρσεϊσαϊντ, διάρκειας 2,5 ετών, παρεμβάλλεται ουσιαστικά ανάμεσα στα δυο μεγάλα περάσματα του στους Μαδριλένους. Το καλοκαίρι του 2007 οι «reds» έδωσαν το ποσό των 2,6 εκ. λιρών για να αποκτήσουν τον Ισπανό μπακ από τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Φυσικό επακόλουθο ήταν η απόκτηση του να περάσει στα... χαμηλά στο Λίβερπουλ, παρότι εντέλει είχε μια «γεμάτη» σε εμφανίσεις περίοδο στο «Άνφιλντ». Ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει με τους «κόκκινους» το 2007 στην Αθήνα, σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, το κατάφερε δις με τη Ρεάλ, το 2014 και το 2016, κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Noύρι Σαχίν

Κατέφθασε με πολλές περγαμηνές στην Ισπανία το 2011, εξαργυρώνοντας έτσι τις πολύ καλές εμφανίσεις του στη Ντόρτμουντ, δεν κατάφερε ποτέ πάντως να κερδίσει την εμπιστοσύνη των προπονητών του στην τριετία που έμεινε εκεί. Στο μεσοδιάστημα, δόθηκε δανεικός στους «κόκκινους», την σεζόν 2012/13, και μαζί τους μέτρησε 12 συμμετοχές και τρία τέρματα. Φυσικά δεν κατάφερε να στεριώσει ούτε στο «Άνφιλντ», κρατώντας όμως – όπως αργότερα δήλωσε – την χαρά του να παίξει δίπλα στον Στίβεν Τζέραρντ...

Γέρζι Ντούντεκ

Παρότι δύσκολα θα συμπεριλαμβανόταν στους κορυφαίους γκολκίπερ της περασμένης δεκαετίας, εντούτοις η συμβολή του στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ του 2005 ήταν καθοριστική για τους «κόκκινους». Ο Πολωνός πορτιέρο φόρεσε τα κόκκινα για μια εξαετία, προερχόμενος από τη Φέγενορντ, ενώ το 2007 η Ρεάλ Μαδρίτης προχώρησε στην απόκτηση του, ώστε να εξασφαλίσει μια ποιοτική λύση για μπακ-απ του Κασίγιας. Ως δεύτερη επιλογή στη Μαδρίτη βέβαια, δεν είχε και πολλές ευκαιρίες για να υπερασπιστεί την εστία των «μπλάνκος», κάτι που έκανε συνολικά 15 φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Χρήστος Γραβιάς