1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

Το καλοκαίρι του 1954 η Αγγλία ετοιμάζεται να εμφανιστεί για δεύτερη φορά σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως η μοίρα της ομάδας του Γουόλτερ Γουιντερμπότομ έμοιαζε προδιαγεγραμμένη πριν από την έναρξη της διοργάνωσης στα γήπεδα της Ελβετίας…

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

Ο λόγος; Ο αποκλεισμός στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ του 1950, ο οποίος επήλθε κυρίως λόγω της αναπάντεχης ήττας από τους ερασιτέχνες Αμερικανούς (1-0), αντιμετωπίστηκε ως… τυχαίο γεγονός. Τα «τρία λιοντάρια» συνεχίζουν να παρουσιάζονται με έπαρση στα γήπεδα της Ευρώπης έως ότου βρεθούν το 1953 αντιμέτωπα με την Ουγγαρία, η οποία προερχόταν από την κατάκτηση το χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι (1952).

Η αρμάδα των Φέρεντς Πούσκας, Σάντορ Κόκσις, Ζόλταν Τσίμπορ και Νάντορ Χιντεγκούτι αποτελούσε την περίοδο εκείνη το-κατά γενική ομολογία-κορυφαίο σύνολο του πλανήτη. Όταν οι Άγγλοι επιδίωξαν να αποδείξουν το αντίθετο διοργανώνοντας φιλική αναμέτρηση στο «Γουέμπλεϊ», απλά ταπεινώθηκαν με σκορ …6-3!

Αγγλία-Ουγγαρία 3-6

Στις 23 Μαΐου του 1954 υπήρξε και ρεβάνς στη Βουδαπέστη. Αποτέλεσμα; Επιβλητικότατη νίκη με σκορ 7-1 για τους Μαγυάρους,  λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ και στο Νησί δείχνουν πλέον να κατανοούν πως η θέση τους στο ποδοσφαιρικό στερέωμα εκείνης της εποχής σίγουρα απέχει πολύ από την κορυφή. Εκεί όπου τελικά «πάτησε» τον Ιούλιο η Δυτική Γερμανία επικρατώντας των Ούγγρων με σκορ 3-2 παρότι βρέθηκε αρχικά πίσω στο σκορ με 2-0. Ο τελικός που έμεινε στην ιστορία ως… «Το θαύμα της Βέρνης».

Ουγγαρία-Αγγλία 7-1

Η πρώτη από τις τέσσερις κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων που μετρά έως σήμερα το γερμανικό ποδόσφαιρο επισκιάζεται πάντως από τις φήμες που θέλουν τους παίκτες του Σεπ Χέρμπεργκερ να έκαναν ενέσεις κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, «ποτίζοντας» τον εαυτό τους με ένα φάρμακο ονόματι «Pervitin», το οποίο κατασκευαζόταν στα εργαστήρια των ναζί για να αυξάνει την αντοχή των στρατιωτικών. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των «πάντσερ» που αγωνίστηκαν σε εκείνο το ματς επλήγη μελλοντικά από επιδημία ίκτερου ίσως λειτουργεί ως αποδεικτικό στοιχείο ενώ ο θάνατος του Ρίχαρντ Χέρμαν στα 39 του χρόνια από κίρρωση του ήπατος το 1962, έρχεται να δώσει συμπληρώσει το παζλ του μυστηρίου…

Αποτέλεσμα εικόνας για england 1954 world cup

Επιστρέφοντας στα των «λιονταριών», ζαλισμένη ακόμη από το σοκ της πιο βαριάς ήττας που έχει γνωρίσει στην μέχρι σήμερα ιστορία της, η αποστολή των Άγγλων εγκαθίσταται στη Λουκέρνη στις 14 Ιουνίου. Αντίπαλοι στον τέταρτο όμιλο έχουν κληρωθεί η διοργανώτρια Ελβετία, το Βέλγιο και η Ιταλία, απέναντι στην οποία η ομάδα του Γουιντερμπότομ δεν αγωνίστηκε λόγω ενός περίεργου συστήματος διεξαγωγής που εμφανίστηκε μονάχα στο συγκεκριμένο τουρνουά και ήθελε τις τέσσερις ομάδες από κάθε όμιλο να χωρίζονται βάσει κατάταξης σε ισχυρές και ανίσχυρες. Τα ζευγάρια που ανήκαν στην ίδια κατηγορία δυναμικότητας δεν συναντιόντουσαν μεταξύ τους και η κάθε ομάδα ολοκλήρωνε τον όμιλο με δύο αντί για τρία παιχνίδια.

Η πρεμιέρα λαμβάνει χώρα στις 17 Ιουνίου και απέναντι στου Βέλγους και ολοκληρώνεται με σκορ 4-4. Πρόκειται για την πρώτη αναμέτρηση στην ιστορία των «λιονταριών» που οδηγείται στην παράταση, αφού η κανονική διάρκεια σταμάτησε στο 3-3 ενώ δεν αναδείχθηκε ποτέ νικητής διότι δεν προβλεπόταν ακόμη η διαδικασία των πέναλτι.

Αγγλία-Βέλγιο 4-4

Στο δεύτερο ματς η Αγγλία ξεπέρασε ωστόσο το εμπόδιο της Ελβετίας επικρατώντας με σκορ 2-0, αποτέλεσμα που της έδωσε και το εισιτήριο για την προημιτελική φάση όπου η Ουρουγουάη θα κέρδισε με σκορ 4-2 και θα έβαζε τέλος στη σύντομη παρουσία της παρέας των Στάνλεϊ Μάθιους (σ.σ. στα 39 του χρόνια) και Τομ Φίνι.

Αγγλία-Ελβετία 2-0

Την επομένη του αποκλεισμού, σύσσωμα τα Βρετανικά Μέσα κάνουν αναφορά στην πληγωμένη υπερηφάνεια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η δεύτερη συνεχόμενη απογοητευτική παράσταση στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού αφυπνίζει τους πάντες και ενδεικτικότερο παράδειγμα αποτελεί το σχόλιο των «Times» λίγες ώρες μετά το νέο στραπάτσο…  «Η Αγγλία παρουσιάστηκε σαν να επρόκειτο για ομάδα τρίτης κατηγορίας που κατάφερε με κάποιον τρόπο να φτάσει στα προημιτελικά του FA Cup…».

Αγγλία-Ουρουγουάη 2-4

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

 

Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:

1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!

1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς

1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα…

1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»

1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το… ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…