Aστέρες στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά... καναπέ το Μουντιάλ!

Έχοντας μπει πλέον στον Ιούνιο, φτάνουμε αισίως όλο και πιο κοντά στην μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα ξεκινήσει σε 12 μέρες από τώρα! Όπως συμβαίνει όμως σε κάθε μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή, έτσι και φέτος δεν θα είναι άπαντες... καλεσμένοι, αλλά θα υπάρχουν και σημαντικοί απόντες, ιδίως από αυτούς που αγωνίζονται σε συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ...

Aστέρες στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά... καναπέ  το Μουντιάλ!

Σε μια διοργάνωση 32 εθνικών ομάδων, είναι λογικό το να μην μπορούν να βρεθούν... όλοι σε αυτό! Ατυχείς συγκυρίες, κακές κληρώσεις, υπερβολική αισιοδοξία που «πληρώνεται» στο τέλος, φουρνιές ποδοσφαιρικά «φτωχές» σε ταλέντο σε κάποιες χώρες, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αρκετοί αστέρες και οι χώρες τους θα λείψουν από το σπουδαίο ραντεβού που δίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα του πλανήτη...

Αξίζει να τονιστεί πως η παρακάτω λίστα δεν αφορά παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ που θα χάσουν το Μουντιάλ εξαιτίας τραυματισμών ή επειδή «κόπηκαν» από τους ομοσπονδιακούς τους τεχνικούς, αλλά εκείνους που μήνες τώρα, είχαν συμβιβαστεί με την ιδέα πως το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου θα τους βρεί μακριά από τη Ρωσία, πιθανώς σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό:

 

Αντόνιο Βαλένσια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ/Εκουαδόρ)

Την πιθανώς τελευταία του ευκαιρία για να παίξει σε ένα Μουντιάλ έχασε φέτος ο δεξιός οπισθοφύλακας των «κόκκινων διαβόλων». Στα 33 του πια, δεν στάθηκε τόσο τυχερός όσο τέσσερα χρόνια πριν, όταν και το Εκουαδόρ είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Όμως, σε έναν παραδοσιακά καυτό όμιλο όπως αυτός της ζώνης της Λατινικής Αμερικής, όπου γίνεται... «σφαγή» για την πρόκριση των τεσσάρων πρώτων, και βάσει των συμπαικτών που ο Βαλένσια έχει, δεν ήταν εξαρχής εύκολο το να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τη Ρωσία τον φετινό Ιούνιο.

 

Φίρχιλ Φαν Ντάικ – Ζορζίνιο Βαϊνάλντουμ (Λίβερπουλ/Oλλανδία)

Mετά το Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016, η Ολλανδία θα λείψει και από το Μουντιάλ της Ρωσίας, για δεύτερη δηλαδή συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά από το 1986! Σίγουρα κάτι τέτοιο μόνο χαρά δεν μπορεί να δώσει στους δυο άσους των «κόκκινων», που θα ήθελαν να δώσουν το παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο (κάτι που σε αντίθεση με τον Βαϊνάλντουμ, δεν έκανε το 2014 ο Φαν Ντάικ), θα έχουν ωστόσο λίγες παραπάνω μέρες διακοπών ενόψει της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν...

 

Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (¶ρσεναλ/Γκαμπόν)

Η περίπτωση του θυμίζει εκείνη των μεγάλων ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων που... γεννήθηκαν σε λάθος χώρες! Γιατί μπορεί μεν φέτος σε συλλογικό επίπεδο να «προάχθηκε» από τη Μπουντεσλίγκα στην Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο , όντας διεθνής με την εθνική ομάδα της Γκαμπόν, ο άσος της ¶ρσεναλ θα λείψει από ένα ακόμα Μουντιάλ, έχοντας υπόψιν του πως πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βρεθεί σε αυτό μέχρι το τέλος της καριέρας του.

 

¶αρον Ράμσεϊ (¶ρσεναλ/Ουαλία)

Η εκπληκτική πορεία των Ουαλών στο Euro της Γαλλίας ανέβασε τον πήχη και τις προσδοκίες των «δράκων» για το μέλλον, χωρίς ωστόσο αυτό να συμβαίνει προς το παρόν. Σε έναν ανταγωνιστικό όμιλο με Αυστρία, Σερβία και Ιρλανδία, η Ουαλία πλήρωσε τις πολλές ισοπαλίες, με αποτέλεσμα ο μέσος των «κανονιέρηδων», καθώς και ο φίλος του στη Ρεάλ Μαδρίτης, Γκάρεθ Μπέιλ, να χρειαστεί να περιμένουν έως το 2022 (και τη διοργάνωση του Κατάρ) ώστε να πάνε σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

Ριγιάντ Μαχρέζ (Λέστερ/Αλγερία)

To 2014 στη Βραζιλία προκρίθηκε στους «16», έφτασε να ζορίσει την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γερμανία, αλλά λύγισε στην παράταση (2-1). Το να μην βρίσκεται η Αλγερία και μαζί της ο μεγάλος της σταρ, Ριγιάντ Μαχρέζ, στη Ρωσία το φετινό καλοκαίρι είναι μάλλον εκ των μεγαλύτερων εκπλήξεων τουλάχιστον στη ζώνη των προκριματικών της Αφρικής. Βέβαια η πρόκριση κρίθηκε εξαρχής δύσκολη υπόθεση, όπως φάνηκε από τις συνεχόμενες γκέλες και την τελευταία θέση στον όμιλο της...

 

Αλέξις Σάντσες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ/Χιλή)

Ίσως το 2018 δεν εξελίσσεται όπως ακριβώς θα ήθελε ο Χιλιανός άσος, καθώς μετά το πρώτο του εξάμηνο στο Μάντσεστερ, όπυ κινήθηκε στα... ρηχά, με μόλις δυο τέρματα και μέτριες εν γένει εμφανίσεις, θα δει και το εθνικό του συγκρότημα εκτός της μεγάλης καλοκαιρινής γιορτής. Και φυσικά δεν μιλάμε για οποιαδήποτε εθνική ομάδα, αλλά για την δις πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής (2015,2016), γεγονός που καθιστά την απουσία της τρανταχτή αποτυχία!

 

Τζενκ Τοσούν (Έβερτον/Τουρκία)

Ο 27χρονος μέσος της Έβερτον πιθανώς να αποτελεί, μαζί με τον Χακάν Τσαλχάνογλου της Μίλαν, ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή ποδοσφαιρικά η Τουρκία. Για ακόμα μια φορά όμως η γειτονική χώρα θα δει την εθνική της ομάδα απούσα από ένα ακόμα Μουντιάλ, αφού στα προκριματικά είδε την «πλάτη» της Κροατίας και της Ισλανδίας, ενώ η τελευταία φορά που έδωσε το παρών ήταν το 2002, όταν και κατέλαβε την 3η θέση στη διοργάνωση που διεξήχθη σε Ιαπωνία και Ν.Κορέα.

 

Μάρκο Αρναούτοβιτς (Γουέστ Χαμ/Αυστρία)

Η γενικότερη μετριότητα των «σφυριών» την φετινή περίοδο δεν μπορούσε να μην επηρεάσει και τον Αυστριακό επιθετικό, παρά τις όποιες αγωνιστικές του «εκλάμψεις». Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Αρναούτοβιτς δεν θα πάρει εξίσου το αεροπλάνο για τη Ρωσία, αφού οι Αυστριακοί απουσιάζουν από τα Παγκόσμια Κύπελλα σταθερά εδώ και 20 χρόνια. Αναμφίβολα, το μυαλό του ίσως είναι ήδη – και δικαιολογημένα – από τώρα στη νέα σεζόν...

 

Nταβίντε Τζαπακόστα (Τσέλσι/Ιταλία)

ΟΚ, δεν είναι και το μεγαλύτερο όνομα στο ρόστερ των «ατζούρι», ωστόσο τα τελευταία δυο χρόνια έχει σταθερή θέση σε αυτό. Η μεταγραφή του Ιταλού μπακ από την Τορίνο στην Τσέλσι αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την καριέρα του, με την χρονιά πάντως να μην κυλάει όπως φυσικά θα ήθελαν άπαντες στη γείτονα χώρα, καθώς οι πεντάκις πρωταθλητές κόσμου αποκλείστηκαν στα ευρωπαϊκά πλέι-οφς από τη Σουηδία. Το τωρινό Μουντιάλ θα είναι το πρώτο μετά το 1958 από το οποίο θα δηλώσουν μάλιστα απόντες!

 

Ερίκ Μπαϊγί - Βιλφρέντ Ζαχά - Γιάγια Τουρέ (Ακτή Ελεφαντοστού)

Στην τρέχουσα χιλιετία του 2000, η Ακτή Ελεφαντοστού ίσως ήταν η καλύτερη ομάδα που παρουσίασε η αφρικανική ήπειρος, από άποψη ποιότητας πάντα, έστω και αν αυτό δεν μεταφράστηκε πάντα σε αξιομνημόνευτες παρουσίες σε τρία σερί Μουντιάλ (2006-2014). Και πάλι όμως η απουσία της φέτος δεν μπορεί να περάσει στα... ψηλά. Για τον μέσο της Σίτι, πιθανώς χάθηκε η τελευταία ευκαιρία για να πάει σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Απ' την άλλη, οι δυο... νεαρότεροι Ιβοριανοί, Μπαϊγί και Ζαχά, έχουν πολλά χρόνια και ευκαιρίες μπροστά τους ώστε να συμβάλλουν στο να επιστρέψουν οι «ελέφαντες» σε Παγκόσμιο Κύπελλο στο μέλλον.

 

Χρήστος Γραβιάς