Τσεφέριν: «Να δράσουμε, προτού χαθεί ο ανταγωνισμός στο ποδόσφαιρο»
Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο ESPN ο ισχυρός άνδρας της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφέριν, ξεκαθαρίζοντας πως η Ομοσπονδία θα πρέπει να δράσει άμεσα στο θέμα της «ψαλίδας» που ολοένα και ανοίγει στο οικονομικό κομμάτι, ευνοώντας τους δυνατούς και ζορίζοντας περισσότερο τους αδύναμους...
Ο ισχυρός άνδρας της UEFA μίλησε στον Γκαμπριέλε Μαρκότι επιχειρώντας να κάνει τον κόσμο να καταλάβει κάποιες από τις σκέψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ώστε το άθλημα να μην «χαλάσει» από το γεγονός πως... οι πλούσιοι γίνονται συνεχώς πιο πλούσιοι, προκαλώντας δυο μεγάλα αντίπαλα οικονομικά «στρατόπεδα».
«Η δουλειά της UEFA είναι να βοηθήσει στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου και να κάνει σωστή κατανομή των χρημάτων στις ομάδες» είπε αρχικά ο Τσεφέριν και πρόσθεσε:
«Μπορώ να καταλάβω τα μεγάλα κλαμπ που θέλουν πάντοτε να έχουν μεγάλο κέρδος και να λαμβάνουν τη μερίδα τους από τα έσοδα. Είναι κι αυτό κομμάτι του γενικότερου ενδιαφέροντος για το ποδόσφαιρο από τη δική τους πλευρά. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα στο ποδόσφαιρο, όμως εγώ απαντάω πως δεν είναι τόσα πολλά. Το κλειδί είναι η ορθή κατανομή των εσόδων. Όταν γίνεται ορθή κατανομή, τότε τα χρήματα πηγαίνουν σωστά εκεί που πρέπει».
Σχολιάζοντας το νέο format που θέλει πλέον 16 θέσεις να καλύπτονται άμεσα για το Τσάμπιονς Λιγκ από τις τέσσερις πρώτες ομάδες των τεσσάρων μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τις ομάδες εκείνες που βρίσκονται αρκετά επίπεδα πιο κάτω σε οικονομική δύναμη, ανέφερε:
«Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έρχεται το 85% των χρημάτων και εκείνες λαμβάνουν το 60%. Είναι, ίσως, η πραγματικότητα του ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή...
Η συνεχής εισροή χρημάτων στα ταμεία των μεγάλων κλαμπ, μπορεί να χαλάσει την ισορροπία στον ανταγωνισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για το ποδόσφαιρο. Υπάρχει τεράστια ανάγκη να δράσουμε πάνω σε αυτό, προτού να είναι αργά... Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να κλείσουμε τις διαφορές ή να φέρουμε όλους τους συλλόγους στο ίδιο οικονομικό επίπεδο. Θα ήταν ανόητη σκέψη αυτό. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε νΆ αλλάξουμε. Θα πρέπει να το συζητήσουμε με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να σταματήσουμε το άνοιγμα της ψαλίδας, παρά να του δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση...».
Παραθέτοντας περισσότερες σκέψεις του, ο πρόεδρος της UEFA ανέφερε πως το πλαφόν στο θέμα των μισθών των ομάδων προς τους ποδοσφαιριστές τους, δεν μπορεί νΆ αλλάξει εύκολα. Μια ιδέα που υπάρχει είναι οι... φόροι πολυτελείας για τα κλαμπ που εφόσον ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο χρημάτων στη διάθεση για μεταγραφές, θα πληρώνουν ένα ποσό το οποίο εν συνεχεία θα αναδιανέμεται. Υπάρχει συζήτηση επί τούτου, αλλά είναι και μια μεγάλη πρόκληση παράλληλα...
«Θα μπορούσαμε να έχουμε περιορισμούς στο ρόστερ. Ήδη έχει εφαρμοστεί αυτό στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ορισμένα μεγάλα πρωταθλήματα δεν το έχουμε. Για παράδειγμα, υπήρχε ομάδα που είχε παραχωρήσει 186 παίκτες δανεικούς και όλοι δεσμεύονταν με συμβόλαιο με αυτό το κλαμπ. Είναι ανάγκη να υπάρχουν τόσοι πολλοί ποδοσφαιριστές δανεικοί ή θα πρέπει εκείνοι να φύγουν για να πάνε σε άλλες ομάδες;» δήλωσε.
Μεταφέροντας την κουβέντα και στο επίπεδο των εθνικών ομάδων και την απόφαση που πάρθηκε για επέκταση των συμμετεχόντων σε 16 αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα από το Euro του 2016, ο Τσεφέριν απάντησε: «Ό,τι κι αν κάνεις, κάποιοι θα το χαρακτηρίσουν λάθος. Είδατε όμως ότι όλοι παρακολούθησαν την Ουαλία, την Ισλανδία και άλλα μικρά έθνη που έκαναν μια καλή πορεία. Ήταν ενδιαφέρον και πιστεύω ότι πρέπει να διατηρηθεί το νέο format».
Στο παραπάνω, σημειώνεται πως τα μισά από τα έσοδα της UEFA προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τα προκριματικά της διοργάνωσης, με τις εθνικές ομάδες νΆ αποτελούν μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που έχουν αποκλειστικό στόχο την εξέλιξη των παικτών...
Κώστας Ζάλιαρης