2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το… ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

Τέσσερα χρόνια μετά τη χειρότερη στιγμή της καριέρας του, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ το παίρνει κυριολεκτικά πάνω του και γίνεται ο «μπροστάρης» της Εθνικής Αγγλίας από τα προκριματικά μέχρι και την τελική φάση που διεξάγεται στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Και τα όνειρα όλο και μεγαλώνουν, μέχρι να τα «γκρεμίσει» μεμιάς η έμπνευση (;) του Ροναλντίνιο…

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το… ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

Οκτώβριος 2001. Στις 6 του μήνα τα «τρία λιοντάρια» θέλουν έναν βαθμό στην τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης για να αφήσουν δεύτερους τους Γερμανούς και να «σφραγίσουν» την πρώτη θέση και το απευθείας εισιτήριο για το ραντεβού της Άπω Ανατολής. Απέναντί τους; Η αδιάφορη βαθμολογικά Εθνική Ελλάδος, σε ένα από τα πρώτα παιχνίδια του Όττο Ρεχάγκελ στον πάγκο της.

Χωρίς κανείς να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει,  οι… αδιάφοροι τύποι με τα γαλανόλευκα βρίσκονται μπροστά στο σκορ με 2-1, ανοίγοντας ουσιαστικά το κύκλο των μεγάλων εμφανίσεων που ακολούθησαν από την ημέρα εκείνη μέχρι και την κατάκτηση του Euro 2004! Ο Τέντι Σέριγχαμ ισοφάρισε στο 68’ το τέρμα του Άγγελου Χαριστέα (36’) αλλά ένα λεπτό αργότερα ο Ντέμης Νικολαΐδης είπε να… συνεχίσει την πλάκα (69’) στο «θέατρο των ονείρων».

Όλα αυτά μέχρι το τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Το λεπτό που ο «Μπεκς» πάτσισε την κόκκινη κάρτα του ‘98! Αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ, κανένα περιθώριο αντίδρασης για τον Αντώνη Νικοπολίδη και 2-2, σε μια από τις λίγες ισοπαλίες που πανηγυρίστηκαν σαν νίκη στην ποδοσφαιρική ιστορία των Άγγλων!

Αγγλία-Ελλάδα 2-2

Απρίλιος 2002. Στις 10 του μήνα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιλοξενεί την Ντεπορτίβο λα Κορούνια για την προημιτελική φάση του UEFA Champions League. Οι «κόκκινοι διάβολοι» παίρνουν το εισιτήριο για τους τέσσερις (5-2 συνολικό σκορ) αλλά το δολοφονικό τάκλιν του Άλντο Ντούσερ στέλνει τον Μπέκαμ με φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου στο 21ο λεπτό.

 

Διάγνωση; Κάταγμα στο δεύτερο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού και η συμμετοχή του αρχηγού στο Παγκόσμιο Κύπελλο κρίνεται ιδιαιτέρως αμφίβολη, αφού το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποθεραπεία του προσδιορίζεται στις οκτώ εβδομάδες. Στο Νησί έχει σημάνει συναγερμός ενώ μερίδα του βρετανικού Τύπου κάνει λόγο για εντεταλμένη υπηρεσία του Αργεντινού «θύτη», συνδυάζοντας το γεγονός με την επερχόμενη συνάντηση της «Αλμπισελέστε» με την ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον...

Αγγλία-Σουηδία 1-1

Ιούνιος 2002. Στις 2 του μήνα ο Μπέκαμ όχι μόνο βρίσκεται στην αρχική ενδεκάδα της πρεμιέρας με τους Σουηδούς αλλά «σερβίρει» και στον Σολ Κάμπελ με εκτέλεση κόρνερ το πρώτο γκολ στη διοργάνωση (24’). Το παιχνίδι όμως έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1 αφού ο Νίκλας Αλεξάντερσον ισοφάρισε στο 59ο λεπτό, δίνοντας χαρακτήρα τελικού στο ματς που ο αρχηγός περίμενε πως και πως!

Αγγλία-Αργεντινή 1-0

Στο 44ο λεπτό ο Όουεν ανατρέπεται εντός περιοχής από τον νυν τεχνικό της Τότεναμ, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Η Πιερλουίτζι Κολίνα καταλογίζει τo πέναλτι, το #7 αναλαμβάνει την εκτέλεση και ανοίγει το σκορ με ένα βίαιο, ασυνήθιστο για το ρεπερτόριό του, ξερό σουτ στο κέντρο της εστίας. Η «εκδίκηση» είναι γεγονός! Η Αγγλία επικρατεί με σκορ 1-0, ο Ντιέγκο Σιμεόνε σπεύδει με τη λήξη του ματς να δώσει το χέρι του στον άνθρωπο που… εξαπάτησε στη Γαλλία και τα «λιοντάρια» προκρίνονται στους «16» ολοκληρώνοντας τον όμιλο στη δεύτερη θέση με λευκή ισοπαλία (0-0)επί της Νιγηρίας στην τελευταία αγωνιστική. Πρώτη στην ισοβαθμία (5 β.) η Σουηδία με καλύτερη διαφορά τερμάτων, τρίτο και εκτός συνέχειας του συγκρότημα του Μαρτσέλο Μπιέλσα!

Αγγλία-Νιγηρία 0-0

Το εμπόδιο της Δανίας αποδεικνύεται εύκολη λεία! Η Αγγλία επικρατεί με σκορ 3-0 χάρις στα τέρματα των Ρίο Φέρντιναντ (5’), Μάικλ Όουεν (22’) και Εμίλ Χέσκι (44’) αλλά στην προημιτελική φάση απέναντι βρίσκεται η Βραζιλία των τριών «R»! Ρονάλντο, Ριβάλντο και Ροναλντίνιο συνυπάρχουν στην επιθετική γραμμή και παίρνουν από το χέρι την ομάδα του Φελίπε Σκολάρι. Στο τέλος της διοργάνωσης η Σελεσάο έχει καταφέρει να αναρριχηθεί για πέμπτη φορά στην κορυφή του κόσμου, επικρατώντας με σκορ 2-0 της Γερμανίας στον τελικό της Γιοκοχάμα. Το «φαινόμενο» τερμάτισε στην πρώτη θέση των σκόρερς με 8 γκολ και το μόνο ματς που δεν κατάφερε να… συνδεθεί με τα αντίπαλα δίχτυα ήταν αυτό απέναντι στους Άγγλους!

Αγγλία-Δανία 3-0

Και να σκεφτεί κανείς πως τα «λιοντάρια» προηγήθηκαν στο σκορ με τον Μάικλ Όουεν να εκμεταλλεύεται το λάθος του Λούσιο στο 23ο λεπτό, πλασάροντας υποδειγματικά για το 1-0… Όμως είπαμε! Μπορεί ο Ρονάλντο να μην σκόραρε, στο χορτάρι όμως υπήρχαν άλλα δύο «R»… Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από τον Ριβάλντο στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου (1-1) ύστερα από… βραζιλιάνικο σλάλομ και ασίστ του Ροναλντίνιο. Ο δεύτερος ανέλαβε το ρόλο του σκόρερ στο 50’ με ένα γκολ που επανέρχεται στις συζητήσεις των ποδοσφαιρόφιλων έως τις μέρες μας…

Αγγλία-Βραζιλία 1-2

Φάουλ από ανύποπτη θέση για απευθείας εκτέλεση. Ο Ροναλντίνιο παίρνει φόρα και η μπάλα… ύψος. Τα φάλτσα την οδηγούν στο «Γ» της εστίας και ο Ντέιβιντ Σίμαν πραγματοποιεί ένα διστακτικό βήμα προς τα πίσω το οποίο στην ουσία τον βοηθά μονάχα να αποκτήσει καλύτερο οπτικό πεδίο για την εξέλιξη της φάσης. «Αποκλείεται, δεν το ήθελε…» ήταν το συμπέρασμα της πλειοψηφίας των σπίκερς. Ο ίδιος ο Ροναλντίνιο, ο οποίος αποβλήθηκε από το ματς στο 57’ για μαρκάρισμα στον Μιλς, φρόντισε πάντως να το ξεκαθαρίσει… «ο Καφού είδε τον Σίμαν εκτός εστίας και μου είπε να το δοκιμάσω. Εννοείται πως η εκτέλεση ήταν εκούσια»!

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

 

Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:

1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!

1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς

1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα...

1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»

1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το... ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…