2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

Στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής η Αγγλία απέτυχε για άλλη μια φορά να παρουσιαστεί αντάξια των προσδοκιών. Τα «τρία λιοντάρια» δεν εντυπωσίασαν σε κανένα από τα τέσσερα παιχνίδια που έδωσαν, ο Φάμπιο Καπέλο δεν κατάφερε να εμπνεύσει τους παίκτες του αλλά το ακυρωθέν γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ με τη Γερμανία θα δημιουργεί πάντα απορίες για το αν η συγκεκριμένη φουρνιά μπορούσε να καταφέρει κάτι καλύτερο το καλοκαίρι του 2010…

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

Λίγο πριν η ομάδα ταξιδέψει για τη χώρα του Νέλσον Μαντέλα ο Καπέλο βάζει την υπογραφή του σε νέο διετές συμβόλαιο και γεμάτος ικανοποίηση αλλά και όρεξη για διάκριση στο επερχόμενο Μουντιάλ δηλώνει πως το ρόστερ που έχει στα χέρια του… «είναι ok για να φτάσει στον τελικό». Η αλήθεια είναι πως η ποιότητα περισσεύει ξανά, ωστόσο δεν παρατηρείται η υπεροπλία στο βαθμό που αυτή ήταν διακριτή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας.

Η θέση κάτω από τα γκολπόστ αναζητά ακόμη τον αντικαταστάτη του Ντέιβιντ Σίμαν αφού οι Ντέιβιντ Τζέιμς, Ρόμπερτ Γκριν και Τζο Χαρτ μοιράζονται το ρόλο ενώ απών είναι για πρώτη φορά και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, με τον τότε άσο της Μίλαν να χάνει το μεγάλο ραντεβού λόγω τραυματισμού που αποκόμισε σε αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος απέναντι στην Κίεβο. Τι κι αν δεν μπορούσε πάντως να συνεισφέρει αγωνιστικά…. Ο «Μπεκς» βρίσκεται μαζί με την υπόλοιπη ομάδα στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής διότι η παρουσία του είναι ικανή να εμπνεύσει τα 23 μαχόμενα «λιοντάρια»!

Στην πρώτη προπόνηση της ομάδας επί αφρικανικού εδάφους όμως δημιουργείται πρόβλημα και στα μετόπισθεν με το σοκ της απώλειας του Ρίο Φέρντιναντ! Ο κεντρικός αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπέστη ρήξη συνδέσμων στο αριστερό του γόνατο και επέστρεψε στο Νησί χάνοντας το μεγάλο ραντεβού. Αντικαταστάτης του στην 23αδα ο Μάικλ Ντόουσον της Τότεναμ.

Στις 12 Ιουνίου η Αγγλία αντιμετωπίζει τις Η.Π.Α. στην πρεμιέρα του τρίτου ομίλου και παρά το γεγονός ότι ο Στίβεν Τζέραρντ φροντίζει από το 4ο λεπτό για ένα ονειρικό ξεκίνημα, το τραγικό λάθος του Ρόμπερτ Γκριν πέντε λεπτά πριν το τέλος του πρώτου μέρους, «έχρισε» σκόρερ τον Κλιντ Ντέμπσεϊ για το τελικό 1-1. Σαράντα χρόνια μετά, τα «λιοντάρια» αδυνατούν και πάλι να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Αμερικής!

Αγγλία. 1-1

 Έξι μέρες αργότερα το ίδιο θα συμβεί και απέναντι στους Αλγερινούς, με την αναμέτρηση του Κέιπ Τάουν να ολοκληρώνεται χωρίς σκορ (0-0)… Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Τζέιμς πήρε τη θέση του Γκριν κάτω από τα δοκάρια και έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που πραγματοποιεί ντεμπούτο σε τελική φάση Μουντιάλ, μετρώντας την ημέρα εκείνη (18/6), 39 χρόνια και 321 ημέρες ζωής!

Αγγλία-Αλγερία 0-0

Η τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Σλοβενία αποκτά χαρακτήρα τελικού, η ομάδα ψάχνει ακόμη τα πατήματά της και ο Τζον Τέρι δηλώνει δημόσια πως οι παίκτες σκοπεύουν να καλέσουν σε meeting τον Καπέλο για να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις. Ο Ιταλός τεχνικός αφηνιάζει με την ιδέα του στόπερ της Τσέλσι να μιλήσει στις κάμερες για τα… εν οίκω και τον καλεί σε απολογία.

Αν τελικά πραγματοποιήθηκε η συνάντηση δεν έχει έως σήμερα γνωστοποιηθεί, η Αγγλία ωστόσο κατάφερε να παρουσιαστεί με την δέουσα σοβαρότητα απέναντι στους Σλοβένους, επικρατώντας με σκορ 1-0 χάρις στον γκολ που σημείωσε ο Ζερμέν Ντεφό στο 23’. Η πρόκριση ήρθε δια της δεύτερης θέσης και στους «16» περιμένει η Γερμανία…

Αγγλία-Σλοβενία 1-0

Είκοσι χρόνια μετά τον ημιτελικό του 1990 οι δύο παραδοσιακοί αντίπαλοι διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους. Τα «πάντσερ» εισέρχονται με περίσσια ορμή στον αγωνιστικό χώρο και προηγούνται νωρίς με 2-0 χάρις στα τέρματα των Μίροσλαβ Κλόζε και Λούκας Ποντόλσκι (20’, 32’). Η ομάδα του Καπέλο απαντά επίσης με δύο τέρματα. Μετρά όμως μονάχα το πρώτο…

Η κεφαλιά του Μάθιου Άπσον στο 37ο λεπτό μείωσε σε 2-1 αλλά η προσπάθεια του Φρανκ Λάμπαρντ λίγα λεπτά αργότερα δεν είχε την τύχη του… Τζεφ Χαρστ! Ο μέσος της Τσέλσι εξαπέλυσε ένα σουτ εκτός περιοχής, η μπάλα βρήκε αρχικά στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια πέρασε ένα μέτρο εντός της εστίας του Μάνουελ Νόιερ! Ο Χόρχε Λαριόντα και οι βοηθοί του δεν καταλόγισαν το πεντακάθαρο τέρμα και ο Τόμας Μίλερ «καθάρισε» στο δεύτερο ημίχρονο την Αγγλία με δύο ακόμη γκολ (67’, 70’) που απέφεραν το τελικό 4-1 υπέρ της Nationalmannschaft.

Αγγλία-Γερμανία 1-4

Λίγα χρόνια αργότερα ο Λάμπαρντ έδειξε να κρατά τη θετική πλευρά του γεγονότος… «Δεν το σκέφτομαι συχνά. Σε καμία περίπτωση δεν μου προκαλεί… αϋπνίες! Αντίθετα πιστεύω ότι το γκολ αυτό βοήθησε στην εξέλιξη του αθλήματος, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την εμφάνιση του Goal-Line Technology».

Για τον Ρούνεϊ πάντως, κύρια αιτία της βραχύχρονης παρουσίας των «τριών λιονταριών» στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής ήταν η επιλογή ξένου προπονητή: «Ο Καπέλο δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει χημεία με τους παίκτες. Ως ένα σημείο ήταν λογικό αφού δεν ήταν άριστος γνώστης της αγγλική γλώσσας. Στο Μουντιάλ του 2010 όμως παρακολουθούσε στο ξενοδοχείο τους αγώνες της Ιταλίας μαζί με το προπονητικό τιμ και πανηγύριζε! Καταλαβαίνω τη χαρά του να υποστηρίζει της χώρα σου αλλά σε αυτό το τουρνουά ήταν προπονητής της Αγγλίας…» δήλωνε το φθινόπωρο του 2017 ο επιθετικός της Έβερτον.

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

 

Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:

1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!

1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς

1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα...

1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»

1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το... ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…