Μικρές μουντιαλικές ιστορίες…

Λίγες μόνο ώρες έχουν απομείνει για τη σέντρα της πρεμιέρας του 21ου Μουντιάλ ανάμεσα σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία (18:00-Ώρα Ελλάδος). Με λίγα λόγια, η παγκόσμια ποδοσφαιρική γιορτή ξεκινά και το England365.gr πραγματοποιεί μια τελευταία αναδρομή στο παρελθόν με μικρές μουντιαλικές ιστορίες βασιζόμενες στη στατιστική…

Μικρές μουντιαλικές ιστορίες…

Το Μουντιάλ που ξεκινά σε λίγες ώρες είναι το μοναδικό που θα φιλοξενήσει παιχνίδια σε δύο διαφορετικές Ηπείρους αφού τα γήπεδα στο Γεκατερίνμπουργκ αλλά και το Σότσι βρίσκονται στην ασιατική πλευρά της Ρωσίας.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τις περισσότερες κατακτήσεις Μουντιάλ. Η Σελεσάο έχει «πατήσει» πέντε φορές στην κορυφή του κόσμου (1958, 1962, 1970, 1994, 2002).

Ο Πελέ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει τρεις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο (1958, 1962, 1970).

Ο Πελέ είναι επίσης ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ. Το 1958 βρήκε δίχτυα απέναντι στην Ουαλία μετρώντας 17 χρόνια και 239 ημέρες ζωής.

Ο Μίροσλαβ Κλόζε είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ με 16 γκολ!

Ο Λόταρ Ματέους είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (25).

Ο Βραζιλιάνος Καφού είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τρεις συνεχόμενους τελικούς (1994, 1998, 2002)!

Ο Τούρκος Χακάν Σουκούρ πέτυχε στον μικρό τελικό του 2002 απέναντι στην Νότα Κορέα το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του θεσμού. Χρειάστηκε μόλις 11 δευτερόλεπτα!

Μάριο Ζαγκάλο (Βραζιλία) και Φραντς Μπεκενμπάουερ (Γερμανία) είναι οι μοναδικοί που έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και ως παίκτες και ως προπονητές. Ο δεύτερος είναι μάλιστα ο μόνος που το έχει κατακτήσει ως αρχηγός της ομάδας του και εν συνεχεία ως προπονητής. Challenge για τον Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο οποίος το σήκωσε ως αρχηγός της Γαλλίας το 1998 και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον πάγκο των «τρικολόρ».

Η Ιταλία είναι η πρώτη ομάδα που κατέκτησε δύο συνεχόμενες φορές το Μουντιάλ (1934 & 1938).

Η Γερμανία είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς (8).

Από το 1966 και έπειτα, ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι (Ολλανδία) είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει με δεξί, αριστερό και κεφαλιά, έχοντας παράλληλα ευστοχήσει από εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι (2006, 2010, 2014).

Μόνο δύο ποδοσφαιριστές έχουν αποβληθεί δις σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για τους Ριγκομπέρ Σονγκ (Καμερούν) και Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία).

Τρεις είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν σκοράρει σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις Μουντιάλ. Πρόκειται για τους Μίροσλαβ Κλόζε (Γερμανία), Ούβε Ζέλερ (Γερμανία) και Πελέ (Βραζιλία).

Η Γερμανία είναι η χώρα με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που έχουν σκοράρει χατ-τρικ σε Μουντιάλ. Πρόκειται για τους Έντμουντ Κόνεν, Μαξ Μόρλοκ, Καρλ-Χαϊντς Ρουμενίγκε, Γκερντ Μίλερ, Μίροσλαβ Κλόσε και Τόμας Μίλερ.

Από το 1966 και έπειτα, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είναι ο παίκτης που έχει «πιαστεί» τις περισσότερες φορές από τον διαιτητή να χρησιμοποιεί τα χέρια του για επαφή με την μπάλα (7). Αν προσθέσει κανείς και «το χέρι του Θεού», φτάνουμε τις οκτώ…

Μόλις 8 τέρματα έχουν σημειώσει μαζί οι Λιονέλ Μέσι (5) και Κριστιάνο Ρονάλντο (3) σε 28 συνολικά αναμετρήσεις που έχουν δώσει σε τελική φάση.

Η Ουγγαρία είναι η μοναδική ομάδα που έχει σκοράρει δέκα τέρματα σε ένα μόνο ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Μαγυάροι είχαν επικρατήσει το 1982 με σκορ 10-1 του Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Ρώσος Όλεγκ Σαλένκο είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του θεσμού που έχει πετύχει πέντε γκολ σε έναν αγώνα. Το κατάφερε το 1994 απέναντι στο Καμερούν.

Ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει σε Μουντιάλ με δύο διαφορετικά εθνόσημα (Γιουγκοσλαβία & Κροατία).

Τα περισσότερα γκολ σε αναμέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο σημειώθηκαν στα τελικά του 1954. Αυστρία-Ελβετία 7-5!

Ο Γάλλος Τζαστ Φοντέν διατηρεί έως σήμερα το ρεκόρ των περισσότερων τερμάτων σε μια διοργάνωση. Το 1958 βρήκε 13 φορές το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.

Από το 1966 και έπειτα, ο Νιγηριανός Τζέι Τζέι Οκότσα είναι ο άνθρωπος που έχει περάσει τις περισσότερες ντρίμπλες σε ένα μόνο παιχνίδι. Το κατάφερε 15 φορές απέναντι στους Ιταλούς το 1994!

Η Βραζιλία είναι η μοναδική ομάδα που έχει δώσει το παρών σε όλα τα Μουντιάλ που έχουν διαξευχθεί έως σήμερα (21 με το φετινό). Πρόκειται επίσης για τη μοναδική χώρα που έχει εκπροσωπηθεί από 14 διαφορετικούς προπονητές!

Η Κολομβία είναι η χώρα με τα περισσότερα παιχνίδια σε τελική φάση χωρίς να δεχτεί κόκκινη κάρτα (18).

Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο μετρά 19 συμμετοχές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και έχει εμπλακεί σε ισάριθμα γκολ είτε ως σκόρερ είτε ως ασίστμαν (15 γκολ & 4 ασίστ).

Η Ελβετία δεν κατάφερε σε κανένα από τα 22 παιχνίδια που έδωσε από το 1934 έως το 1994 να κρατήσει ανέπαφη την εστία της.

Ο Πάολο Μαλντίνι είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές χωρίς γκολ σε Μουντιάλ (23).

Το γκολ του Αργεντινού Εστεμπάν Καμπιάσο απέναντι στη Σερβία το 2006 αποτελεί ρεκόρ, αφού χρειάστηκαν 24 πάσες μέχρι η μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα.

26 είναι τα παιχνίδια στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που έχουν κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι. Αργεντινή και Γερμανία έχουν δοκιμαστεί τις περισσότερες φορές στη «ρωσική ρουλέτα» (4).

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είναι ο μη Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελική φάση Μουντιάλ (21).

Τα 27 γκολ που πέτυχαν οι Ούγγρου στη διοργάνωση του 1954 αποτελούν ρεκόρ παραγωγικότητας για μια ομάδα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας (2006) είναι η διοργάνωση με τις περισσότερες κόκκινες κάρτες (28).

Αρνητικό ρεκόρ με πρωταγωνιστή τον Μέσι; Τα 29 σουτ που επιχείρησε το 2010. Κανένα εξ’ αυτών δεν κατέληξε στα δίχτυα.

Η γηραιότερη ενδεκάδα που έχει παρουσιαστεί σε τελική φάση Μουντιάλ από το 1966 και έπειτα είναι αυτή της Γερμανία απέναντι στο Ιράν το 1998 (μ.ο. 31 έτη & 334 ημέρες).

Οι Η.Π.Α. έχουν δώσει 33 ματς σε τελική φάση Μουντιάλ. Κανένα από αυτά δεν ολοκληρώθηκε χωρίς τέρματα!

Ο Καμερουνέζος Ροζέ Μιλά είναι ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Μουντιάλ. Βρήκε δίχτυα απέναντι στη Ρωσία το 1994 σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών!

Ο Σουηδός Νιλς Νίντχομ είναι ο γηραιότερος σκόρερ σε τελικό Μουντιάλ. Σκόραρε το 1958 απέναντι στη Βραζιλία μετρώντας 35 χρόνια ζωής.

Ο Κολομβιανός τερματοφύλακας Φαρίντ Μοντραγκόν αγωνίστηκε το 2014 απέναντι στους Ιάπωνες και έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί σε παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ηλικία 43 ετών και 3 ημερών…

O Άγγλος τερματοφύλακας Ντέιβιντ Τζέιμς έγινε το 2010 απέναντι στην Αλγερία ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που πραγματοποιεί ντεμπούτο σε τελική φάση Μουντιάλ, μετρώντας την ημέρα εκείνη (18/6), 39 χρόνια και 321 ημέρες ζωής!

41 είναι τα αυτογκόλ που έχουν σημειωθεί έως σήμερα σε τελική φάση Μουντιάλ. Ισπανία, Μεξικό και Βουλγαρία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μετρώντας από τρία η καθεμία.

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

Πηγή: Opta