Πρέμιερ Λιγκ σε φόντο… γαλανόλευκο!
H επισημοποίηση της μετακίνησης του Σωκράτη Παπασταθόπουλου από την Μπορούσια Ντόρτμουντ στην Άρσεναλ, «ισχυροποιεί» το ελληνικό στοιχείο της Πρέμιερ Λιγκ μέσα στο 2018! Την… αρχή στο τρέχον έτος έκαναν τον περασμένο Ιανουάριο οι Κωνσταντίνος Μαυροπάνος και Κώστας Σταφυλίδης σε Άρσεναλ και Στόουκ αντίστοιχα, και το england365 παίρνει την κατάλληλη «πάσα» για να θυμηθεί όλους τους Έλληνες που αγωνίστηκαν στην κορυφαία αγγλική κατηγορία τα τελευταία 25 χρόνια...
Από την Ελλάδα (ΑΕΚ), στην Ιταλία (Τζένοα, Μίλαν), ακολούθως στη Γερμανία (Βέρντερ Βρέμης, Ντόρτμουντ) και πλέον… στην Αγγλία και στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ!
Άλλος ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα δοκιμάσει την πρόκληση του αγγλικού πρωταθλήματος αποτελεί πλέον ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος θα φοράει τη φανέλα της Άρσεναλ. Στο Νησί πλέον, πέρα από τους Σταφυλίδη-Μαυροπάνο, θα «συναντήσει» και τους Ορέστη Καρνέζη-Χοσέ Χολέμπας, οι οποίοι αμφότεροι βρίσκονται στο δυναμικό της Γουότφορντ…
Ποίοι όμως ήταν οι… πιονιέροι που άνοιξαν το δρόμο για τους Έλληνες παίκτες στη Γηραιά Αλβιώνα;
Την αρχή έκανε το 1996 ο Γιώργος Δώνης, όταν και πήρε μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό στην τότε πρωταθλήτρια Αγγλίας Μπλάκμπερν. Με τους «ρόβερς» ο Έλληνας μέσος έγραψε 22 εμφανίσεις και 2 τέρματα, ενώ αργότερα αγωνίστηκε και στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Τα χνάρια του ακολούθησε αργότερα ο Θοδωρής Ζαγοράκης, φορώντας τη φανέλα της Λέστερ. Εκτός από 50 εμφανίσεις με τρία γκολ, είχε την τύχη να αγωνιστεί και σε δυο τελικούς Λιγκ Καπ, τη διετία 1998-1999. Και αν την πρώτη φορά η Τότεναμ αποδείχθηκε για τις «αλεπούδες» αξεπέραστο εμπόδιο, η δεύτερη ήταν και η τυχερή του, με αντίπαλο αυτή τη φορά την Τράνμιρ Ρόβερς!
Mε τα χρώματα της Λέστερ αγωνίστηκε για μια διετία και ο Νίκος Νταμπίζας, αν και ταυτίστηκε περισσότερο με την φανέλα της Νιουκάστλ, την οποία φόρεσε για μια «γεμάτη» πενταετία (1998-2003, 130 εμφανίσεις και 11 γκολ). Όπως και ο Ζαγοράκης, έτσι και ο Νταμπίζας ευτύχησε να αγωνιστεί σε δυο τελικούς, για το Κύπελλο Αγγλίας όμως, χωρίς να καταφέρει πάντως να πανηγυρίσει με τις «καρακάξες» σε κάποιον εξ αυτών.
Mαζί με τον πρώην αμυντικό, στο Νιουκάστλ βρέθηκε για την περίοδο 1998/99 και ο Γιώργος Γεωργιάδης (10 συμμετοχές) που έγινε μάλιστα ο πρώτος Έλληνας που σκόραρε στο Κύπελλο Αγγλίας στο 4-1 επι της Εβερτον. Παράλληλα, την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο, για την ακρίβεια την περίοδο 1999/2000, ο Βασίλης Μπορμπόκης έδωσε το παρόν σε 16 ματς στη κορυφαία κατηγορία με τη Ντέρμπι Κάουντι , κάτι που δεν είχε την ευκαιρία να κάνει όσο αγωνιζόταν στην Σέφιλντ Γιουναιτεντ (1997-1999).
Πολύ πριν τον Κωνσταντίνο Μαυροπάνο και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, στο Λονδίνο και την Άρσεναλ είχε βρεθεί, το 2001, ο Στάθης Ταυλαρίδης, και αφού οι «gunners» έδωσαν για αυτόν ένα εκ. λίρες στον Ηρακλή. Στους «κανονιέρηδες» έμεινε για μια τριετία (2001-2004), ενώ αγωνίστηκε και για ένα εξάμηνο ως δανεικός στην Πόρτσμουθ. Οι «πόμπεϊς» αποτέλεσαν μια απ’ τις πλέον αγαπημένες ομάδες των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, αφού σε αυτήν, εκτός από τον Ταυλαρίδη, αγωνίστηκε μετέπειτα ο Κώστας Χαλκιάς (5 συμμετοχές την περίοδο 2004/05), o Γιάννης Σκοπελίτης (2005/06, 18 παρουσίες), o Άγγελος Μπασινάς (15 συμμετοχές το 2009/10), αλλά και ο Φάνης Γκέκας το 2009 (μόλις μια συμμετοχή, ως δανεικός από τη Λεβερκούζεν).
Αρκετά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία του Στέλιου Γιαννακόπουλου στην Μπόλτον από το 2003 έως και το 2008, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι «wanderers» διεκδικούσαν και πετύχαιναν εξόδους στην Ευρώπη. Στην Πρέμιερ Λιγκ έγραψε 137 παρουσίες και 20 τέρματα, προτού αποχωρήσει για ένα εξάμηνο στη Χαλ (μόλις 2 συμμετοχές). Τη φανέλα της Μπόλτον είχε φορέσει λίγο νωρίτερα, το 2002, και ο Κώστας Κωσταντινίδης, έχοντας όμως μόλις τρεις συμμετοχές, μέχρι να επιστρέψει ως δανεικός στη Χέρτα Βερολίνου.
Ελληνική παρουσία, έστω και μικρή, παρουσιάζεται και στους συλλόγους του Μέρσεϊσαϊντ. Στο μπλε κομμάτι της βορειοδυτικής Αγγλίας, την τιμητική του είχε (και έχει ακόμα) ο Απόστολος Βέλλιος. O υψηλόσωμος φορ, πριν φορέσει τη φανέλα της Νότιγχαμ Φόρεστ, βρέθηκε στο δυναμικό της Έβερτον για μια τριετία (2011-2014), με την οποία πέτυχε και 3 τέρματα σε 22 εμφανίσεις.
Ο Σωτήρης Κυριάκος άφησε την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2009 για χάρη της Λίβερπουλ, με τη μεταγραφή του να φτάνει τα τρία εκ. λίρες. 30 συμμετοχές και 3 γκολ ήταν ο απολογισμός του στην Πρέμιερ Λιγκ, αφήνοντας γενικά καλές εντυπώσεις και φτάνοντας να ψηφιστεί μέχρι και παίκτης του μήνα για τους «κόκκινους» τον Γενάρη του 2010 ενώ ήταν αρχηγός και σε ένα ματς Λιγκ Καπ! Την σεζόν 2012/13 είχε και ένα σύντομο πέρασμα από τη Σάντερλαντ (3 εμφανίσεις), ενώ στο Νησί έχει αγωνιστεί και με τη φανέλα της σκωτσέζικης Ρέιντζερς παλιότερα (2005/06).
«Μαυρόγατα» για ένα… φεγγάρι, έγινε και ο Χάρης Μαυρίας, ο οποίος έπαιξε σε τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος την σεζόν 2013/14.
«Μπλε», αλλά… του Μάντσεστερ συγκεκριμένα, έχει φορέσει και ο Γιώργος Σαμαράς, τη διετία 2006-2008. Η μετακίνηση του Έλληνα επιθετικού κόστισε τότε στους «πολίτες» περί τα 8,5 εκ. λίρες, με τον παίκτη να σημειώνει οκτώ τέρματα στις 55 εμφανίσεις του στο «Έτιχαντ». Μετά την Μάντσεστερ Σίτι αγωνίστηκε μέχρι το 2014 στη Σέλτικ.
Τη φανέλα της Κρίσταλ Πάλας φόρεσε ο Βασίλης Λάκης αμέσως μετά το Euro του 2004 και για μια σεζόν, «γράφοντας» 18 συνολικά εμφανίσεις.
Ιστορία έγραψε τον Ιανουάριο του 2014 ο Κώστας Μήτρογλου, όταν και έγινε το ακριβότερο μεταγραφικό απόκτημα για την Φούλαμ. Ο λονδρέζικος σύλλογος ξόδεψε 14 εκ. λίρες για να τον φέρει από τον Ολυμπιακό στο Νησί, με τους σοβαρούς τότε τραυματισμούς του πάντως να μην του επιτρέπουν να αγωνιστεί εκεί για περισσότερες από τρεις φορές στην Πρέμιερ Λιγκ. Στο «Κρέιβεν Κότατζ» πάντως, και για δυο σεζόν (2012-2014), τις εντυπώσεις έκλεψε ο Γιώργος Καραγκούνης, όπου παρά τα 35 του χρόνια και τον δαιμονιώδη ρυθμό της Πρέμιερ, δεν επηρεάστηκε, και μέτρησε 39 συμμετοχές και ένα τέρμα, κερδίζοντας την εκτίμηση των φιλάθλων των «κότατζερς».
Xρήστος Γραβιάς