Πιο δύσκολη ομάδα από τη Γερμανία, η Σουηδία... Το λένε οι αριθμοί!
Το εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο μοιάζει πως είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. Η Αγγλία συνεχίζει να βάζει τα γυαλιά στους επικριτές της και παρουσιάζεται ως η κρυφή δύναμη της διοργάνωσης. Το εμπόδιο της Σουηδίας τους «8» του θεσμού, μπορεί θεωρητικά να μην αποτελεί την πιο ισχυρή απειλή, αλλά η παράδοση δεν είναι υπέρ της. Το england365 «ξεσκονίζει» όλες τις παλαιές αναμετρήσεις των «λιονταριών» με τους Σκανδιναβούς και αναρωτιέται αν έφτασε η ώρα να «σπάσει» και αυτή η κατάρα.
Η νέα γενιά της Εθνικής Αγγλίας, χωρίς φανφάρες και ηγέτες να συγκεντρώνουν τα φλας, μοιάζει πως είναι το μυστικό του Σάουθγκεϊτ. Ένα διψασμένο σύνολο, καλά οργανωμένο, με πλάνο και πλώρη προς τη διάκριση. Το πρώτο βήμα μοιάζει να επετεύχθη, με τους Άγγλους να ξορκίζουν την κακοδαιμονία των πέναλτι, με αντίπαλο την Κολομβία και να σφραγίζουν εισιτήριο για τα προημιτελικά, εκεί όπου θα κληθούν να βάλουν τέλος σε ακόμη μια κακή παράδοση, με αντίπαλο τους Σουηδούς. Μπορεί η Γερμανία να έμοιαζε το απόλυτο φόβητρο για εκείνους, έχοντας πάντα στο μυαλό τους την μυθική ατάκα του Γκάρι Λίνεκερ πως «στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί», όμως με μια δεύτερη ανάγνωση η Αγγλία έχει πιο ισχυρό «πονοκέφαλο».
Πιο συγκεκριμένα, από το 1968, τα «λιοντάρια» μετρούν μόλις τρεις νίκες σε επίσημες αναμετρήσεις με τη Σουηδία, εκ των οποίων μόνο η μία ήταν για το Euro (2012), με τις άλλες δύο να έχουν πραγματοποιηθεί σε φιλικούς αγώνες (1968 και 2011). Οι «κυανοκίτρινοι» έχουν κατορθώσει να επιβληθούν πέντε φορές, το 1986 με 1-0, το 2004 με το ίδιο σκορ και στο πιο πρόσφατο μεταξύ τους, αυτό του 2012 με 4-2, σε φιλικά ματς. Το 1992 επικράτησαν με 2-1 στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, όπως και έξι χρόνια αργότερα για λογαριασμό της ίδιας διοργάνωσης με το ίδιο αποτέλεσμα. Στις υπόλοιπες 8 μεταξύ τους μονομαχίες, «μοιράστηκαν» από ένα βαθμό, εκ των οποίων οι τέσσερις πραγματοποιήθηκαν σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου (1988, 1989 για τα προκριματικά και 2002, 2006 σε τελική φάση).
Μια μάχη που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, με την Αγγλία να μοιάζει πιο έτοιμη από κάθε άλλη φορά, για μια μεγάλη επιτυχία στη σύγχρονη εποχή της. Με πίστη πως αυτή τη φορά ίσως και να έχει έρθει η ώρα για την πολυπόθητη επιστροφή, δίνοντας ελπίδες πως το «it's coming home» θα πάρει σάρκα και οστά, καθώς ήδη τραγουδιέται δυνατά. Αρκεί, τα παιδιά του Σάουθγκεϊτ να επαναλάβουν το θαύμα τους, μοιάζοντας πλέον πεπεισμένοι πως είναι η στιγμή των παραδόσεων να σπάσουν.
Έλενα Χαριτάκη