Η Αγγλία στον θρόνο του πρωταθλητή, σαν σήμερα, 52 χρόνια πριν…

Το παρθενικό Παγκόσμιο Κύπελλο της πανηγύρισε σαν σήμερα, στις 30 Ιουλίου του 1966, η εθνική ομάδα της Αγγλίας, όταν και νίκησε με σκορ 4-2 στην παράταση την αντίστοιχη της Δυτικής Γερμανίας, εν μέσω... αμφισβητήσεων και με την βοήθεια μέσω της τεχνολογίας να έρχεται να δώσει απαντήσεις πολλά χρόνια μετά...

Η Αγγλία στον θρόνο του πρωταθλητή, σαν σήμερα, 52 χρόνια πριν…

Στον μεγάλο τελικό του «Γουέμπλεϊ», 52 ολόκληρα χρόνια πριν, στις 30/7/1966, σε ένα... παραδοσιακό ευρωπαϊκό ντέρμπι, Αγγλία και Δυτική Γερμανία θα μάχονταν για το τρόπαιο του όγδοου Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Κάτι που δεν είχαν κατακτήσει ποτέ στο παρελθόν τα «τρία λιοντάρια», σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους και τον θρίαμβο του 1954 στα γήπεδα της Ελβετίας απέναντι στην Ουγγαρία…

 

Οι Δυτικογερμανοί ξεκίνησαν δυνατά την αναμέτρηση και με τον Χέλμουτ Χόλερ άνοιξαν το σκορ στο 12ο λεπτό, όμως ο Χαρστ με κεφαλιά ισοφάρισε πολύ γρήγορα, για να έρθει η σειρά του Πίτερς και να βάλει τους Άγγλους σε θέση ισχύος,12 λεπτά πριν τη λήξη της αναμετρησης.

Όμως, μια κόντρα στον Καρλ – Χάινς Σνέλινγκερ, είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει η μπάλα στα δίχτυα του Γκόρντον Μπανκς, και να πάνε έτσι οι δυο ομάδες στην παράταση.

Εκεί, στο 11ο λεπτό του εξτρά χρόνου, πιθανώς να σημειώθηκε και το διασημότερο τέρμα σε τελικούς στην ιστορία του Μουντιάλ! Ο Τζεφ Χαρστ στόπαρε τη μπάλα ύστερα από σέντρα του Μπολ και εξαπέλυσε «κεραυνό» που βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι! Η μπάλα «έσκασε» μέσα από την τελική γραμμή, χωρίς ωστόσο κανείς να είναι βέβαιος πως το γκολ έπρεπε να κατοχυρωθεί.

Ο επόπτης από το Αζερμπαϊτζάν, Τόφικ Μπαχράμοφ, με τον οποίο συνεννοήθηκε ο Ελβετός ρέφερι, Γκότφριντ Ντιένστ, για να κατακυρώσουν το γκολ, τόνισε πως η μπάλα όντως είχε περάσει τη γραμμή στην εστία του Χανς Τιλκόβσκι, δίνοντας έτσι το προβάδισμα στους Άγγλους παρά τα παράπονα των Γερμανών.

Λίγο αργότερα και με τους Δυτικογερμανούς πλέον να έχουν προωθηθεί αρκετά ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης, ο Χαρστ διαμόρφωσε σε αντεπίθεση το τελικό 4-2 για να προκαλέσει την «έκρηξη» πανηγυρισμών στο «Γουέμπλεϊ». 

Ακόμα και σήμερα, πολλοί θεωρούν τον τότε θρίαμβο της Αγγλίας άδικο, όμως δυο χρόνια πριν, το 2016, χάρη στην βοήθεια της τεχνολογίας πλέον και μέσω της «EA Sports», η μπάλα φαίνεται να περνά τη γραμμή και ως εκ τούτου το γκολ σωστά μέτρησε τότε κανονικά.

Αυτός αποτελεί και ο μοναδικός θρίαμβος των Άγγλων στα Παγκόσμια Κύπελλα μέχρι και σήμερα, με την ελπίδα η νέα φουρνιά πλέον των παικτών του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ύστερα και από τα θετικά σημάδια που έδειξε στη διοργάνωση της Ρωσίας φέτος, θα καταφέρει σύντομα να ξαναφτάσει στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Έβερεστ...

Χρήστος Γραβιάς