Ώρα… UEFA Nations League!

Η νέα διοργάνωση εθνικών ομάδων της UEFA ξεκινάει το παρθενικό της ταξίδι απόψε, με σπουδαίες αναμετρήσεις κατά μήκους της Ευρώπης, και το england365 αναλύει τα δεδομένα της νέας αυτής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας…

Ώρα… UEFA Nations League!

Μια ιδέα που είχε αρχίσει να σχηματίζεται στο μυαλό των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ήδη από το 2014, αλλά επισημοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, σχεδόν έναν χρόνο πριν, έρχεται να μπει δυναμικά στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων, βάζοντας στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι πλέον όλο και περισσότερο ανταγωνιστικά παιχνίδια, και παράλληλα δίνοντας και το ανάλογο κίνητρο, η UEFA περιορίζει μεν σημαντικά τα φιλικά παιχνίδια (δεν τα εξαλείφει εξολοκλήρου), ώστε να δώσει έμφαση σε ένα νέο θεσμό, το Nations League.

Tι σημαίνει ουσιαστικά αυτό; Σε πρακτικό επίπεδο, καθιερώνει από εδώ και στο εξής την σύσταση τεσσάρων μίνι πρωταθλημάτων ανάμεσα στις 55 εθνικές ομάδες της ηπείρου μας, ο διαχωρισμός των οποίων γίνεται – και θα γίνεται πλέον -  βάσει της θέσης τους στην ευρωπαϊκή κατάταξη...

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η πρώτη τη τάξει λίγκα (League A) αποτελεί το άτυπο ... «γκρουπ των ισχυρών» της Ευρώπης, και σε αυτό φυσικά βρίσκεται η Αγγλία. Κοιτάζοντας και τις υπόλοιπες χώρες των βρετανικών Νησιών, λίγο πιο κάτω, στο αμέσως επόμενο «ράφι» (League B) συναντάμε τις Ουαλία, Ιρλανδία και Β. Ιρλανδία, ενώ στο League C έχει τοποθετηθεί η Σκωτία (εκεί βρίσκεται και η Ελλάδα).

Καθένα από τα τέσσερα μικρά πρωταθλήματα θα διεξάγεται με την μορφή ομίλων (των 3 ή 4 ομάδων), με εντός και εκτός έδρας αναμετρήσεις, και οι πρώτοι εξ αυτών θα προκρίνονται μετέπειτα μετέπειτα σε ένα άτυπο Final 4, που θα περιλαμβάνει διπλούς ημιτελικούς και ακολούθως μικρό και μεγάλο τελικό. O νικητής της κάθε διοργάνωσης θα παίρνει και από ένα εισιτήριο για το Euro του 2020. Παράλληλα, τα εν λόγω πρωταθλήματα θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους: oι πρώτοι και οι τελευταίοι κάθε ομίλου θα προβιβάζονται ή αντίστοιχα θα υποβιβάζονται (από το League A στο League B πχ και το αντίστροφο) στην αμέσως ανώτερη ή κατώτερη λίγκα, κάτι που θα επηρεάζει αυτόματα την τοποθέτηση τους και τις πιθανές κληρώσεις τους στα επόμενα Nations League.

Mετά την θετική παρουσία της στα γήπεδα της Ρωσίας στο πρόσφατο Μουντιάλ, η Αγγλία θέλει να συνεχίσει να προοδεύει αγωνιστικά, ωστόσο τα εμπόδια των Ισπανών και των Κροατών συνθέτουν ένα δυνατό γκρουπ, και παράλληλα δυνατές προκλήσεις για τους παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Αμείωτο θα είναι το ενδιαφέρον και για τους υπόλοιπους Βρετανούς, οι οποίοι θα επιδιώξουν να δώσουν άπαντες το παρόν στην διοργάνωση του 2020, όπως έκαναν δηλαδή και σε εκείνη του 2016. Η μοναδική απούσα τότε, η Σκωτία, μπορεί επίσης να ελπίζει πως θα είναι η τυχερή του League C, αφού το επίπεδο των αντιπάλων της είναι ακριβώς στα μέτρα της, οπότε δικαιολογημένα μπορεί να ελπίζει και εκείνη πως θα επιστρέψει σύντομα στα μεγάλα καλοκαιρινά τουρνουά.

Αναλυτικά, οι όμιλο από τις τέσσερις ευρωπαϊκές λίγκες:

League A:

A1: Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία
A2: Βέλγιο, Ελβετία, Ισλανδία
A3: Πορτογαλία, Ιταλία, Πολωνία
A4: Ισπανία, Αγγλία, Κροατία

League B:
B1: Σλοβακία, Ουκρανία, Τσεχία
B2: Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία
B3: Αυστρία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία
B4: Ουαλία, Ιρλανδία, Δανία

League C:
C1: Σκωτία, Αλβανία, Ισραήλ
C2: Ουγγαρία, Ελλάδα, Φινλανδία, Εσθονία
C3: Σλοβενία, Νορβηγία, Βουλγαρία, Κύπρος
C4: Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Λιθουανία

League D:
D1: Γεωργία, Λετονία, Καζακστάν, Ανδόρα
D2: Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Σαν Μαρίνο
D3: Αζερμπαϊτζάν, Νησιά Φερόε, Μάλτα, Κόσοβο
D4: Σκόπια, Αρμενία, Λίχτενσταϊν, Γιβραλτάρ

Oι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων στους ομίλους είναι οι εξής:

1η αγωνιστική:6-8 Σεπτεμβρίου 2018

2η: 9-11 Σεπτεμβρίου 2018

3η: 11-13 Οκτωβρίου 2018

4η: 14-16 Οκτωβρίου 2018

5η: 15-17 Νοεμβρίου 2018

6η: 18-20 Νοεμβρίου 2018

 

Κλήρωση για το Final-4: Δεκέμβριος 2018
Τελικοί: 5-9 Ιουνίου 2019
Κλήρωση Euro 2020 Playoffs: 22 Νοεμβρίου 2019
Euro 2020 Playoffs: 26-31 Μαρτίου 2020

Aπό την στιγμή που το επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν θα έχει μια κατεξοχήν διοργανώτρια (αλλά θα λάβει χώρα σε 13 διαφορετικές πόλεις ανά την Ευρώπη), καμία ομάδα αντίστοιχα δεν έχει το δικαίωμα της απευθείας πρόκρισης, όπως θα συνέβαινε στις «κλασσικές» περιπτώσεις όπου μια ή δυο ομάδες αναλάμβαναν την διοργάνωση. Οι εθνικές ομάδες παραμένουν 24, και αφού οι 4 θα προκύψουν από το Nations League, oι υπόλοιπες 20 θα εξασφαλίσουν τη θέση τους μέσα από την… παραδοσιακή προκριματική φάση, μέσα από 10 γκρουπ (απευθείας ο 1ος και ο 2ος). Κάτι ανάλογο αναμένεται αργότερα να γίνει και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, εκεί όπου η Ευρώπη θα δίνει 13 εισιτήρια απ' τα 32 συνολικά.

Ουσιαστικά, η κανονική προκριματική φάση (Mάρτιος 2019-Μάρτιος 2020) θα διεξάγεται… ενδιάμεσα χρονικά από τους ομίλους του UEFA Nations League και των play-offs τους. Για πολλές ομάδες, αναλόγως του τι θα έχουν κάνει ήδη στην νεότευκτη διοργάνωση, θα αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στην μεγάλη ευρωπαϊκή «γιορτή» του 2020.

Αναμφίβολα, το όλο εγχείρημα αποτελεί κάτι πρωτότυπο για την ποδοσφαιρική ζωή της Ευρώπης, το οποίο είναι ακόμα αρκετά νωρίς να κριθεί το πόσο πολύ ή όχι θα ωφελήσει τις εθνικές ομάδες της ηπείρου μας. Σίγουρα θα υπάρξουν αρκετά ενδιαφέροντα ματς, προφανώς αρκετοί από τις λεγόμενες μικρομεσαίες χώρες θα έχουν πλέον πιο χειροπιαστές ελπίδες να δώσουν το παρόν επιτέλους σε μια μεγάλη εθνική διοργάνωση, λογικώς πλέον όλο και λιγότερες μεγάλες θα μένουν εκτός Euro, αφού θα έχουν δυο ευκαιρίες για να περάσουν σε αυτό. Κανείς όμως δεν μπορεί να βγάλει εκτός κουβέντας τα περισσότερα ματς που μαζεύονται στα πόδια των παικτών στη Γηραιά Ήπειρο, και θα επιφέρουν έξτρα καταπόνηση και τραυματισμούς.

Το μόνο σίγουρο είναι πως άπαντες θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, τα αποτελέσματα της οποίας θα αποτυπωθούν εν καιρώ στις εθνικές ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου…

Χρήστος Γραβιάς