Τα «λιονταράκια» αρχίζουν να βρυχώνται...
Στα χνάρια των ανδρών φαίνεται πως βαδίζουν και οι νέοι της Αγγλίας, με την Κ21 του Άιντι Μπόθροϊντ να δείχνει πως είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα...
Η έκφραση «παιδί θαύμα» είναι χιλιοειπωμένη. Κάθε φορά που κάποιος νέος πετυχαίνει κάτι σπουδαίο, του κολλάει εύκολα η ταμπέλα του «Wonder Boy». Στην περίπτωση της Αγγλίας όμως, για έναν λόγο παραπάνω δε θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε βιασύνη κατηγοριοποίησης. Κυρίως, διότι από την εποχή των Σκόουλς, Τζέραρντ, Όουεν, Μπέκαμ κλπ, η χώρα αυτή βγάζει τόσο πολύ ποδοσφαιρικό ταλέντο ατομικά, αλλά σε ομαδικό-εθνικό επίπεδο δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες όσων πιστεύουν σε αυτήν.
Εν έτει 2018 μπορεί αυτό που κάνει η Εθνική ανδρών (πρωτιά σε δύσκολο όμιλο του Nations League με Ισπανία και Κροατία) να δείχνει ότι έχει βάλει στις ράγες το τρένο και στοχεύει στον πρώτο της τίτλο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η πορεία των νεαρών «λιονταριών».
Η Κ21 του Άιντι Μπόθροϊντ έχει βαλθεί να "τρελάνει" το ποδοσφαιρικό στερέωμα με τα επιτεύγματά της. Με το τελευταίο της αποτέλεσμα κόντρα στη Δανία με 5-1 στην αρχή της εβδομάδας, έφτασε τους 22 αγώνες αήττητη (σερί που "τρέχει" από την 1η Σεπτεμβρίου του 2017) και τις 5 συνεχόμενες νίκες (18-3 τα γκολ). Και αυτά δεν είναι τα μόνα νούμερα που προκαλούν εντύπωση για τα "χρυσά παιδιά" του αγγλικού ποδοσφαίρου. Κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι μεγάλο ποσοστό του τωρινού ρόστερ (8/21), είχαν κατακτήσει, ως Κ20, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κορέα το 2017. Συγκεκριμένα οι, Γούντμαν, Κουκ, Τομόρι, Σολάνκε, Γουόκερ-Πίτερς, Κάλβερτ-Λιούιν, Χέντερσον και Κόνσα είναι 8 από τους παίκτες που έφτασαν στην κορυφή του κόσμου πριν από περίπου 1.5 χρόνο.
Ας δούμε όμως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τα «Young Lions»:
• Μηδέν ήττες στον 4ο όμιλο για τα προκριματικά του EURO 2021. Τερμάτισε ως πρώτη με 26 βαθμούς σε 10 παιχνίδια (8 νίκες και 2 ισοπαλίες) ενώ, καλύτερη συγκομιδή ως αήττητη είχε μόνο η Γαλλία (28β. - 9 νίκες- 1 ισοπαλία).
• Καλύτερη άμυνα στα προκριματικά με μόλις 4 γκολ παθητικό μαζί με την Ρουμανία από τον 8ο όμιλο.
• Γούντμαν και Σολάνκε είχαν βραβευθεί ως καλύτερος τερματοφύλακας και καλύτερος παίκτης, αντίστοιχα, του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Κορέας το 2017.
• Μόλις το 9.5% του ρόστερ της, τουτέστιν 2/21 παίκτες, αγωνίζονται σε πρωτάθλημα εκτός Αγγλίας και αυτοί ουσιαστικά ως δανεικοί. Στην ολλανδική Φίτεσε και τη γερμανική Χοφενχάιμ βρίσκονται οι Κλαρκ-Σάτλερ και Ρέις Νέλσον από Τσέλσι και Άρσεναλ, αντίστοιχα. Είναι το καλύτερο ποσοστό ομοιογένειας πρωταθλήματος στο TOP5 της βαθμολογίας της FIFA, με αμέσως επόμενο να είναι το 27,3% του Βελγίου, δηλαδή 6/22 παίκτες εκτός της χώρας.
• Στα 22 παιχνίδια που είναι αήττητη η ομάδα του Μποθρόιντ, μόλις 3 είναι οι φορές που δεν έχει καταφέρει να νικήσει. Και υπεύθυνες γι' αυτό είναι η Ολλανδία (δις) και το Μεξικό.
• Στα 194 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνολική αγοραστική αξία των παικτών που βρίσκονται στο ρόστερ, με ακριβότερο τον 18χρονο εξτρέμ της Φούλαμ Ράιαν Σεσσενιόν (35 εκατομμύρια ευρώ).
• Μεγαλύτερη «αγορομάνα» της Κ21 είναι η Έβερτον στην οποία ανήκουν 4/21 παίκτες ενώ και η Τσέλσι βρίσκεται στην ίδια αναλογία, μόνο που και οι 4 αγωνίζονται ως δανεικοί σε άλλες ομάδες.
• 6/21 παίκτες αγωνίζονται σε υποδεέστερη της Πρέμιερ Λιγκ κατηγορία.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για ένα σύνολο γεμάτο από ταλέντο, φιλοδοξίες και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Αρχής γενομένης από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Σαν Μαρίνο τον Ιούνιο του 2019, όπου ελπίζουν να κατακτήσουν το τρίτο τους τρόπαιο μετά τα ευρωπαϊκά του 1982 και 1984. Αν τα παιδιά αυτά δουλέψουν σωστά και επίμονα, σίγουρα θα βρεθούν στην... αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Και, γιατί όχι, να φέρουν με τη σειρά τους κάποιο τρόπαιο «back to home» !
It's coming home...
ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ