Αγγλικά «θρίλερ» με… happy end στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων…
Η πρώτη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ φτάνει στο τέλος της, με τη σημερινή βραδιά να έχει χαρακτήρα… τελικού για τις Λίβερπουλ και Τότεναμ, που ψάχνουν κόντρα σε Νάπολι και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα το αποτέλεσμα που θα τις στείλει στους «16». Ναι μεν το έργο που έχουν μπροστά τους δεν είναι εύκολο, ωστόσο η σχετική προϊστορία των αγγλικών ομάδων σε… παρόμοιες καταστάσεις, δείχνει πώς μπορούν να τα καταφέρουν και απόψε…
Για την Τότεναμ, που αντιμετωπίζει στην Ισπανία την αδιάφορη Μπαρτσελόνα, μια απλή νίκη της φτάνει ώστε να πάει στους δέκα βαθμούς και να μην την νοιάζει τι θα κάνει στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Ίντερ, που υποδέχεται την Αϊντχόφεν (διότι υπερτερεί στη μεταξύ τους ισοβαθμία).
Απ’ την άλλη, η Λίβερπουλ ψάχνει στο «Άνφιλντ» νίκη ώστε να βάλει από… κάτω σε πιθανή ισοβαθμία τη Νάπολι (στους εννιά οι «παρτενοπέι», με έξι οι «κόκκινοι»), όχι πάντως με σκορ που δεν θα την βολεύει βάσει των όσων θα έχουν γίνει στα μεταξύ τους παιχνίδια. Με δεδομένο πώς στην Ιταλία είχε χάσει τον Οκτώβρη με 1-0, κυνηγάει δηλαδή νίκη δυο τουλάχιστον τερμάτων με οποιοδήποτε σκορ ή έστω το… απλό 1-0, για να πάει εκείνη στην κλήρωση των νοκ-αουτ την Παρασκευή στη Νιόν.
Αμφότερες έχουν δύσκολο έργο σήμερα, όμως οι αγγλικές ομάδες έχουν ξαναπάρει στο παρελθόν τέτοια κρίσιμα ματς-«τελικούς» στην 6η αγωνιστική των ομίλων:
1996/97: Ραπίντ Βιέννης-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2
Οι εντός έδρες ήττες από Γιουβέντους και Φενέρμπαχτσε, έφεραν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε… μπελάδες, στο τέλος της φάσης των ομίλων. Και παρότι η «Γιουβέ» είχε κλειδώσει την πρωτιά, οι «κόκκινοι διάβολοι» επ’ ουδενί δεν ήταν αδιάφοροι (αφού πέραν των πρώτων των ομίλων, περνούσε τότε στα νοκ-αουτ παιχνίδια και ο καλύτερος δεύτερος). Το εμπόδιο της αδιάφορης Ραπίντ στην Αυστρία δεν στάθηκε ικανό να ανακόψει τους Άγγλους, που έφτασαν στους εννιά βαθμούς, έχοντας και την… βοήθεια των Ιταλών, που την ίδια ώρα νικούσαν την Φενέρ και εκείνη έμενε ως Τρίτη στους επτά.
2002/03: Φέγενορντ-Νιουκάστλ 2-3
Σε ένα… μπερδεμένο βαθμολογικό γκρουπ, η Νιουκάστλ εκστρατευόταν στο Ρότερνταμ την έκτη αγωνιστική, ώστε να αντιμετωπίσει τη Φέγενορντ. Την ίδια ώρα, η Ντινάμο Κιέβου υποδεχόταν τη Γιουβέντους, με όλες τις ομάδες του ομίλου να διεκδικούν την πρόκριση. Για τις «καρακάξες» αυτή ήρθε με… buzzer beater, στο 91ο λεπτό, χάρη σε τέρμα του Μπέλαμι που έγραψε και το τελικό σκορ στο Ντε Κάιπ! Ευνοήθηκε βέβαια και από την ήττα της Ντινάμο στην Ουκρανία (1-2), που την άφηνε στους επτά. Μέχρι και σήμερα, η Νιουκάστλ παραμένει η μοναδική ομάδα που έχει περάσει από τους ομίλους και ενώ είχε χάσει τα τρία πρώτα παιχνίδια της.
2003/04: Άρσεναλ-Λοκομοτίβ Μόσχας 2-0
Χωρίς να συναντήσoυν ιδιαίτερη δυσκολία, οι «gunners» επικράτησαν της Λοκομοτίβ με 2-0, που δεν… χαλάστηκαν πάντως αρκετά, αφού κατάφερε και εκείνη να προκριθεί στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ ως 2η. Για να έρθουν έτσι τα πράγματα βέβαια ευνοήθηκαν αμφότερες και από την ισοπαλία που προέκυψε στο άλλο ματς του ομίλου (Ντινάμο Κιέβου-Ίντερ 1-1). Ο… πραγματικός τελικός πάντως για την Άρσεναλ της σεζόν ήταν το θριαμβευτικό υπέρ της 5-1 μέσα στο Μιλάνο, την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική, σε ένα γκρουπ που ξεκίνησε για αυτήν με δυο πόντους σε τρία παιχνίδια.
2004/05: Λίβερπουλ-Ολυμπιακός 3-1
Όπως και φέτος, έτσι και τότε, οι «κόκκινοι» έψαχναν νίκη, με καλύτερο σκορ από τους αντιπάλους τους, για να βρεθούν μαζί με τη Μονακό, στη φάση των νοκ-αουτ. Ούσα στο -3 από τον Ολυμπιακό, και έχοντας χάσει με 1-0 στο αντίστοιχο ματς του «Γ.Καραϊσκάκης», η Λίβερπουλ έψαχνε νίκη με +2 γκολ τουλάχιστον, κάτι που πέτυχε εντέλει, έστω και αν αυτή ήρθε με… μπόλικο δράμα, στο τέλος. Μέχρι το 87ο λεπτό, η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ ήταν εκτός συνέχειας, μέχρι να έρθει ωστόσο η τρομερή οβίδα του Στίβεν Τζέραρντ για να βάλει σε θέση ισχύος τους «reds», να… τρελάνει το «Άνφιλντ» και να ξεκινήσει έτσι το ταξίδι προς το 5ο τρόπαιο της στο τέλος της σεζόν…
2007/08: Mαρσέιγ-Λίβερπουλ 0-4
Το γεγονός ότι η Μαρσέιγ υποδεχόταν στην έδρα της τη Λίβερπουλ, και την βόλευε και η ισοπαλία στο παιχνίδι αυτό (εξαιτίας του 0-1 στο Άνφιλντ με γκολ του Βαλμπουενά), δημιουργούσε θετικές προσδοκίες εξ αρχής για τους Γάλλους. Μετά το 7-0 κόντρα στη Μπενφίκα όμως και την «τεσσάρα» στην Πόρτο, οι «κόκκινοι» πέτυχε τέσσερα τέρματα και στη Μασσαλία (0-4), χωρίς να αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Προκρίθηκε ως 2η πάντως, έχοντας έναν βαθμό λιγότερο απ’ την Πόρτο.
2014/15: Ολυμπιακός-Άρσεναλ 0-3
Έως και την τελευταία αγωνιστική, οι Λονδρέζοι βρίσκονταν σε δυσχερή θέση, εξαιτίας της ήττας του από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ (2-1) αλλά και από τον Ολυμπιακό στο «Έμιρεϊτς» με 3-2. Έτσι, στην αυλαία των ομίλων, η Άρσεναλ ταξίδευε προς την Ελλάδα, ψάχνοντας όμως νίκη με καλύτερο σκορ απ’ το αντίστοιχο στην Αγγλία. Χάρη στο… σόου του Ολιβιέ Ζιρού, που πέτυχε χατ-τρικ κόντρα στους «ερυθρόλευκους», η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ επικράτησε στη μεταξύ τους ισοβαθμία (με εννιά πόντους) και ακολούθησε την πρωτοπόρο Μπάγερν Μονάχου στους «16».
2014/15: Ρόμα-Μάντσεστερ Σίτι 0-2
Μπορεί μια ομάδα με δυο βαθμούς σε τέσσερα ματς να καταφέρει να προκριθεί στα νοκ-αουτ του Τσάμπιονς Λιγκ; Kαι όμως! Κάνοντας μια σημαντική ανατροπή κόντρα στη Μπάγερν (που είχε «καθαρίσει» την πρωτιά στον όμιλο), η Μάντσεστερ Σίτι πήγε την τελευταία αγωνιστική να τα παίξει όλα για όλα με τη Ρόμα στην Ιταλία, και ενώ και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρισκόταν στο παιχνίδι της πρόκρισης. Εντέλει οι «πολίτες» τα κατάφεραν, με «δράστες» τους Ζαμπαλέτα και Νασρί (2-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της ΤΣΣΚΑ στη Γερμανία, πήραν εκείνοι τη 2η θέση με οκτώ βαθμούς.
Χρήστος Γραβιάς