Ο Ιανουάριος «κρύβει» πάντα περιπτώσεις μεταγραφικών… λαχείων
H χειμερινή μεταγραφική περίοδος έχει «ανοίξει» εδώ και λίγες μέρες, και το england365 παρουσιάζει περιπτώσεις παικτών που δεν ήρθαν απαραίτητα με τις ανάλογες περγαμηνές ή κόστισαν «τρελά» ποσά, δικαιολόγησαν ωστόσο και με το παραπάνω τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για αυτούς...
Ανέκαθεν, το μεταγραφικό «παζάρι» του Ιανουαρίου δεν ενδείκνυται για μεγάλα οικονομικά «ανοίγματα», ακόμα και στην Πρέμιερ Λιγκ που μερικές φορές ξεφεύγουν τα ποσά. Οι ομάδες παραδοσιακά κοιτάζουν να καλύψουν όποιες «τρύπες» έχει το ρόστερ τους ή και να βρουν κάποια καλή ευκαιρία, που θα δοκιμαστεί και θα τους βγει μακροπρόθεσμα.
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις – λιγοστές έστω – όπου στη μέση της σεζόν ενδέχεται να προκύψουν… τζακ ποτ, βάσει πάντα του κόστους που έχει η κάθε μεταγραφή αλλά και το τι προσφέρει εκείνη μετέπειτα, στους αγωνιστικούς χώρους και σε επίπεδο μεταπώλησης τους (όλα τα παρακάτω ποσά αναγράφονται σε λίρες).
Λουις Σουάρες (από Άγιαξ σε Λίβερπουλ): 2011, 22,5 εκατομμύρια
Η μετακίνηση του από τον Άγιαξ, στις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου του 2011, έτυχε να συμπέσει χρονικά με αυτήν του Άντι Κάρολ από τη Νιουκάστλ, η κατάληξη τους πάντως στο πέρασμα των χρόνων ήταν τελείως διαφορετική…
O Oυρουγουανός αποδείχθηκε… value for money μεταγραφή, καθώς στα 3,5 χρόνια που έμεινε στο Μέρσεϊσαϊντ, εκτός από τα γκολ που προσέφερε (συνολικά 82 σε 133 ματς), ήταν ανέκαθεν μια αστείρευτη πηγή πάθους και κινδύνου για τις αντίπαλες άμυνες. Η πώληση του στη Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2014, με 75 εκ. λίρες, απέφερε και σημαντικό κέρδος στη Λίβερπουλ.
Νεμάνια Βίντιτς (από Σπαρτάκ Μόσχας σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ): 2006, 7 εκατομμύρια
Ήρθε ως… άγνωστος από τη Μόσχα στο Μάντσεστερ, αλλά κατάφερε με την αξία του και τα αμυντικά του προσόντα να εδραιωθεί στο κέντρο της άμυνας των «κόκκινων διαβόλων». Την επιλογή του υπερασπίστηκε τότε έντονα και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος τόνιζε πως η ομάδα του ήθελε δυνατούς αμυντικούς σαν τον Σέρβο για να μπορεί να κερδίζει τρόπαια.
Έδωσε το παρών σε 300(!) παιχνίδια και συνέβαλε και αυτός στο να κατακτήσει η Γιουνάιτεντ πέντε πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι να κατηφορίσει για την Ίντερ το 2014.
Πατρίς Εβρά (από Μονακό σε Γιουνάιτεντ): 2006, 5 εκατομμύρια
Αποτέλεσε μια αξιόπιστη λύση στο αριστερό άκρο της άμυνας, βοηθώντας αρκετά και στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του, σε μια θέση που… παραδοσιακά, οι καλές λύσεις σπανίζουν.
Το παράδοξο της περίπτωσης του Εβρά πάντως ήταν το κακό του ντεμπούτο, σε μια ήττα με σκορ 3-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι: o Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά από 45 αγωνιστικά λεπτά τον έβγαλε, και του πε (όπως παραδέχθηκε αργότερα δημόσια) να κάτσει κάτω και να δει τι σημαίνει αγγλικό ποδόσφαιρο! Μετά από αυτό, μάλλον κατάλαβε καλά το μάθημα του…
Φιλίπε Κουτίνιο (από Ίντερ σε Λίβερπουλ): 2013, 8,5 εκατομμύρια
Στην Ίντερ της περιόδου 2012/13 είχε σαφώς περιορισμένο ρόλο, όμως στη Λίβερπουλ της σεζόν εκείνης και – ιδίως – της δικής του αγωνιστικής «ανόρθωσης» το 2014 και στην κούρσα του τίτλου, ήταν εκ των βασικών συντελεστών.
Ο Βραζιλιάνος χαφ αποτέλεσε εκ των ποιοτικότερων παικτών των «κόκκινων» τα τελευταία χρόνια, και παρά τις προσπάθειες του Κλοπ και της Λίβερπουλ, η... κάψα για μεταγραφή τον περασμένο Γενάρη στην Μπαρτσελόνα τον έκανε να «κατηφορίσει» προς Ισπανία μεριά, με τους Άγγλους πάντως να λαμβάνουν το ποσό των 142 εκ. λιρών από τους «μπλαουγκράνα»!
Μικέλ Αρτέτα (από Σοσιεδάδ σε Έβερτον): 2005, 2 εκατομμύρια
Aν και αποκτήθηκε αρχικά με τη μορφή δανεισμού, η Έβερτον ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του και φυσικά δεν το μετάνιωσε. Τα δυο εκ. λίρες αποτιμώνται εν τέλει ως λίγα για αυτά που προσέφερε, ενώ ο ίδιος ο παίκτης ψηφίστηκε δυο χρονιές στην καλύτερη εντεκάδα της Πρέμιερ Λιγκ και άλλη μια ως κορυφαίος μέσος της σεζόν στην Αγγλία.
Στα «ζαχαρωτά» έμεινε από το 2005 ως το 2011, όταν και πωλήθηκε στην Άρσεναλ για δέκα εκατομμύρια.
Γκάρι Κέιχιλ (από Μπόλτον σε Τσέλσι): 2012, 7 εκατομμύρια
Με τα ποσά που ξοδεύονται πλέον για την απόκτηση ενός ικανού κεντρικού αμυντικού, η μεταγραφή του Γκάρι Κέιχιλ από τη Μπόλτον ήταν ευκαιρία από αυτές που δεν εμφανίζονται κάθε μέρα, ή μάλλον σε… κάθε μεταγραφικό «παράθυρο»!
Γεμάτες σε εμφανίσεις σεζόν από το 2012 μέχρι σήμερα, με.. αθόρυβη δουλειά από την άμυνα και συμμετοχή στις επιτυχίες του 2012 και του 2015. Βέβαια ο Άγγλος μπακ σκέφτεται πλέον όλο και πιο πολύ το ενδεχόμενο φυγής του από την Τσέλσι, δεδομένου ότι επί Σάρι ο αγωνιστικός χρόνος του έχει ελαχιστοποιηθεί σημαντικά...
Ριγιάντ Μαχρέζ (από Χάβρη σε Λέστερ): 2014, 400.000 λίρες
Ένα «λαχείο» από το… πουθενά για τη Λέστερ, το οποίο χρόνο με το χρόνο ανέβαζε την αξία του. Αρχικά, τόσο στις προσπάθειες των «αλεπούδων» για άνοδο στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ, όσο και στην κατάκτηση του ποδοσφαιρικού της Έβερεστ τον περασμένο Μάιο.
Η παρουσία του ήταν κάτι παραπάνω από καταλυτική, με άμεσο αποτέλεσμα να αναδειχθεί πρώτα κορυφαίος παίκτης της χρονιάς πρόπερσι αλλά και καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για το 2016. Φυσικά η Λέστερ δύσκολα μπορούσε να τον κρατήσει, από τη στιγμή που ο ίδιος έψαχνε πλέον μια μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του, με την Μάντσεστερ Σίτι να δαπανά 60 εκ. για να τον κάνει δικό της το περασμένο καλοκαίρι...
Mπράνισλαβ Ιβάνοβιτς (από Λοκομοτίβ Μόσχας στην Τσέλσι): 2008, 7,5 εκατομμύρια
Δεν έκανε από την αρχή το… μπαμ, καθώς ο Σέρβος αμυντικός δεν έπειθε τον τότε προπονητή της Τσέλσι, Άβραμ Γκραντ. Όμως με την έλευση του Σκολάρι το καλοκαίρι του 2008, η θέση του – έστω και κατά συνθήκη – δεξιού οπισθοφύλακα έγινε δική του για πολλά χρόνια στο «Στάμφορντ Μπριτζ».
Η ικανότητα του να αγωνίζεται εκτός από την δεξιά πλευρά της άμυνας και ως κεντρικός αμυντικός, τον καθιστούσε ένα χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια του εκάστοτε προπονητή στην Τσέλσι, ενώ και η ικανότητα του στο ψηλό παιχνίδι προσέφερε ενίοτε σημαντικά γκολ στην ομάδα του.
Κλιντ Ντέμπσεϊ (από Νιού Ίγκλαντ σε Φούλαμ): 2007, 2 εκατομμύρια
Ερχόμενος στη λονδρέζικη ομάδα το 2007, γινόταν ο τρίτος Αμερικάνος (ΜακΜπράιντ και Μποκανέγκρα οι άλλοι δυο) που θα φορούσαν τη φανέλα των «cottagers». Αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ στις τρεις από τις πέντε χρόνιες του στο «Κρέιβεν Κότατζ», και εκ των πολύτιμων παίκτών για να καταφέρει – με τον Ρόι Χότζον το 2010 – να φτάσει η Φούλαμ στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.
Η αγωνιστική του συνέπεια του έδωσε την ευκαιρία να μεταπηδήσει αργότερα στην Τότεναμ, χωρίς να πιάνει ποτέ πάντως τις επιδόσεις που είχε στην πρώτη του «περιπέτεια» στην Αγγλία.
Nτέλε Άλι (από Μίλτον Κέινς Ντονς σε Τότεναμ): 2015, 5 εκατομμύρια
Για οποιονδήποτε παίκτη το να τολμήσει το βήμα από την Μίλτον Κέινς Ντονς της League Two στην Τότεναμ και την Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι κάτι εύκολο, πόσο μάλλον για έναν παίκτη που δεν είχε «κλείσει» καν τα 19 του.
Την ίδια… πίστη ωστόσο έδειξε και η Τότεναμ ώστε να δώσει 5 εκ. λίρες και να φτάσει, μερικά χρόνια μετά, να νιώθει δικαιωμένη για αυτό! Οι εκπληκτικές τελευταίες σεζόν του νιγηριανής καταγωγής Άγγλου μέσου έχει τραβήξει τα βλέμματα πολλών ομάδων, αν και στο Λονδίνο δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο παραχώρησης του, αφού πρόκειται για παίκτη στον οποίο θα βασίζεται και θα συνεχίσει να βασίζεται κατά πολύ πάνω του η ομάδα του μέλλοντος στα «σπιρούνια».
Χρήστος Γραβιάς