Σάλομον Ρονδόν: Ένας αλλιώτικος ήρωας από την Βενεζουέλα
Μπορεί να έχει μεγαλώσει δύσκολα, να μην βλέπει τους γονείς του και να κρύβεται όταν γυρίζει στην ίδια του τη χώρα, ο Σάλομον Ρονδόν όμως που ουσιαστικά χάρισε στη Νιούκαστλ μια ιστορική νίκη επι της Σιτι έπειτα από 13 χρόνια, αποτελεί ένα πρότυπο για όλους τους συμπατριώτες του.
Ο Χοσέ Σάλομον Ρονδόν Χιμένες, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε το 1989 στην Κάτια της Βενεζουέλας, ένα προάστιο δυτικά του Καράκας. Ο ίδιος όμως μόνο τυχερό δεν θεωρεί τον εαυτό του γι΄αυτό. «Η ζωή στο Καράκας δεν είναι...ζωή. Υπάρχει πάντα μια αβεβαιότητα που σε ακολουθεί, ότι μια μέρα θα σε σκοτώσουν, ότι μια μέρα θα πας στη δουλειά και δεν θα ξαναγυρίσεις».
Τα λόγια του αυτά αντικατοπτρίζουν πλήρως την κατάσταση που υπάρχει στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Μία πόλη που κυριαρχεί το χάος και σε μια εποχή οικονομικής κατάρρευσης γι'αυτήν, με τις αλλεπάλληλες απαγωγές και φόνους να είναι σε ημερήσια διάταξη. Άλλωστε, και ο ίδιος κρατάει σαν ''επτασφράγιστο'' μυστικό τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς φοβάται μία πιθανή απαγωγή.
Κάθε φορά που επισκέπτεται τους δικούς του αυτό γίνεται κάτω από άκρα μυστικότητα για να μην δώσει στόχο. «Δεν πηγαίνω συχνά να δω την οικογένειά μου. Όταν αυτό γίνεται δεν βγαίνουμε καθόλου έξω για να μην τραβήξουμε την προσοχή. Προτιμώ να τους βλέπω ζωντανούς και ας κάνω τις ''θυσίες'' αυτες» έχει πει ο ίδιος.
Ο Ρονδόν ξέρει πολύ καλά πόσο σημαντικοί αποδείχτηκαν οι γονείς του στην ζωή του. Οι ίδιοι του έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια για να ασχοληθεί με αυτό που αγαπά, τον αθλητισμό. Ο επιθετικός της Νιούκαστλ μεγαλώνοντας έπαιζε και ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Μάλιστα, κάποια στιγμή αποφάσισε πως θέλει να ασχοληθεί με το δεύτερο, αφού είχε σαν είδωλο τον Μάικλ Τζόρνταν. Ο πατέρας του, ο οποίος ήταν καθηγητής χημείας σε στρατιωτικό σχολείο, ήταν ο πρώτος που είδε πως ο γιος του έχει ταλέντο στο ποδόσφαιρο και τον ώθησε να παίξει για την ομάδα της Αράγκουα, σε ηλικία 17 χρονών.
Εκεί έμεινε για δύο χρόνια, πριν έρθει η μεταπήδηση στην Ευρώπη και στην Ισπανική Λας Πάλμας, πριν καν κλείσει τα 20. Μετά την ομάδα από τα Κανάρια Νησιά ακολούθησε η μεταγραφή στην Μάλαγα. Στην ομάδα της Ανδαλουσίας ο Ρονδόν συνάντησε τον Μανουέλ Πελεγκρίνι. Ο Χιλιανός προπονητής έδωσε τότε την θέση του βασικού επιθετικού, μπροστά από τον Ρουντ Φαν Νιστελρόι, στον Βενεζουελάνο ο οποίος τον δικαίωσε απόλυτα. Στα δύο χρόνια που έμεινε στην ομάδα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, ενώ την δεύτερη βοήθησε με κρίσιμα γκολ την Μάλαγα να τερματίσει τέταρτη και να βγει στο Champions League.
Το καλοκαίρι του 2012 τα 10 εκατομμύρια που έδωσε για να τον αποκτήσει η Ρούμπιν Καζάν, τον έκαναν τον πιο ακριβό Βενεζουελάνο ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Στο Ρωσικό βορρά έμεινε 1,5 χρόνο πριν πάει στην Ζενίτ Αγία Πετρούπολης, εκεί όπου θα βίωνε ταυτόχρονα την πιο ευτυχισμένη και την πιο δυσάρεστη στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας του. Τη χαρά της κατάκτησης του πρωταθλήματος ήρθε να διαδεχθεί η στεναχώρια και ο θυμός από τις ρατσιστικές επιθέσεις που δεχόταν.
Ήταν η εποχή που οι φίλαθλοι της Ζενίτ είχαν κάνει ένα μανιφέστο, στο οποίο απαιτούσαν να παίζουν μόνο λευκοί στην ομάδα τους. << Υπήρχαν κάποιοι οπαδοί που με αποκαλούσαν πίθηκο και έκαναν ήχους αυτού του ζώου. Είναι δύσκολο να κάνεις πως δεν τ'ακούς αυτά, αλλά προσπαθώ να μην μ'επηρεάζουν. Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου και το χρώμα μου>>, ήταν η απάντησή του γι'αυτό το θέμα.
Τις ''πληγές'' που άφησαν πάνω του οι δυσκολίες της Ρωσίας, ήρθε να απαλύνει η μετακίνηση του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, την Premier League. H Γουέστ Μπρόμιτς το έκανε δικό της με ποσό-ρεκόρ για την ιστορία του συλλόγου, με τον Ρονδόν να μένει στους «baggies» για τρία χρόνια (σ.σ. το μεγαλύτερο διάστημα που έχει μείνει σε μία ομάδα) στα οποία σημείωσε 24 γκολ σε 108 συμμετοχές. Ο σύλλογος όμως υποβιβάστηκε με τον παίκτη να μην θέλει να την ακολουθήσει στην Championship και να δίνεται δανεικός στην Νιούκαστλ. Στις «καρακάξες» μέχρι τώρα έχει σημειώσει έξι τέρματα σε 18 παιχνίδια.
Σε επίπεδο Εθνικής Ανδρών με τη Βενεζουέλα έχει 21 γκολ σε 70 παιχνίδια, καθώς επίσης είναι και ο πρώτος παίκτης που έχει σκοράρει για την πατρίδα του σε τρία διαφορετικά Copa America. Ο Ρονδόν όμως δεν περιορίζεται μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι στην Εθνική του. Τον Δεκέμβριο του 2016 αυτός μαζί με ακόμα 15 συμπαίκτες του, απείλησαν πως δεν θα κατέβουν στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 αν δεν απολυθούν ο προπονητής και η ομοσπονδία της χώρας, θεωρώντας πως είναι όλοι διεφθαρμένοι. Αυτό ήρθε σαν συνέχεια μετά την σύλληψη του προέδρου της ομοσπονδίας που κατηγορήθηκε για μίζες που πήρε για την πώληση δικαιωμάτων που αφορούσαν το Copa America.
Τελικά ο Ρονδόν επέστρεψε. «Γύρισα για να αγωνιστώ γιατί αυτή είναι η πατρίδα μου, την αγαπάω, έχω κλάψει γι'αυτήν και είναι κάτι που το ήθελα σε όλη μου τη ζωή. Γύρισα για τους συμπατριώτες μου, γιατί το ποδόσφαιρο είναι η μοναδική χαρά που τους έχει απομείνει» ήταν Τα λόγια του και αρκούσαν για να τον αναδείξουν σε λαικό ήρωα για την Βενεζουέλα, με τον κόσμο εκεί να τον λατρεύει! Αυτα που λέει τα εννοεί πέρα για πέρα, γιατί ο Σάλομον Ρονδόν ξέρει καλύτερα από πολλούς πόσο δύσκολο είναι να ζεις στην συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Βασίλης Ταμπραντζής