Τζίμι Γκρίβς: Τα γενέθλια του μεγαλύτερου σκόρερ που έβγαλε ποτέ η Βρετανία!
«Οι προσπάθειες που κάνουμε για να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας, έχουν ως αποτέλεσμα να μας οδηγήσουν σε αυτό». Τα λόγια του Αμερικάνου φιλόσοφου Ράλφ Γουάλντο Έμερσον αντιστοιχούν πλήρως στον θρύλο του Βρετανικού ποδοσφαίρου Τζίμι Γκρίβς. Ο άνθρωπος που πίστεψε πιο πολύ από όλους στο θαύμα της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Εθνική Αγγλίας «νικήθηκε» τελικά από τον ίδιο του τον εαυτό.
Πίσω στο μακρινό 1940 και στο Μανόρ Πάρκ του Ανατολικού Λονδίνου γεννιέται ο μετέπειτα πρώτος σκόρερ της Τότεναμ, Τζίμι Γκρίβς. Ο Βρετανός επιθετικός, με το μεγαλύτερο ποσοστό σκοραρίσματος στην Εθνική (44 γκολ σε 57 εμφανίσεις) σημείωσε 357 γκόλ στο αγγλικό πρωτάθλημα και έγραψε ιστορία στα βρετανικά γήπεδα παραμένοντας μέχρι και σήμερα στην κορυφή της λίστας . Το ποδόσφαιρο «κυλούσε» στις φλέβες του και η θέληση του για τα γκόλ ήταν τόσο μεγάλη που όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά«πόναγε» επιθυμώντας τα. Η εξέλιξη του, με εξαίρεση το πέρασμα του από τη Μίλαν που δεν συμβιβάστηκε πότε , ήταν τεράστια καθώς στην Τσέλσι αρχικά, αλλά και μετέπειτα στην Τότεναμ το όνομα του αποτελούσε συνώνυμό των γκόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα έμοιαζαν ιδανικά για τον πιτσιρικά από το Έσσεξ που μόλις στα 19 του χρόνια κατάφερε να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο σε ένα φιλικό απέναντι στο Περού.Όμως, η εθνική Αγγλίας και ο τότε προπονητής της Άλφ Ράμσεϊ ήταν κατά πολλούς η αίτια του χρόνιου αλκοολισμού του, που τον ανάγκασε να σταματήσει το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 31ος ετών.
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ
Το 1966 ήταν η σπουδαιότερη χρονιά της Αγγλίας . Δεν ίσχυε όμως το ίδιο για τον ομολογουμένως καλύτερο Βρετανό επιθετικό της δεκαετίας του 60΄ .Τα «λιοντάρια» κατέκτησαν το Μουντιάλ, αλλά εκείνος δεν είχε τον ρόλο που του άρμοζε εξαιτίας του τραυματισμού του. Ο Γκρίβς έπαιξε στα τρία παιχνίδια του
Ετσι τη θέση του παίρνει ο έτερος επιθετικός Τζέφ Χάρστ που εν τη απουσία του Γκριβς είχε σκοράρει ενάντια στην Αργεντινή το μοναδικό τέρμα στο προημιτελικό. Η επιλογή αυτή στοίχισε ανεπανόρθωτα στην ψυχολογία του Γκριβς και είχε ως αποτέλεσμα να τον οδηγήσει στο αλκοόλ. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για αυτόν που πίστεψε όσο κανείς άλλος στις δυνατότητες της εθνικής Αγγλίας και ας μην το παραδέχτηκε ποτέ.
“Δεν ένοιωθα απογοήτευση που έχασα τους αγώνες στο Μουντιάλ. Στην πραγματικότητα ήμουν ευχαριστημένος που κερδίσαμε το τρόπαιο και ας μην έπαιξα στον τελικό. Ήταν ένα πολύ μικρό μέρος της καριέρας μου”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
H ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ
Εκείνη η εποχή αποδείχτηκε και η χειρότερη της καριέρας του , με την εμφάνιση του να μοιάζει περισσότερο με ανθρώπου τσακισμένου από τις δυσκολίες . Ο αλκοολισμός είχε κάνει αισθητά τα σημάδια του στον θρύλο του βρετανικού ποδοσφαίρου παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να σκοράρει με απίστευτους ρυθμούς. Ο Τζίμι Γκρίβς, μόλις στα 27 του χρόνια, είχε μπει στην τελευταία ευθεία της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Η σεζόν 1969-70 ήταν η τελευταία με την φανέλα της Τότεναμ με την οποία σημείωσε μόλις 11 γκολ και πήρε μεταγραφή στην Γουέστ Χαμ. Με την Τότεναμ, σε εννιά χρόνια (1961-70), κατάφερε να πετύχει 266 γκολ και να γίνει θρύλος του συλλόγου. Στην Γουέστ Χαμ έμεινε ένα χρόνο και σε ηλικία 31 ετών ουσιαστικά, αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο. Το πάθος του να «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα έγινε πάθος για το αλκοόλ και οι δηλώσεις του για το πώς αντιλαμβάνεται πλέον το ποδόσφαιρο , όσο και να μην το ήθελε, έβγαζαν μια μεγάλη πικρία.
«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έγινα αλκοολικός επειδή ο Ράμσεϊ επέλεξε τον Τζεφ Χαρστ αντί εμού. Το πρόβλημα με το ποτό προέκυψε αργότερα. Χάρηκα για τα παιδιά που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά ήθελα να αγωνιστώ. Δεν απολαμβάνω την παρακολούθηση ενός αγώνα. Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι αγαπώ το ποδόσφαιρο. Ενδιαφέρομαι για το άθλημα αλλά δεν είχα ποτέ πάθος για αυτό. Απλά μου άρεσε να παίζω».
Από το 1971 έως το 1978 ταλαιπωρήθηκε πολύ με το αλκοόλ και όπως λέει ο ίδιος δεν θυμάται σχεδόν τίποτα από εκείνη την εποχή. Συνήλθε με πολύ κόπο και με βοήθεια από άλλους παίκτες και του δόθηκε ο ρόλος του σχολιαστή στην τηλεόραση στην διάρκεια των αγώνων του Παγκοσμιου Κυπελλου το 1982 στην Ισπανία. Η επιτυχία που είχε το έδωσε για πολλά χρόνια μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90 ένα ρόλο τηλεοπτικό με πολλά χρήματα παρουσιάζοντας και εκπομπή μαζι με τον παλιό σταρ της Λίβερπουλ Ιαν Σεν Τζον κάτι που μπόρεσε να του δώσει πάλι ισορροπία στη ζωή του!
Στη δύση της καριέρας του, ο Τζίμι Γκρίβς, έπαιξε σε ερασιτεχνικές ομάδες της Αγγλίας ενώ έδωσε τεράστιο αγώνα για να ξεπεράσει τον αλκοολισμό που τον ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια. Αυτή ήταν και η αιτία που στέρησε από Βρετανούς και μη ένα από τα μεγαλύτερα της αστέρια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Δυστυχώς έχει χτυπηθεί από ένα πολύ βαρύ εγκεφαλικό εδώ και τρία χρόνια και αυτή τη στιγμή παλεύει για τη ζωή του. Το πόσο σπουδαίος σκόρερ όμως υπήρξε δεν μπορεί να το ξεχάσει κανείς και αξίζει να σημειωθεί πως το ρεκόρ του με 368 γκολ στις μεγάλες λιγκες χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 46 χρόνια από τότε που σταμάτησε για να το ξεπεράσει πέρσι ο Κριστιάνο Ρονάλντο! Και αυτό λέει πολλά....
Χρηστος Λασκης