Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Από τα...ποδοσφαιρικά, στο κοστούμι
Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ με την επίσημη πρόσληψη του αποτελεί τον 26ο προπονητή στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά είναι ο μόλις τέταρτος ο οποίος πριν το...κοστούμι είχε φορέσει και μάλιστα μα επιτυχία τη φανέλα της ομάδας.
Στις 28 Μαρτίου 2019 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμπιστεύεται την τύχη της ομάδας σε έναν παλιό και καλό της γνώριμο, τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο οποίος μετά από 11 χρόνια παρουσίας στο «Όλντ Τράφορντ» με τον «διάβολο» στο στήθος υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με την ομάδα της καρδιάς του. Όμως, ο Νορβηγός δεν είναι ο πρώτος ο οποίος μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα στο Μάντσεστερ συνέχισε την προπονητική του, εφόσον άλλοι τρείς πραγματοποίησαν την «διαδρομή» παίκτη – προπονητή ή ακόμα και την συνδύασαν παράλληλα κατά το παρελθόν.
Κλάρι Χίλντιτς (1926 - 1927)
Ο πρώτος που από παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε και προπονητής της ήταν ο Κλάρενς Τζορτζ Χίλντιτς, ή αλλιώς Λαλ Χίλντιτς, ο οποίος είναι ο πρώτος και πλέον ο μόνος παίκτης που ανέλαβε παράλληλα και χρέη προπονητή στην Γιουνάιτεντ. Ο γεννημένος στο Χάρτφορντ της Αγγλίας το 1894 αμυντικός ήρθε στην Μάντσεστερ το 1916 από την Άλτριντσαμ και έμελλε να «κλείσει» την καριέρα του στους «κόκκινους διάβολους». Ωστόσο, για μία σεζόν όχι μόνο έπαιζε μπάλα αλλά παράλληλα είχε και ρόλο προπονητή στην ομάδα, εφόσον το Οκτώβριο του 1926 ο μέχρι πρότινος τεχνικός, Τζον Τσάπμαν, τιμωρήθηκε για άγνωστους ακόμα λόγους απ'την FA και στην συνέχεια απολύθηκε απ'την ομάδα. Την θέση του λοιπόν κατέλαβε ο Χίλντιτς, ο οποίος έκατσε στην άκρη του πάγκου έως τον Απρίλιο του 1927, όπου και τα «ηνία» πήρε ο νέος προπονητής Χέρμπερτ Μπάμλετ. Ο Λαλ Χίλντιτς λοιπόν, σαν παίκτης, σημείωσε 301 συμμετοχές και επτά γκολ με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά στο μικρό πέρασμα του σαν προπονητής δεν κατέκτησε τίποτα.
Γουίλφ ΜακΓκίνες (1969 – 1970)
Δεύτερος στην συγκεκριμένη λίστα είναι ο Γουίλφρεντ Μακ Γκίνες, ο οποίος είδε την ζωή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την θέση του ποδοσφαιριστή αλλά και του προπονητή. Γέννημα - «θρέμμα» του Μάντσεστερ, ο γεννημένος το 1937 μέσος ξεκίνησε από τις ακαδημίες της ομάδας την ποδοσφαιρική του καριέρα και πέρασε στην πρώτη ομάδα το 1954. Αγωνίστηκε πέντε χρόνια με τα «κόκκινα» έως το 1959, όντας μέλος της Γιουνάιτεντ την χρονιά του δυστυχήματος στο Μόναχο αλλά ένας τραυματισμός δεν τον άφησε να παίξει και δεν ήταν στο «μοιραίο» αεροπλάνο. Στα χρόνια αυτά σημείωσε μόλις δύο τέρματα σε 81 συμμετοχές αλλά η καριέρα του έλαβε τέλος στα 22 του χρόνια λόγω τραυματισμού.
Ωστόσο, αν και «τελείωσε» σαν παίκτης ο Μακ Γκίνες ασχολήθηκε με άλλα πόστα στην αγαπημένη του ομάδα, έως ότου στις 4 Ιουνίου 1969 θα έρθει να διαδεχθεί τον «θρυλικό» Ματ Μπάσμπι. Όμως, ο Άγγλος πλέον προπονητής της Γιουνάιτεντ δεν θα καταφέρει ποτέ να μπει στα...«παππούτσια» του Σκωτσέζου. Λίγο η κόντρα του με τον Μπόμπι Τσάρλτον, λίγο το ότι άφησε στο περιθώριο τον Τζίμι Μέρφι, λίγο οι τσακωμοί του με τον Τζορτζ Μπεστ, λίγο το ότι δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει τα αποδυτήρια και τις «βεντέτες» της ομάδας και λίγο η...«σκιά» του Μπάσμπι θα φανούν αρκετά για να του δείξουν την πόρτα της εξόδου στις 29 Δεκεμβρίου 1970. Τελικός απολογισμό; 32 νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες 23 ήττες και καμία κατάκτηση τροπαίου, έως ότου έρθει ξανά ο άνθρωπος τον οποίο αντικατέστησε και φέρει την ηρεμία στην ομάδα.
Αναφορικά ωστόσο, ο Γουίλφ Μακ Γκίνες μετά το πέρασμα του απ'την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνέχισε την προπονητική στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Άρη και την Παναχαϊκή, όπου και στις δύο αυτές ομάδες άφησε το δικό του «στίγμα». Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης ήρθε το 1971 όπου και κάθισε δύο χρόνια, με την πρώτη χρονιά του να τερματίζει στην 4η θέση με 81 βαθμούς και να φτάνει ακόμα και στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος ενώ στην δεύτερη αρκέστηκε στην 9η θέση. Όμως στην ομάδα της Πάτρας, όπου έμεινε από το '73 έως το '75, ο Άγγλος πραγματοποίησε το ακατόρθωτο για τα Ελληνικά δεδομένα κι αφού κατέκτησε την 4η θέση του πρωταθλήματος στην πρώτη του χρονιά πήρε το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA, κάνοντας τον σύλλογο από την Πάτρα την πρώτη επαρχιακή ομάδα η οποία αγωνίστηκε στην Ευρώπη. Βέβαια, η «χρυσή σελίδα» την Πατρινών συνέχισε με νίκη επί της Αυστριακής Γκράζερ με 2-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και 1-0 εκτός έδρας, αλλά σταμάτησε στην επόμενη φάση όπου αντιμετωπίζοντας την Ολλανδική Τβέντε, ύστερα από το 1-1 στην Ελλάδα, δέχθηκε την ήττα με 7-0 στην χώρα της...τουλίπας. Φυσικά κατά πολλούς, το πέρασμα του Μακ Γκίνες από την Γιουνάιτεντ θυμίζει αρκετά την θητεία του Νταβίντ Μόγιες, αλλά ο πρώτος αποτέλεσε και παίκτης των «κόκκινων» κατά το παρελθόν.
Ράιαν Γκιγκς ( Απρίλιος 2014 – Μάιο 2014)
Μετά τους Λαλ Χίλντιτς και Γουίλφ ΜακΓκίνες ακόμη ένας παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκατσε και στον πάγκο της ομάδας στην θέση του προπονητή κι αυτός είναι ο Ράιαν Γκίγκς. Ο Ουαλός απέκτησε χρέη τεχνικού στην ομάδα που μεγαλούργησε την δεκαετία του '90 μόλις για έναν μήνα, εφόσον ήρθε να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Μόγιες έως ότου αναλάβει τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς ο Ολλανδός, Λουίς Φαν Χάαλ. Ο Γκιγκς αρχικά ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την «συμπολίτισσα» Σίτι και το 1987 μεταπήδησε στην Γιουνάιτεντ και στις ακαδημίες της. Το 1990 «ανέβηκε» στην πρώτη ομάδα και έως το 2014 άφησε «φαρδιά – πλατιά» το όνομα του στην ιστορία του συλλόγου σημειώνοντας 672 συμμετοχές και 114 γκολ. Όμως, αφότου τελείωσε με τα...ποδοσφαιρικά ήταν εκεί όταν η ομάδα της καρδιάς του τον χρειαζόταν και στις 22 Απριλίου 2014 ανέλαβε χρέη προπονητή. Στον έναν μήνα της προπονητικής του πορείας στο «Όλντ Τράφορντ» ο μέσος από την Ουαλία το μόνο που κατάφερε σε τέσσερα συνολικά επίσημα παιχνίδια ήταν δύο νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μία ήττα.
Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ( 19 Δεκεμβρίου 2018 - ...)
Και τέλος, την τέτραδα αυτή των παικτών «κλείνει» ο μέχρι τώρα και για τα επόμενα τρία χρόνια προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα για τον ρόλο του προπονητή στις 19 Δεκεμβρίου 2018, αντικαθιστώντας τον Ζοσέ Μουρίνιο. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το πέρασμα του Νορβηγού από την ομάδα ως παίκτης, αφήνοντας το «στίγμα» του στα 11 χρόνια παρουσίας με την φανέλα των «κόκκινων διαβόλων». Σε 235 συμμετοχές σημείωσε 91 τέρματα κι έχοντας «μέντορα» τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, δύο FA Cup, ένα Community Shield, ένα Champions League και ένα Intercontinental Cup. Πλέον λοιπόν, ο επιθετικός της Γιουνάιτεντ από το 1996 έως το 2007 καλείται να ανακάμψει την ομάδα, να την επαναφέρει στις δόξες της και να σπάσει την...«κατάρα» των τριών προηγούμενων προπονητών, οι οποίοι έκατσαν στον πάγκο μόλις μία χρονιά και δεν κατέκτησαν ποτέ τίποτα.
Μαρίνος Πάντζης