Σαουθάμπτον 2014: Το μεγαλύτερο what if του σύγχρονου ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από το καλοκαίρι του 2014, όταν η Σαουθάμπτον κατάφερε να φτιάξει μια ομάδα που αν οι παίκτες της έμεναν όλοι μαζί για παραπάνω από μία σεζόν θα μπορούσε να διεκδικήσει – στο πιο φιλόδοξο σενάριο – το πρωτάθλημα.
Καθ’ όλη την διάρκεια της «βασιλείας» του ποδοσφαίρου, έχουν υπάρξει πολλές ομάδες που έχουν αφήσει αναρίθμητα ερωτηματικά για το τι θα μπορούσαν να έχουν καταφέρει αν έμεναν συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές για περισσότερο καιρό μαζί. Οι περισσότερες διαλύθηκαν, όπως και η Σαουθάμπτον του 2014, η δικιά μας σύγχρονη «υπερομάδα». Λόγω του μικρού brand name και σε συνδυασμό με τις εκπληκτικές εμφανίσεις, η ομάδα της νότιας Αγγλίας μετατράπηκε σε ένα μεγάλο παζάρι που οι μεγάλες δυνάμεις το ψαχούλεψαν και -σχεδόν- το άδειασαν.
Η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν τερμάτισε στην 7η θέση εκείνη τη χρονιά, μία θέση πιο κάτω από την 6η της επόμενης σεζόν που παραμένει και η καλύτερη της ιστορίας της (επί Πρέμιερ Λιγκ). Αν όμως δεν είχε μόλις μια νίκη στα τελευταία πέντε παιχνίδια θα μπορούσε να είχε φτάσει μέχρι την 5η θέση ξεπερνώντας Λίβερπουλ και Τότεναμ.
Εκείνο το καλοκαίρι, ο Ρόναλντ Κούμαν αντικατέστησε τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο ο οποίος πήγε στην Τότεναμ. Ο Ολλανδός παρέλαβε μία καλή ομάδα, η οποία είχε τερματίσει 8η αλλά ήξερε πως ήθελε βελτιώσεις για να πάει ακόμα καλύτερα. Έτσι, ο 51χρονος τότε προπονητής σε συνεργασία με τον μετρ του είδους Λες Ριντ, ο οποίος ήταν τεχνικός διευθυντής στην ομάδα, κατάφεραν και «έχτισαν» μια καταπληκτική ομάδα κυρίως με νέους ποδοσφαιριστές γεμάτους όρεξη και πάθος.
Ήδη εκείνο τον Ιούλιο, σημαντικοί παίκτες της επιτυχημένης προηγούμενης σεζόν άρχισαν να αποχωρούν, με τις ομάδες να πληρώνουν αδρά για τα σπουδαία νεαρά ταλέντα -και όχι μόνο- των «αγίων». Πρώτος και καλύτερος ο Λούκ Σο, ο οποίος έφυγε για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 37,5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό ρεκόρ για 19χρονο ποδοσφαιριστή. Στη συνέχεια ο Άνταμ Λαλάνα, ένας εκ των αρχηγών και προϊόν των ακαδημιών της Σαουθάμπτον πήγε στην Λίβερπουλ έναντι 31 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα ένας παίκτης από τις ακαδημίες των «αγίων» αποχώρησε από την ομάδα, ο λόγος για τον Κάλουμ Τσέιμπερς ο οποίος μεταγράφηκε στην Άρσεναλ έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ. Τέλος, ακόμα δύο σημαντικοί παίκτες της ομάδας πήραν το δρόμο προς την «κόκκινη» πλευρά του Μέρσεισάιντ. Ντέγιαν Λόβρεν και Ρίκι Λάμπερτ αποχώρησαν έναντι 25 και 6 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.
Από αυτές τις πωλήσεις η Σαουθάμπτον κέρδισε ένα ποσό κοντά στα 120 εκατομμύρια ευρώ και το ακόμα καλύτερο είναι πως τα ξόδεψε αγοράζοντας καλύτερους παίκτες από τους προηγούμενους, οι οποίοι με την σειρά τους έφεραν ακόμα περισσότερα χρήματα στα ταμεία της ομάδας. Και αν θεωρείται εύκολο να αγοράσεις καλούς ποδοσφαιριστές με αυτά τα λεφτά, να θυμίσουμε πως η Τότεναμ με τα 101 εκατομμύρια ευρώ της πώλησης του Γκάρεθ Μπέιλ στην Ρεάλ Μαδρίτης, αγόρασε τους Παουλίνιο, Νασέρ Τσαντλί, Έρικ Λαμέλα, Ρομπέρτο Σολδάδο, Ετιέν Καπουέ, Βλαντ Κίρικες και ευτυχώς τον Κρίστιαν Έρικσεν.
Αναλυτικά εκείνο το καλοκαίρι κατέφθασαν στο λιμάνι του Σαουθάμπτον οι:
-
Φρέιζερ Φόρστερ από Σέλτικ έναντι 12,5 εκατομμυρίων ευρώ
-
Τόμπι Αλντερβάιλντερ δανεικός από Ατλέτικο Μαδρίτης
-
Φλόριν Γκαρντός από Στεάουα Βουκουρεστίου έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ
-
Ράιαν Μπερτράντ δανεικός από Τσέλσι και μετά από έξι μήνες αγοράστηκε έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ
-
Σάντιο Μανέ από Σάλτσμπουργκ έναντι 21 εκατομμυρίων ευρώ
-
Ντούσαν Τάντιτς από Τβέντε έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ
-
Σέιν Λόνγκ από Χαλ έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ
-
Γκρατσιάνο Πελέ από Φέγενορντ έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ
Με 90 εκατομμύρια ευρώ η Σαουθάμπτον δημιούργησε μια εξαιρετική ομάδα που αν συνυπολογίσουμε και τον ήδη έτοιμο «κορμό», θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να διεκδικήσει την Πρέμιερ Λιγκ από τους «μεγάλους». Εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στο ρόστερ οι: Πάουλο Γκατσανίγκα, Ζόσε Φόντε, Ναθάνιελ Κλάιν, Μόργκαν Σνάιντερλεν, Στίβεν Ντέιβις, Τζέι Ροντρίγκεζ (είχε σοβαρό τραυματισμό και δεν αγωνίστηκε μέσα στη χρονιά), Βίκτορ Γουανιάμα και Τζέιμς Γουόρντ-Πράους.
Οι 18 νίκες και οι συνολικά 60 βαθμοί που μάζεψε εκείνη τη χρονιά η Σαουθάμπτον αποτέλεσαν ρεκόρ για την σύγχρονη ιστορία της ενώ πήρε «εισιτήριο» για ευρωπαϊκή διοργάνωση για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Πελέ, Τάντιτς και Μανέ οδήγησαν μαεστρικά την ομάδα στην επίθεση ενώ η τετράδα της άμυνας ήταν συχνά σεμιναριακού επιπέδου. Όλα αυτά τα δεδομένα μας κάνουν να λέμε, what if; Φυσικά την απάντηση δεν θα την μάθουμε ποτέ.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί που και πόσο πωλήθηκαν οι παίκτες της βασικής ενδεκάδας των «άγιων» της σεζόν 14’-15’.
-
Οι Φρέιζερ Φόρστερ και Ράιαν Μπερτράντ είναι οι μόνοι που παραμένουν στην ομάδα μέχρι σήμερα.
-
Ο Τόμπι Αλντερβάιλντερ γύρισε από τον δανεισμό του πίσω στην Ατλέτικο και το ίδιο καλοκαίρι πωλήθηκε στην Τότεναμ έναντι 16 εκατομμυρίων ευρώ.
-
Ο Ναθάνιελ Κλάιν έφυγε για την Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 15’ έναντι 18 εκατομμυρίων ευρώ.
-
Ο Ζόσε Φόντε έφυγε τον Ιανουάριο του 17’ για την Γουέστ Χαμ έναντι 9 εκατομμυρίων ευρώ.
-
Ο Βίκτορ Γουανιάμα αποχώρησε για την Τότεναμ το καλοκαίρι του 16’ έναντι 14,5 εκατομμυρίων ευρώ.
-
Ο Μόργαν Σνάιντερλεν πήγε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 15’ έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ.
-
Ο Στίβεν Ντέιβις αποχώρησε φέτος ως ελεύθερος για την Ρέιντζερς ενώ έπαιξε εκεί ως δανεικός το τελευταίο εξάμηνο.
-
Ο Ντούσαν Τάντιτς έφυγε το καλοκαίρι του 18’ για τον Άγιαξ έναντι 11,5 εκατομμυρίων ευρώ.
-
Ο Σάντιο Μανέ πήγε στην Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 16’ έναντι 37 εκατομμυρίων ευρώ.
-
Ο Γκρατσιάνο Πελέ αποχώρησε το καλοκαίρι του 16’ για την κινεζική Λούνενγκ έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Συνολικά, μπήκαν σταδιακά στα ταμεία της ομάδας κάτι λιγότερο από 140 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία την συντηρούν ακόμα στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ και την έχουν μετατρέψει πλέον σε μια υπολογίσιμη και σταθερή δύναμη της κατηγορίας.
Πηγή: transfermarkt.com
Επιμέλεια: Θάνος Κονταξής