Οι 10 κορυφαίες κινήσεις στην Πρέμιερ Λιγκ μέσα από τα «μάτια» του england365.gr
«Κόσμος και κοσμάκης» κατέφθασε πάλι φέτος στο αγγλικό πρωτάθλημα, που έχει τόσο την αίγλη, αφού είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, αλλά και τα χρήματα για να πείσει κάθε μεγάλο σταρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να μετακομίσει στο Νησί. Το England365 ξεχωρίζει τις δέκα καλύτερες μεταγραφές των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ της φετινής σεζόν…
Τι κι αν η Τσέλσι είχε απαγόρευση μεταγραφών και μία παραδοσιακή δύναμη, όπως οι Λονδρέζοι, απουσίαζε από τη φετινή μεταγραφική αγορά; Χρήματα δόθηκαν και μάλιστα, απΆ όλες τις ομάδες, αναλογικά με την οικονομική δυνατότητα της καθεμίας και έφτασαν μάλιστα στα περσινά επίπεδα του 1.500.000.000¤. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τις δέκα κορυφαίες προσθήκες των αγγλικών ομάδων :
1. Ρόντρι (Μάντσεστερ Σίτι από Ατλέτικο Μαδρίτης αντί 70εκ. ευρώ)
Οι «Πολίτες» αναζητούσαν έναν ικανό αντικαταστάτη του Φερναντίνιο, έτσι ώστε σιγά σιγά ο 34χρονος Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ να επιβαρύνεται με λιγότερα παιχνίδια για να μπορεί να έχει λιγότερα αγωνιστικά λεπτά, αλλά πιο ποιοτικά. Εξάλλου, ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήθελε σιγά σιγά να προετοιμάσει και την διάδοχη κατάσταση του Βραζιλιάνου. Χρειάστηκε βέβαια η ομάδα του Μάντσεστερ να κάνει νέο μεταγραφικό ρεκόρ ξοδεύοντας 70.000.000¤ για την απόκτηση του Ρόντρι, αλλά ο Καταλανός τεχνικός δείχνει απόλυτα σίγουρος για την επιλογή του.
2. Τανγκί Ντομπελέ (Τότεναμ από Λυών αντί 60εκ. ευρώ)
Ήταν να μην ανοίξει την «κάνουλα» η ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Μπορεί η Τότεναμ να έμεινε ένα χρόνο χωρίς μεταγραφή, ωστόσο φέτος ξεκίνησε τινάζοντας την «μπάνκα» στον αέρα από νωρίς, με την απόκτηση του Τανγκί Ντομπελέ από την Λυόν αντί 60.000.000¤, με τον Γάλλο να γίνεται η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των «Σπιρουνιών». Ο Αργεντινός προπονητής της Τότεναμ διέκρινε το πρόβλημα, που είχε η ομάδα στο κέντρο, μετά και το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του Έρικσεν την περσινή χρονιά και αποφάσισε να ενισχύσει την συγκεκριμένη «γραμμή» της ομάδας.
3. Νικολάς Πεπέ (¶ρσεναλ από Λιλ αντί 80εκ. ευρώ)
Η ¶ρσεναλ ξεκίνησε με άλλες βλέψεις στο μεταγραφικό «παζάρι», αφού είχε ως «ταβάνι» τα 50.000.000 λίρες αρχικά. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν στην συνέχεια και είδαμε τους «Κανονιέρηδες» να επιδίδονται σε κινήσεις, που δεν μας είχαν συνηθίσει, όπως αυτή του Νικολάς Πεπέ, που χρειάστηκε 80.000.000¤ για να ολοκληρωθεί κάνοντας τον Ιβοριανό τον ακριβότερο Αφρικανό παίκτη στην ιστορία και ταυτόχρονα, την πιο πολυέξοδη κίνηση στην ιστορία της ¶ρσεναλ.
4. Νταβίντ Λουίζ (¶ρσεναλ από Τσέλσι αντί 8.7εκ. ευρώ)
Μιλάμε για «κλοπή». Η ξαφνική απόφαση του Νταβίντ Λουίζ να απαιτήσει την αποχώρησή του από την Τσέλσι για να πάει στην ¶ρσεναλ έσκασε σαν «κεραυνός» για την ομάδα του Ρομάν Αμπράμοβιτς, που έχασε για «ψίχουλα», μόλις 8.700.000¤, τον έναν εκ των δυο βασικών κεντρικών αμυντικών της και σε μια χρονιά που δεν είχε δυνατότητα να τον αντικαταστήσει. Στην «κόκκινη» πλευρά του Λονδίνου επικράτησε τεράστια ικανοποίηση για μία συμφωνία, που είναι ο ορισμός του value for money.
5. Χάρι Μαγκουάιρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από Λέστερ αντί 87εκ. ευρώ)
Την δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των «Κόκκινων Διαβόλων» αναγκάστηκε να κάνει ο Όλε Γκούνα Σόλσκιερ, προκειμένου να αποκτήσει τον Χάρι Μαγκουάιρ της Λέστερ και να ισχυροποιήσει το κέντρο της άμυνάς του. Η Μαν.Γιουνάιτεντ έβγαλε 87.000.000¤ από τα ταμεία της, με τον 26χρονο ¶γγλο στόπερ να τιτλοφορείται πια ως η ακριβότερη μεταγραφή κεντρικού αμυντικού στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
6. ¶αρον Γουάν-Μπισάκα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από Κρίσταλ Πάλας αντί 55εκ. ευρώ)
Η άμυνα ήταν η «γραμμή» της ομάδας που ο Σόλσκιερ έδωσε το μεγαλύτερο «βάρος» στις μεταγραφές της φετινής χρονιάς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι δυο πιο ακριβές προσθήκες της ομάδας έγιναν τον συγκεκριμένο τομέα. Εκτός από τον Μαγκουάιρ, που αναφέραμε παραπάνω, έφτασε στο Μάντσεστερ και ο ¶αρον Γουάν-Μπισάκα της Κρίσταλ Πάλας με αντάλλαγμα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 55.000.000¤. Η περσινή χρονιά του 21χρονου ¶γγλου δεξιού μπακ με τις 39 συμμετοχές και τις 4 ασίστ σε περισσότερα από 3.000 αγωνιστικά λεπτά φαίνεται να έπεισε τον Νορβηγό τεχνικό.
7. Μόιζε Κεν (Έβερτον από Γιουβέντους αντί 27.5εκ. ευρώ)
Τρομερή επένδυση από τα «Ζαχαρωτά», που έκαναν δικό τους ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, χωρίς μάλιστα να υποκύψουν στην επιθυμία της Γιουβέντους για οψιόν επαναγοράς με συγκεκριμένο ποσό. Τα 27.500.000¤ φαντάζουν λίγα για τον 19χρονο Ιταλό σέντερ φορ, που έχει εκπληκτικά προσόντα και ικανότητες για την ηλικία του.
8. Γιούρι Τίλεμανς (Λέστερ από Μονακό αντί 45εκ. ευρώ)
Χρειάστηκε μόλις μισή χρονιά ως δανεικός από την Μονακό για να πείσει τον Μπρένταν Ρότζερς για τις ικανότητές του και να τον αναγκάσει να δαπανήσει 45.000.000¤ για να τον ντύσει στα χρώματα των «Αλεπούδων» κάνοντας την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Ο εξαιρετικός έλεγχος της μπάλας, το πολύ καλό του σουτ και η διορατικότητά του είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία αυτού του πολυσύνθετου 22χρονο Βέλγου μέσου, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει για την Λέστερ στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ.
9. Σεμπαστιέν Αλέ (Γουέστ Χαμ από ¶ιντραχτ Φρανκφούρτης αντί 40εκ. ευρώ)
Ρεκόρ μεταγραφών στην ιστορία του συλλόγου έκανε και η Γουέστ Χαμ, που αγόρασε τον Σεμπαστιέν Αλέ, έναν από τους τρεις παίκτες της ¶ιντραχτ, που έκαναν πέρυσι το «ξεπέταγμά» τους. Δαπάνησε 40.000.000¤ για τον 25χρονο Γάλλο επιθετικό, που πέρυσι είχε «νταμπλ νταμπλ» σε γκολ (20) και ασίστ (12) σε 41 αγώνες με την ομάδα της Φρανκφούρτης.
10. Ζοέλιντον (Νιουκάστλ από Χόφενχαϊμ αντί 44εκ. ευρώ)
Οι τρεις αποχωρήσεις των Πέρεθ, Χοσελού και Ντιαμέ μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έφερε εσωστρέφεια στις τάξεις των οπαδών της Νιουκάστλ, περισσότερη από την ήδη υπάρχουσα λόγω της στάσης του ιδιοκτήτη της ομάδας Μάικλ ¶σλεϊ. Ωστόσο, ο 54χρονος ¶γγλος επιχειρηματίας «απάντησε» με το δικό του μεταγραφικό ντεμαράζ, με κορυφαία κίνηση αυτή του Ζοέλιντον της Χόφενχαϊμ, που απαιτήθηκε το ποσό-ρεκόρ των 44.000.000¤ για να ολοκληρωθεί.
Υ.Γ. Τα ποσά που αναφέρονται παραπάνω είναι σύμφωνα με τον www.transfermarkt.com και δεν περιλαμβάνουν τα μπόνους (add-ons)…
Σωτήρης Μυκονίου