Γουέστ Μπρομ: Οι τραγικές αμυντικές επιδόσεις την οδηγούν στην Τσάμπιονσιπ

Η διαφορά των δύο κατηγοριών είναι τεράστια. Οι απαιτήσεις διαφέρουν εντελώς. Όταν βρέθηκε στην Championship, στόχευε στην γρήγορη επιστροφή της. Όταν επέστρεψε, λογικά αντιλήφθηκε... τον λόγο που το 2018, βρέθηκε στην θέση που πιθανώς θα βρεθεί και στα τέλη Μαΐου. Στην θέση του υποβιβασμού και στην εκκίνηση από το μηδέν. Αν σύντομα δεν αλλάξει κάτι, το εξάμηνο που διανύουμε θα είναι και το τελευταίο της Γουέστ Μπρομ στην Premier League.  

Γουέστ Μπρομ: Οι τραγικές αμυντικές επιδόσεις την οδηγούν στην Τσάμπιονσιπ

Aνέβηκε σαν δεύτερη, τερματίζοντας 10 βαθμούς πίσω από τη Λιντς, ούσα παραδόξως η ομάδα με τις λιγότερες ήττες σε ολόκληρη την Championship. Ηττήθηκε μόλις 7 φορές, ενώ δέχθηκε 45 γκολ σε 46 αναμετρήσεις της. Παραδοσιακά, είναι μία ομάδα που δεν φημίζεται για τις αμυντικές της επιδόσεις, αλλά για τον αμυντικό τρόπο που επιδιώκει να αγωνίζεται. 

Κάθε χρόνο με τις απαιτούμενες προσθαφαιρέσεις δομείται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, μέσω του οποίου επιχειρεί να υλοποιήσει το εγχείρημά της. Φέτος, όπως όλα δείχνουν το πλάνο δεν θα στεφθεί από επιτυχία.

Κατά πολλούς είναι η χειρότερη ομάδα της Premier League. Δεδομένα πάντως, είναι η ομάδα με την μακράν χειρότερη αμυντική λειτουργία της κατηγορίας, καθώς ήδη σε 23 αναμετρήσεις έχει δεχθεί περισσότερα γκολ από όσα δέχθηκε πέρυσι στις διπλάσιες! 

Η ομάδα του Σαμ Άλαρνταϊς έχει δεχθεί 54 γκολ, πράγμα που μεταφράζεται σε 2,3 γκολ ανά παιχνίδι. Έχει διατηρήσει το μηδέν μόλις σε δύο αναμετρήσεις της, εκ των οποίων σε μία από τις δύο, αυτή με την τελευταία Σέφιλντ επικράτησε με 1-0. 

Το Χόθορνς αποτελεί την χειρότερη έδρα του πρωταθλήματος και οι φίλαθλοί της έχουν δει την ομάδα τους στο «σπίτι» της να δέχεται 22 γκολ από τα συνολικά 31 σε μόλις 5 ματς πρωταθλήματος, στα οποία οι Κρίσταλ Πάλας, Αστον Βίλα, Λιντς, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτυ έχουν περάσει ευκολότερα από ότι και οι ίδιες υπολόγιζαν.

Δέχεται γκολ με κάθε τρόπο. Αυτό είναι γεγονός, με τον έμπειρο τεχνικό να φαίνεται να μην μπορεί να διαφοροποιήσει κάτι. 

Στα στημένα λόγω και του ύψους που διαθέτει, συνήθως καταφέρνει να ανταπεξέλθει αλλά στο open play, στην κυκλοφορία δηλαδή της μπάλας από τον αντίπαλο, έχει τεράστιο ζήτημα. Έτσι έχει δεχθεί άλλωστε και το 74% των τερμάτων που έχει ως παθητικό.

Η επιθετική της λειτουργία είναι επίσης προβληματική, αν αναλογιστεί κανείς πως έχει σκοράρει μόλις 18 φορές, με τις μισές να προέρχονται από στατικές φάσεις! 

Πρώτος της σκόρερ είναι ο 24χρονος Ματέους Περέϊρα, ο οποίος όμως φαίνεται να... παλεύει μόνος του. 

Δικά του είναι τα 4 από τα 7 τελευταία γκολ που έχει πετύχει η ομάδα του τις προηγούμενες τριάντα ημέρες στην Premier League, δίχως όμως να έχουν βαθμολογικό αντίκτυπο.

Αυτή την στιγμή η Γουέστ Μπρομ βρίσκεται στην 19η θέση του πρωταθλήματος, έχοντας 11 βαθμούς απόσταση από την κακή, πλην όμως πιο έμπειρη σε αυτές τις καταστάσεις, Μπέρνλι. 

Το πρόγραμμα της τον επόμενο μήνα είναι σαφώς δύσκολο, αλλά και καθοριστικό καθώς μετά την επικείμενη αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην έδρα της, θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Μπέρνλι. 

Εκεί θα παίξει και το τελευταίο της χαρτί για την σωτηρία. Η αισιοδοξία πάντως δεν είναι την δεδομένη στιγμή κάτι που κυριαρχεί στο λεξιλόγιο των φίλων της, παρά το γεγονός πως ο Kόνορ Τάουνσεντ ανανέωσε και θα εξακολουθήσει να αποτελεί ποδοσφαιριστή της για τα επόμενα 3 χρόνια. 

Αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, σε κάποιες εβδομάδες από τώρα, δεν θα υπάρχουν και μαθηματικές ελπίδες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ