Το «7» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μπεστ, Μπέκαμ, Καντονά, Κριστιάνο και τώρα... Σάντσο!

Πόση επιρροή μπορεί να έχει ένας αριθμός; Και όμως, στην περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η επιλογή του «7» είναι από μόνη της ένα «στοίχημα»…

Το «7» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μπεστ, Μπέκαμ, Καντονά, Κριστιάνο και τώρα... Σάντσο!

Ιούλιος του 2009. Η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοινώνει την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, με το ποσό-ρεκόρ για την εποχή, των 94 εκατ. ευρώ. Μία μεταγραφή που «τάραξε» τα ευρωπαϊκά νερά και δημιούργησε έναν… μύθο γύρω από τον αριθμό που τίμησε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο λόγος για το «7» του αγγλικού συλλόγου. Ένα νούμερο που για τους «κόκκινους διαβόλους» έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «στοίχημα» για όποιον το φοράει και προσπαθεί να σηκώσει το βάρος του. Μπορεί στην αρχή να ήταν ορόσημο για την ποιότητα του συλλόγου αλλά μετά τον Πορτογάλο αστέρα, εξελίχθηκε σε έναν πραγματικό εφιάλτη για όποιον το έπαιρνε.

Ο Τζέιντον Σάντσο αποτελεί τη «βόμβα» του φετινού καλοκαιριού για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο νεαρός εξτρέμ θα φοράει τον ιδιαίτερο αριθμό. Ο Έντινσον Καβάνι ήταν ο τελευταίος που έπαιξε με αυτό και ο διεθνής άσος ετοιμάζεται να σπάσει αυτή τη «κατάρα».

 

 

Η αφετηρία με τον Μπεστ και η αυτονόητη συνέχεια με τον Ρόμπσον…

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μία από τις πιο «πλούσιες» ιστορίες στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Τίτλοι, ρεκόρ, πρωταθλήματα και πολλά, έχουν συμβάλλει στο να έχει δημιουργηθεί η σημερινή δύναμη του συλλόγου. Μέρος αυτής της τεράστιας επιτυχίας, αποτελούν και κάποιοι ποδοσφαιριστές-ορόσημα που έπαιξαν τον δικό τους ρόλο.

Το κοινό τους σημείο, ήταν πως οι περισσότεροι, φορούσαν το «7» στην πλάτη του. Την αρχή έκανε ο Τζόρτζ Μπεστ. Ο καλύτερος των καλύτερων και ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης την εποχή του ’60. Ο Ιρλανδός επιθετικός έκανε απίστευτα πράγματα πάνω στο χορτάρι και οδήγησε τη Γιουνάιτεντ σε πολλούς τίτλους.

Το 1968 πήρε στα χέρια του τη «Χρυσή Μπάλα», αφού την ίδια σεζόν είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα, βοήθησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League).

Στη συνέχεια, τον αριθμό πήρε ο Μπράιαν Ρόμπσον. Ο Βρετανός μέσος φόρεσε τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» για 12 χρόνια και στα 11 από αυτά, είχε το «7» στην πλάτη του. Άρχοντας στη μεσαία γραμμή και ένας πραγματικός «θρύλος» για την αγγλική ομάδα. Ο απολογισμός του ήταν δύο πρωταθλήματα, ένα FA Cup και τρία League Cup ενώ έπαιξε σε 461 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, με 99 γκολ στο παλμαρέ του.

Η «τρέλα» του Καντονά και ο παράδεισος του Μπέκαμ!

Το 1992, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοινώνει την απόκτηση του Ερίκ Καντονά από τη πρωταθλήτρια της περσινής σεζόν, Λιντς. Ήταν η πρώτη χρονιά της Premier League και ο Γάλλος εξτρέμ, δέχεται να τιμήσει τον αριθμό των Μπεστ και Ρόμπσον. Η «τρέλα» του και ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του, θα μπορούσαν να παίξουν τον δικό τους ρόλο στο να αποτύχει. Όμως, η ποιότητα του, υπερίσχυσε.

Για μία ολόκληρη πενταετία, ο διεθνής άσος ήταν εκπληκτικός. Τέσσερα πρωταθλήματα και δύο FA Cup ήταν αυτά που πρόσφερε στους «κόκκινους διαβόλους». Παράλληλα, μάτωσε τα αντίπαλα δίχτυα 81 φόρες και μοίρασε άλλες 62 ασίστ, για να μπει στη λίστα με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του αγγλικού συλλόγου. Βέβαια, όταν το 1997 αποφάσισε να «κρεμάσει» τα παπούτσια του, ο αριθμός του, είχε βρει ήδη αντικαταστάτη. Ήταν το, τότε, μέλλον της Αγγλίας.

Ο λόγος για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Το ξανθό ομορφόπαιδο, το οποίο είχε αποδείξει με το ταλέντο του, πως μπορεί να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η αποχώρηση του Καντονά, άφησε το «7» για εκείνον. Βαρύς αριθμός για την πλάτη ενός νεαρού αγοριού που μόλις ξεκινούσε το ποδόσφαιρο. Η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ήταν αρκετή για να γράψει ιστορία.

Στέφθηκε πρωταθλητής Αγγλίας έξι φορές, πανηγύρισε ένα Champions League και έγινε φόβος και τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες με 81 γκολ και 101 ασίστ. Η απόδειξη πως τίμησε όπως οι προκάτοχοί του, το «7», φάνηκε από το γεγονός πως ΚΑΙ αυτός μπήκε στους κορυφαίους της ιστορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο «θρύλος» του Κριστιάνο Ρονάλντο…

Το καλοκαίρι του 2003, η πώληση του Μπέκαμ για 37,5 εκατ. ευρώ στη Ρεάλ Μαδρίτης, άνοιξε τον δρόμο για έναν άλλο νέο ποδοσφαιριστή, να διαδεχθεί το ιδιαίτερο νούμερο. Ο λόγος για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Λίγο μετά την πώληση του Μπέκαμ, ο Πορτογάλος αστέρας αποφάσισε να αφήσει την Πορτογαλία και τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας για το όνειρο της Premier League.

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε μείνει άναυδος με το ταλέντο του και όπως υπέδειξε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ως τον επόμενο ηγέτη, έτσι έκανε και με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος αστέρας από την πρώτη στιγμή που πάτησε στο Μάντσεστερ, θέλησε να πάρει πάνω το «7». Το ρίσκο ήταν μεγάλο, αφού οι προηγούμενοι ήταν «θηρία» μπροστά στο δικό του, που μόλις έβαζε τις βάσεις.

Έξι χρόνια μετά, η δικαίωση, δεν είχε φτάσει απλά. Είχε ξεπεράσει και τις προσδοκίες. Ο Ρονάλντο αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το ένα ρεκόρ έσπαγε μετά το άλλο.

Τρία πρωταθλήματα, ένα FA Cup, δύο League Cup και ένα Champions League ήταν όσα πέτυχε από το 2003 μέχρι το 2009. Συνολικά 292 συμμετοχές και 118 γκολ ήταν ο απολογισμός που τον έκανε τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία, από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 94,5 εκατ. ευρώ.

Η κατάρα που ακόμα δεν έχει λυθεί…

Η αποχώρηση του Πορτογάλου αστέρα, έφερε στο προσκήνιο τον επόμενο ποδοσφαιριστή που θα συνεχίσει αυτό το απίστευτο σερί του «7». Κανείς δεν περίμενε, πως ο Πορτογάλος αστέρας, εκτός απότρομερές στιγμές, θα άφηνε και μία… κατάρα πίσω του. Πρώτο του «θύμα», ο Μάικλ Όουεν, ο οποίος αποκτήθηκε το 2009 για να αντικαταστήσει τον Πορτογάλο άσο.

Μπορεί να έμεινε για τρία χρόνια (πιο πολύ από κάθε άλλο από τα επόμενα ονόματα), όμως δεν προσαρμόστηκε ποτέ στις απαιτήσεις του συλλόγου. Μόλις πέντε γκολ σε 31 συμμετοχές ήταν ένα δείγμα του τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια. Επόμενος ήταν ο Αντόνιο Βαλέντσια. Ο διεθνής φουλ-μπακ έγινε ο μόλις τρίτος ποδοσφαιριστής εκτός Αγγλίας που παίρνει πάνω του την παράδοση αλλά παρότι ήταν από τους καλύτερους με το «25», έγινε εξίσου ένα «θύμα» της κατάρας. Κράτησε το νούμερο για μόλις ένα χρόνο, μέσα στον οποίο έπαιξε σε 30 ματς.

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2014. Το «7» έχει μείνει στον πάγκο για έναν ολόκληρο χρόνο, μέχρι που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοινώνει την απόκτηση του Άνχελ Ντι Μαρία έναντι 75 εκατ. ευρώ. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός έχει κάνει τρομερή σεζόν με τη Ρεάλ Μαδρίτης και άπαντες περίμεναν ότι θα μπει στα παπούτσια του Κριστιάνο Ρονάλντο. Τελικά, τα «μάγια», δεν λύθηκαν ούτε από τον… μάγο.

Μέσα σε ένα χρόνο, απογοήτευσε τόσο, που το επόμενο καλοκαίρι πουλήθηκε στη Παρί Σεν Ζερμέν με 62 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το ποσό έφερε και… χαμόγελα στον αγγλικό σύλλογο, με τον απολογισμό του διεθνή άσου να είναι μόλις τέσσερα γκολ σε 32 συμμετοχές. Σειρά, είχε ακόμα ο Μέμφις Ντεπάι. Ο πρώτος μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο που σε νεαρή ηλικία (23 ετών) πήρε το ρίσκο να σπάσει την κακή παράδοση.

Με εξαιρετικές περγαμηνές από την Ολλανδία, ως το μεγάλο ταλέντο της χώρας με την Αϊντχόφεν, η τιμή του φτάνει τα 34 εκατ. ευρώ και ο ίδιος, επιλέγει να πάρει το επτά, αψηφώντας τι έχει συμβεί στους προηγούμενες. Μερικές σκόρπιες καλές εμφανίσεις και επτά γκολ σε 56 αγώνες, τον κάνουν να αποχωρήσει κακήν κακώς για τη Λιόν.

Η απίστευτη επιρροή στον Αλέξις Σάντσες, ο Καβάνι και η επιστροφή ενός Άγγλου!

Με απίστευτες σεζόν σε Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ, ο Αλέξις Σάντσες είδε ως μία τεράστια πρόκληση, αυτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με την ομάδα να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και η επιθετική λειτουργία να δυσλειτουργεί, ο Χιλιανός εξτρέμ κλήθηκε να δώσει λύσεις για την επάνοδο του συλλόγου. Τα στοιχήματα ήταν πολλά και έγιναν ακόμα περισσότερα όταν επέλεξε να πάρει το «7».

Η καταστροφή ήταν… άμεση. Στην κυριολεξία. Οι εμφανίσεις του ήταν όλο και χειρότερες από ματς σε ματς. Μόλις πέντε γκολ και εννιά ασίστ σε 45 συμμετοχές, ήταν τα στατιστικά της παρουσίας του στο Νησί, αφήνοντάς το για να ξαναβρεί αλλού τον εαυτό. Και φτάνουμε στο τελευταίο παράδειγμα που ακούει στο όνομα Έντινσον Καβάνι.

Ο Ουρουγουανός επιθετικός έμεινε ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτενττον πρόσθεσε στο δυναμικό της. Στα 33 του χρόνια, ανέλαβε να φορέσει το «7» στο πίσω μέρος της εμφάνισής του, με την κατάληξη να μην είναι τόσο κακή όσο των προηγούμενων αλλά όχι και τόσο υψηλή, όσο αυτών πριν τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Και καταλήγουμε, στη μεταγραφή του Τζέιντον Σάντσο. Ενός ποδοσφαιριστής που εδώ και 1,5 χρόνο ήταν μεταγραφικό στόχος του αγγλικού συλλόγου και εν τέλει, ενσωματώθηκε στους «κόκκινους διαβόλους» έναντι 85 εκατ. ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, ο Καβάνι προσφέρθηκε να δώσει το «7» στον νεαρό εξτρέμ, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Άγγλος μετά τον Όουεν που αναμένεται να το φορέσει.

Η απορία, πλέον, είναι μία. Αν ο Τζέιντον Σάντσο, θα καταφέρει να σπάσει αυτή «κατάρα» και να επαναφέρει τον παράδεισο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσω αυτού του αριθμού.

πηγή: bankingnews.gr/sports