«Έσβησε» ο Τζίμι Γκριβς...

Ένας από τους κορυφαίους στράικερ του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Τζίμι Γκριβς, δεν είναι πλέον ανάμεσά μας... 

«Έσβησε» ο Τζίμι Γκριβς...

Όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Κυριακής, ο Τζίμι Γκριβς δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας και το αγγλικό ποδόσφαιρο θρηνεί τον χαμό του...

Ένας από τους κορυφαίους γκολτζήδες της Αγγλίας και ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με τη φανέλα της Τότεναμ «έσβησε» έπειτα από αρκετά και σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Ως μέλος των «σπιρουνιών» είχε 266 τέρματα σε 379 συμμετοχές από το 1961 έως το 1970.

Τα 37 γκολ στο πρωτάθλημα που πέτυχε τη σεζόν 1962-1963 ήταν τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ από ποδοσφαιριστή της Τότεναμ μέσα σε μια αγωνιστική περίοδο μέχρι και σήμερα.

Με την εθνική ομάδα της Αγγλίας φυσικά ήταν κομμάτι της γενιάς που θριάμβευσε και αναρριχήθηκε στην κορυφή του κόσμου το 1966, σκοράροντας 44 φορές σε 57 εμφανίσεις.

Είχε ξεκινήσει από τα τμήματα υποδομής της Τσέλσι, όπου μάλιστα είχε γίνει εκεί επαγγελματίας τον Μάιο του 1957.

Σκόραρε στο ντεμπούτο του με τη μπλε φανέλα απέναντι στην μετέπειτα αγαπημένη του ομάδα και αυτή με την οποία έγραψε μοναδική ιστορία, την Τότεναμ, στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», στις 24 Αυγούστου του 1957!

Στο «Στάμφορντ Μπριτζ» παρέμεινε μέχρι και το 1961, όταν μετακινήθηκε στη Μίλαν, ενώ, με τη μπλε φανέλα στο Λονδίνο είχε καταφέρει να πετύχει 41 γκολ στο πρωτάθλημα την τελευταία του σεζόν, μια επίδοση που ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί.

Στην Τότεναμ τον τράβηξε ο Μπιλ Νίκολσον το 1961 και η παρουσία του Γκριβς στο Μιλάνο ήταν αρκετά σύντομη με 9 τέρματα σε 14 ματς στην Serie A.

Έπειτα, ακολούθησαν όλες οι μεγάλες στιγμές με τα «σπιρούνια», όπου κατέκτησε δυο Κύπελλα (1962, 1967), ισάριθμα Charity Shields (1962, 1967) και φυσικά το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1963.

Έπαιξε και στην Γουέστ Χαμ προτού αποσυρθεί στο φινάλε της σεζόν 1970-1971.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρήκε δίχτυα σε κάθε πρώτη του εμφάνιση σε συλλογικό επίπεδο με τις ομάδες που αγωνίστηκε αλλά και τα «τρία λιοντάρια», πλην των «σφυριών»! 

Είχε και τον τίτλο MBE από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ, από το 2020 και πλέον, θα τον θυμούνται αιώνια οι Άγγλοι ποδοσφαιρόφιλοι, όπως φυσικά η σύζυγός του, Αϊρίν, τα τέσσερα παιδιά τους, τα 10 εγγόνια και τα δισέγγονά του...

 

 

Κώστας Ζάλιαρης