Η αλλαγή προπονητή θα είναι το πρώτο δείγμα γραφής στη νέα εποχή της Νιούκαστλ!

Μία νέα εποχή ξεκινάει στη Νιούκαστλ. Η σελίδα έχει γυρίσει για τα καλά, και οι Σαουδάραβες έχουν ήδη στραφεί στην πρώτη τους κίνηση, που θα επιβεβαιώσει πως σε μερικά χρόνια από τώρα, ελάχιστα πράγματα θα θυμίζουν το… 2021 στους φίλους της. Λύνουν την συνεργασία τους με τον Στιβ Μπρους και σκέφτονται περιπτώσεις προπονητών, που θα τους εξασφαλίσουν καλύτερες διαπραγματεύσεις με ποδοσφαιριστές, δίχως να προβάλλουν αποκλειστικά το επιχείρημα των χρημάτων. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Η αλλαγή προπονητή θα είναι το πρώτο δείγμα γραφής στη νέα εποχή της Νιούκαστλ!

Κάθε τι που λάμβανε χώρα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα, πιθανώς σε μερικά χρόνια από τώρα θα αποτελεί και επίσημα παρελθόν. Αυτή την αίσθηση άλλωστε δημιούργησε η αγορά της Νιούκαστλ από τους Σαουδάραβες έναντι 300 εκατομμύριων λιρών. Μία αγορά από το πιο ακριβό fund σε ολόκληρο τον πλανήτη, αναφορικά με την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, από έναν άνθρωπο, τον Μάικλ Άσλεϊ, που επί της ουσίας δεν οδήγησε την ομάδα σε κάποια αξιομνημόνευτη επιτυχία.

Τερμάτισε στην 5η θέση το 2010, και έκτοτε πέρασε μόλις για μία φορά την 10άδα στην Premier League, με τα δύο πρωταθλήματα στην Championship να αποτελούν και τους μοναδικούς τίτλους επί των ημερών του. Κάπως έτσι, η θέση του στο «τιμόνι» των «καρακαξών» έλαβε τέλος. Όπως και η διετή θητεία του Στιβ Μπρους στον πάγκο της ομάδας.

Ο έμπειρος 60άχρονος προπονητής σταματάει το έργο του στη Νιούκαστλ, μετά από 196 ματς στον πάγκο της και 999 συνολικά, σε ολόκληρη την καριέρα του. Ο Μπρους αποχωρεί και η πρώτη μεγάλη κίνηση των Σαουδαράβων σηματοδοτείται από την αλλαγή στην άκρη του πάγκου.

Τα ονόματα που ήδη έχουν ακουστεί είναι πολλά, αλλά η επιλογή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Μερικά από αυτά είναι ο Μπρένταν Ρότζερς, ο Αντόνιο Κόντε, ο Φρανκ Λάμπαρντ και ο Λουσιέν Φαβρ. Προπονητές που δεν αποτελούν απλώς ηχηρά ονόματα, αλλά ονόματα με ειδικό βάρος, που έχουν την δυνατότητα να φέρουν στη Νιούκαστλ πολύ ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές από αυτούς που διαθέτει.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Κουτίνιο, ο Μαρσιάλ, ο Λίνγκαρντ και ο Ταρκόφσκι, είναι απλώς μερικοί που ήδη ενδιαφέρουν τις «καρακάξες». Παίκτες που θα ανεβάσουν τη Νιούκαστλ επίπεδο, ακολουθώντας όμως το παρελθόν της Μάντσεστερ Σίτι, δίχως να παρασυρθούν από αλλοπρόσαλλες κινήσεις.

Η Μάντσεστερ Σίτι αγοράστηκε από τους Άραβες και στην πρώτη της σεζόν τερμάτισε στην 8η θέση. Ακολούθησε η 5άδα, όπου έχασε την έξοδο στο Champions League από την Τότεναμ, προτού αρχίσει να αυξάνει το μέγεθός της και να καθιερώνεται στα «ψηλά» του αγγλικού στερεώματος.

Ειδοποιός διαφορά είναι η διαχείριση από πλευράς Αράβων του προπονητή. Ο Μαρκ Χιουζ παρέμεινε στην ομάδα, οδηγώντας την και στον προημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από το Αμβούργο, ενώ εν συνεχεία ήρθε ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, που συνδέθηκε με την αλλαγή της ιστορίας της, παίζοντας ένα εντελώς διαφορετικό ποδόσφαιρο από αυτό που τώρα παράγει, με απεριόριστη επιτυχία η Ιταλία.

Μένει λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθούν οι πρώτοι μήνες των Σαουδαράβων στο τιμόνι της ομάδας, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, αν η απομάκρυνση του Στιβ Μπρους αποτελεί ευεργετική επιλογή.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με ένα όνομα που θα μπορεί από μόνο του να προσελκύει ποδοσφαιριστές. Οδηγός είναι η πορεία της Μάντσεστερ Σίτι, και η μεταγραφή του Ρομπίνιο, έναντι 40 εκατομμυρίων, ούσα η υψηλότερη στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται χρόνος. Μην ξεχνάμε πως στην επικείμενη αναμέτρηση με την Τότεναμ, η ίδια Νιούκαστλ που δεν έχει κερδίσει ματς μετά από 1,5 μήνα στην Premier League, θα κάνει την εμφάνισή της. Μετά τον Ιανουάριο τα συμπεράσματα θα είναι ασφαλέστερα!