Τέλος ή καινούργια αρχή; Τούχελ, Λουκάκου και η Ακαδημία των Πρωταθλητών Ευρώπης

H ισοπαλία με την Λίβερπουλ μοιάζει να βάζει τέλος στις ελπίδες της Τσέλσι για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Δεν είναι τόσο οι δέκα βαθμοί διαφορά με την πρωτοπόρο Σίτι, όσο η φανταστική φόρμα που διανύουν οι Πρωταθλητές Αγγλίας και το νικηφόρο τους σερί που δημιουργεί την αίσθηση ότι ακόμη και η απρόβλεπτη Πρέμιερ Λιγκ μπορεί φέτος να τελειώσει σχετικά νωρίς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του ποια ομάδα θα κόψει πρώτη το νήμα.  

Τέλος ή καινούργια αρχή; Τούχελ, Λουκάκου και η Ακαδημία των Πρωταθλητών Ευρώπης

Αυτό που καλούνται να διαχειριστούν ο Τούχελ μαζί με το επιτελείο του είναι η διαχείριση της κατάστασης για να αποτρέψουν αφενός περαιτέρω αύξηση της διαφοράς με την Σίτι και αφετέρου να βοηθήσουν την ομάδα τους να παραμείνει εντός των υπολοίπων στόχων της. 

Στα θετικά σημεία μπορεί κανείς να τοποθετήσει την αντίδραση των «μπλε» στο παιχνίδι με την Λίβερπουλ, όταν βρέθηκαν να χάνουν 0-2 αντίθετα με την ροή του αγώνα.

Το πάθος που έδειξαν οι Λονδρέζοι για την ισοφάριση έχει ένα σημαντικό στοιχείο, αφού συνολικά 7 από τους 11 βασικούς που ξεκίνησαν το ματς ήταν ίδιοι με εκείνους που ξεκίνησαν στον περυσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Σίτι. 

Η «ομάδα με την οποία κανείς δεν θα θέλει να παίζει» ξαναβρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο του Στάμφορντ Μπριτζ και κατάφερε να ισοφαρίσει την Λίβερπουλ που προς στιγμήν έδειξε να έχει μια θριαμβευτική βραδιά μέσα στο σπίτι των Πρωταθλητών Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι ότι η Τσέλσι ξεκίνησε εντυπωσιακά την φετινή κούρσα και κατάφερε να διαχειριστεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη την πίεση από τα συνεχόμενα ματς σε Αγγλία και Ευρώπη. Όμως μετά την ευρεία νίκη με 4-0 επί της Γιουβέντους, η ομάδα του Τούχελ εμφάνισε σημάδια κόπωσης τα οποία έφεραν απανωτά αρνητικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω αμυντικών λαθών στα τελευταία λεπτά των αγώνων. Η απώλεια της στιβαρής άμυνας που είχε δεχθεί μόλις τρία γκολ στο πρωτάθλημα μέχρι το τέλος του Οκτώβρη φαίνεται να κόστισε πολύ στους «μπλε». 

Δύο υπήρξαν τα καθοριστικά γεγονότα για την αγωνιστική πτώση της Τσέλσι, το ένα ήταν ο τραυματισμός του Λουκάκου στο εντός έδρας ματς με την Μάλμε, και το δεύτερο η επέλαση του κορωνοϊού.

Ο Τούχελ έχει αυτή την στιγμή να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις. Αρχικά οι τραυματισμοί των Τζειμς και Τσίλγουελ του στερούν τα δύο άκρως επιθετικογενή φουλ-μπακ από τον αγωνιστικό του σχεδιασμό. Τα κρούσματα κορωνοϊού που προκαλούν σοβαρή απώλεια φυσικής κατάστασης σε όποιους παίκτες νοσήσουν, όπως φάνηκε με τον Κάι Χάβερτζ και τον Λουκάκου. Την κρίση στα αποδυτήρια που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Βέλγου σχετικά με το πόσο δυσαρεστημένος φαίνεται να είναι σχετικά την τακτική του «ψευτοεννιαριού» που ακολουθεί ο Γερμανός. 

Προσθέστε σε αυτά τις επικείμενες λήξεις συμβολαίων δύο βασικών και αναντικατάστατων στελεχών της άμυνας, των Ρούντιγκερ και Αθπιλικουέτα.

Όμως στο ποδόσφαιρο, όπως και στην ζωή, τα προβλήματα έρχονται πολλές φορές μαζί με την λύση τους. Η λύση για τον Τούχελ έχει όνομα και λέγεται «Cobham» που δεν είναι παρά το όνομα του προπονητηρίου και έδρα της Ακαδημίας της Τσέλσι. Οι αγωνιστικές δυσκολίες χρειάζονται χαρακτήρα και ταλέντο, κάτι που οι απόφοιτοι της Ακαδημίας και βασικοί στην ενδεκάδα μπορούν να εμφυσήσουν στους συμπαίκτες τους.

Οι Μάουντ και Τσάλομπα, μαζί τον υγιή Τζέιμς αποτελούν παίκτες που είναι... γέννημα-θρέμμα της ομάδας και μαζί με τους έμπειρους Σίλβα, Ζορζίνιο, Καντέ και τους καθαρούς από κορωνοϊό, Χάβερτζ, Βέρνερ, και Πούλισικ μπορούν ακόμη να προκαλέσουν ζημία σε κάθε ομάδα. 

Αυτό που χρειάζεται είναι δουλειά στην ψυχολογία από το προπονητικό τιμ, καθώς και η αποκατάσταση των σχέσεων με τον Λουκάκου ο οποίος μπορεί ακόμη να προσφέρει πολλά και θα πρέπει να λύσει την όποια παρεξήγηση με τον προπονητή του.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι οπαδοί των «μπλε» στηρίζουν τον προπονητή και τους παίκτες, τραγουδώντας σε κάθε ευκαιρία το σύνθημα που αναφέρει ότι «ξέρουν ότι είναι οι Πρωταθλητές Ευρώπης». Ο Τούχελ έχει κάποια πίστωση χρόνου επειδή ακριβώς πήρε το περσινό Τσάμπιονς Λιγκ και έδωσε στην Τσέλσι έναν σκληροτράχηλο χαρακτήρα που δεν αποδέχεται εύκολα την ήττα.

Το αγγλικό Κύπελλο, το Λιγκ Καπ, και η υπεράσπιση του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Γερμανού στην προσπάθειά του να παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας. Είναι γνωστό στην ποδοσφαιρική «πιάτσα» ότι ο Αμπράμοβιτς δεν θα διστάσει να αλλάξει προπονητή αν νιώσει ότι ο Γερμανός «χάνει» τα αποδυτήρια αν και αυτό φαίνεται να είναι ακόμη σχετικά μακριά καθώς όσοι αγωνίζονται δείχνουν να παίζουν με πάθος και ένταση, ακόμη και αν υποκύπτουν σε αμυντικά λάθη.

Αν ο Τούχελ καταφέρει να παραμείνει μετά το τέλος της φετινής σεζόν, θα έχει να δουλέψει έναν κορμό Άγγλων παικτών, που θα περιλαμβάνει τον Μάουντ, τον Τζέιμς, τον Τσάλομπα και τους δανεικούς σε Κρίσταλ Πάλας και Νόριτς, Γκάλαχερ και Γκίλμορ. Συνολικά 6 Βρετανοί παίκτες που μαζί με την επιστροφή του Τσίλγουελ θα έχουν παραστάσεις από την Ακαδημία της Τσέλσι και το αγγλικό ποδόσφαιρο γενικότερα. 

Τελευταία ομάδα που είχε καταφέρει να αναδείξει τόσους πολλούς Βρετανούς παίκτες προερχόμενους από την Ακαδημία ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Μπορεί λοιπόν να γίνει εύκολα αντιληπτό ότι με την σωστή διαχείριση των αγώνων και με την επιστροφή κάποιων παικτών, η Τσέλσι μπορεί να μείνει σχετικά κοντά στην βαθμολογία και να κυνηγήσει με αξιώσεις τα μονά και διπλά παιχνίδια των Κυπέλλων που προσφέρονται για την ποιότητα του ρόστερ της για να καταφέρει να κλείσει επιτυχημένα την χρονιά. 

Αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη στον προπονητή καθώς και η πίστη στο ήδη υπάρχον ρόστερ με τους γηγενείς νεαρούς παίκτες να καλούνται να δείξουν χαρακτήρα και θέληση να υπερασπιστούν τον τίτλο των Πρωταθλητών Ευρώπης.

Ίσως η πιο σκοτεινή ώρα επί ημερών Τούχελ στο τιμόνι της Τσέλσι να είναι λίγο μετά το ξημέρωμα της νέας χρονιάς. Απομένει αυτό να φανεί και στον αγωνιστικό χώρο, αρχής γενομένης με το παιχνίδι - φωτιά κόντρα στην Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Άκης Βαλαβάνης