Λιγκ Καπ: Οι τελικοί που ξεχωρίζω σε μία διοργάνωση που ξαναβρήκε τα τελευταία χρόνια την αίγλη της! (vids)

Κάποτε ο τελικός του Λιγκ Καπ ήταν μεγάλη υπόθεση για την ελληνική τηλεόραση. Μιλάμε φυσικά για την ΕΡΤ που ήταν αυτή που είχε τα δικαιώματα για πάρα πολλά χρόνια, σε μία εποχή που τα ματς που μεταδίδονταν όλη τη χρονιά ήταν περίπου 30 και όχι όπως είναι σήμερα! Από την πρώτη φορά που είδα τελικό σε αυτήν την διοργάνωση, την νίκη της Στόουκ επί της Τσέλσι με 2-1 το 1972 πέρασε μισός αιώνας! Και απόψε υπάρχει πραγματικά ένα ματς που ανεβάζει επίπεδο στην διοργάνωση! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος    

Λιγκ Καπ: Οι τελικοί που ξεχωρίζω σε μία διοργάνωση που ξαναβρήκε τα τελευταία χρόνια την αίγλη της! (vids)

Σε αυτή τη διαδρομή από την πρώτη φορά που στην Ελλάδα είδαμε τον τελικό του Λιγκ Λαπ, πρέπει να χωρίσουμε τις εποχές σε προ-Πρέμιερ Λιγκ, δηλαδή πριν το 1992, όταν όλοι ήθελαν να πάρουν το Κύπελλο για να βγουν Ευρώπη και μετά όταν η αδιαφορία άρχισε να επικρατεί.

Μέχρι λοιπόν το 1992 είχαμε αδιάφορα ματς (Τότεναμ-Νόριτς 1-0 το '73, Άστον Βίλα – Νόριτς 1-0 το '75, Λίβερπουλ - Έβερτον 0-0 το '84, Νόριτς - Σαντερλαντ 1-0 το '85, Σέφιλντ Γουένσντει-Μαν.Γιουνάιτεντ 1-0 το 1991 και Γιουνάιτεντ – Νότιγχαμ 1-0 το 1992), μέτρια ματς (Γούλβς- Μάντσεστερ Σίτι 2-1 το '74, Άστον Βίλα - Έβερτον 0-0 το '77, Όξφορντ- ΚΠΡ 3-0 το '86 και Νότιγχαμ – Όλνταμ 1-0 το 1990) αλλά και συγκλονιστικές κόντρες.

Όπως το 2-1 της Σίτι επί της Νιουκαστλ με ένα ονειρώδες ψαλίδι του Ντένις Τιουαρτ το '76 ή το 3-1 της Λίβερπουλ επί της Τότεναμ με τα δυο γκολ του (πιτσιρικά τότε) Ρόνι Γουίλαν το '82.

Απολαύσαμε το 3-2 της Νότιγχαμ επί της Σαουθάμπτον το '79 και την επικράτηση- έκπληξη με το ίδιο σκορ της Λούτον επί της Άρσεναλ το 1988.

Το 1983 είχαμε έναν συγκλονιστικό τελικό με ρεκόρ τηλεθέασης με 14 εκατομμύρια κόσμου στη Βρετανία να παρακολουθούν τη μάχη της Λίβερπουλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με γκολ του Άλαν Κένεντι και του Ρόνι Γουίλαν (με εκπληκτικό φάλτσο).

Η Λίβερπουλ γύρισε το σκορ αφού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε προηγηθεί με τον (νεότερο σκόρερ ποτέ σε τελικό) Νόρμαν Γουάιτσαιντ.

Η φάση απαξίωσης μετά το 1990 ξεπερνιόταν μόνο αν έπαιζε στον τελικό η Γιουνάιτεντ ή η Λίβερπουλ ή μαζί. Καλά ματς ήταν το 1994 Άστον Βίλα- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 το 2003 Λίβερπουλ – Μαν. Γιουνάιτεντ 2-0 και με τον τελικό της Τσέλσι με τη Λίβερπουλ 3-2 στην παράταση όπου είχαμε την πρώτη κόντρα Μουρίνιο-Μπενίτεθ το 2005 και πάλι ασχολήθηκε ο κόσμος.

Εκείνο το ματς με τη νίκη των «μπλε» με 3-2 έδωσε το έναυσμα για κάποια ωραία παιχνίδια και πάλι. Εκείνος που ήταν και ο τελευταίος ανάμεσα στους αποψινούς αντιπαλους σε αυτή την διοργάνωση υπήρξε καταλυτικός για την εποχή Μουρίνιο! 

Δυο χρόνια μετά με την επικράτηση της Τσέλσι επί της Άρσεναλ 2-1 αλλά και της Τότεναμ επί της Τσέλσι το 2008 με το ίδιο σκορ που ειναι ο τελευταιος τίτλος των Spurs τα ματς ηταν πολύ καλά! 

Τότε άρχισε να ασχολείται ξανά σοβαρά ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον που οδήγησε την ομάδα του σε τρεις κατακτήσεις το 2006, το 2009 και το 2010.

Η Μπέρμιχαμ έκανε την έκπληξη το 2011 κερδίζοντας την Άρσεναλ πριν όμως υποβιβαστεί μερικές εβδομάδες μετά, η Λίβερπουλ πήρε τον τελευταίο της τίτλο με τον Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο το 2012 στα πέναλτι με την Κάρντιφ τελευταίος και όγδοος τίτλος για τους ρεντς στη διοργάνωση! 

Η Σουόνσι  έζησε το παραμύθι της με το επιβλητικό 5-0 επί της Μπράντφορντ το 2013 και η Τσέλσι με τον Μουρίνιο να επιστρέφει κέρδισε (ξανά) τη Τότεναμ το 2015.



Ενδιάμεσα η Σίτι είχε πάρει το Λιγκ Καπ με τη Σάντερλαντ που της έβαλε δύσκολα το 2014 και είχαμε έναν ωραίο τελικό το 2016 ανάμεσα σε Σίτι και Λίβερπουλ που κρίθηκε τελικά στα πέναλτι στην πρώτη γεύση του Κλοπ από αγγλικό τελικό ενώ η Σιτι έγινε η απόλυτη δυναστεία από το 2018 και μετά!

Στη συγκεκριμένη στιγμή έχουμε έναν υπέροχο τελικό ανάμεσα σε δύο σπουδαίες ομάδες που τα τελευταία χρόνια κατέκτησαν το Champions League και που μπορεί να μας δώσουν έναν πολύ ξεχωριστό αγώνα!

Μπορεί να μην γίνει ποτέ πάλι το Λιγκ Καπ προτεραιότητα όπως έλεγε κάποτε ο Μπράιαν Κλαφ, που ζητούσε από τους παίκτες της Νότιγχαμ να το βλέπουν σαν τελικό Κυπέλλου Ευρώπης αλλά ξαναβρήκε κάτι από τη χαμένη αίγλη του τα τελευταία 15 χρόνια.

Ποιος είναι φαβορί σήμερα; Εννοείται πως σε παιχνίδι που γίνεται στο Γουέμπλεΐ και κρίνεται τίτλος σπανίως παίρνω θέση και το ξέρετε θεωρώ ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν όμως όλη αυτή η ιστορία με την Ουκρανία και η αναστάτωση με τον Αμπράμοβιτς πρέπει να δούμε αν θα λειτουργήσει συσπειρωτικά ή θα δημιουργήσει αμφιβολίες μέσα στο εσωτερικό της Τσέλσι.

Αγωνιστικά η Λίβερπουλ είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ξεκινάει έστω και στις λεπτομέρειες ως φαβορί! Αλλά μιλάμε για ποσοστά της τάξης του 53 με 47 τοις 100. Ας απολαύσουμε αυτό το ματς, ανάμεσα σε δύο ομάδες που κανείς δεν μπορεί να  αποκλείσει  ότι μπορεί να βρεθούν ακόμα και στον τελικό η μία απέναντι στην άλλη στο Παρίσι τον Μάιο για το Champions League!