Γουίμπλεντον-ΜΚ Ντονς: Η μάχη της μιας ομάδας και των δύο «Ντονς» Γουίμπλεντον, ΜΚ Ντονς

Μια ομάδα, δύο «Ντονς», δύο εχθροί. Με αφορμή το μεταξύ τους παιχνίδι για την LeagueOne, αυτή είναι η ιστορία της Γουίμπλεντον και της ΜΚ Ντονς και ενός μοναδικού και ιδιαίτερου αγγλικού ντέρμπι.  

Γουίμπλεντον-ΜΚ Ντονς: Η μάχη της μιας ομάδας και των δύο  «Ντονς» Γουίμπλεντον, ΜΚ Ντονς

Εκείνη η νύχτα, τέλη Μαΐου πριν 20 χρόνια, στην “Fox and Grapes”, μια από τις πιο ζωντανές παμπ στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, δεν ήταν σαν τις άλλες. Είχε μια ασυνήθιστη ησυχία, μια ατμόσφαιρα βαριά, γεμάτη δυσαρέσκεια. Μια μεγάλη παρέα καθόταν σε ένα γωνιακό τραπέζι. Κάποιοι συγκρατούσαν τα δάκρυα τους και άλλοι τα σκούπιζαν στα μπλε-κίτρινα κασκόλ τους. Ήταν φίλοι της Γουίμπλεντον, μιας ομάδας που εκείνη την ημέρα καταδικάστηκε να αφανιστεί, να φύγει από τη γειτονιά της, να αλλάξει όνομα, έμβλημα και χρώματα.

«Κι αν αυτό δεν είναι το τέλος;» ακούστηκε κάποια στιγμή. Η αυταπάρνηση πήρε τη θέση της απογοήτευσης και οι ίδιοι οπαδοί που έπνιγαν τον πόνο τους πάνω από τα άδεια ποτήρια μπύρας, είχαν την ιδέα για τη γέννηση μιας νέας ομάδας, που θα συνεχίσει την ιστορία της παλιάς. Και μαζί της αναπόφευκτα τη γέννηση ενός ντέρμπι διαφορετικού από κάθε άλλο. Γουίμπλεντον εναντίον ΜΚ Ντονς.

Η “good old” Γουίμπλεντον

Για 90 χρόνια μετά την ίδρυση της η Γουίμπλεντον δεν ήταν κάτι παραπάνω από μια ημιεπαγγελματική του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Οι «Ντονς», όπως τους φώναζαν λόγω της κατάληξης του ονόματος τους, έπαιζαν σε ένα μικρό γήπεδο χωμένο βαθειά μέσα στο Γουίμπλεντον, το «Πλάου Λέιν». Η ιστορία τους όμως έμελλε να αλλάξει από τη δεκαετία του '70. Το 1975 η Γουίμπλεντον πραγματοποιεί μια φανταστική πορεία στο FA Cup. Αποκλείει 6 ομάδες για να βρεθεί αντιμέτωπη με την Μπέρνλι και να γίνει η πρώτη non-league ομάδα που «πετά» έξω από τη διοργάνωση ομάδα της 1ης κατηγορίας.

Μετά από 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα τα επόμενα χρόνια οι «Ντονς» γίνονται μέλος της English Football League, σχεδόν έναν αιώνα μετά την ίδρυση τους. Η επόμενη δεκαετία είναι περιπετειώδης για την ομάδα με 4 ανόδους και 2 υποβιβασμούς. Η Γουίμπλεντον όμως καταφέρνει να βρεθεί για κάποια χρόνια στην First Division. Το μεγαλύτερο της κατόρθωμα όμως έρχεται το 1988. Η ομάδα των «Ντονς» που πήρε το παρατσούκλι «The Crazy Gang» εξαιτίας των σκληροτράχηλων παικτών της φτάνει στον τελικό του FA και κερδίζει στα πέναλτι την τότε εντυπωσιακή και πρωταθλήτρια Λίβερπουλ προκαλώντας τεράστια έκπληξη.

 

 

Οι περιπέτειες των «Ντονς»

Οι περιπέτειες όμως δεν άργησαν να έρθουν για τη Γουίμπλεντον. Η τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989 οδήγησε τη Θάτσερ και την αγγλική κυβέρνηση να ορίσει πως όλα τα στάδια στην Αγγλία και τη Σκωτία θα έπρεπε να φιλοξενούν αποκλειστικά καθήμενους φιλάθλους. Το μικρό «Πλάου Λέιν» δεν μπορούσε φυσικά να υποστηρίξει μια τέτοια αλλαγή και οι «Ντονς» αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τις περιπλανήσεις τους μακριά από το σπίτι τους μέχρι να βρουν μια σταθερή τοποθεσία. Αρχικά, τα εντός έδρας παιχνίδια τους διεξάγονταν στο «Σέλχαρστ Παρκ» της Κρίσταλ Πάλας. Μια από τις πιο τρελές προτάσεις που ακούστηκαν ήταν η μεταφορά του κλαμπ στο Δουβλίνο, τα αεροπορικά εισιτήρια προς το οποίο θα πλήρωνε η ομάδα για χάρη των οπαδών!

Ο Σαμ Χάμμαν, τότε ιδιοκτήτης, προτείνοντας πάρα πολλές τοποθεσίες όχι μόνο έξω από το Γουίμπλεντον και το Λονδίνο αλλά και έξω από την Αγγλία προσπαθούσε μάταια να λύσει το πρόβλημα αλλά όχι ακριβώς να… βρει μια λύση, έστω μερικώς ικανοποιητική για τους φίλους της ομάδας. Κατέληξε έτσι να πουλήσει τα δικαιώματα της με τη Γουίμπλεντον να φτάνει να διοικείται από τον Τσαρλς Κόπελ, έναν business-man που δεν είχε την παραμικρή σχέση με το ποδόσφαιρο.

Ο Γουίνκελμαν και η γέννηση της ΜΚ Ντονς

Όσο η Γουίμπλεντον βρισκόταν «άστεγη», σε μια ανερχόμενη περιοχή έξω από το Λονδίνο ένας φιλόδοξος επιχειρηματίας ο Πιτ Γουίνκελμαν προσπαθούσε να χτίσει την αυτοκρατορία του. Το σχέδιο του περιελάμβανε ένα ΙΚΕΑ, ένα ASDA, ένα μεγάλο ξενοδοχείο κι ένα ακόμα μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο όλα γύρω από ένα γήπεδο 30.000 θέσεων. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως δεν υπήρχε κάποια αξιόλογη ομάδα στην περιοχή για να εκμεταλλευτεί ένα τέτοιο στάδιο. Αφού απέτυχε να πείσει άλλες κοντινότερες ομάδες, ο Γουίνκελμαν κατέληξε στη Γουίμπλεντον ως στόχο του.

Συμφώνησε με τον Κόπελ και αυτός, μέσα σε 6 μήνες από τη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα, ανακοίνωσε πως θα μεταφερθεί στο Μίλτον Κέινς, 90 χιλιόμετρα μακριά από το Γουίμπλεντον! Με κάποιο τρόπο οι Γουίνκελμαν και Κόπελ κατάφεραν να ξεπεράσουν τα πολλά εμπόδια που υψώθηκαν από την ομοσπονδία και τους οργισμένους οπαδούς και η μεταφορά της Γουίμπλεντον έγινε επίσημη και μόνιμη. Μέσα σε πολύ λίγο καιρό δεν έμεινε τίποτα να θυμίζει την αληθινή Γουίμπλεντον. Το μπλε και το κίτρινο έγιναν κόκκινο και μαύρο, το έμβλημα άλλαξε και η ΜΚ Ντονς ήρθε στη ζωή πατώντας πάνω στα συντρίμμια των πρώτων «Ντονς» συσπειρώνοντας γύρω της την τοπική κοινότητα.

Η νέα.. Γουίμπλεντον

Κάπως έτσι, φτάνουμε πίσω στη “Fox and Grapes” και τη μεγάλη παρέα που αποφάσισε να χτίσει τα όνειρα της από την αρχή, να αναγεννήσει την αγαπημένη της ομάδα κυριολεκτικά από το μηδέν. Ξεκινώντας με την ιστορία τους χαμένη, χωρίς γήπεδο, οργανώνοντας δοκιμαστικά για όποιον ήθελε να γίνει παίκτης της ομάδας αλλά κυρίως καταβάλλοντας μια ασύλληπτη προσπάθεια, οι φίλοι της Γουίμπλεντον κατόρθωσαν να πάρουν πίσω όσα ένιωσαν πως τους στέρησε βίαια η ΜΚ Ντονς. Η ομάδα κέρδισε 6 ανόδους σε 9 χρόνια και κατάφερε να βρίσκεται πλέον στη LeagueOne και να αγωνίζεται στο ολοκαίνουριο «Πλάου Λέιν» στην καρδιά της γειτονιάς της. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το 2007 η νέα Γουίμπλεντον κατάφερε να της επιστραφούν από τον Γουίνκελμαν, τα πνευματικά δικαιώματα, τα τρόπαια, ολόκληρη η ιστορία της «ομάδας-μητέρας» της.

Τα γεγονότα αυτά μέσα σε μόλις 20 χρόνια οδήγησαν στη διαμόρφωση ενός ανεπανάληπτα τεταμένου φόντου και μιας μεγάλης κόντρας που σφυρηλάτησε ένα από τα μοναδικότερα ντέρμπι του αγγλικού ποδόσφαιρου. Μπορεί αυτή τη στιγμή η ΜΚ Ντονς να φλερτάρει με την Championship και η Γουίμπλεντον με την League 2 αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Το απόγευμα του Σαββάτου την ώρα που τα βλέμματα όλου του Νησιού θα είναι στραμμένα στη λαμπερή Premier League και το Σίτυ-Λίβερπουλ της επόμενης ημέρας, δύο μικρότερες ομάδες θα δίνουν τη δική τους ιδιαίτερη μάχη, τη μάχη των «Ντονς», για τη δόξα και την περηφάνια που ξεπερνά το ποδόσφαιρο.

Ιάσονας Θεριός