Τόμας Τούχελ: Τον χειμώνα του 2021 έσωσε την Τσέλσι και τώρα πρέπει να αλλάξει τη… φιλοσοφία του για να το ξανακάνει!

Πριν από 1,5 χρόνο, τον χειμώνα του 2021, ο Τόμας Τούχελ προσλήφθηκε από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς για να «σώσει» την Τσέλσι. Εκείνος, εν τέλει, κατέκτησε μαζί της το Champions League. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, η σχέση των δύο πλευρών… φθείρεται. Έχει τη λύση ο Γερμανός ή πρέπει να αλλάξει τη φιλοσοφία του, προκειμένου να αντιστρέψει μία κατάσταση, στην οποία εμπλέκεται;  

Τόμας Τούχελ: Τον χειμώνα του 2021 έσωσε την Τσέλσι και τώρα πρέπει να αλλάξει τη… φιλοσοφία του για να το ξανακάνει!

Προσλήφθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και κατόρθωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποδείξει τον λόγο. Ο Τόμας Τούχελ έγινε μέσα σε ένα εξάμηνο ο… άνθρωπος της Τσέλσι. Κατέκτησε το Champions League, έβγαλε τους «μπλε» στην πρώτη τετράδα και έδωσε την αγωνιστική του ταυτότητα στη νέα του ομάδα.

Όλα αυτά μέσα σε 180 ημέρες. Η επιθετική Τσέλσι του Φρανκ Λάμπαρντ, που αγωνιζόταν γεμάτη πάθος και… αφέλεια, έγινε σύντομα μία ιδιαίτερα μυαλωμένη ομάδα, που αρνείται να χάσει και αποτελεί είδηση όταν δέχεται γκολ. Όταν η εστία της για παράδειγμα, παραβιάστηκε σε πέντε περιπτώσεις από τη Γουέστ Μπρομ, άπαντες αναρωτιόντουσαν τι πήγε λάθος.

Λίγους μήνες μετά, η Τσέλσι κέρδιζε μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων δις τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Τόμας Τούχελ χαμογελούσε, γιατί ο Γερμανός… ήξερε! Ο καιρός πέρασε, το μομέντουμ διατηρήθηκε μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, αλλά από εκεί και πέρα, η «μαγιά» του Τούχελ έπαψε να είναι το ίδιο επιδραστική.

Οι «μπλε» άρχισαν να πληγώνονται περισσότερο αμυντικά και η συζήτηση που τους περιλάμβανε ως προς την διεκδίκηση του τίτλου, μαζί με τη Σίτι και την Λίβερπουλ, σταμάτησε να υφίσταται.

Γιατί η Τσέλσι είχε συμπεριληφθεί στην κουβέντα για την κατάκτηση της Premier League; Διότι ήταν αήττητη, με τον Τούχελ να μετρά το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί του στον πάγκο της. Έξι συνεχόμενες νίκες, για πρώτη φορά, στους 10 μήνες που είχε βιώσει στο Λονδίνο, φτάνοντας τα 46 παιχνίδια, και «μηδέν» παθητικό σε κανονική ροή αγώνα, στις 10 πρώτες αγωνιστικές!

Η Premier League όμως είναι… μαραθώνιος και η Τσέλσι από το Δεκέμβριο και μετά ξεκίνησε να βγάζει επί χόρτου τα αγωνιστικά της ζητήματα. Επηρεάστηκε από όσα έγιναν με τον Ρομέλου Λουκάκου, υπήρχαν μεταγραφικές κινήσεις που δεν της βγήκαν, όπως ο Βέρνερ και ο Σαούλ και όταν έδειχνε πως θα τερματίσει στην 3η θέση, προέκυψε και το ζήτημα με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Κάπως έτσι, ακόμη και η τριάδα αμφισβητήθηκε, με την Άρσεναλ να την έχει πλησιάσει στον… πόντο στα τέλη Μαρτίου (57-56), αλλά την διαφορά να μεγαλώνει εκ νέου, μιας και οι «κανονιέρηδες» ηττήθηκαν σε τρία διαφορετικά ματς από Κρίσταλ Πάλας, Μπράιτον και Σαουθάμπτον.

Εν τέλει, η Τσέλσι τερματίζει 3η και καλείται το καλοκαίρι να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη για αυτήν κατάσταση. Ο Αμπράμοβιτς έχει αποχωρήσει μετά από 19 χρόνια και την θέση του παίρνει ο Τοντ Μποέλι, που θέτει ως στόχος να καθιερώσει και πάλι τους «μπλε» στην κορυφή του «Νησιού».

Ποια είναι η πρώτη του μεταγραφική κίνηση; O Ραχίμ Στέρλινγκ από τη Μάντσεστερ Σίτι, με τον Άγγλο να αποδεικνύει άμεσα, όπως έχουμε δει, τον λόγο που αποκτήθηκε. Ακολούθησε ο αρχηγός της Νάπολι, Κουλιμπαλί, ο Μαρκ Κουκουρέγια, που συμπεριλαμβάνεται πλέον στις πιο ακριβές αγορές αμυντικών στην ιστορία της Premier  League, ο Σλότινα ως αναπληρωματικός τερματοφύλακα, o Τσουκουεμέκα και αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα και ο Γουέσλεϊ Φοφανά με τον νεαρό Γκβαρντιόλ της Λειψίας, που όμως θα μείνει και για τον επόμενο χρόνο ως δανεικός στη Bundesliga.

Οι μεταγραφές της Τσέλσι μοιάζουν σοβαρές, ο Θέσαρ Αθπλικουέτα παρέμεινε στο Βόρειο Λονδίνο και αισίως έφτασε τις 450 συμμετοχές με την ομάδα του, αλλά στο ξεκίνημα της σεζόν και μετά το πέρας 5 αγωνιστικών, κάτι φαίνεται πως δεν αποδίδει στο μέγιστο για την ομάδα του Τόμας Τούχελ.

Τι μπορεί να είναι αυτό; Δύσκολη η απάντηση. Ξεκίνησε με νίκη επί της Έβερτον (0-1), με πέναλτι του Ζορζίνιο, αναδείχθηκε σε ένα επεισοδιακό ντέρμπι ισόπαλη με την Τότεναμ (2-2),  ηττήθηκε με 3-0 από τη Λιντς, με τραγική εμφάνιση, επικράτησε με 2-1 της Λέστερ, σε μία μεγάλη νίκη, αν αναλογιστεί κανείς πως αγωνιζόταν με «10» από το πρώτο κιόλας 20άλεπτο και τέλος, έχασε ξανά εκτός έδρας, από τη Σαουθάμπτον, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια!

Τι διαπιστώνουμε από τα εν λόγω αποτελέσματα; Αρχικά, πως η Τσέλσι έχει σκοράρει 6 φορές, με τον Ραχίμ Στέρλινγκ να έχει συμμετοχή σε μεγαλύτερο ποσοστό του 50% στα γκολ της, μετρώντας τρεις… πανηγυρισμούς και μία ασίστ, σε αυτό του Ρις Τζέιμς στο ντέρμπι του Λονδίνου!

Ωστόσο, τα έξι γκολ σε 450 αγωνιστικά λεπτά δεν κρίνονται θετικά. Πέρυσι; Είχε πετύχει τα ίδια γκολ στα τρία πρώτα ματς, έχοντας μάλιστα παίξει με Άρσεναλ και Λίβερπουλ! Γενικώς, σε 180 λεπτά περισσότερα, είχε σκοράρει τρεις φορές ακόμη, δεν είχε ηττηθεί και είχε δει την εστία της να παραβιάζεται μόλις μία φορά, από πέναλτι του Σαλάχ.

Συνεπώς, οι διαφορές σε αριθμούς επίθεσης και άμυνας είναι μεγάλες. Παράλληλα, οι παίκτες του Τόμας Τούχελ χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αφέλεια. Τι εννοούμε με αυτό; Η Τσέλσι είναι η μοναδική ομάδα της Premier League που έχει δει ποδοσφαιριστή της να αποβάλλεται 2+ φορές φέτος. Τον Κουλιμπαλί και τον Γκάλαχερ, με τον δεύτερο να επιχειρεί να… σώσει λάθος που ξεκινά από τον Μαρκ Κουκουρέγια.

Πέρυσι, μετρούσε εκ νέου μία αποβολή στο ξεκίνημα, αλλά όπως και φέτος, είχε πάρει επίσης θετικό αποτέλεσμα, μιας και δεν ηττήθηκε με παίκτη λιγότερο σε 45’ λεπτά στο Άνφιλντ από την Λίβερπουλ!

Ουδείς γνωρίζει αν κοιτώντας το πρόγραμμα, οι φίλοι της πρέπει να αισθάνονται αισιοδοξία ή όχι. Υποδέχεται τη Γουέστ Χαμ, ταξιδεύει στο Ζάγκρεμπ για να τεθεί αντιμέτωπη με τη Ντιναμό, παίζει ντέρμπι Λονδίνου με τη Φούλαμ και εν συνεχεία φιλοξενεί Σάλτσμπουργκ και Λίβερπουλ!

Όλα αυτά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Πέρυσι στις 14 Σεπτεμβρίου, ήταν αήττητη, με τη γκρίνια να αρχίζει στα τέλη του μήνα, μετά τις ήττες από τους «πολίτες» και τη Γιουβέντους (1-0 αμφότερες). Φέτος, αρχίσαμε λίγο νωρίτερα και μένει να δούμε αν ο Τόμας Τούχελ μπορέσει να κάνει ό,τι και τον περσινό χειμώνα. Να γυρίσει δηλαδή το χαρτί, με την ειδοποιό διαφορά φυσικά πως τώρα εμπλέκεται και ο ίδιος.

Δημήτρης Μανάκος