Τελικά, χρειάζεται το VAR: Μισό αιώνα και… κάτι από το σουτ του Χάντσον που πήγε άουτ και μέτρησε! (vid)

Έχουν περάσει 52 χρόνια από τότε που ο Άλαν Χάντσον χάρισε στο αγγλικό κοινό, μία από τις στιγμές που μνημονεύονται μέχρι και σήμερα. Για την ακρίβεια, όχι απαραίτητα ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, αλλά ο διαιτητής του Τσέλσι – Ίπσουιτς, το 1970, που μέτρησε ως γκολ ένα σουτ, που δεν κατέληξε ποτέ στα δίχτυα. Και έτσι, οι «μπλε» κέρδισαν την αναμέτρηση!

Τελικά, χρειάζεται το VAR: Μισό αιώνα και… κάτι από το σουτ του Χάντσον που πήγε άουτ και μέτρησε! (vid)

Πολλοί θα κατακρίνουν τον VAR. Πολλοί το κάνουν άλλωστε ήδη. Είναι μία καινούργια μορφή τεχνολογίας, που εισήχθη στο ποδόσφαιρο, έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους, επιβλέπεται από ανθρώπους και κάνει λάθη. Δεν κάνει λάθη σε… οφσάιντ πιθανότατα, μιας και μπαίνουν οι γραμμές και είναι αδύνατο κάποιος να το αμφισβητήσει, αλλά υποπέσει σε σφάλματα σε υποδείξεις μαρκαρισμάτων.

Η εικόνα «παγώνει», ο χρόνος σταματά και όλα φαίνονται πιο «σκληρά» μέσα από μία οθόνη. Το πέναλτι που υπέπεσε ο Γκρανίτ Τσάκα απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι πέρυσι, στην αλλαγή της χρονιάς, είναι χαρακτηριστικό. Το φάουλ του Μαρτίν Έντεγκααρντ στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ, 3-1, το ίδιο. Το φάουλ που καταλογίστηκε στον Κορνέ, για μαρκάρισμα στον Μεντί, το ίδιο… Και άλλες τόσες φάσεις που μπορούμε αβίαστα να σκεφτούμε, με τον παραλογισμό του VAR να γίνεται μεγαλύτερος, όταν φέρνει ξανά κανείς στο μυαλό του, το χέρι του Ρόδρι με την Έβερτον, που δεν καταλογίστηκε ποτέ.

Ωστόσο, ο VAR περιορίζει τα λάθη, ακόμη και αν κάνει σφάλματα και ο… ίδιος. Διότι, στο ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα, δεν θα μετρούσε ποτέ το γκολ του Άλαν Χάντσον, στο ματς της Τσέλσι με την Ίπσουϊτς, που έλαβε χώρα το 1970. Τότε καταλογίστηκε ως γκολ ένα σουτ που κατέληξε έξω, επειδή απλά… φαινόταν πως η μπάλα πήγε στα δίχτυα.

Άπαντες ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες, αλλά η Τσέλσι πήρε εν τέλει εκείνο το παιχνίδι, λίγα χρόνια πριν ο Χάντσον αφήσει τους «μπλε», με τους οποίους κατέκτησε και το Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Αθήνα, απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, για να πάρει μεταγραφή στη Στόουκ, που με 240.000 λίρες, αποτέλεσε και την ακριβότερη εκείνης της εποχής.

Ωστόσο, το ποδόσφαιρο πλέον έχει αλλάξει. Όλα έχουν διαφοροποιηθεί. Τότε ήταν πιο αργό, τότε γινόντουσαν πιο πολλά λάθη, τότε μέτρησε για γκολ ένα σουτ που ήταν εκτός εστίας! Σήμερα, ό,τι πιο κοντινό σε λάθος είναι το γκολ του Λάμπαρντ με την Εθνική Αγγλίας που ακυρώθηκε, το χέρι του παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι και διάφορα που θα βρει ο κάθε ένας. Όπως και να έχει όμως… Έχει λόγο ύπαρξης ο VAR στο ποδόσφαιρο!

Δημήτρης Μανάκος