Φάκελος Πότερ στην Τσέλσι: Πέντε ματς χωρίς ήττα, τρία σερί clean sheet, δύο συστήματα με έναν «βράχο» και μία τελική κατά του ανά 67 λεπτά!

Έχουν περάσει πέντε αναμετρήσεις από τότε που ο Γκρέιαμ Πότερ ανέλαβε τα ηνία της Τσέλσι. Πέντε παιχνίδια, με τους «μπλε» να είναι αήττητοι, μετρώντας τέσσερις συνεχόμενες νίκες και έχοντας επιδείξει τεράστια βελτίωση στην ανασταλτική τους λειτουργία. Με δύο διαφορετικά συστήματα, με rotation και με έναν «βράχο», το 3Χ3 της Τσέλσι σε συνδυασμό με clean sheet, οφείλεται ξεκάθαρα στον πρώην προπονητή της Μπράιτον!  

Φάκελος Πότερ στην Τσέλσι: Πέντε ματς χωρίς ήττα, τρία σερί clean sheet, δύο συστήματα με έναν «βράχο» και μία τελική κατά του ανά 67 λεπτά!

Λένε πως «κάθε αρχή είναι δύσκολη». Μπορεί να ισχύει, κανείς δεν θα αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο ευθύς αμέσως, όμως στην περίπτωση του Γκρέιαμ Πότερ, αυτό δεν έχει γίνει σε καμία περίπτωση ορατό. Ο λόγος;

Διότι ο Άγγλος προπονητής, στα πέντε πρώτα του ματς στον πάγκο της Τσέλσι, πήρε μία ομάδα που είχε χάσει ολίγον τι την αγωνιστική της ταυτότητα και την επανέφερε στον σωστό δρόμο. Ξεκίνησε με την ισοπαλία στο Champions League με τη Σάλτσμπουργκ, αλλά από εκεί και πέρα, μετρά τέσσερις συνεχόμενες νίκες, με τις τρεις τελευταίες να έχουν συνοδευτεί και από clean sheet.

Το γεγονός πως αυτά τα «τρίποντα» έχουν έρθει απέναντι σε υπολογίσιμους αντιπάλους, καθιστούν ακόμη μεγαλύτερο το έργο του Γκρέιαμ Πότερ. «Διπλό» στην έδρα της Κρίσταλ Πάλας, με τον Ομπαμεγιάνγκ να σκοράρει, νίκη επί της Γουλβς στο «Στάμφορντ Μπριτζ» στην Premier League και δύο νίκες, δίχως να δεχθεί γκολ κόντρα στην πρωταθλήτρια Ιταλίας, Μίλαν, με 5-0 υπέρ της παθητικό τερμάτων και τον Γκαμπονέζο να βρίσκει δίχτυα σε συνεχόμενα ματς του Champions League, μετά από 5 χρόνια.

Ποιο είναι όμως το εντυπωσιακότερο της υπόθεσης; Πως στα τρία τελευταία παιχνίδια, η Τσέλσι έχει δεχθεί μόλις 4 εντός εστίας τελικές προσπάθειες. Στα ματς δηλαδή με τη Μίλαν σε Αγγλία και Μιλάνο και σε αυτό με τη Γουλβς στο Λονδίνο.

Οι «λύκοι» μάλιστα πραγματοποίησαν δύο τελικές προσπάθειες σε 90 λεπτά. Όσες δηλαδή οι «ροσονέρι» σε 180’, με την Τσέλσι να στέκεται εξαιρετικά αμυντικά, παρότι άλλαξε το σύστημά της ανάλογα με την διοργάνωση, στην οποία αγωνιζόταν.

Στο πρώτο ματς με τη Μίλαν, στο 3-0 του «Στάμφορντ Μπριτζ» παρατάχθηκε με «τριάδα» στην άμυνα, με Σίλβα, Κουλιμπαλί και Φοφανά. Σε αυτό στην Ιταλία, και πάλι με τριάδα, αλλά με τους Σίλβα, Τσαλόμπα και Κουλιμπαλί.

Όσον αφορά το παιχνίδι της Premier League, αυτό το προσέγγισε με τετράδα στην άμυνα, με τον Αθπλικουέτα και τον Κουκουρέγια να αποτελούν τα ακραία μπακ και τον Κουλιμπαλί με τον Τσαλόμπα να συνθέτουν το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας.

Και στις τρεις των περιπτώσεων όμως, η τακτική του Γκρέιαμ Πότερ απέδωσε, με τον Κουλιμπαλί να είναι ο μοναδικός που αγωνίστηκε σε όλα τα ματς. Η ομάδα του κέρδισε εύκολα, έχει δεχθεί μόλις 4 τελικές προσπάθειες σε 270 αγωνιστικά λεπτά (δηλαδή μία ανά 67 λεπτά) και διατήρησε το «μηδέν» σε όλες τις αναμετρήσεις της.

Σαφής η πρόοδος λοιπόν υπό τις οδηγίες του Γκρέιαμ Πότερ, με τα πρώτα του πέντε ματς στο Λονδίνο, να αποδεικνύουν πως έχει τον τρόπο να αλλάζει τις ομάδες. Τις κάνει δικές του, όπως τη Μπράιτον, τις μεταβάλλει, τους δίνει διαφορετική νοοτροπία. Και κάπως έτσι, όταν το σύνολο είναι «mentally healthy», έρχονται και τα αποτελέσματα, ανεξαρτήτως τετράδας ή τριάδας στην αμυντική λειτουργία!

Δημήτρης Μανάκος