Τζόρνταν Χέντερσον: Στην κακή του μέρα… τίμιος και στην καλή του, απαραίτητος!
Το ματς με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δημιουργεί ανησυχία στην Αγγλία. Δεν πείθει με την εμφάνισή της, χάνει τον κέντρο, δεν επικρατεί στο φινάλε και βρίσκεται πιο κοντά στην ήττα, παρά στο τρίποντο. Η λύση στο πρόβλημα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ; Ο Τζόρνταν Χέντερσον που πολύ άμεσα, απέδειξε τον λόγο, μην έχοντας ποτέ μία ιδιαίτερα κακή βραδιά!
Ναι, ο Τζόρνταν Χέντερσον δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που θα καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού μίας ολόκληρης ομάδας. Ναι, δεν είναι ο παίκτης που θα πάρει την μπάλα και θα ξεσηκώσει το κοινό με μία δική του ενέργεια. Δεν διαθέτει τρομερά πόδια και δεδομένο δεν θα δημιουργήσει χώρο για τον εαυτό του, καθώς δεν διαθέτει πλούσια τεχνική κατάρτιση.
Τα χαρακτηριστικά όμως που τον καθιστούν ξεχωριστό, αφορούν το μυαλό, την τακτική του προσήλωση και την προσωπικότητά του. Κάποτε, πριν από μερικά χρόνια, ο Στίβεν Τζέραρντ είχε πει πως «Όταν βρίσκεται αυτός στο γήπεδο, όλα γίνονται όπως πρέπει να γίνουν». Αυτό επί της ουσίας είναι ο Τζόρνταν Χέντερσον.
Ένας γεννημένος ηγέτης, ένας πολύ γενναίος αμυντικός μέσος, που δεν θα φοβηθεί να βάλει τα πόδια του στην φωτιά, να σουτάρει, να κάνει λάθος και να κάνει ένα πιο δυνατό τάκλιν ώστε να αφυπνίσει τους συμπαίκτες του. Παράλληλα, έχει εξαιρετικές τοποθετήσεις και γνωρίζει πού και πότε πρέπει να δώσει την μπάλα, ώστε να προκύψει μία καλή επίθεση, με φυσιολογικές προϋποθέσεις, για να απειληθεί ο αντίπαλος.
Ας μην γελιόμαστε άλλωστε. Δεν είναι τυχαία ο μοναδικός αρχηγός στην ιστορία της Λίβερπουλ που έχει κατακτήσει κάθε λογής τίτλο. Αν δεν διέθετε τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, δεν θα υπήρχε κάποια περίπτωση να αγωνίζεται σε ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Πλην φυσικά των ηγετικών στοιχείων που διαθέτει, ακόμη και εκτός γηπέδου, με χαρακτηριστικό τεκμήριο την αποστολή που είχε στείλει προς την αγγλική Λίγκα, όταν άπαντες έκαναν λόγο για την δημιουργία ενός ξεχωριστού πρωταθλήματος, που θα περιλάμβανε μόνο τους «μεγάλους».
Και κάπως έτσι, ο Χέντερσον κλήθηκε από τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και βρήκε θέση και στην ενδεκάδα της Αγγλίας, μετά το ματς απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Απόλυτα λογικό, από την στιγμή που σε εκείνη την συνάντηση, τα «τρία Λιοντάρια» έχασαν εντελώς τη μάχη του κέντρου.
Το γεγονός αυτό έφερε τον μέσο της Λίβερπουλ στην ενδεκάδα. Ήταν θετικός κόντρα στην Ουαλία, αλλά ήταν ακόμη καλύτερος, στο πρώτο νοκ – άουτ παιχνίδι της Αγγλίας στο τουρνουά, με αντίπαλο την Σενεγάλη.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο τρίτο του γκολ με την φανέλα της χώρας του και στο γεγονός πως έγινε ο γηραιότερος παίκτης που σκοράρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο με τα «τρία Λιοντάρια» στον 21ο αιώνα. Αλλά πολύ δε περισσότερο, στην χρησιμότητά του.
Δεν έχασε μονομαχία, είχε 55 επαφές με την μπάλα, το απόλυτο σε ακρίβεια μακρινών μεταβιβάσεων και 89% ευστοχία συνολικά στις πάσες του όλο το βράδυ. Εκπληκτικός, καταλυτικός και πάνω από όλα… ώριμος.
Αυτό δηλαδή που είναι πάντα. Μόνο ένας ώριμος ποδοσφαιριστής άλλωστε, θα μπορούσε να διαχειριστεί μία τόσο μεγάλη πίεση. Πάντα κατακρίνεται, πάντα τον αμφισβητούν και πάντα απαντάει. Έτσι έμαθε άλλωστε ο Τζόρνταν Χέντερσον, που πολύ δύσκολα θα είναι αρνητικός. Μοιάζει με τον παίκτη που στην κακή του μέρα θα είναι… τίμιος και στην καλή του στιγμή, όπως με την Αγγλία, καταλυτικός…
Δημήτρης Μανάκος