Αγγλία– Γαλλία: Το άλμα στον Θεό από τον Ρόμπσον, τα δύο γκολ του Ζιντάν και η… ασίστ του Τζέραρντ! (vids)

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Η Αγγλία συναντά την Γαλλία, στα πλαίσια των «8»του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το England365… θυμάται τρεις από τις κορυφαίες συναντήσεις τους. Το ματς του 1966, στον δρόμο προς τον τελικό για το μοναδικό Μουντιάλ στην ιστορία της Αγγλίας, το παιχνίδι του 1982, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπσον και αυτό του 2004, που ουδείς κατάλαβε πώς από το χαμένο πέναλτι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, οδηγηθήκαμε στα δύο γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν και στην… ασίστ του Στίβεν Τζέραρντ στον Τιερί Ανρί!  

Αγγλία– Γαλλία: Το άλμα στον Θεό από τον Ρόμπσον, τα δύο γκολ του Ζιντάν και η… ασίστ του Τζέραρντ! (vids)

Ναι, πολλοί θα αναμένουν την αναμέτρηση της Κροατίας με την Αργεντινή, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πολλοί θα θέλουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι, αναφορικά με τον Λιονέλ Μέσι στην διοργάνωση και αν θα είναι αυτός που δεν θα επιτρέψει στους Κροάτες να πετύχουν κάτι ιστορικό.

Όπως και να το κάνουμε όμως, ανεξαρτήτως από την προσωπική συμπάθεια του καθενός, το μεγαλύτερο ματς στην φάση των προημιτελικών, του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που λαμβάνει χώρα χειμώνα, είναι φυσικά αυτό ανάμεσα στην Αγγλία και την Γαλλία.

Δεν είναι μόνο ότι αναφερόμαστε σε δύο τεράστιες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ούτε φυσικά τα πεπραγμένα τους στο τουρνουά που παρακολουθούμε. Διότι ναι, η Αγγλία είναι η μοναδική ομάδα που έχει διατηρήσει τρία clean sheet στον θεσμό, ενώ η Γαλλία, έχει φτάσει πειστικά στην φάση των «8», έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Κίλιαν Εμπαπέ και τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της, τον Ολιβιέ Ζιρού.

Ανεξάρτητα λοιπόν από οποιαδήποτε ανάλυση προκύπτει από τα ποδοσφαιρικά πεπραγμένα των δύο ομάδων, το England365 γυρνά τον χρόνο πίσω. Από το 1966 και την συνάντησή τους στο Μουντιάλ που η Αγγλία κατέκτησε, μέχρι και το 2004, στο EURO που πήρε η Ελλάδα, με τον Τιερί Ανρί και την παρέα του να… αποδέχονται το «δώρο» του Στίβεν Τζέραρντ.

Το ματς του 1966, ο Γκριβς και ο καταλυτικός Ρότζερ Χαντ

Ξεκινώντας όμως από τα παλαιότερα παιχνίδια τους και φυσικά όχι από το πρώτο, πριν από 99 χρόνια και τη νίκη της Αγγλίας με 4-1 σε ματς φιλικού χαρακτήρα, το 1966 σηματοδοτεί μία ιστορική σεζόν για τα «τρία Λιοντάρια». Το καλύτερο ή έστω το πιο αποτελεσματικό τουρνουά στην ιστορία τους, μιας και κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει πως στο Μουντιάλ του 1982 ήταν σε καλή κατάσταση. Αποκλείστηκαν άλλωστε, δίχως να χάσουν.

Αλλά τηρουμένων των αναλογιών, αυτό του 1966 ξεχωρίζει. Τότε, η Αγγλία επικράτησε με 2-0 της Γαλλίας, με τον Γκριβς να βρίσκεται στην βασική ενδεκάδα και τον Μπόμπι Μουρ να είναι ο αρχηγός της ομάδας του Αλφ Ράμσεϊ.

Σκόρερ και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο Ρότζερ Χαντ, που τότε αγωνιζόταν στην Λίβερπουλ και σημείωσε δύο από τα 18 γκολ που πέτυχε συνολικά με την Εθνική Αγγλίας, σε εκείνο το ματς.

Το αήττητο Μουντιάλ της Αγγλίας, ο αποκλεισμός λόγω τραυματισμών και το άλμα στον… Θεό από τον Ρόμπσον

Περνάμε 16 χρόνια αργότερα, όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και πάλι, στο αήττητο, πλην όμως… αποτυχημένο, Μουντιάλ της Αγγλίας, βασισμένο σε τεράστιο βαθμό στους τραυματισμούς του Κέβιν Κίγκαν και του εγκέφαλου στα χαφ, Τρέβορ Μπρούκινγκ.

Ο αποκλεισμός σφραγίστηκε στο ματς με την Ισπανία, όμως νωρίτερα, η Αγγλία είχε κάνει αυτό που έπρεπε απέναντι στην Γαλλία. Επικράτησε με 3-1 κόντρα στην ομάδα του Μισέλ Πλατινί, με τον Μπράιαν Ρόμπσον να σκοράρει δις. Μάλιστα, το πρώτο γκολ ήταν το γρηγορότερο που είχε επιτευχθεί μέχρι τότε στο Μουντιάλ (27 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη από τον παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), για να έρθει ο Πολ Μάρινερ και να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Ποιος μπορεί όμως να ξεχάσει την απίθανη κεφαλιά του Ρόμπσον, με ένα άλμα στον… Θεό, μην αφήνοντας περιθώρια αντίδρασης ούτε στον γκολκίπερ, Ετόρι, που πήδηξε… και με τα χέρια;

Το «ελληνικό» EURO, η ασίστ του Τζέραρντ στον… Ανρί και τα γκολ του Ζιντάν

Έκτοτε, μεσολαβούν έξι ματς, με κάθε ομάδα να κερδίζει από δύο φορές και να προκύπτουν δύο ισοπαλίες, προτού φτάσουμε στο EURO 2004 και στην αλησμόνητη επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας.

Μία επιτυχία που χρειάστηκε να περάσει και από τη… Γαλλία, για να φτάσει στην απογείωσή της, με την παρέα του Άγγελου Χαριστέα να συναντά τον Τιερί Ανρί, τον Ζινεντίν Ζιντάν και μία πολύ μεγάλη ομάδα, που δικαίως θεωρούνταν φαβορί για την κατάκτηση.

Πόσο μάλλον όταν νωρίτερα, είχε σημειώσει μία τεράστια νίκη επί των «τριών Λιονταριών», σε ένα εκπληκτικό ματς, που οι Άγγλοι προηγήθηκαν! Εν συνεχεία, έχασαν πέναλτι στην επανάληψη για να κεφαλαιοποιήσουν την υπεροχή τους, με τον Μπαρτέζ να αποκρούει εκπληκτικά την προσπάθεια του Ντέιβιντ Μπέκαμ (ένα από τα δύο που έχασε συνολικά στην καριέρα του) και εν τέλει, το ματς γύρισε με δύο… στιγμές του Ζινεντίν Ζιντάν.

Η πρώτη είναι μία απίθανη εκτέλεση φάουλ, μην αφήνοντας περιθώρια στον Τζέιμς. Η δεύτερη δημιουργήθηκε από μία… ασίστ του Στίβεν Τζέραρντ. Ένα αφελές γύρισμα προς τα πίσω, με τον Τιερί Ανρί να μεσολαβεί, να κερδίζει το πέναλτι και τον Ζινεντίν Ζιντάν να «υπογράφει» την ολική ανατροπή στις καθυστερήσεις.

Ο απολογισμός: Πρώτη «μεγάλη» στον 21ο αιώνα ή διψήφιοι οι Γάλλοι;

Και φτάνουμε στο «σήμερα», με τον συνολικό απολογισμό των δύο ομάδων να έγκειται στις 17 νίκες της Αγγλίας, τις εννέα της Γαλλίας και τις μόλις πέντε ισοπαλίες. Η βελτίωση όμως της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάν είναι φανερή, αν αναλογιστεί κανείς πως στα έξι τελευταία ματς, έχει επικρατήσει στα τέσσερα!

 

Θα γίνουν πέντε αυτά και διψήφιος ο συνολικός αριθμός των νικών της Γαλλίας ή οι Άγγλοι θα τους κερδίσουν για πρώτη φορά σε κορυφαία διοργάνωση στον 21ο αιώνα;

Δημήτρης Μανάκος