Τα 10+1 συμπεράσματα της 16ης αγωνιστικής της Premier League: Ο οιωνός της Άρσεναλ και οι τέσσερις ομάδες για δύο θέσεις!

Τι κρατάμε από την 16η αγωνιστική της Premier League; «Πολλά» είναι η σωστή απάντηση. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε να είναι λιγότερα, αν αναλογιστεί κανείς πως η διαφορά μεταξύ της Άρσεναλ και της Μάντσεστερ Σίτι μεγάλωσε, την στιγμή που τέσσερις ομάδες δείχνουν ικανές να παλέψουν για την τετράδα του πρωταθλήματος…  

Τα 10+1 συμπεράσματα της 16ης αγωνιστικής της Premier League: Ο οιωνός της Άρσεναλ και οι τέσσερις ομάδες για δύο θέσεις!

Κάθε αγωνιστική που περνά στην Premier League, μας κάνει σοφότερους. Μας δείχνει πράγματα, μας μαθαίνει ακόμη περισσότερα και προφανώς μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε όλο ένα και περισσότερα στοιχεία, αναφορικά με τον μαραθώνιο που εν τέλει δίνει τίτλο, σε όποιον καταφέρει να αντέξει.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό τεκμήριο αποτέλεσε και η 16η «στροφή» του πρωταθλήματος. Μία αγωνιστική που είδε την Άρσεναλ να μεγαλώνει την διαφορά της από τη Μάντσεστερ Σίτι, τους «πολίτες» να… σκοντάφτουν στο ματς με την Έβερτον, την Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κάνουν το χρέος τους και την Τότεναμ με την Τσέλσι μην διαχειρίζονται ορθολογικά τον τίτλο του… φαβορί, που είχαν κόντρα σε Άστον Βίλα και Νότιγχαμ Φόρεστ αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, «χαμός» γίνεται φυσικά και στην ουρά του πρωταθλήματος. Από τη μία έχουμε την Γουλβς, που δείχνει βελτιωμένη, όπως και η ομάδα του Στιβ Κούπερ, ενώ υπάρχει και η Σαουθάμπτον, η οποία αν και στις πειστικές της ημέρες… δεν κερδίζει, τότε δικαιωματικά λαμβάνει τον τίτλο του φαβορί, προκειμένου να επιστρέψει στην Championship.

Τι κρατά όμως συνοπτικά το England365 από την αγωνιστική που παρήλθε;

-Την Άρσεναλ! Ακριβώς όπως το ακούτε. Γνώριζε πως η Μάντσεστερ Σίτι είχε «στραβοπατήσει» στο «Έτιχαντ» και χρειαζόταν ένα πολύ μεγάλο «διπλό» επί της Μπράιτον, για να στείλει την διαφορά στο +7. Το κατάφερε και με χαρακτηριστική άνεση. Είχε τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ, προηγήθηκε μέχρι και με 3-0 στο «Άμεξ» και ισοφάρισε τις νίκες και τις ήττες που είχε στο εν λόγω γήπεδο.

-Τον Μαρτίν Έντεγκααρντ. Ο Νορβηγός ήταν κυριολεκτικά… απίστευτος. Θύμισε τον Μεσούτ Εζίλ, στα πρώτα του χρόνια στην Άρσεναλ. Απίστευτη οξυδέρκεια, τρομερή ταχύτητα στην σκέψη, γκολ και ασίστ. Ένας πραγματικός αρχηγός, που έχει πάρει από το χέρι την ομάδα του Μικέλ Αρτέτα και την οδηγεί, τουλάχιστον, στο Champions League.

-Την Έβερτον και την εμφάνισή της στο «Έτιχαντ». Χρειάστηκε τύχη το σύνολο του Φρανκ Λάμπαρντ, ισοφάρισε τη Μάντσεστερ Σίτι με ένα εκπληκτικό γκολ του Γκρέι και κράτησε μέχρι τέλους την ισοπαλία. Τεράστιο αποτέλεσμα για την οικονομία του πρωταθλήματος.

- Από τους «πολίτες», μπορούμε μόνο να κρατήσουμε τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Σκόραρε και πάλι, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Premier League με 21 γκολ, πριν την αλλαγή του ημερολογιακού έτους, αλλά δεν ήταν αρκετός. Όπως και να έχει όμως, ο Νορβηγός δείχνει ασταμάτητος και αν οι αριθμοί του συνεχίσουν να ανεβαίνουν με τον ίδιο ρυθμό, η στατιστική υπηρεσία θα καταγράψει 45+ γκολ στο φινάλε της σεζόν.

-Το γεγονός πως η παράδοση εν τέλει, παίζει τον δικό της ρόλο. Η Λιντς δεν συνηθίζει να ηττάται στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» και δεν το έκανε ούτε φέτος. Αντιθέτως, ανέκοψε την ξέφρενη πορεία της Νιούκαστλ, έβαλε φρένο στο σερί έξι συνεχόμενων νικών και έφυγε με την «λευκή» ισοπαλία από την έδρα της ομάδας του Έντι Χάου.

-Το ότι η Λίβερπουλ, ναι μεν δεν έπεισε, αλλά γύρισε το ματς με τη Λέστερ, χάρη στα δύο αυτογκόλ του Βάουτ Φαές. Ο στόπερ των «αλεπούδων» έγινε ο 4ος παίκτης στην ιστορία της Premier League που σκοράρει δις στην εστία του και ο 3ος συνολικά που το πράττει στο ίδιο ημίχρονο. Δύο αυτογκόλ σε έξι λεπτά; Και όμως, δεν είναι ο γρηγορότερος, καθώς ο Πρόκτορ της Σάντερλαντ, πριν από 19 χρόνια, το είχε κάνει σε ένα τρίλεπτο!

-Την πειστική εμφάνιση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν ανώτερη της Γουλβς, δυσκολεύτηκε, αλλά βρήκε τον τρόπο να ξεκινήσει ιδανικά το 2023. Και πάλι, σκόρερ της ήταν ο Μάρκους Ράσφορντ, ο οποίος αρχικά τιμωρήθηκε από τον Έρικ Τεν Χαγκ με το να κάτσει στον πάγκο για πειθαρχικό παράπτωμα, και εν τέλει έκρινε την αναμέτρηση.

-Το ότι όταν παίζουν την Πρωτοχρονιά, η Τότεναμ με την Άστον Βίλα, υπάρχει… φαβορί και δεν είναι οι Λονδρέζοι. Η ομάδα του Ουνάι Έμερι, 14 χρόνια μετά την πρώτη της νίκη την 1η του χρόνου, επανέλαβε την ιστορία, περνώντας νικηφόρα από την έδρα της ομάδας του Αντόνιο Κόντε. Άνοιξε το σκορ ο Μπουεντία, «διπλασίασε» τα γκολ της ομάδας του ο Λουίς και κάπως έτσι, άπαντες θυμηθήκαμε τον Όλοφ Μέλμπεργκ και το δικό του τέρμα, το 2008, την Πρωτοχρονιά.

-Την κακή εμφάνιση της Τσέλσι κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ακόμη μία, με το κακό σερί του Γκρέιαμ Πότερ να συνεχίζεται. Την τελευταία μάλιστα φορά, που οι «μπλε» είχαν εκκινήσει με τέτοια βαθμολογική συγκομιδή την σεζόν, κατέληξαν στην… 10η θέση και προφανώς εκτός Ευρώπης.

-Το 2Χ2 της Φούλαμ μετά την διακοπή του πρωταθλήματος. Βρήκε τον τρόπο να κερδίσει και τη Σαουθάμπτον, αναδεικνύοντας τα κενά των φιλοξενούμενων στην ανασταλτική τους λειτουργία. Γκολ και αυτογκόλ ο Γουόρντ Πράους, ό,τι καλύτερο διαθέτουν οι «άγιοι» στο ρόστερ τους.

BonusΠόσες ομάδες έχασαν το πρωτάθλημα με 43+ βαθμούς στα 16 πρώτα ματς της σεζόν; Καμία από τις τέσσερις που έπραξαν κάτι ανάλογο πριν την Άρσεναλ. Δείτε το σαν οιωνό, με τους «κανονιέρηδες» να είναι η 5η διαφορετική ομάδα που το καταφέρνει, μετά την Τότεναμ του 1960, την Τσέλσι του 2005, τη Σίτι του 2017 και την Λίβερπουλ των 99 βαθμών!

Δημήτρης Μανάκος