Ο τελευταίος «κόκκινος»...Ρούνεϊ

Ο Γουέιν Ρούνεϊ έχασε την μπάλα, εκνευρίστηκε και αποφάσισε να κλωτσήσει τον Τζούντοβιτς. Κόκκινη κάρτα και αποβολή στο 74ο λεπτό κόντρα στο Μαυροβούνιο. Όμως δεν ήταν η πρώτη του φορά. Ούτε είναι ο μόνος Άγγλος που αποβάλλεται. Το england365.gr κάνει μια αναδρομή και σας παρουσιάζει αυτούς που έφυγαν νωρίτερα για τα αποδυτήρια...

Ο τελευταίος «κόκκινος»...Ρούνεϊ
Του Κώστα Ξυδιά
 
1.Άλαν Μάλερι
 
Αποβλήθηκε στις 5 Ιουνίου 1968 στον ημιτελικό Κυπέλλου Ευρώπης 1968 εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Έπαιξε  σε Φούλαμ 1958-64,1972-76, Τότεναμ 1964-72 και Ντέρμπαν 1976 κερδίζοντας ένα κύπελλο Αγγλίας (1967), ένα Λιγκ Καπ (1971) και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1972).
Στην Εθνική έπαιξε από το 1965 έως το 1971 παίζοντας σε 35 παιχνίδια και σκοράροντας μία φορά.
 
Είχαν περάσει 423 παιχνίδια της Εθνικής Αγγλίας χωρίς κάποιος παίχτης της να έχει αποβληθεί. Την 5η Ιουνίου 1968 στο Κομουνάλε του Τορίνο διεξαγόταν ο ημιτελικός του Κυπέλλου Ευρώπης Εθνών μεταξύ της Αγγλίας και της Γιουγκοσλαβίας. Το σκληρό παιχνίδι των πλάβι είχε ως κυριότερο εκφραστή του τον Ντομπριβόγιε Τρίβιτς, τον νεαρό αμυντικό της Βοϊβοντίνα και μετέπειτα της Λυών. Στο 83ο λεπτό ένα σκληρό του μαρκάρισμα στον Άλαν Μάλερι οδηγεί τον δεύτερο να τον χτυπήσει και να δεχτεί την κόκκινη κάρτα. Χωρίς να το συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή ο Μάλερι έγραφε ιστορία και ταυτόχρονα δημιουργούσε ένα σημείο αναφοράς στην καριέρα του. Μια πράξη η οποία θα τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή καθώς ήταν πλέον «ο πρώτος Άγγλος παίχτης που δεχόταν κόκκινη κάρτα με την Εθνική Ομάδα». 4 λεπτά αργότερα ο Τζάιτς σκοράρει και στέλνει τους Γιουγκοσλάβους στον τελικό. Ο προπονητής του Αλφ Ράμσει ήταν φανερά εκνευρισμένος με τον παίχτη του, δικαιολόγησε όμως την αντίδρασή του καθώς το παιχνίδι των Γιουγκοσλάβων ήταν ιδιαιτέρως σκληρό, για το λόγο αυτό μάλιστα πλήρωσε ο ίδιος το πρόστιμο των 50 λιρών που επέβαλε στον ποδοσφαιριστή η Αγγλική Ομοσπονδία. Από την στιγμή αυτή και έπειτα κάθε αποβολή παίχτη της Εθνικής Αγγλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πρώην άσο της Τότεναμ.
«Λίγα χρόνια νωρίτερα –σ.σ. το 2002- όταν αποβλήθηκε ο Άλαν Σμιθ, με πήρε ένα από τα εγγόνια μου και μου είπε έκπληκτος ότι ήμουν στις εφημερίδες! Εγώ βέβαια γνωρίζω ότι κάθε φορά που κάποιος δέχεται κόκκινη κάρτα το τηλέφωνό μου θα χτυπήσει για δηλώσεις μιας και τυχαίνει να είμαι ο πρώτος στη λίστα. Πρέπει να το αποδέχεσαι, δεν μπορείς να αλλάξεις την ιστορία» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Ό,τι και να κάνω δεν θα πάψω να είμαι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αποβλήθηκε φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας»…. 
 
2. Άλαν Μπολ
 
Αποβλήθηκε στις 6 Ιουνίου 1973 σε προκριματικό Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Πολωνίας στο Χορζόφ. Έπαιξε σε Μπλάκπουλ, Έβερτον , Άρσεναλ, Σαουθάμπτον και σε ομάδες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1962 και την ολοκλήρωσε το 1984 χωρίς να καταφέρει να κερδίσει κάποιο σημαντικό τίτλο στην καριέρα του με συλλόγους. Στην Εθνική έπαιξε από το 1965 έως το 1975 παίζοντας σε 72 παιχνίδια και σκοράροντας οκτώ φορές. Ήταν το νεότερο μέλος της Εθνικής που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966 έχοντας μάλιστα πολύ καλή απόδοση στον τελικό εναντίον της Δυτικής Γερμανίας (έβγαλε τη σέντρα στον Χαρστ στο διάσημο «γκολ φάντασμα»). Ήταν επίσης ο τελευταίος που αποχώρησε από την ομάδα του ’66 από την Εθνική Αγγλίας στις 24 Μαΐου 1975 όντας μάλιστα αρχηγός της Εθνικής.
 
Πέθανε στις 25 Απριλίου 2007 από καρδιακή προσβολή.
 
Στις 6 Ιουνίου του 1973 στον πρώτο αγώνα που θα έκρινε την πρόκριση της Αγγλίας στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974 ο Μπολ αποβάλλεται στο 76ο λεπτό ύστερα από χτύπημα στον Τσμικίεβιτς, αφήνοντας την ομάδα του να χάσει με 0-2 από τους Πολωνούς του Γκόρσκι. Επί πλέον τιμωρήθηκε και έχασε τη ρεβάνς στο Γουέμπλεϊ όπου η Αγγλία δεν κατόρθωσε να επιβληθεί με αποτέλεσμα το τελικό 1-1 να αποτελέσει σκορ αποκλεισμού.
 
 
 
3. Τρέβορ Τσέρι
 
Αποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1977 σε φιλικό αγώνα εναντίον της Αργεντινής στο Λα Μπομπονερα. Έπαιξε σε Χάντερσφιλντ, Λιντς και Μπράντφορντ από το 1965 έως το 1985 χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο σημαντικό τίτλο πέραν κάποιων πρωταθλημάτων σε μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Έπαιζε ως αμυντικός. Στην Εθνική έπαιξε από το 1976 έως το 1980 σε 27 αγώνες χωρίς να σκοράρει ενώ υπήρξε και αρχηγός της Εθνικής στο παιχνίδι με την Αυστραλία τον Μάιο του 1980.  Αποτέλεσε τον τρίτο κατά σειρά παίχτη της Εθνικής Αγγλίας που αποβλήθηκε, καθώς πήρε την άγουσα προς τα αποδυτήρια στο 83ο λεπτό του φιλικού αγώνα της Αγγλίας με την Αργεντινή στο Λα Μπομπονέρα του Μπουένος Άιρες όταν έκανε ένα σκληρό τάκλιν από πίσω στον Μπερτόνι ο οποίος ανταπέδωσε χτυπώντας τον Τσέρι στο πρόσωπο και αποβλήθηκε και αυτός στην ίδια φάση. Ο Τσέρι έχει το «προνόμιο» να αποτελεί τον πρώτο παίχτη της Εθνικής Αγγλίας που αποβλήθηκε σε φιλικό παιχνίδι.
 
4. Ρέι Γουίλκινς
 
Αποβλήθηκε στις 6 Ιουνίου 1986 σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου ενάντια στο Μαρόκο στο στάδιο Τεκνολόζικο-Μοντερέι στο Μεξικό. Ο Ρέι Γουίλκινς ξεκίνησε την καριέρα του στην Έβερτον το 1973. Αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες με μεγάλη επιτυχία. Πέρασε από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίλαν, Ρέιντζερς, Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, Παρί Σεν Ζερμέν κερδίζοντας ένα Κύπελλο Αγγλίας, ένα πρωτάθλημα και ένα Λιγκ Καπ στη Σκωτία, αλλά αγωνίστηκε και σε μικρότερες κατηγορίες προς το τέλος της καριέρας του η οποία έληξε το 1997. Στην Εθνική έπαιξε από το 1976 έως το 1986 σε 84 αγώνες σκοράροντας 3 φορές ενώ υπήρξε και αρχηγός της Εθνικής σε 10 παιχνίδια.
 
Τον Ιούνιο του 1986 στον δεύτερο αγώνα της φάσης των ομίλων απέναντι στο Μαρόκο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του σε μια απόφαση του διαιτητή και του πέταξε εκνευρισμένος την μπάλα. Η αποβολή του στο 43ο λεπτό του συγκεκριμένου αγώνα ήταν η μοναδική της καριέρας του όμως τον τοποθέτησε στην 4η θέση των Άγγλων διεθνών που έχουν αποβληθεί και ήταν ο πρώτος που αποβλήθηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η αποβολή του αυτή του στοίχισε τη μη συμμετοχή του στα επόμενα παιχνίδια του Μουντιάλ (δέχθηκε 2 αγωνιστικές τιμωρία και δεν επελέγη να αγωνιστεί εναντίον της Αργεντινής παρ’ όλο που είχε λήξει η τιμωρία του) και ήταν η αρχή του τέλους της καριέρας του με τα «λιοντάρια».
 
5.Ντέβιντ Μπέκαμ
 
Αποβλήθηκε στις 30 Ιουνίου 1998 σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Αργεντινής στο Ζοφρουά Γκισάρ του Σεντ Ετιέν και στις 8 Οκτωβρίου 2005 σε αγώνα προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 εναντίον της Αυστρίας στο Ολντ Τράφορντ. Ο διάσημος Μπεκς ξεκίνησε μικρός από τις ακαδημίες της Τότεναμ από όπου μεταπήδησε το 1991 στις αντίστοιχες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην οποία καθιερώθηκε, λατρεύτηκε και έμεινε μέχρι το 2003 όπου μετακόμισε στη Μαδρίτη για χάρη της Ρεάλ. Ακολούθησε η παρουσία του στους Λος Άντζελες Γκάλαξι και η επιστροφή του στην Ευρώπη για την Μίλαν. Στην καριέρα του έχει κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ το 1999, 6 φορές το Πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ, μία φορά την Πριμέρα Ντιβιζιόν, δύο κύπελλα Αγγλίας, ένα διηπειρωτικό ενώ και σε ατομικό επίπεδο έχει ανακηρυχθεί κορυφαίος παίχτης της χρονιάς για το 1999, κορυφαίος νέος παίχτης στην Αγγλία το 1997, έχει ψηφιστεί στους 100 καλύτερους παίχτες του κόσμου διαχρονικά, ενώ έχει λάβει πολλές ακόμη διακρίσεις τόσο για την απόδοση του όσο και για την προσωπικότητά του. Με την Εθνική πάντως στην οποία αγωνίζεται από το 1996, έχει παίξει σε 115 παιχνίδια –τα 59 ως αρχηγός- έχει σημειώσει 17 γκολ αλλά δεν έχει κατακτήσει κάποιο σημαντικό τίτλο και από ότι φαίνεται δεν θα κατακτήσει μιας και ήδη διανύει το 36ο έτος και ο Φάμπιο Καπέλο έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να τον καλέσει μόνο για έναν φιλικό αγώνα προς τιμήν του στο Γουέμπλει. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος ο Μπέκαμ δηλώνει ότι είναι διαθέσιμος για να εκπροσωπήσει τα εθνικά χρώματα και γιατί όχι να παίξει στο Euro 2012. 
 
Η καριέρα του Μπέκαμ στην Εθνική έχει στιγματιστεί από τις δύο αποβολές του. Ειδικά η πρώτη στο 750ο της Εθνικής στο Μουντιάλ της Γαλλίας απέναντι στην Αργεντινή για τη φάση των 16 έμεινε χαραγμένη σε όλους καθώς θεωρήθηκε ως η γενεσιουργός αιτία του αποκλεισμού της Εθνικής από το Μουντιάλ καθώς άφησε την ομάδα του για περισσότερα από 75 λεπτά (ένα ημίχρονο και η παράταση) με αριθμητικό μειονέκτημα. Σε μία φάση στο κέντρο του γηπέδου ο Αργεντίνος Ντιέγκο Σιμεόνε έκανε φάουλ στον Μπέκαμ ο οποίος θεώρησε σωστό να ανταποδώσει χτυπώντας τον στο πόδι μπροστά στα μάτια του Κιμ Μιλτον Νίλσεν ο οποίος δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον αποβάλλει. Έτσι ο Μπέκαμ χωρίς υπερβολή μετετράπη από τον «ήρωα» του αμέσως προηγούμενου ματς με την Κολομβία –όπου είχε σκοράρει- σε «αποδιοπομπαίο τράγο» και υπεύθυνο του αποκλεισμού της ομάδας, ο οποίος ήρθε στα πέναλτι. Η Daily Mirror την επομένη κυκλοφόρησε με τίτλο «10 heroic lions and a stupid boy» -10 ηρωικά λιοντάρια και ένα χαζό αγόρι-, ενώ ο Μπέκαμ δεχόταν απειλές και αποδοκιμάζονταν όλο τον επόμενο χρόνο στα βρετανικά γήπεδα. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Sports Illustrated απολογήθηκε για την ενέργεια του η οποία ξεχάστηκε σιγά σιγά ειδικά μετά την κατάκτηση του τρεμπλ τον επόμενο χρόνο με την Γιουνάιτεντ. Η’ μάλλον σωστότερα ξεχάστηκε μέχρι την επόμενη φορά…..
 
Γιατί υπήρξε και επόμενη φορά! Ένας σταρ σαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ δεν θα μπορούσε να μην ξεχωρίσει έστω και αρνητικά στον εν λόγω θέμα. Στις 8 Οκτωβρίου 2005 η Αγγλία αντιμετώπιζε την Αυστρία στο Ολντ Τράφορντ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ μέσα σε δύο λεπτά παίρνει δύο κίτρινες κάρτες για σκόπιμο χέρι και για μαρκάρισμα στον Ιμπερτσμπέργκερ με αποτέλεσμα να αποβληθεί στο 59’ και να εκτίσει την ποινή του στο αδιάφορο παιχνίδι –τουλάχιστον όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση- με την Πολωνία. Η Αγγλία κέρδισε πάντως τον αγώνα με 1-0 και αποτελεί τον μοναδικό αγώνα όπου υπήρξε αποβολή παίχτη της και παρά το αριθμητικό της μειονέκτημα νίκησε.
 
 

6. Πολ Ινς
 
Αποβλήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1998 σε αγώνα προκριματικών Κυπέλλου Ευρώπης εναντίον της Σουηδίας στο Ρασούντα της Στοκχόλμης.
Ο Πολ Ινς κατόρθωσε να γράψει την δική του ιστορία καθώς αποβλήθηκε στο αμέσως επόμενο παιχνίδι από το Αργεντινή – Αγγλία στο Μουντιάλ του 1998 όπου ο Μπέκαμ είχε αντικρίσει την κόκκινη κάρτα. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν αλλά και μέχρι σήμερα δεν αποβλήθηκε παίχτης της Αγγλίας σε συνεχόμενα ματς. Ο Πολ Ινς ξεκίνησε την καριέρα του στη Γουέστ Χαμ το 1986 και έπαιξε σε υψηλό επίπεδο για 20 χρόνια περίπου. Αγωνίστηκε εκτός από τη Γουέστ Χαμ, σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ –κυρίως- , στη Λίβερπουλ, στη Μίντλεσμπρο, στη Γουλβς ενώ εκτός νησιού έπαιξε στην Ίντερ. Στην καριέρα του κέρδισε δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα όλα στην Αγγλία, ενώ με την Ίντερ ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1997, ενώ για τρία συνεχόμενα χρόνια (1993-95) συμπεριλαμβανόταν στην κορυφαία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ.
 
Στην Εθνική ντεμπουτάρισε το 1992 και αγωνίστηκε  μέχρι το 2000 όπου έπαιξε για τελευταία φορά στην ήττα της Αγγλίας από τη Ρουμανία με 2-3 στα πλαίσια του Euro 2000. Συνολικά αγωνίστηκε 53 φορές. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος παίχτης που σε ηλικία 25 ετών ανέλαβε την αρχηγία της Εθνικής Αγγλίας για 7 παιχνίδια. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1998 στη Στοκχόλμη στο εναρκτήριο ματς των προκριματικών του Euro 2000 για την Αγγλία, ο Ινς «κατόρθωσε» γιατί περί κατορθώματος πρόκειται να αποβληθεί μέσα σε 30 δευτερόλεπτα για μαρκάρισμα στον Χένρικ Λάρσον και καθώς η ομάδα του ήδη έχανε με 2-1. Όπως ήταν φυσικό τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο και έτσι η Αγγλία ξεκίνησε με ήττα, που όμως τελικά δεν της κόστισε καθώς προκρίθηκε στα τελικά της διοργάνωσης. Ο Ινς τιμωρήθηκε με 3 αγώνες λόγω του γεγονότος ότι κατά την αποχώρησή του ειρωνεύτηκε τον Πιερλουίτζι Κολίνα τον οποίο είχε συναντήσει κατά το πέρασμά του από την Ίντερ στην οποία είχε αποβληθεί 4 φορές. Πάντως έδειξε να βρισκόταν σε σύγχυση καθώς αμέσως μετά το ματς υποστήριξε ότι ο Κολίνα ήταν προκατειλημμένος απέναντι του και ότι ήταν η τρίτη φορά που τον αποβάλλει ενώ στην πραγματικότητα ο Κολίνα ουδέποτε τον είχε αποβάλει στη Σέριε Α.
 
 
7. Πολ Σκόουλς
 
Αποβλήθηκε στις 5 Ιουνίου 1999 σε αγώνα προκριματικών Κυπέλλου Ευρώπης εναντίον της Σουηδίας στο Γουέμπλεϊ. Καθώς φαίνεται κάθε αποβολή παίχτη της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας έχει κάτι το ιδιαίτερο. Έτσι ο Πολ Σκόουλς αποτελεί τον μοναδικό παίχτη που αποβλήθηκε στο «παλαιό» Γουέμπλεϊ. Μάλιστα σε συνέχεια της αποβολής του Ινς στο πρώτο παιχνίδι με τη Σουηδία, ο Σκόουλς αποβλήθηκε στον επαναληπτικό ουσιαστικά αγώνα –αν και σε φάση ομίλων- των δύο ομάδων για τα προκριματικά του Euro 2000.  Ο Πολ Σκόουλς ξεκίνησε την καριέρα στους μικρούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1991, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 1994 και έκτοτε έπαιξε πάνω από 650 αγώνες με τη Γιουνάιτεντ χωρίς να αλλάξει στέγη. Έχει κατακτήσει 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 9 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, 2 Λιγκ Καπ, 2 Διηπειρωτικά και έχει ψηφιστεί 3 φορές στην ομάδα της χρονιάς.
 
Στην Εθνική έπαιξε από το 1997 έως το 2004 και τον αποκλεισμό στο Euro από την Πορτογαλία, αγωνιζόμενος σε 66 ματς, σκοράροντας 14 τέρματα, παίζοντας σχεδόν 5000 αγωνιστικά λεπτά με το εθνόσημο. Ο Σκόουλς αν και δεν ήταν ποτέ ο μεγάλος αστέρας ήταν πάντοτε ένας πολύ χρήσιμος ποδοσφαιριστής για τον οποίο έχουν μιλήσει με κολακευτικά σχόλια ο Ζιντάν και ο Ανρί. Κάποιες φορές κατηγορήθηκε για το δυνατό του παιχνίδι –ειδικά από τον Αρσέν Βενγκέρ- και έχει αποβληθεί 4 φορές στην Πρέμιερ Λιγκ. 
 
Την φήμη του την επιβεβαίωσε κατά κάποιον τρόπο στον αγώνα με την Σουηδία τον Ιούνιο του 1999 όταν έγινε ο πρώτος παίχτης που αποβάλλεται σε αγγλικό έδαφος και ο μοναδικός που αποβλήθηκε στο «παλαιό» Γουέμπλεϊ στους 223 αγώνες που έπαιξε εκεί η Εθνική Αγγλίας.  Η αποβολή του στο 51ο λεπτό της αναμέτρησης οδήγησε την Αγγλία σε λευκή ισοπαλία με την Σουηδία και συνέχισε την παράδοση της Αγγλίας να μην κερδίζει όταν αποβάλλεται παίχτης της (αυτή η παράδοση έσπασε όπως είδαμε νωρίτερα το 2005).
 
8. Ντέιβιντ Μπάτι
 
Αποβλήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1999 σε αγώνα προκριματικών Κυπέλλου Ευρώπης εναντίον της Πολωνίας στη Βαρσοβία. Όπως αναφέραμε και πρωτύτερα σχεδόν κάθε αποβολή Άγγλου παίχτη συνοδευόταν και από ένα ιδιαίτερο στατιστικό στοιχείο. Ο Ντέιβιντ Μπάτι λοιπόν ήταν ο παίχτης ο οποίος αποβλήθηκε στο τελευταίο του διεθνές παιχνίδι με τη φανέλα των λιονταριών. Ο Μπάτι  αγωνίστηκε σε Λιντς, Μπλάκμπερν και Νιουκάστλ από το 1987 έως το 2004. Ο διεθνής αμυντικός μέσος κέρδισε το πρωτάθλημα με την Μπλάκμπερν το 1995 ενώ ήταν φιναλίστ του πρωταθλήματος το 1994 (Μπλάκμπερν), και τις σεζόν 1996 και 1997 με τη Νιουκάστλ. Στην εθνική έπαιξε για 8 χρόνια αρχής γενομένης από το 1991 σε 42 παιχνίδια χωρίς να σκοράρει. Στο τελευταίο του παιχνίδι, στο Βόισκα Πολσκιέγκο της Βαρσοβίας στις 8 Σεπτεμβρίου του 1999, ο Ντέιβιντ Μπάτι κάνει ένα σκληρό φάουλ στον Πολωνό Μιχάλσκι και παίρνει την άγουσα προς τα αποδυτήρια 7 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ματς, το οποίο έμεινε στο 0-0. Έτσι έληξε άδοξα η καριέρα του στην Εθνική η οποία σημαδεύτηκε από το χαμένο του πέναλτι στον αγώνα με την Αργεντινή το 1998.
 
9. Άλαν Σμιθ
 
Αποβλήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2002 σε αγώνα προκριματικών Κυπέλλου Ευρώπης εναντίον της ΦΥΡΟΜ στο Σεντ Μερι’ς στο Σαουθάμπτον. Φαίνεται ότι στη Λιντς είναι ιδιαιτέρως ευέξαπτοι καθώς η ομάδα κατέχει τα πρωτεία (μαζί με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) στον αριθμό των ποδοσφαιριστών που έχουν αποβληθεί με την Εθνική (συνολικά από 3 έκαστη). Τελευταίος «εκπρόσωπος» της στη λίστα ο Άλαν Σμιθ. Ο 31χρονος πλέον αμυντικός μέσος ξεκίνησε την καριέρα του στη Λιντς το 1998 πριν μεταγραφεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2004 και στη Νιούκαστλ το 2007 όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα και ένα Λιγκ καπ με την Γιουνάιτεντ.
 
Στην Εθνική εμφανίστηκε στις 25 Μαΐου 2001 εναντίον του Μεξικού και αγωνίστηκε 19 φορές σκοράροντας μια φορά εναντίον της Πορτογαλίας. Στις 16 Οκτωβρίου του 2002 η Αγγλία αγωνιζόταν εναντίον της ΦΥΡΟΜ στο Σαουθάμπτον για τα προκριματικά του Euro 2004. Οι Σκοπιανοί προηγήθηκαν δύο φορές και ήδη στο ημίχρονο το σκορ είχε διαμορφωθεί σε 2-2. Το αποτέλεσμα έμενε αμετάβλητο και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα η δεύτερη κίτρινη κάρτα που αντίκρισε ο Σμιθ τον έκανε μέλος στο ξεχωριστό κλαμπ των 11 ποδοσφαιριστών. Ο Άλαν Σμιθ βέβαια δεν θεωρείται και από τα «καλύτερα» παιδιά της Πρέμιερ Λιγκ καθώς έχει ήδη αποβληθεί 7 φορές στην καριέρα του.
 
10.Γουέιν Ρούνεϊ
 
Αποβλήθηκε την 1η Ιουλίου 2006 στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Πορτογαλίας  στο Άουφσάλκε Αρίνα του Γκελζενκίρχεν. Η «κατάρα» που ακολουθεί τους Άγγλους στα Παγκόσμια Κύπελλα από το 1966 και μετά χτύπησε ξανά. Το 1986 ήταν το χέρι του Μαραντόνα, το 1990 η χαμένη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό με τη Γερμανία, το 1998 η αποβολή του Μπέκαμ και τα χαμένα πέναλτι των Μπάτι και Ινς. Την 1η Ιουλίου 2006 χιλιάδες Άγγλοι φίλαθλοι είχαν μεταβεί στη Γερμανία για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους να ξεπερνά το εμπόδιο της Πορτογαλίας και να προκρίνεται στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
 
Φευ, ο Γουέιν Ρούνει αποβλήθηκε στο 62’ του αγώνα ύστερα από μια αψιμαχία με τον Ρικάρντο Καρβάλιο, τον οποίο φάνηκε να πατά, και ύστερα από προτροπή του συμπαίκτη του στη Μάντσεστερ Γιουνάτεντ Κριστιάνο Ρονάλντο προς τον διαιτητή της αναμέτρησης Οράσιο Ελιζόντο (πάλι Αργεντίνος μπροστά σε αποκλεισμό της Αγγλίας) αντίκρισε την κόκκινη κάρτα. Η Αγγλία πάλεψε τον αγώνα, τον οδήγησε ως τη διαδικασία των πέναλτι όμως για άλλη μια φορά δεν τα κατάφερε καθώς ο Λάμπαρντ, ο Τζέραρντ και ο Κάραχερ δεν σημάδεψαν σωστά. Ο Ρούνεϊ παραμονές του Μουντιάλ είχε χτυπήσει στο δεξί του πόδι –από τον συμπαίκτη του Καρβάλιο, Πάουλο Φερέιρα- και θεωρούνταν ότι θα προλάβει οριακά τους αγώνες του Μουντιάλ. Η πολυπόθητη επιστροφή έγινε αλλά ο Ρούνεϊ φρόντισε να τους απογοητεύσει με το αριστερό του πόδι αυτή τη φορά –πατώντας τον Καρβάλιο-.
 
«Our dreams in Roo-ins» έγραφε την επομένη η Sunday Mirror κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του Ρούνεϊ και με το γεγονός ότι τα όνειρα εκατομμυρίων Άγγλων συνετρίβησαν από τον οδυνηρό αυτό αποκλεισμό. Ο Γουέιν Ρούνεϊ αποτελεί έναν από τους καλύτερους επιθετικούς τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Έβερτον σε μικρή ηλικία και εν συνεχεία στα 19 του ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον επιλέγει για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την οποία αγωνίζεται έως σήμερα έχοντας παίξει περισσότερα από 300 ματς με την φανέλα της και έχοντας σκοράρει 136 φορές. Έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ το 2008, τρία πρωταθλήματα Πρέμιερ Λιγκ, 2 Λιγκ Καπ και ένα Διηπειρωτικό το 2008. Έχει κερδίσει επίσης πολλές ατομικές διακρίσεις για την απόδοσή του και για τα τέρματα που έχει επιτύχει.
 
Το ντεμπούτο στην Εθνική τον έκανε να σπάσει ένα ρεκόρ που κρατούσε 124 χρόνια, αυτό του Τζέιμς Πρίνσεπ ο οποίος αποτελούσε τον νεότερο παίχτη που έχει αγωνιστεί στην Εθνική Αγγλίας. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2003 ο Ρούνεϊ θα μπει ως αλλαγή στο ημίχρονο του φιλικού αγώνα με την Αυστραλία και σε ηλικία 17 ετών και 111 ημερών θα αποκτήσει το ζηλευτό αυτό ρεκόρ μέχρι να του το αποσπάσει ο Θίο Γουόλκοτ το 2006.
Έχει αγωνιστεί σε 68 αγώνες πετυχαίνοντας 26 γκολ ενώ έχει φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο φιλικό με τη Βραζιλία τον Νοέμβριο του 2009. Ο Ρούνεϊ διατηρεί ακόμα τα ρεκόρ του νεότερου παίχτη που έχει αγωνιστεί με την Αγγλία σε προκριματικούς Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Κυπέλλου ενώ το 2004 σε ηλικία 18 ετών και 232 ημερών έγινε ο νεότερος Άγγλος που έχει αγωνιστεί σε τελική φάση Euro. Παράλληλα με το γκολ του εναντίον της ΦΥΡΟΜ έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία των «λιονταριών» 
 
 
 
 
11. Ρομπ Γκριν
 
Αποβλήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2009 σε προκριματικό Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ντνίπρο Αρίνα στην Ουκρανία. Η τελευταία αποβολή (μέχρι την επόμενη) Άγγλου διεθνή δεν θα μπορούσε να μην κρύβει και αυτή κάποια πρωτιά. Ο Ρομπ Γκρίν αποτέλεσε τον πρώτο τερματοφύλακα της Εθνικής Αγγλίας που βλέπει κόκκινη κάρτα, στο 13ο λεπτό του προκριματικού για το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, απέναντι στην Ουκρανία, καθώς έπεσε άτσαλα πάνω στον Ουκρανό Αρτέμ Μιλέφσκι παραχωρώντας μάλιστα και πέναλτι (το οποίο έχασε ο Αντρέι Σεφτσένκο). Ο Ρομπ Γκριν ξεκίνησε την καριέρα του στη Νόριτς και πήρε μεταγραφή στη Γουέστ Χαμ το 2006 όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Στην Εθνική πρωτοκλήθηκε το 2004, ντεμπουτάρισε όμως ως αλλαγή του Τζέιμς στις 31 Μαΐου 2005 εναντίον της Κολομβίας. Ένας τραυματισμός του λίγο πριν από το Μουντιάλ του 2006 τον έκανε να χάσει τη θέση του στις αποστολές της Εθνικής στις οποίες επέστρεψε τον Ιούνιο του 2007. Στις 12 Φεβρουαρίου 2009 έκανε την δεύτερη εμφάνισή του σε φιλικό με την Ισπανία, ενώ τον Ιούνιο του 2009 ξεκίνησε ως βασικός στο Καζακστάν. Στο πρόσφατο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε ως βασικός στον εναρκτήριο αγώνα της Αγγλίας εναντίον των Η.Π.Α., το ολέθριο λάθος του όμως στο σουτ του Ντέμπσει (του γλίστρησε η μπάλα μέσα από τα χέρια) που στοίχισε στην Αγγλία μια οδυνηρή ισοπαλία τον έθεσε εκτός βασικής ενδεκάδας για το υπόλοιπο τουρνουά. Πάντως τον Οκτώβριο του 2010 επέστρεψε στην ομάδα στον αγώνα εναντίον του Μαυροβουνίου.