Αποκλειστική συνέντευξη του England365 με τη Μαριέλα Νησωτάκη: Από το Κρυονέρι στη... Νόριτς – Το ξεκίνημα, η κρίσιμη απόφαση και το scouting! (part 1)

Η Μαριέλα Νησωτάκη αποκλειστικά στο England365 και τον Δημήτρη Μανάκο, για κάθε βήμα της ζωής της από την παιδική ηλικία μέχρι και τη Νόριτς. Πώς ξεκίνησε, τι σπούδασε, ποιες ήταν οι κρίσιμες αποφάσεις και πώς έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει δύο μεταγραφές από τη Νότια Αμερική. Μία συζήτηση που αξίζει κάθε μία λέξη από τις παρακάτω…

Αποκλειστική συνέντευξη του England365 με τη Μαριέλα Νησωτάκη: Από το Κρυονέρι στη... Νόριτς – Το ξεκίνημα, η κρίσιμη απόφαση και το scouting! (part 1)

Χρειάζεται πολλές ώρες για να ανακαλύψει κανείς όσα έχει κάνει ως στιγμής στη ζωή της η Μαριέλα Νησωτάκη. Και το England365 μπήκε στην διαδικασία, για να λάβει χώρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που αισίως έχουμε πραγματοποιήσει.

Πρόκειται για την πιο γνωστή Ελληνίδα τη δεδομένη χρονική στιγμή στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Μία γυναίκα που γνώριζε από πολύ μικρή τι ήθελε να κάνει και με τι θέλει να ασχοληθεί. Το έψαξε, το κυνήγησε, έφυγε στο εξωτερικό, γύρισε και η ιστορία… επαναλήφθηκε.

Δικαιώθηκε με την επιλογή της. Από το Κρυονέρι και μία ομάδα… μπάσκετ, έφτασε στη Σουόνσι, πέρασε από τον Ατρόμητο και πλέον συμπληρώνει έξι χρόνια στη Νόριτς. Κάθε κουβέντα της μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τους μικρότερους και ο Δημήτρης Μανάκος ρωτά κάθε λεπτομέρεια, που θα μας κάνει να καταλάβουμε πώς το όνειρο της ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, έγινε πραγματικότητα…

Διαβάστε το πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης της Μαριέλας Νησωτάκης στον Δημήτρη Μανάκο:

Αρχικά, θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα για να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο και πώς προέκυψε η επιθυμία να ασχοληθείς με αυτό;

«Είναι μία ερώτηση που μου κάνουν συχνά. Δεν μπορώ να σου πω πώς ακριβώς ξεκίνησε, γιατί ξεκίνησε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου!  Ο αδερφός μου έπαιζε ποδόσφαιρο και μπάσκετ και πάντα έπαιζα μαζί του. Θυμάμαι τον εαυτό μου όμως από πάρα πολύ μικρή να ασχολούμαι. Ίσως αυτό ήταν το ερέθισμα. Έκανα αρκετά αθλήματα από μικρή. Ήμουν πολύ αθλητική, είχα μία έφεση στα αθλήματα.

Διάβαζα επίσης πάρα πολύ οτιδήποτε είχε σχέση με τον αθλητισμό. Εφημερίδες, περιοδικά. Θυμάμαι ξεκάθαρα το Active. Κάθε εβδομάδα διάβαζα εφημερίδες. Είχα πάντα την τάση να ενημερώνομαι. Ήθελα να ξέρω πού παίζει ο κάθε ποδοσφαιριστής. Νομίζω στην ηλικία των 7-8 ξεκίνησα να βλέπω ποδόσφαιρο. Το ίδιο και μπάσκετ. »

Στην ερώτηση «τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις», η πρώτη σου απάντηση είχε να κάνει με το ποδόσφαιρο;

«Παλιά, όταν με ρωτούσαν τι θέλω να γίνω, πάντα απαντούσα πως ήθελα να ασχοληθώ με τα αθλητικά. Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, αλλά ήξερα ότι αυτός ήταν ο τομέας που ήθελα να ακολουθήσω. Να πω την αλήθεια είχα τη δημοσιογραφία πολύ στο μυαλό μου. Ειδικά στο γυμνάσιο. Έπαιζα μάνατζερ, διάβαζα, ένιωθα ότι μου ταιριάζει. Ωστόσο, μεγαλώνοντας κατάλαβα πως ήθελα να είμαι μέλος σε μία ομάδα. 'Εχω υπάρξει αθλήτρια  σε ομάδα για πολλά χρόνια, είναι κάτι με το οποίο μεγάλωσα και διαμόρφωσε μεγάλο μέρος του χαρακτήρα και της προσωπικότητας μου. »

Μίλησε μας για εσένα. Τι σπούδασες, ποια ήταν η κατεύθυνση που ακολούθησες;

«Σπούδασα ΤΕΦΑΑ. Αρχικά ήθελα να ασχοληθώ με το Sports Management, αλλά κατάλαβα πως έχει να κάνει περισσότερο με τη διαχείριση και την διοίκηση, οπότε ακολούθησα διαφορετικό δρόμο και ξεκίνησα με την προπονητική. Η πρώτη μου προπονητική δουλειά ήταν στο Κρυονέρι και στη συνέχεια σε μια ακαδημία της Άρσεναλ στα βόρεια προάστια. Δούλεψα εκεί, δούλεψα σε ένα σχολείο ως γυμνάστρια, αλλά στο μυαλό μου ήταν πάντα το να φύγω στο εξωτερικό.»

Αντιλαμβάνομαι πως είχες από μικρή την επιθυμία να φύγεις. Πώς όμως αυτό γίνεται πράξη; Φαντάζομαι πως δεν πρόκειται για ένα απλό βήμα…

«Έψαχνα πάντα τα μεταπτυχιακά. Ασχολήθηκα πολύ, το κυνηγούσα, ρωτούσα, μάθαινα. Βρήκα ένα μεταπτυχιακό που αφορούσε την ανάλυση, ένιωθα πως με φέρνει πιο κοντά σε αυτό που θέλω. Έτσι πήγα, ξεκίνησα ένα χρόνο στο Κάρντιφ, μετά βρήκα άμεσα τη δουλειά στη Σουόνσι. Επικοινώνησαν μαζί μου, κάναμε δύο συνεντεύξεις.»

Έρχεται η ώρα για μία συνέντευξη σε μία επαγγελματική ομάδα της Αγγλίας, με αρκετές σεζόν στην κορυφαία κατηγορία. Πώς ένιωσες; Τι έκανες καλά και σε πήραν δηλαδή;

«Ήταν ένας  μικρός ρόλος, ήταν η πρώτη μου δουλειά, αλλά αισθανόμουν φανταστικά, μιλάμε για μία ομάδα της Premier League. Αν το ζήσεις από μέσα, είναι απίθανο. Οι ερωτήσεις ήταν τεχνικές κατά βάση, σε σχέση με το αντικείμενο, που αφορούσαν την ανάλυση και το scouting. Γενικότερα, στην Αγγλία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο χαρακτήρας σου. Είναι πάρα πολύ βασικό. Αν μπορείς να προσαρμοστείς γρήγορα.»

Πώς εξελίχθηκε αυτός ο χρόνος;

«Το συμβόλαιο ήταν ενός χρόνου. Ξεκίνησα με τον Γκάρι Μόνκ και τον αναλυτή του, σε ένα ιδιαίτερο project. Έφυγαν στην συνέχεια και το project ολοκληρώθηκε, οπότε βρέθηκα ξανά στο σταυροδρόμι του… τι να κάνω. Είχα πρόταση από μία εταιρεία, αναφορικά με την ανάλυση και πάλι. Και μετά προέκυψε ο Ατρόμητος. Γύρισα στην Ελλάδα.»

Συνάντησες μεγάλες διαφορές στον τρόπο λειτουργίας ενός ελληνικού σωματείου, συγκριτικά με μία ομάδα της Premier League;

«Είναι δύσκολο. Δεν νομίζω πως μπόρεσα ποτέ να προσαρμοστώ στον απόλυτο βαθμό. Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει το εξωτερικό. Ο Ατρόμητος είναι μία ομάδα που είχε πολύ καλό κλίμα και ο χρόνος που πέρασα εκεί μου άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις αλλά και εμπειρίες . Απλώς το εξωτερικό σου δίνει άλλες προοπτικές. Ναι μεν λοιπόν, προσαρμόζεσαι στο κομμάτι της ζωής, αλλά ήξερα πως επαγγελματικά για εμένα είναι το εξωτερικό. Έμεινα μόλις τρεις μήνες και μετά προέκυψε η Νόριτς.»

Πώς αντιμετωπίζεις αυτή την πρόταση; Ποιος ήταν ο ρόλος και πόσο σου πήρε να… σκεφτείς την πρότασή σου;

«Ο ρόλος μου θα αφορούσε το scouting. Έκανα και πάλι συνεντεύξεις. Ήταν μεγάλη ευκαιρία για εμένα να μπω στο χώρο του scouting και να εξελιχθώ. 

Φαίνεται εύκολη απόφαση σε αυτούς που το ακούνε, το να φύγεις ξανά από την Ελλάδα, για να γυρίσεις πίσω να κάνεις αυτό που θες, αλλά δεν είναι τόσο απλό πάντα. Η προσαρμογή μπορεί να πάρει χρόνο. Ωστόσο, ήμουν σίγουρη ότι ήταν η σωστή απόφαση για την καριέρα μου και τις φιλοδοξίες μου.»

Ποιες είναι οι συνθήκες που συνάντησες εκεί;

«Όπως σου είπα, είχα από την αρχή ένα positive feeling πως θα είναι μια πολύ θετική εμπειρία για μένα και ένα βήμα ακομα. Αλλάξαμε sporting director, ήρθε ο Στιούαρτ Γουέμπερ. Άλλαξαν πολλά στην ομάδα προς το καλύτερο. Μου άρεσε πάρα πολύ το αντικείμενο. Πήρα πολλές ευκαιρίες, έκανα ταξίδια στο εξωτερικό και εξελίχθηκα στη δουλειά μου αλλά και ως χαρακτήρας. 

Ποια είναι η εξέλιξή σου στη Νόριτς στο διάστημα που βρίσκεσαι στα «καναρίνια»;

«Είμαι χαρούμενη για τις ευκαρίες που πήρα και τις εμπειρίες που είχα κάνοντας διαφορετικούς ρόλους. Είμαι έξι χρόνια πλέον εκεί. Ξεκίνησα ως technical scout, μετά ανέβηκα στην θέση ένα βήμα παραπάνω. Έγινα επικεφαλής σε αυτό το κομμάτι. Στη συνέχεια άλλαξα λιγο ρόλο και πήρα τη θέση του senior scout. Ξεκίνησα να κάνω πολλά ταξίδια και κατά βάση ασχολήθηκα με την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Νότια Αμερική εκείνο το διάστημα. Μεσολάβησε ο κορονοϊός, οπότε έπρεπε να προσαρμοστούμε με τα δεδομένα. Και από τον περασμένο Αύγουστο, ο ρόλος μου είναι Head of Emerging Talent, που σημαίνει πως είμαι επικεφαλής στις ηλικίες 17-21 για την πρώτη ομάδα.

Παίκτες που είναι έτοιμοι να είναι μέλη της πρώτης ομάδας, είτε που χρειάζονται ένα διάστημα προσαρμογής για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Λογίζονται δηλαδή ως top talent. Και είμαι επίσης υπεύθυνη για το σκάουτινγκ στη Νότια Αμερική. Είναι ένα project το οποίο ξεκινήσαμε το 2019 και είμαι χαρούμενη με την εξέλιξη του και το επίπεδο που έχουμε φτάσει τέσσερα χρόνια μετά, με αποκορύφωμα τισ δυο μεταγραφές που κάναμε το καλοκαίρι.»

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί η ομάδα στο σκάουτινγκ, για να φτάσει στο σημείο να πει πως θέλει να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή;

«Ξεκινάμε από το flagging. Τον βλέπεις μέσω των αριθμών του, στο βίντεο, πηγαίνεις να τον δεις live. Επικοινωνείς με τον ατζέντη του. Παίρνεις πληροφορίες. Flagging, scouting, recruitment. Είναι πάρα πολλά τα στάδια που πρέπει να περάσει ένας παίκτης για να γίνει στόχος και μετά να κατατεθεί η πρόταση.»

Συνεχίζεται…