Managing the game: Η τέλεια διαιτησία του Τέιλορ (σαν σήμερα το 1974) που όμως με τους κανόνες ήταν… κακή!

Αυτή η έκφραση, το managing the game, είναι πολύ παρεξηγημένη όταν μιλάμε για διαιτητές, αλλά, σαν σήμερα το 1974, είχαμε την απόλυτα τέλεια διαιτησία σε έναν τελικό Παγκόσμιου Κυπέλλου, ενώ ουσιαστικά με τον τρόπο που κρίνουμε στην Ελλάδα τα πράγματα, ο Άγγλος, Τζακ Τέιλορ, θα έπρεπε να έχει παραπεμφθεί! Γραφεί ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος   

Managing the game: Η τέλεια διαιτησία του Τέιλορ (σαν σήμερα το 1974) που όμως με τους κανόνες ήταν… κακή!

Το απόγευμα της 7ης Ιουλίου 1974 η Δυτική Γερμανία νίκησε την Ολλανδία στον τελικό του δέκατου Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία! Ακούς να μιλούν, παλαιοί διαιτητές κυρίως εκείνοι που κάνουν τους τηλεκριτικούς των φάσεων και διαπιστώνεις πόσο μπολιασμένο είναι το σύστημα με την τυπολατρεία. Κάρτα, εδώ κάρτα εκεί και κάρτα παραπέρα, πέναλτι όλα τα μαρκαρίσματα ή αποβολές τα πάντα επειδή “έτσι λέει ο κανονισμός”! 

Με την ευκαιρία της επετείου, σήμερα, ας αναφερθώ και πάλι σε εκείνον τον τελικό! Είναι το ματς που πέρασε στην ιστορία  ο περίφημος Τζακ Τέιλορ. Ο Άγγλος που το επάγγελμά του ήταν χασάπης, έμεινε χαραγμένος στην μνήμη για το πέναλτι που έδωσε στο πρώτο λεπτό στους Ολλανδούς πριν καν ακουμπήσουν την μπάλα οι Γερμανοί. Το εκπληκτικό είναι όπως έχω ξαναγράψει  πως η διαιτησία του, με τα σημερινά στάνταρ ήταν κάκιστη!

Με πέντε παίκτες «κιτρινισμένους» από το πρώτο ημίχρονο ο Τέιλορ δεν έβγαλε κόκκινη κάρτα. Και τις ευκαιρίες τις είχε. Ο Φογκτς για παράδειγμα από το πρώτο λεπτό είχε σημειωθεί για το πέναλτι στον Κρόιφ. Αλλά πέντε τάκλιν στο παιχνίδι έδωσαν άπειρες αφορμές στον Τέιλορ. Τίποτα! 

Ο Κρόιφ είχε πάρει κίτρινη για διαμαρτυρία στο τέλος του ημιχρόνου και στο δεύτερο έκανε μία προβολή τραυματίζοντας τον Μάγιερ. Για μία παρόμοια στιγμή ο Σουηδός, Φρισκ, απέβαλε το 2005 τον Ντρογκμπά στο Μπαρτσελόνα-Τσέλσι στο ματς που έμελλε να αποδειχτεί το τελευταίο της καριέρας του μετά την κόντρα με τον Μουρίνιο!

Ο Γιόχαν Νέεσκενς είχε ήδη κίτρινη σε εκείνο τον τελικό το ‘74 όταν μπροστά στα μάτια του Τέιλορ έσπρωξε τον Γκερντ Μίλερ που του ζήτησε τον λόγο! Πόσες και πόσες φορές έχουμε δει διαιτητές να βγάζουν δεύτερη κίτρινη, σε κάποιον παίκτη που το κάνει, επειδή « έτσι λέει ο κανονισμός». Ε και;  

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Άγγλος διαιτητής πήγε με την λογική και με το καλό του αθλήματος και όχι με το νόμο! Άφησε δύο ομάδες με 11 ποδοσφαιριστές την καθεμία να διεκδικήσουν το Κύπελλο. Σήμερα θα είχαν μείνει με εννιά, γιατί κάποιοι διαιτητές νομίζουν πως είναι το κέντρο του σύμπαντος! Τόσο απλά! 

Αυτή η έκφραση πάντως, το managing the game, είναι πολύ παρεξηγημένη, λοιπόν, αλλά και απόλυτα σωστή!

Οι κανόνες φτιάχτηκαν για να διευκολύνουν το παιχνίδι στα σπορ και όχι για να τα καταδυναστεύουν, όμως αυτό το πνεύμα με το οποίο (κυρίως και ευτυχώς) οι Άγγλοι διαιτητές προσπαθούν να βοηθήσουν το ματς, στους περισσότερους λαούς είναι… ιστιοπλοΐα σε αχαρτογράφητα νερά!

Ναι, είναι κακοί οι Άγγλοι διαιτητές και είμαι ο πρώτος που το λέει στα ματς της Premier League, αλλά δεν είναι και δέσμιοι τυπικών κανόνων που κάποτε μπήκαν για να ελέγχεται το ματς αλλά όχι να καταδυναστεύεται!