Ο Ονάνα μπορεί να λύσει το πρόβλημα του Τεν Χαγκ και να δικαιώσει την παρουσία του στη λίστα των πιο ακριβών γκολκίπερ!

Είναι ακριβός ο Αντρέ Ονάνα; Όχι! Κοστίζει όσο ένας απαραίτητος ποδοσφαιριστής σε μία ομάδα που θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω. Αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει να το πετύχει, πρέπει να αναπληρώσει τον Νταβίδ Ντε Χέα, με κάποιον που μπορεί να διακριθεί εξίσου στο «Ολντ Τράφορντ». Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις άλλες θέσεις τα ποσά έχουν ξεφύγει, ακόμα και για απλούς αμυντικούς, αλλά για έναν τερματοφύλακα που πολλές φορές είναι εκείνος που θα δώσει τίτλους, οι τιμές έχουν παραμείνει πολύ λογικές!  Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Ο Ονάνα μπορεί να λύσει το πρόβλημα του Τεν Χαγκ και να δικαιώσει την παρουσία του στη λίστα των πιο ακριβών γκολκίπερ!

Ας ξεκινήσουμε με κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αν κάποιος δει τον παρακάτω πίνακα, θα διαπιστώσει πως οι πιο ακριβοί τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου στον 21ο αιώνα, έχουν κοστίσει αθροιστικά περισσότερα από 250 εκατομμύρια.

Ο λόγος; Μα είναι προφανής! Ένας καλός τερματοφύλακας, ένας σπουδαίος γκολκίπερ, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να κάνει ένας σύλλογος το βήμα παραπάνω. Πόσο μάλλον από την στιγμή που από το 1992 και έπειτα, μετά την αλλαγή του κανονισμού, που ο τερματοφύλακας δεν θα μπορούσε να πιάσει την μπάλα με τα χέρια κάθε φορά που του την έδιναν πίσω και επί της ουσίας να καθυστερεί το παιχνίδι, ο ίδιος έπρεπε να μάθει τι να την κάνει.

Δεν ήταν εύκολο για την εποχή, ακόμη και αν σήμερα, εν έτει 2023, θεωρούμε απαραίτητο να γνωρίζει ένας γκολκίπερ, τι να κάνει με την μπάλα, όταν αυτή επιστρέφεται σε αυτόν. Ενός γκολκίπερ που έπαιζε στον Άγιαξ ήταν αυτός που άλλαξε πλήρως πρώτος  την θέση και παρεμπιπτόντως,  να του ευχηθούμε και περαστικά αφού βιώνει ένα πρόβλημα υγείας πολύ σημαντικό: ο Φαν ντερ Σαρ. 

Αυτός άλλαξε για την εποχή πρώτος το πότε πρέπει να γεμίσει άμεσα, πότε πρέπει να αναμένει, ώστε οι συμπαίκτες του να βρουν τη θέση τους και πότε έχει την δυνατότητα να προβεί σε μία πιο «φαντεζί» απόφαση, που ναι μεν εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο, αλλά αν του βγει, η στιγμή θα προβάλλεται στα Μέσα της χώρας, ολόκληρο το βράδυ.

Είναι πολλά τα στοιχεία που πρέπει να έχει πλέον ένας τερματοφύλακας για να χαρακτηριστεί top class. Και όσοι θα αναφέρω παρακάτω, κάποια στιγμή, χαρακτηρίστηκαν τέτοιοι, με συνέπεια να χαρακτηρίζονται ως οι ακριβότεροι που έκαναν την εμφάνισή τους στο αγαπημένο μας άθλημα στον 21οαιώνα.

Κοιτώντας λοιπόν την σχετική λίστα, μόλις ένας δεν διακρίθηκε μετά τη μετακίνησή του. Ο λόγος φυσικά για τον Κέπα Αριθαμπαλάγκα της Τσέλσι, που εξακολουθεί να αποτελεί την πιο δαπανηρή κίνηση που έλαβε χώρα ποτέ. Εν τέλει όμως, αποδείχθηκε βιαστική η εν λόγω μεταγραφή, το καλοκαίρι του 2018, καθώς η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν έμοιαζε να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία, ώστε να κάνουν τους Λονδρέζους να δαπανήσουν περισσότερα από 70 εκατομμύρια για να τον αποκτήσουν. Πιστεύω ήταν μια αψυχολόγητη κίνηση αγοράς του από πλευράς Τσέλσι, που λόγω ύψους και ηλικίας, πίστεψε πως θα ήταν φοβερός στο μέλλον, αλλά έχω την εντύπωση πως δεν είχε το κατάλληλο επιτελείο να τον εξελίξει! Ήταν πραγματικά πολύ κακή η επιλογή, επειδή ακριβώς δεν υποστηρίχθηκε!

Όλοι οι άλλοι τερματοφύλακες λοιπόν από την ώρα που μεταγράφηκαν στις ομάδες τους βοήθησαν τα μέγιστα. Ο Μπουφόν το 2001 και για 16 χρόνια έμεινε ο πιο ακριβός τερματοφύλακας του κόσμου. Κόστισε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσε μία πανάκριβη μεταγραφή, κέρδισε ένα κάρο τίτλους, και ακόμη και αν δεν πήρε ποτέ το Champions League, το Παγκόσμιο Κύπελλο που κοσμεί την τροπαιοθήκη του, είναι αρκετό για να αποδείξει για ποιον λόγο μπαίνει ακόμη στη συζήτηση, ως ένας εκ των κορυφαίων που αντικρίσαμε ποτέ.

Όσον αφορά τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Έντερσον ποι έσπασε το ρεκόρ του Μπουφον το 2017 είναι κομμένος και ραμμένος για το παιχνίδι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ήρθε για να… μείνει στο «Νησί», βελτιώθηκε τρομερά υπό τις οδηγίες του Καταλανού και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στις επιτυχίες των «πολιτών» από το 2017 και έπειτα, όταν ήρθε για να αντικαταστήσει τον ακατάλληλο Μπράβο, που δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα. 

Ο Τιμπό Κουρτουά πριν από μερικά χρόνια, ενδέχεται να συγκαταλεγόταν στην ίδια λίστα με τον Κέπα. Το ξεκίνημά του στην Ρεάλ Μαδρίτης, μετά τη μετακίνηση από την Τσέλσι, ήταν μουδιασμένο, αλλά από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Δεν έχασε ποτέ την θέση του στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και το βράδυ στον περσινό τελικό Champions League απέναντι στη Λίβερπουλ, θα μνημονεύεται για πάντα ως ένα από τα καλύτερα της καριέρας του. Συνεπώς, και δικαιολόγησε τα χρήματά του και κατάφερε να ξεχωρίσει στη Μαδρίτη, όντας ο βασικός λόγος που η «Βασίλισσα» έφτασε ξανά στην κορυφή πριν από 12 μήνες. Φυσικά, ο Βέλγος είχε ήδη κατακτήσει τίτλους με την Τσέλσι και νωρίτερα είχε βοηθήσει την Ατλέτικο Μαδρίτης να παίξει έναν τελικό το 2014 μετά από πάρα πολλά χρόνια στο Champions League, οπότε υπήρχαν όλα τα εχέγγυα! 

Τέλος, ο Άλισον είναι ο γκολκίπερ που έλειπε από τη Λίβερπουλ τα προηγούμενα χρόνια. Σταθερός, με εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού και μοναδικά αντανακλαστικά που εμπνέουν εμπιστοσύνη. Όσα χρόνια και αν περάσουν, πάντα θα θυμόμαστε πως με αυτόν κάτω από τα δοκάρια της, έκανε η Λίβερπουλ το ολικό restart, για να κατακτήσει κάθε λογής τίτλο σε μία τετραετία με τον Γιούργκεν Κλοπ.

Και καταλήγουμε στον νεοεισελθόντα της λίστας. Τον Αντρέ Ονάνα. Ένα παιδί που στα 14 του, άφησε το σπίτι του για να μεταβεί στη Μπαρτσελόνα, που πέρασε τα… πάντα έως ότου να μετακινηθεί στην Ίντερ, που βρέθηκε δις να αποκλείεται από επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν τα παράτησε ποτέ.

Κέρδισε την θέση του επάξια στους «νερατζούρι», αντικατέστησε άψογα τον Σαμίρ Χαντάνοβιτς και αποτελεί έναν από τους πιο καίριους ποδοσφαιριστές της Ίντερ, στην περσινή, εκπληκτική πορεία, μέχρι και τον τελικό του Champions League. Αν πρέπει να βρούμε ένα ματς που «σφράγισε» τη μεταγραφή του, αυτό είναι στο Πόρτο, πριν από μερικούς μήνες, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να τον καθιστά τον 3ο πιο ακριβό τερματοφύλακα στον 21ο αιώνα.

Θα αποδώσει ο Ονάνα στο «Ολντ Τράφορντ»; Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντα καθρέφτης είναι ο αγωνιστικός χώρος. Αλλά σίγουρα, η επιλογή των «κόκκινων διαβόλων» είναι πλήρως λογική και με βάση τα αγωνιστικά του κριτήρια, με τον Έρικ Τεν Χαγκ να τον γνωρίζει καλά και τον Καμερουνέζο να έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως θα αναπληρώσει επάξια το κενό, που αφήνει πίσω του ο Νταβίδ Ντε Χέα.

Στο τέλος της ημέρας λοιπόν, μιλήσαμε για έξι τερματοφύλακες. Μόνο ένας δεν «έπιασε» στον σύλλογο που μετακινήθηκε. Ο Κέπα. Αλλά γιατί ο Ονάνα να πάρει ως παράδειγμα αυτόν; Υπάρχουν άλλοι… τέσσερις, που δικαιολόγησαν το ποσό της μεταγραφής τους. Και κάθε ένας από αυτούς, όχι απλά διακρίθηκε, αλλά έμεινε και στην ιστορία, ως ο γκολκίπερ της ομάδας, που δημιούργησε μία δική της «δυναστεία» στο πρωτάθλημά της… Μετά τον Σμάιχελ και αργότερα τον Φαν ντερ Σαρ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκει έναν τερματοφύλακα που μπορεί να της λύσει πολλά προβλήματα!