Ο Μοσίρι πούλησε, αλλά δεν φαίνεται προοπτική στον ορίζοντα για τους φίλους της Έβερτον!

Ο Μοσίρι αποτελούσε βασικό πρόβλημα για τους φίλους της Έβερτον. Τόσο μεγάλο πρόβλημα, που πιθανώς πιο πολύ τους ενδιέφερε να αποχωρήσει, παρά ποιος θα τον διαδεχθεί. Μία εταιρεία Αμερικάνων, η 777 Partners είναι πλέον στην Premier League, με το ποδοσφαιρικό παρελθόν της να μην εντυπωσιάζει. «Λυτρώθηκε» ο οργανισμός με την πώληση; Ίσως. Αλλά όταν λέμε «λύτρωση», τι ακριβώς εννοούμε; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Ο Μοσίρι πούλησε, αλλά δεν φαίνεται προοπτική στον ορίζοντα για τους φίλους της Έβερτον!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως όταν ο Μοσίρι έγινε ο ισχυρός άνδρας της Έβερτον, από το 2016 και έπειτα, δεν αποτέλεσε έναν άνθρωπο που τον υποδέχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο «Γκούντισον Παρκ».

Υπήρξε ενθουσιασμός, πράγμα απολύτως λογικό. Στο ξεκίνημά του στα «ζαχαρωτά» άλλωστε, αν μην ξεχνάμε πως ο Μοσίρι επέλεξε να ξοδέψει για την Έβερτον, περισσότερο από όσο σχεδόν κάθε σύλλογος της Premier League.

Συνολικά, έχει δαπανήσει 755 εκατομμύρια σε μεταγραφές, αγοράζοντας 73 ποδοσφαιριστές, αλλά αν κάνουμε το λεγόμενο «ταμείο», επτά χρόνια μετά, διαπιστώνουμε πως ενδέχεται να δημιούργησε και μία ομάδα, που στο σύνολό της είναι χειρότερη από αυτήν που αγόρασε…

Συνεπώς, ναι μεν ο κόσμος της Έβερτον μπορεί να έχει πολλά παράπονα από τον προηγούμενο ισχυρό άνδρα του συλλόγου, όμως ουδείς μπορεί να του προσάψει πως δεν έκανε μεταγραφές. Κινήσεις έκανε, λανθασμένες ή σωστές, αλλά το βασικότερο πρόβλημά του έμοιαζαν να είναι οι αλλαγές προπονητών. Άλλαξε οκτώ, δεν κατέκτησε ποτέ τίποτα και τα τελευταία χρόνια έβλεπε την ομάδα του να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Η πιο εμφατική περίπτωση μεταγραφής που δεν απέδωσε είναι αδιαμφισβήτητα ο Κλάασεν. Τον αγόρασε ως αρχηγό του Άγιαξ και σταρ της εθνικής Ολλανδίας και ερχόμενος στο «Γκούντισον Παρκ» αποτέλεσε «σκιά» του εαυτού του. Δεν μπορεί κανείς να προσάψει ευθύνες στον Μοσίρι για αυτό. Όπως και για το γεγονός πως ο Κάρλο Αντσελότι προτίμησε να αφήσει την Έβερτον και την Premier League, για τη Ρεάλ Μαδρίτης, μόλις αντιλήφθηκε πως η Ισπανία τον καλεί πίσω.

Συνεπώς, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Είχε διάθεση ο Μοσίρι, του έλειπε η τύχη και η τεχνογνωσία, με συνέπεια να μην κατορθώσει ποτέ να κάνει την ομάδα του να ανέβει ένα επίπεδο.

Ήρθε η ώρα να αλλάξει όμως σελίδα ο σύλλογος και η άφιξη της 777 Partners στην Premier League είναι γεγονός. Ο λόγος για μία εταιρεία Αμερικάνων, των οποίων το παρελθόν έχει αποδείξει πως έχουν επενδυτικές τάσεις, πλην όμως, οι κινήσεις τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επιτυχημένες.

H 777 Football Group έχει εμπλακεί επίσης στις Τζένοα (100%), Βάσκο ντα Γκάμα (70%), Χέρτα Βερολίνου (64,7%), Σταντάρ Λιέγης (100%), Red Star στη Γαλλία (100%), Σεβίλλη (7,5%) και Melbourne Victory (70%)! Ποια από αυτές έχει κάνει το βήμα παραπάνω; Καμία, με εξαίρεση ίσως την Σεβίλλη και το επιτυχημένο background της στο Europa League. Ωστόσο, οι Ισπανοί αποτελούν και τη μοναδική ομάδα που η εν λόγω αμερικανική εταιρεία διαθέτει μονοψήφιο ποσοστό ιδιοκτησίας!

Δυστυχώς, και το λέω ειλικρινά για αυτή την ομάδα, που έχει και τεράστια ιστορία, ούσα και η μόνη με τόσες πολλές σεζόν στη μεγάλη κατηγορία, έχοντας λείψει μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις από το 1888 μέχρι και σήμερα, αποτελώντας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της αγγλικής Λίγκας, με ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο, δεν βλέπω φως στο τούνελ.

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά νομίζω πως ουσιαστικά η πώληση αποτελεί… λύτρωση ώστε να ηρεμήσει ο κόσμος, αλλά η πραγματική λύτρωση, όπως την οραματίζονται οι φίλοι της ομάδας, θα αργήσει πολύ!