Πανηγυρίζουν οι Άγγλοι, όλα άλλαξαν: Πώς η Ίντερ μπορεί να οδηγήσει τη Γιουνάιτεντ στο… Champions League;

Μία τεράστια αλλαγή δεδομένων. Διότι η οκτάδα του Champions League συμπληρώθηκε, και μέσα σε αυτήν, δεν συμπεριλαμβάνεται ιταλική ομάδα. Η Ίντερ αποκλείστηκε και οι Άγγλοι έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν πως μπορούν πράγματι, να έχουν πέντε ομάδες στην επόμενη, κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μειώθηκε η διαφορά από τους «πρωτοπόρους», ελπίζουν σε τουλάχιστον μία ομάδα περισσότερη, στην Ευρώπη, και τον Απρίλιο. Δείτε τη νέα βαθμολογία, τη στιγμή που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαγκ… αισιοδοξεί!

Πανηγυρίζουν οι Άγγλοι, όλα άλλαξαν: Πώς η Ίντερ μπορεί να οδηγήσει τη Γιουνάιτεντ στο… Champions League;

Είναι κάτι που πιθανώς δεν έχουμε βάλει ακόμη για τα καλά στο μυαλό μας, ενώ θα έπρεπε. Είναι θέμα συνήθειας. Έχουμε μάθε κάθε σεζόν να συζητάμε για την πρώτη τετράδα της Premier League.

Αυτή μας ενδιαφέρει, αυτή αποσπά τη μεγαλύτερη προσοχή μας, διότι οι ομάδες που θα ενταχθούν σε αυτήν, κερδίζουν ένα εισιτήριο για το επόμενο Champions League. Για την επόμενη αγωνιστική περίοδο όμως, τη σεζόν 2024-25, αυτό αλλάζει.

Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας πως σύμφωνα με τα UEFA coefficients, η Αγγλία μπορεί να έχει ακόμη μία ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Γιατί αυτό;

Η νέα μορφή της UEFA θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2024-25. Ο αριθμός των συλλόγων αναμένεται να αυξηθεί από 32 σε 36, με τη φάση των ομίλων να αντικαθίσταται από ένα μία νέα φάση, που περισσότερο θα μοιάζει με πρωτάθλημα και θα θυμίζει… Ευρωλίγκα.

Κάθε ομάδα θα δώσει οκτώ παιχνίδια, τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός έδρας, με διαφορετικούς αντιπάλους. Οι οκτώ πρώτες ομάδες του «πρωταθλήματος» θα προκριθούν αυτόματα στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν από την ένατη έως την 24η θέση θα αγωνιστούν στα πλέι-οφ για να διαμορφώσουν τις υπόλοιπες οκτώ ομάδες.

Οι τέσσερις αυτές ομάδες που προστίθενται λοιπόν θα προέρχονται από τις χώρες με το μεγαλύτερο συντελεστή βαθμών, πράγμα που σημαίνει πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Ιταλία και η Γερμανία είναι οι ευνοημένες στην υπόθεση. Τίποτα όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει. Και πόσω δε άλλον, από την στιγμή που πριν από μερικές ώρες διαμορφώθηκε η φάση των προημιτελικών του Champions League και ο αποκλεισμός της Ίντερ σηματοδότησε πως δεν θα υπάρχει εκεί ιταλική ομάδα.

Πρακτικά λοιπόν, οι πιθανότητες της Αγγλίας αυξάνονται. Αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνάμε ότι υπάρχουν τέσσερις ακόμη «Ιταλοί» στην Ευρώπη. Η Αταλάντα, η Μίλαν και η Ρόμα στο Europa League και η Φιορεντίνα στο Europa Conference League.

Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν η Μάντσεστερ Σίτι με την Άρσεναλ στο Champions League, η Λίβερπουλ που… έχει ήδη προκριθεί στο Europa League και η Μπράιτον που κατά… 90%, έχει αποκλειστεί από την 2η τη τάξει διοργάνωση, μετά το 4-0 στην Ιταλία από τη Ρόμα. Καλείται να κάνει ανατροπή η Γουέστ Χαμ κόντρα στη Φράιμπουργκ, οφείλει να συνεχίσει στο Conference League η Βίλα, που υποδέχεται τον Άγιαξ στη ρεβάνς του 0-0, της Ολλανδίας.

Αυτή την στιγμή λοιπόν, η Αγγλία μπορεί μέσα σε ένα «βράδυ» να έχει «διπλό» κέρδος. Μπορεί ομάδα της χώρας της να αποκλείσει μία από την Bundesliga, μπορεί να συνεχίσει στην Ευρώπη με τουλάχιστον μία ομάδα περισσότερη από τους Ιταλούς που έπαθαν «πανωλεθρία».

Πώς διαμορφώνεται λοιπόν τη δεδομένη χρονική στιγμή η βαθμολογία;

1. Ιταλία, 16. 571

2. Γερμανία, 15. 928

3. Αγγλία, 15. 000

4. Γαλλία, 14. 416

5. Ισπανία, 14. 187

6. Τσεχία, 13. 000

7. Βέλγιο, 12. 400

8. Τουρκία, 11. 000

9. Πορτογαλία, 10. 1666

10. Ολλανδία, 10. 000

Μην κοιτάτε γενικότερα κάτω από την Αγγλία, διότι η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Τρεις γαλλικές συνεχίζουν στην Ευρώπη, τέσσερις ισπανικές, με τρεις εξ’ αυτών στο Champions League και τη Βιγιαρεάλ στο Europa League. Είναι δύσκολο όμως να σημειωθεί μία τέτοιου είδους ανατροπή…

Πού καταλήγουμε λοιπόν; Πως από το διήμερο που παρήλθε, οι Άγγλοι είναι κερδισμένοι. Και έχουν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν πως το να έχουν πέντε ομάδες στο επόμενο Champions League, είναι ένα απολύτως ρεαλιστικό σενάριο… Η ιστορία άλλωστε, το επιβεβαιώνει. Και… γιατί να μην επαναληφθεί;

Δείτε αναλυτικά τη θέση της Αγγλίας στα UEFA coefficients, από το 2016 και έπειτα:

2016-17: Ισπανία και Αγγλία

2017-18: Αγγλία και Ισπανία

2018-19: Αγγλία και Ισπανία

2019-20: Ισπανία και Γερμανία

2020-21: Αγγλία και Ισπανία

2021-22: Αγγλία και Ολλανδία

2022-23: Αγγλία και Ιταλία

 

Δημήτρης Μανάκος