Το διαλυμένο γόνατο του Καλαφιόρι, το σοκ των γιατρών και η λάμψη στο Euro 2024 (vid)

Η κούρσα από τη δική του περιοχή μέχρι και τα όρια της απέναντι προτού κάνει την ασίστ στον Τζακάνι, θα μείνει στο μυαλό όλων. Πόσοι γνωρίζουν, όμως, ότι πριν από μερικά χρόνια ο Ρικάρντο Καλαφιόρι είχε σοκάρει όσους γιατρούς είχαν δει το παντελώς διαλυμένο γόνατό του και τον τραυματισμό που συμβαίνει... μια φορά στα 10 χρόνια; Αυτό είναι το θέμα της ημέρας παρέα με την Interwetten.  

Το διαλυμένο γόνατο του Καλαφιόρι, το σοκ των γιατρών και η λάμψη στο Euro 2024 (vid)

Η εθνική Ιταλίας συνεχίζει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας μετά την πρόκριση που ήρθε στο 90' + 8' με το γκολ του Τζακάνι απέναντι στους Κροάτες, με τον βαθμό αυτό να σώζει όλη την κατάσταση για τους κατόχους του τίτλου. Θα μπορούσαν να έχουν μείνει εκτός διοργάνωσης, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, αλλά ο Τζακάνι και ο Καλαφιόρι δεν το επέτρεψαν.

Ο αμυντικός της Μπολόνια και δημιουργός του γκολ πρόκρισης της «σκουάντρα ατζούρα» έχει πάρει πάνω του όλη τη λάμψη που μπορεί να προσφέρει ένα τόσο μεγάλο τουρνουά σε επίπεδο εθνικών ομάδων κι όμως, θα μπορούσε απλά να το βλέπει από το σπίτι του. Κι όχι διότι δεν θα είχε κερδίσει την κλήση από τον ομοσπονδιακό κόουτς, αλλά γιατί δεν θα βρισκόταν ποτέ σε τοπ επίπεδο. Ή μπορεί και να μην είχε επιστρέψει καν στο ποδόσφαιρο, έπειτα από τον προ εξαετίας τραυματισμό του. Ας δούμε το ενδιαφέρον στόρι, έχοντας στην παρέα μας την Interwetten

Σε ματς της Ρόμα στο UEFA Youth League, το 2018, ο Βάτσλαβ Σβόμποντα της Βικτόρια Πλζεν ορμά με τις τάπες ψηλά και χτυπά τον Καλαφιόρι στο γόνατο στο 82ο λεπτό. Το δεξί γόνατο του Ιταλού πρήζεται τρεις φορές περισσότερο απ' όσο θα περίμεναν οι γιατροί της ομάδας.

Ο 16χρονος, τότε, ποδοσφαιριστής, πηγαίνει για εξετάσεις και τ' αποτελέσματα σοκάρουν. Όλα διαλυμένα. Σύνδεσμοι, χιαστός, μηνίσκος. Όλα στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Χειρουργείο, κρεβάτι νοσοκομείου και τεράστια ψυχολογική και σωματική προσπάθεια για να επανέλθει στο χορτάρι με ποδοσφαιρικά παπούτσια.

Έπρεπε να δυναμώσει ξανά, να γίνει εντελώς λειτουργικό το πόδι του, να περπατά δίχως προβλήματα κι έπειτα να δοκιμάσει αν θα μπορούσε να ξαναπαίξει μπάλα και ν' ανταποκριθεί στο επίπεδο που θα το ήθελε. Συνολικά 347 μέρες έμεινε εκτός δράσης. Δηλαδή έναν χρόνο παρά κάτι μέρες. Έκανε την επάνοδό του στη σεζόν 2019-2020, επιστρέφοντας από την πιο δύσκολη διαδρομή όλης της ζωής του, όπως την χαρακτήρισε τότε.

Οι γιατροί που τον είχαν εξετάσει, σχολίαζαν πως ένα τέτοιο πρόβλημα στο πόδι θα μπορούσε να έχει σημειωθεί σε αγώνα με μηχανές μοτοκρός και όχι στο ποδόσφαιρο. Και μάλιστα, έλεγαν πως «μια φορά στα 10 χρόνια βλέπουμε να έχει τόση ζημιά ένα γόνατο και να έχουν καταστραφεί τα πάντα».

Αυτό που «έσωσε» τον Καλαφιόρι ήταν η νοοτροπία του στη νεαρή ηλικία που υπέστη το σοβαρό τραυματισμό. Δεν είχε απόλυτη επίγνωση του αντίκτυπου που μπορούσε να προκληθεί. Έλεγε πως θα το ξεπεράσει και το κατάφερε. Δεν ανησύχησε για την καριέρα του. Είτε προσπαθούσε να μην κάνει κακές σκέψεις, είτε όντως ήταν τόσο δυνατός πνευματικά. Ό,τι κι αν ήταν, του βγήκε σε πολύ μεγάλο καλό.

Fast forward στο 2024. Ο διεθνής αμυντικός πιο δυνατός από ποτέ. Γνωρίζει, πια, πως τα πράγματα που θα πρέπει να φοβάται κανείς είναι τα προβλήματα υγείας κι όχι μια κούρσα 50 μέτρων σε ένα κρίσιμο ματς φάσης ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Και με αυτό το σκεπτικό, του έρχονται όσα του αξίζουν. Και παίζει τρομερά. Ξεχωρίζει και είναι σημείο αναφοράς για την εθνική ομάδα της Ιταλίας...

 

Κώστας Ζάλιαρης