Αν και με απόλυτο ρεκόρ εσόδων από χορηγίες, κανείς δεν ξέρει πόσα χρωστά η Μπαρτσελόνα και είναι απίστευτο!
Αν καταφέρει να πάρει ανάσα ο Λαπόρτα στη Μπαρτσελόνα με τη νέα συμφωνία με τη NIKE που πέρασε από χίλια κύματα, θα πρόκειται για επιτυχία ολκής. Αλλά εκείνο που συζητάνε συνάδελφοί μου στην Ισπανία το απίστευτο είναι πως δεν γνωρίζει πιθανώς κανείς τα ακριβή χρέη της FCB. Και αυτό είναι μια ωρολογιακή βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτροχιάσει το όποιο πλάνο υπάρχει! Γράφει ο Maverick
Όλοι συμφωνούμε πως πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους αθλητικούς συλλόγους του κόσμου. Η Μπαρτσελόνα έχει τεράστια χρέη και εκτιμάται πως ανέρχονται σε 2.8 δισ., ωστόσο άλλοι μιλούν για 2.5 δισ., ενώ ορισμένοι σαφέστατα πολύ αισιόδοξοι εκφράζουν τη γνώμη ότι είναι μόνο 2.2 δισ.
Όχι πως και αυτό το πόσο είναι μικρό αλλά ένας από τους σημαντικότερους τραπεζίτες που υπάρχουν στο Λουξεμβούργο και είναι καταλανικής καταγωγής έλεγε πρόσφατα off the record σε ένα τραπέζι πως αμφιβάλλει ακόμα και ο πρόεδρος Λαπόρτα αν έχει πλήρη εικόνα των οφειλών.
Παρά το γεγονός ότι ο ισολογισμός για το έτος ήταν θετικός με ασήμαντα κέρδη 12 εκατομμυρίων, σε επίσημο επίπεδο προκύπτουν ζημιές 91 εκατομμυρίων, λόγω της υποχρέωσης να προϋπολογίσει 141 εκατομμύρια για μη πληρωμές από την Barça Vision ως έκτακτα έξοδα.
Ο σύλλογος δεν παρέχει απόλυτους αριθμούς εσόδων ή εξόδων, κάτι το οποίο έχει γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια, καθώς τα στοιχεία «μαγειρεύονται» στη Βαρκελώνη έλεγε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στην αγορά της Μαδρίτης. Είναι έτσι; Πιθανότατα ναι.
Η Μπαρτσελόνα κλείνει πάντως τη χρονιά με νέο ιστορικό ρεκόρ εσόδων από χορηγίες, που ξεπερνούν τα 210 εκατομμύρια ευρώ. Η θυγατρική εμπορικών προϊόντων, BLM, σημείωσε αύξηση 72% σε σχέση με το 2018, φτάνοντας σχεδόν τα 110 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πώληση παικτών, η Μπαρτσελόνα καταγράφει ρεκόρ κερδών επίσης, ξεπερνώντας τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, έχει μειώσει τη μισθολογική της δαπάνη κατά 170 εκατομμύρια ευρώ, από 670 εκατομμύρια που ήταν σε κάτι παραπάνω από 500 εκατομμύρια, παραμένοντας εντός των προδιαγραφών της UEFA (55-70% των εσόδων).
Τρία βασικά θέματα απασχολούν τον Λαπόρτα. Πρώτον, η αποπληρωμή των δόσεων για το νέο γήπεδο.
Δεύτερον, θέλει να βελτιστοποιήσει την εισροή των εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα, κάτι που φαίνεται πιθανό να επιτευχθεί και θα είναι επίσης μεγάλη ανάσα.
Τρίτον, να κλειδώσει τη νέα συμφωνία με τη NIKE για 10 χρόνια, η οποία αναμένεται μετά τις 15 Οκτωβρίου αν και όλα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να πέσουν οι υπογραφές. Τέλος, πρέπει πάντα να κάνει μεταγραφές ώστε να ικανοποιούνται οι χορηγοί που την στηρίζουν για να έχει έσοδα γύρω ή πάνω από ένα δισ. ευρώ. Είναι μια δύσκολη εξίσωση που έλεγε ένας συνάδελφός μου, οικονομικός σύμβουλος που εδρεύει στη Νίκαια, αλλά είναι από τη Γαλικία και εξειδικεύεται σε αναλύσεις για amortization, δηλαδή σε αποσβέσεις.
Αυτό είναι μια λογιστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να μειώσει περιοδικά την αξία ενός δανείου ή ενός άυλου περιουσιακού στοιχείου σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Όσον αφορά ένα δάνειο, η απόσβεση εστιάζει στη διανομή των πληρωμών του δανείου με την πάροδο του χρόνου απλώνοντας το χρόνο αποπληρωμής και αυτό επιχειρεί διαρκώς η Μπαρτσελόνα για να μπορεί να παραμένει στην λίστα Forbes και ταυτόχρονα να πιέζει τις τράπεζες ως «καθαρό πρόσωπο για νέα δάνεια». Κυνηγάει την ουρά της θα πείτε αλλά αυτό είναι μονόδρομος, φοβάμαι.
Θα φανεί αν μπορέσει μέσα στην επόμενη διετία να παραμείνει ανταγωνιστική το κατά πόσον αυτή είναι και η ιδανική λύση.