Ο δεύτερος «έλεγχος» της σεζόν στην Premier League: Ο τίτλος, η Ευρώπη και η… ίδια ιστορία με τον υποβιβασμό!
Δεύτερο «διάλλειμα» της σεζόν και ώρα για… ανακεφαλαίωση. Όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, τα πρώτα συμπεράσματα, τα δεδομένα στην Premier League! Έχουμε τελικά «κούρσα» για τρεις, για τον τίτλο; Ποιες οδεύουν προς Ευρώπη; Ποιες θα χρειαστούν «ποδοσφαιρικά θαύματα» για να σωθούν και τι θα συμβεί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαγκ; Ήρθαν οι εθνικές ομάδες, οπότε ας συζητήσουμε λίγο, όσο θα περιμένουμε την… 8η αγωνιστική! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Και κάπου εδώ, φτάσαμε στη δεύτερη διακοπή της Premier League λόγω των εθνικών ομάδων.
Το πρωτάθλημα σταματά στην 7η αγωνιστική και εμείς, όπως κάναμε και στην πρώτη περίπτωση, μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητήσουμε όσα έχουμε δει μέχρι και σήμερα. Ούτως ή άλλως, πλέον έχουμε μεγαλύτερη εικόνα από τις ομάδες, με τα συμπεράσματα να κρίνονται περισσότερα και ασφαλέστερα.
Δεν θα σας… κουράσω πολύ. Δύο λόγια για κάθε μία από τις ομάδες της Premier League, ξεκινώντας από τη Λίβερπουλ του Άρνε Σλοτ. Την ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Αυτή που διαθέτει και την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Είναι πρώτη με μόλος δύο γκολ παθητικό και ο Ολλανδός προπονητής είναι ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της που έχει «γράψει» τέσσερις, διαδοχικές εκτός έδρας νίκες, στο ξεκίνημα της θητείας του.
Παρόλα αυτά, τα δύσκολα… τώρα ξεκινούν. Έχει «ζόρικο» πρόγραμμα μπροστά της η Λίβερπουλ, μέχρι και την επόμενη διακοπή για τις εθνικές ομάδες και θα αναγκαστεί να το περάσει δίχως τον Άλισον Μπέκερ, που τραυματίστηκε στη νίκη επί της Κρίσταλ Πάλας. Τα δύο επόμενα παιχνίδια άλλωστε, είναι με Τσέλσι και Άρσεναλ, ενώ θα συναντήσει την Μπράιτον, τόσο σε επίπεδο πρωταθλήματος, όσο και στο Λιγκ Καπ.
Την ίδια ώρα, η Μάντσεστερ Σίτι παραμένει στα δικά μου μάτια το φαβορί για το πρωτάθλημα, αλλά δεν την βλέπει κανείς και τη… φοβάται, όσο τις προηγούμενες σεζόν. Και αυτό οφείλεται στην τεράστια απουσία του Ρόδρι. Έχει αμυντικά κενά, η Φούλαμ αισθάνθηκε πως μπορεί να βρει τις στιγμές της στο «Έτιχαντ». Κάπως έτσι, εξηγείται και το δύσκολο 3-2 μεταξύ τους, με τον Πεπ πάντως να βρίσκει λύσεις στο σκοράρισμα. Εύκολο πρόγραμμα ακολουθεί για τους «πολίτες», μέχρι και το ματς με τη Λίβερπουλ τον Δεκέμβριο.
Περνάμε στην Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα. Πέρασε δύο δύσκολες ημέρες κόντρα σε Λέστερ και Σαουθάμπτον, αλλά έδειξε χαρακτήρα σε ματς που της «στράβωσαν». Έχει σε εκπληκτική κατάσταση τον Μπουκάγιο Σάκα και όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, παρότι βασίζεται στην άμυνά της, βρίσκει πολλές λύσεις στην επίθεση. Δικαίως είναι 3η σε ισοβαθμία με τη Μάντσεστερ Σίτι και συνεχίζει αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις, ακόμη και χωρίς τον Μαρτίν Έντεγκααρντ. Σκεφτείτε να μην είχε δεχθεί και εκείνο το γκολ στην τελευταία φάση από τους «πολίτες» και τον Στόουνς στο Μάντσεστερ…
Τότεναμ τώρα… Η ομάδα που δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις. Διότι μπορεί να κάνει ένα σούπερ ματς, όπως αυτό κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» και να κερδίσει με 3-0. Και μία εβδομάδα μετά, να «πατά» κάτω την Μπράιτον στο «Άμεξ» για 45 λεπτά και να καταφέρει να ηττηθεί. Έχει τα θέματά της η ομάδα του Άγγελου Ποστέκογλου, οφείλει να βρει μία ισορροπία.
Για την Άστον Βίλα έχω πει εξαρχής πως το έργο της δεν θα είναι απλό, λόγω και του Champions League. Πρέπει όμως τώρα να της αναγνωρίσουμε πως προς το παρόν τα πηγαίνει περίφημα. Παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, παίρνει τους βαθμούς που χρειάζεται, πανηγύρισε και μία μεγάλη νίκη απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, για πρώτη φορά μετά το 1982! Είδατε όμως πόσο πολύ την «άδειασε» αυτή η νίκη, με συνέπεια να «ξεμείνει» από ιδέες και ενέργεια κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η Τσέλσι του Έντσο Μαρέσκα βελτιώνεται, αλλά επίσης αναζητά μία σταθερότητα. Υπάρχουν φορές που την βλέπεις και τη χαρακτηρίζεις «απολαυστική» και άλλες, όπως με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, που «μπλοκάρει». Διαθέτει πάντως τον δικό της «σούπερ σταρ», τον Κόουλ Πάλμερ. Και όσο αυτός είναι καλά, η Τσέλσι έχει ελπίδες να πρωταγωνιστεί και να πετύχει τους στόχους της.
Από εκεί και πέρα… Εγώ βλέπω μία Μπράιτον ανώτερη από πέρυσι και έναν Φαμπιάν Χούρτζελερ που δουλεύει πολύ, του πιάνουν πράγματα και δίνει μία αγωνιστική «ταυτότητα» στους «γλάρους». Είναι σπουδαία η ανατροπή με την Τότεναμ, έχει σε φοβερή κατάσταση και τον Ντάνι Γουέλμπεκ, που πλέον μετρά 71 γκολ σε επίπεδο Premier League, ξεπερνώντας τον Ερίκ Καντονά!
Για τη Νιούκαστλ, τα έχουμε γράψει πολλές φορές. Είμαι βέβαιος πως θα πάει καλύτερα φέτος, δεν έχει Ευρώπη και διαθέτει έναν προπονητή που γνωρίζει τι σημαίνει να δουλεύει στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ». Αν ο Αλεξάντερ Ίσακ είναι υγιής και ο Γκόρντον συνεχίσει να είναι σταθερός, μπορεί να συνεχίσουμε να βλέπουμε όμορφα πράγματα από τις «καρακάξες», σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις.
Δεν ξέχασα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ… Απλώς την άφησα προς το τέλος, αναλογικά και με τη βαθμολογική της θέση. Είναι 14η, μετρά οκτώ βαθμούς σε επτά ματς, δεν παίζει καλά, είναι φανερό πως διανύει μία τεράστια αγωνιστική «κρίση». Ο Τεν Χαγκ μοιάζει να είναι εκτός τόπου και χρόνου πραγματικά και όλοι αναμένουμε τι μέλλει γενέσθαι το βράδυ της Τρίτης, στη συνάντηση των υψηλών στελεχών της INEOS με τον Ολλανδό!
Η Κρίσταλ Πάλας δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που εντυπωσίασε στην προηγούμενη σεζόν μετά τον Ιανουάριο, ενώ η Φούλαμ πραγματοποιεί το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της και δικαιώνει τον Μάρκο Σίλβα για μερικές εκ των μεταγραφών του. Είναι ένα «κλικ» καλύτερος φέτος ο Αντάμα Τραορέ, βρίσκει ρυθμό ο Χιμένες, ηγείται ο Έμιλ Σμιθ Ρόου, είναι πιο σοβαρή αμυντικά λόγω του Άντερσεν.
Η Γουλβς χρειάζεται χρόνο, το ίδιο και η Γουέστ Χαμ του Λοπετέγκι, η οποία δέχεται γκολ με χαρακτηριστική ευκολία. Ανώτερη από πέρυσι ξεκάθαρα η Νότιγχαμ Φόρεστ, με την παρουσία του Νούνο Εσπιρίτο Σάντο να καθιστά δύσκολα αντιμετωπίσιμη την ομάδα του για όλους!
Δεν είναι τυχαία τα αποτελέσματά της. Νίκη στο «Άνφιλντ», ισοπαλία στο «Στάμφορντ Μπριτζ», καλές παρουσίες γενικώς εκτός έδρας. Νομίζω θα σωθεί πολύ πιο εύκολα από τις προηγούμενες σεζόν!
Η Μπρέντφορντ με εντυπωσιάζει, ακόμη και χωρίς τον Τόνεϊ! Είναι αδιανόητο αυτό που κάνει. Εδώ και τέσσερα, σερί παιχνίδια, σκοράρει πριν συμπληρωθούν καν δύο λεπτά. Η εικόνα της μέσα στο γήπεδο είναι χειρότερη συγκριτικά με πριν από μία διετία, αλλά ο τρόπος που ξεκινά τα ματς, είναι πραγματικά «τρελός».
Και φτάνουμε στο τέλος… «Ποντάρω» πως η Μπόρνμουθ θα βρει την σταθερότητά της και θα κάνει ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα πέσει, δεν θα διεκδικήσει Ευρώπη, θα πάρει σημαντικούς βαθμούς στην έδρα της, ακόμη και αν της λείπει ο Ντόμινικ Σολάνκε. Διότι εντάξει, μην… τρελαθούμε. Είναι εκπληκτικός προπονητής ο Ιραόλα, αλλά δεν μπορεί να κάνει και ποδοσφαιρικά θαύματα! Όπως και ο Σον Ντάις, αν και πιστεύω πως η Έβερτον θα βρει την… υγεία της, όταν αποκτήσει ποδοσφαιρική σταθερότητα!
Απεναντίας, Λέστερ, Σαουθάμπτον και Ίπσουιτς, δεν με πείθουν. Αφήνω ένα ερωτηματικό για τις «αλεπούδες», που κέρδισαν αισίως, αλλά γενικά, οι πιθανότητες να είναι αυτές που ανέβηκαν, αυτές που θα πέσουν και πάλι, μοιάζουν να είναι αυξημένες!
Προς το παρόν, αυτά… Περιμένουμε το Αγγλία – Ελλάδα, θα είμαστε στο «Wembley» και σύντομα, η Premier League θα επιστρέψει!