Κόστος 2,3 δισ.ευρώ στις πέντε μεγάλες λίγκες από τους τραυματισμούς λόγω πολλών αγώνων, αλλά και με την κατάθλιψη να χτυπά πιο συχνά την πόρτα!
Οι ποδοσφαιριστές στην σύγχρονη εποχή δεν κινδυνεύουν μόνο από τραυματισμούς αλλά και από θέματα ψυχικής υγείας με το άγχος και την κατάθλιψη να είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε έξαρση μετά το 2019 και επιβεβαιώνεται από τη μεγαλύτερη έρευνα που γίνεται σε ετήσια βάση, από την ασφαλιστική εταιρεία Howden με τρομερή επισήμανση πως ένα από τα πρωταθλήματα που επλήγησαν περισσότερο από τραυματισμούς έπειτα από το 2020 ήταν η Bundesliga. Αν και έχει χειμερινή διακοπή!
Γραφει ο Maverick
Τις τελευταίες τέσσερις σεζόν, οι σύλλογοι στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών, Premier League, Bundesliga, Serie A, La Liga και Ligue 1, υπέστησαν συνολικά 14.292 τραυματισμούς, με ένα μεγάλο και σημαντικό βάρος 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως κόστος των ομάδων. Αυτό επεξηγεί η έρευνα και εστιάζει σε θέματα που αν και όλοι παρακολουθούμε τα πρωταθλήματα δεν τα παρατηρούμε.
Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο χειμερινό διάλειμμα και καθώς το επιχείρημα είναι ότι χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση και περισσότερο χρόνο ο κάθε παικτης, η Bundesliga μάς εξηγει το αντίθετο, σύμφωνα με αυτή την έρευνα του ασφαλιστικού κολοσσού!
Η έκθεση έρχεται σε μια στιγμή που οι παίκτες, μέσω των συνδικάτων τους, PFA και FIFPRO, εκφράζουν όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους για τον φόρτο εργασίας και τον κίνδυνο κόπωσης που οδηγεί σε τραυματισμούς. «Καθώς η συμφόρηση των αγώνων εντείνεται με διευρυμένες διοργανώσεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, βλέπουμε περισσότερους παίκτες να παροπλίζονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, με αξιοσημείωτη αύξηση 5% στο κόστος τραυματισμών μόνο για τη σεζόν», λέει ο James Burrows, Επικεφαλής Αθλητισμού στα χαρτοφυλάκια ασφαλίσεων στο Howden.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπέστη 75 τραυματισμούς την περασμένη σεζόν που κόστισαν 33,1 εκατομμύρια λίρες (39,81 εκατομμύρια ευρώ) σε μισθούς, όσο οι παίκτες ήταν εκτός αγωνιστικης δράσης, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ είχε τους περισσότερους τραυματισμούς (76, ένας περισσότερος από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά με μικρότερο οικονομικό κόστος, γεγονός που έχει να κάνει με μια σημαντική διαφορά στους μισθούς). Υπέστησαν οι "καρακαξες" 14 τραυματισμούς τον Δεκέμβριο πέρυσι, υποδηλώνοντας τον αυξημένο φόρτο αγώνων λόγω και του Champions League, αλλά και του League Cup, όπου η ομάδα είχε φτάσει στους προημιτελικους με προκρίσεις επι των δυο ομάδων του Μάντσεστερ. Της Σιτι πρώτα και της Γιουνάιτεντ έπειτα.
Συνολικά, οι 20 σύλλογοι της Premier League είχαν 915 τραυματισμούς το 2023/24, οι οποίοι είχαν κόστος 265,6 εκατομμύρια £ (318,8 εκατομμύρια ευρώ) σε μισθούς παικτών, για το διάστημα που δεν μπορούσαν να παίξουν.
Η Τσέλσι και η Λίβερπουλ ακολουθησαν Νιούκαστλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και βίωσαν επίπεδα τραυματισμών «σταθερά πάνω» από τον μέσο όρο της Premier League σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη τραυματισμών που καταρτίστηκε από την Howden, τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που συνεργάζονται με συλλόγους και εθνικές ομοσπονδίες.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η συχνότητα τραυματισμών ήταν μεγάλη σε θλάσεις και προσαγωγούς και αυτό ξεκάθαρα έχει να κάνει με τον αριθμό αγώνων και την ένταση των παιχνιδιών.
Η Γούλβς και η Κρίσταλ Πάλας ήταν οι μόνες ομάδες που αγωνίστηκαν σε καθεμία από τις προηγούμενες τέσσερις σεζόν "με τους αριθμους να καταγράφουν επίπεδα τραυματισμών κάτω από το μέσο όρο σε κάθε περίπτωση". Το κόστος τραυματιών παικτών στην Πρέμιερ Λιγκ αντιπροσώπευε το 44% του συνόλου στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που μελετήθηκαν, με μια αύξηση 2% σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Αλλά ξάφνιασε και ο αριθμός περιστατικών στην Bundesliga, στο υψηλότερο σημείο της τετραετίας.
Ένας ιδιαίτερος τομέας ανησυχίας ήταν η αυξανόμενη σοβαρότητα των τραυματισμών μεταξύ των παικτών της Premier League κάτω των 21 ετών. Έμειναν εκτός δράσης για 44 ημέρες κατά μέσο όρο ανά τραυματισμό, μία αύξηση 187% σε σύγκριση με το 2020/21.
Αυτό πάλι εξηγείται με δύο τρόπους, ο πρώτος είναι ότι όλο και περισσότεροι νεαροί παίκτες παίρνουν ευκαιρίες, συνεπώς ανεβαίνει ο αριθμός τους στο σύνολο των αγώνων κάθε σεζόν, ωστόσο από την άλλη είναι ανησυχητική για την ηλικία τους, η συχνότητα που συμβαίνουν αυτα τα γεγονότα!
Δεν ειναι μόνο τα αγωνιστικά ζητήματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τους παίκτες να παίξουν, αλλά οι σύλλογοι αναζητούν ασφαλιστικά «προϊόντα» για να καλύψουν τη συναισθηματική δυσφορία, το άγχος και την κατάθλιψη από την οποια υποφέρουν οι παίκτες. Αυτοί οι λόγοι είναι μία κατηγορία που δεν υπήρχε παλιότερα και ειδικά προ Covid-19 στα συμβόλαια και πρέπει να προστεθεί στην ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία κάποιων παικτών για το τι θα γίνει αν οι ίδιοι δεν μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και δεν γίνεται να ανταποκρίνονται στος απαιτησεις των ομάδων!
Οι σύλλογοι αναζητούν επίσης τρόπους να καλύψουν ατυχήματα κατά τη διάρκεια της κοινής χρήσης αυτοκινήτου από παίκτες που, για παράδειγμα, μπορεί να ζουν στα βορειοδυτικά και να ταξιδεύουν μαζί σε κλαμπ στα Midlands. Περίπτωση δηλαδή που κάποιος ποδοσφαιριστής μένει στο Μάντσεστερ και συνεννοείται ώστε να καλύπτουν την διαδρομή με κάποιον άλλο που επίσης η μόνιμη διαμονή του είναι εκεί, ενώ η ομάδα στην οποία αγωνίζονται είναι για παράδειγμα η Άστον Βίλα. Παρόμοιες περιπτώσεις για ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Λονδίνο να θέλουν να μένουν εκτός της πρωτεύουσας, συνήθως δεν γίνονται δεκτές από τις ομάδες ως αιτήματα, συνεπώς δεν έχουν και ασφαλιστική κάλυψη.
Οι σύλλογοι και τα διοικητικά όργανα εξετάζουν επίσης την ασφαλιστική κατάσταση των παικτών που μπορεί να υποστούν διάσειση, κάτι που οδηγεί, μακροπρόθεσμα, σε άνοια. Ακόμα μια τέτοια περίπτωση παρουσιάστηκε πρόσφατα με τον παλιό σταρ της Μπρίστολ Ρόβερς στην Αγγλία, Ίαν Αλεξάντερ, που δεν έχει καν συμπληρώσει τα 60 του χρόνια, αλλά διαγνώστηκε από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια και παθαίνει διαρκή μπλακ αουτ ενώ του δίνουν λιγότερο από ένα χρόνο ζωής!
"Οι κεφαλιές ήταν μερος του παιχνιδιού και της ζωής μου" λέει "και αυτό πληρώνω τώρα!"
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τους πολλούς αγώνες οδηγούν σε πάρα πολλά δυσμενή συμπεράσματα χωρίς ωστόσο να μπορεί να βρεθεί μία πραγματική λύση που να είναι και βιώσιμη και να μην είναι απλώς στη σφαίρα της εικασίας και των ευχών! Κάτι που μπορεί πραγματικά να γίνει.
Δεν είναι πιθανό, αλλά δεν θα είναι και σώφρων να συνεχιστεί η όλη κατάσταση σαν να μην συμβαίνει κάτι. Κάποια στιγμή όλοι πρέπει να καθίσουν κάτω και να συζητήσουν. Και όχι μόνο να συζητήσουν, αλλά να βρουν και κάποιες κοινές προδιαγραφές και λύσεις.