Η Κόβεντρι που είχε τον Γκιόκερες, η «εκτόξευσή» του από τον Αμορίν και οι αγγλικές ομάδες που δεν κοιτάνε στην Championship!

Έχει τρελάνει τον κόσμο με την εικόνα του στο ματς της Σπόρτινγκ απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά για να καταλάβει κανείς την πραγματική ιστορία του Γκιόκερες (αν και Γιέκερες είναι η σωστή προφορά, μην καθόμαστε να ψειρίζουμε τα πράγματα), του  πιθετικού που προκάλεσε αίσθηση με το χατ-τρικ στο 4-1 της Τρίτης, πρέπει να πάει πίσω, στη μέρα που ο Άσγουορθ, δηλαδή ο τωρινός τεχνικός διευθυντής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα προσπαθήσει να τον φέρει σίγουρα στο «Όλντ Τράφορντ», πήρε την απόφαση να τον δώσει μόλις για ένα εκατομμύριο λίρες από την Μπράιτον στην Κόβεντρι. Σενάριο για ταινία...

Η Κόβεντρι που είχε τον Γκιόκερες, η «εκτόξευσή» του από τον Αμορίν και οι αγγλικές ομάδες που δεν κοιτάνε στην Championship!

Γράφει ο Maverick

Αυτή η ιστορία, ενός παιδιού που έφυγε από το αγγλικό ποδόσφαιρο για να βρει κάπου αλλού την δική του «Ιθάκη», είναι μια μαρτυρία της αξιοσημείωτης προσωπικότητας και της εξαιρετικής του ικανότητας να σκοράρει. Στην Αγγλία τον είχαν μέσα στα πόδια τους, δεν έσκυψε όμως κανείς να ασχοληθεί μαζί του όσο καιρό έπαιζε υπό τις οδηγίες του Μαρκ Ρόμπινς στην Κόβεντρι. Πηγαίνοντας πίσω, όταν ήταν στην Μπράιτον η επιλογή του Νταν Άσγουορθ, ίσως ήταν πολύ βεβιασμένη αφού για ένα ποσό, ύψους μόλις ενός εκατομμυρίου λιρών, τον άφησε να φύγει.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι στο διάστημα που βρισκόταν με την φανέλα τον
«γλάρων»,  ο Γκιόκερες δεν έδειχνε στοιχεία που θα τρέλαιναν τον προπονητή στην πρώτη ομάδα. Φεύγοντας και πηγαίνοντας στην Κόβεντρι, όχι μόνο ενίσχυσε την ομάδα των Midlands, αλλά και καθόρισε την πορεία της και παραλίγο να ανέβαινε μάλιστα στην Premier League.

Η απόφαση της Κόβεντρι να αποκτήσει τον Γκιόκερες που είχε απασχολήσει και την Άρσεναλ, τότε αλλά δεν πείστηκε ο Εντού, ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής σκέψης του προπονητή Ρόμπινς που υπήρξε και ο ίδιος σέντερ φορ. Η Μπράιτον είχε παραχωρήσει τον Γκιόκερες μετά από μια σχετικά ήσυχη σεζόν, όποτε ο Άσγουορθ θα ήταν άδικο να «χρεωθεί» την αποχώρηση, αλλά στην Κόβεντρι αναγνώρισαν στο πρόσωπό του την ευκαιρία να ενισχυθεί η  γραμμή κρούσης. Ο Ρόμπινς  προσάρμοσε το παιχνίδι πάνω του και αυτό έφερε καρπούς και στη συνέχεια μία μεταγραφή, η οποία είχε γίνει για ένα τόσο μικρό ποσό, ήταν μια κίνηση που αποδείχθηκε εξαιρετικά έξυπνη και με μακροπρόθεσμα οφέλη για ταμεία των Sky blues.

Ο Γκιόκερες, από την πρώτη στιγμή που φόρεσε τη φανέλα της Σπόρτινγκ, απογειώθηκε. Όχι μόνο με  την επιθετική του ποιότητα, αλλά και γιατί  εντυπωσίασε τον κόσμο με τη σφοδρότητα και την ευχέρεια στο σκοράρισμα, συν την προσαρμοστικότητας στο σύστημα του Αμορίν. Στη συνέχεια, οι επιδόσεις του στο γήπεδο «εκτίναξαν» την αξία του στα ύψη, και σύντομα ο Γκιόκερες έγινε βασική φίρμα,  όχι μόνο στην ομάδα του, αλλά και σε όλη την κατηγορία, με συνεχείς επιτυχίες που τον κατέστησαν περιζήτητο. Η Σπόρτινγκ είναι σίγουρο ότι θα βγάλει πολλές φορές τα χρήματα που έδωσε στην Κόβεντρι για να τον αποκτήσει.

 

Τα γκολ του υπήρξαν καθοριστικά για την συνολική απόδοση της ομάδας, βοηθώντας την να κατακτήσει τον τίτλο. Θυμίζω απλώς πως μετρά 23 φέτος σε 17 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις και 53 συνολικά, με τη χώρα και την ομάδα του, σε όλο το ημερολογιακό έτος!

Η ώθηση του Γκιόκερες δεν προήλθε μόνο από τη δική του ικανότητα, αλλά και από τη στήριξη του προπονητή του. Φεύγοντας τώρα, ο Αμορίν για να αναλάβει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι βέβαιο πως θα τον ήθελε μαζί το επόμενο καλοκαίρι, αλλά ο Σουηδός επιθετικός δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά του. Το φοβερό είναι πως αυτός που θα πρέπει να διαπραγματευτεί την μεταγραφή του είναι ο Άσγουορθ.

Έχοντας αναπτύξει την ενδεκάδα και την  τακτική του ο Αμορίν, με αιχμή τον Γκιόκερες, ο Πορτογάλοςτεχνικός με τη στρατηγική του, δημιούργησε ένα σύστημα παιχνιδιού που εκμεταλλευόταν στο έπακρο τις δυνατότητες του. Θα τον ακολουθήσει άραγε στο «Ολντ Τράφορντ», ο επιθετικός και θα δώσει αρκετές λύσεις που σίγουρα της χρειάζεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε αυτή την νέα εποχή της, με τη δεδομένη ικανότητα του να αναγνωρίζει τις ικανότητες των συμπαικτών του;

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στο ποδόσφαιρο θα είναι πάντα κάποιος να βάζει την μπάλα στα δίχτυα, όσο ωραία και να παίζει μία ομάδα, ή όσο προβληματική και αν είναι σε άλλα κομμάτια της. Το γκολ αποτελεί πάντα την λύση και το βάλσαμο. Ένας ποδοσφαιριστής λοιπόν, που ο προπονητής έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο να «εκτοξευτεί», θα έχει σημασία αν θα τον ακολουθήσει, και αυτό θα είναι ένα έξτρα  συν για τα αποδυτήρια.. 

Η επιτυχία του Γκιοκερες με την Κόβεντρι είναι ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να εξελιχθεί ένας παίκτης σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους επιθετικούς της Ευρώπης. Και δείχνει επίσης το πόσο δεν κοιτούν προς την Championship οι ομάδες της Premier League, πιστεύοντας πως θα βρουν στα ξένα πρωταθλήματα τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Μπέλινγχαμ, όταν έφυγε από την Μπέρμιγχαμ, για να πάει στην Ντόρτμουντ. Η κίνηση αυτή επαναδιατυπώσει  τη καριέρα του Τζουντ και αποτέλεσε και σημείο αναφοράς για τις μεταγραφές στο ποδόσφαιρο. Και οι άνθρωποι που έχουν τις τύχες του Γκιόκερες, πιστεύουν πως  σε συνδυασμό με το ταλέντο του, δημιουργείται μια προοπτική που ο πελάτης τους μπορεί να πάει οπουδήποτε! Γι' αυτό ακριβώς, μην ποντάρετε ότι οπωσδήποτε θα ακολουθήσει τον Πορτογάλο τεχνικό στην βορειοδυτική Αγγλία…